Свищовлии да могат да пътуват и с Tesla по новата магстрала за София и Варна

Гл. асистент Димитър Костов от Стопанската академия в Свищов казва, че навлизането на електроавтомобилите е зависимо от добрата инфраструктура за зареждане. Младият учен обоснова 4 локации за зарядни станции по трасето на АМ „Хемус“, по която свищовлии ще пътуват до София и Варна.

 Електрическите автомобили навлизат все по-широко в транспорта. Прието е, че те имат редица предимства пред возилата, задвижвани от двигател с вътрешно горене. Успешното им и бързо приложение, обаче, е силно зависимо от възможностите за изграждане на инфраструктура за зареждане, която да е едновременно оперативно функционална и икономически изгодна. Това казва гл. ас. д-р Димитър Костов от Катедра „Финанси и кредит“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ в Свищов.

 Младият учен е направил изследване на оптималното разположение на зарядни станции по новостроящата се автомагистрала „Хемус“ като е изчислил общо 4 локации по трасето, което е с обща дължина 418 км . 
 „На първи етап са избрани локации по него за потенциални крайни и начални точки на маршрути и за разполагане на станции за бързо зареждане. Точките са от набора от изходи от магистралата и са разположени през равни разстояния от приблизително  50 км. На втория етап са посочени крайни и начални точки за формиране на маршрути. Те са – София, изход за Плевен, изход за Велико Търново, изход за Шумен и Варна. Формират се 20 маршрута със съответни дължини, като се отчита разстоянието, както само в едната, така и в двете посоки“, подчертава гл.ас. Димитър Костов. 

 Той допълва, че на следващия етап са избрани точки за първоначално разполагане на станции, които трябва да са на поне 150 км. В базовия вариант това са София, Плевен, Буховци и Варна. 

 Гл. ас. Костов направил изчисленията на базата на специална математическа методология. „Този тип проблеми в специализираната литература се решава с т.нар. FRLM модел (Flow Refueling Location Model), разработен от Къби и Лим  за целите на различни видове автомобили, задвижвани от алтернативни горива – електрически, водородни и др.“ пояснява гл.ас.Костов.

 По думите му хибридните автомобили  ще навлизат все по-масово в употреба. Фактор за това са безспорните им екологични предимства, технологично все по-лесно преодолимите недостатъци, както и усилията на властите за въвеждане на стимули за закупуване. Ключов фактор за по-бързото и успешно развитие на този процес е бързото оперативно и финансово ефективно изграждане на зареждаща инфраструктура и съответстващото планиране на логистичните вериги . „За целта е приложен модел FRLM за намиране на минимален брой и оптимално разположение на станции по трасето на строящата се АМ „Хемус“. Резултатите са, че са достатъчни само 4 на брой, съответно в Ябланица, Летница, Лом Черковна и Провадия. Съотношението на условния трафик, базиран на демографски данни, показва, че натоварването на станциите е в същия порядък“, допълва гл. ас. Димитър Костов.

 Изследователят е категоричен, че общият брой на тези станции за дадена пътно-транспортна мрежа трябва да не е твърде висок, поне на първо време. 

„Изграждането на прекалено много станции означава много разходи на агрегатно равнище. На второ място – за да се постигне максимална полезност и възвращаемост от инвестиция в една станция, трябва натоварването ѝ да е максимално“, категоричен е гл. ас. Костов. 

 Младият учен е международен секретар на катедра „Финанси и кредит“ при Стопанската академия "Д. А. Ценов“ и представи за първи път своето изследване на международна конференция по логистика, организирана от Националния военен университет във Велико Търново. / Източник: Труд

Рейтинг: 5.0
Още по темата
Последни новини
ОФИЦИАЛНО: ГЕРБ издига Даниел Митов за министър-председател ОФИЦИАЛНО: ГЕРБ издига Даниел Митов за министър-председател В Свищов подменят старите люлки и пързалки на детските площадки, слагат нови кошчета на ключови места в града В Свищов подменят старите люлки и пързалки на детските площадки, слагат нови кошчета на ключови мест... С еврофинансиране Oбщина Свищов ще доставя лекарства и продукти от първа необходимост до вкъщи С еврофинансиране Oбщина Свищов ще доставя лекарства и продукти от първа необходимост до вкъщи Борисов: Няма да съм кандидат за премиер, ще предложа министър-председател с европейска ориентация Борисов: Няма да съм кандидат за премиер, ще предложа министър-председател с европейска ориентация В Свищов 405 души са с COVID, при записване ваксинацията е с AstraZeneca В Свищов 405 души са с COVID, при записване ваксинацията е с AstraZeneca Утре е последен ден без ток в град Свищов, част от центъра остава на тъмно Утре е последен ден без ток в град Свищов, част от центъра остава на тъмно Сборник с разработки на млади учители от Свищов помага на педагози от страната да развият своята компетентност Сборник с разработки на млади учители от Свищов помага на педагози от страната да развият своята ком... Ученици на СУ „Димитър Благоев“ – град Свищов се класираха за едно от най-мащабните състезания по английски език в България Ученици на СУ „Димитър Благоев“ – град Свищов се класираха за едно от най-мащабните състезания по ан... В Свищов за 1.7 милиона лв. подменят водопровода на 29 улици В Свищов за 1.7 милиона лв. подменят водопровода на 29 улици Община, полиция и училища в Свищов за ден остават без ток Община, полиция и училища в Свищов за ден остават без ток Заболелите от COVID-19 в Свищов са 399 души, бележим лек скок от последната седмица Заболелите от COVID-19 в Свищов са 399 души, бележим лек скок от последната седмица В Свищов през деня ще е топло, вечерта има риск от градушка В Свищов през деня ще е топло, вечерта има риск от градушка
Виж всички новини
Инициативи водещи новини
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!