ОДОБРЕНО: Свищовлии ще пътуват по европейски до София и Варна, магистрала Хемус ще ни е на 30 мин.

До няколко години свищовлии ще пътуват бързо и удобно до София и Варна, благодарение на АМ “Хемус”, за която бе решено да минава на около 50км от Свищов, през близката община Полски Тръмбеш. Това означава, че ще се включваме в магистралата само за около 30 минути. Според предварителните разчети се предвижда автомагистралата София-Варна да бъде завършена през 2024 година.

Министерство на регионалното развитие и благоустройството даде зелена светлина на проекта за изграждане на трасето на АМ “Хемус”, което ще преминава през региона.Това стана факт, след като беше одобрен проектът на подробен устройствен план – парцеларен план за отсечката от км 189+344 от идейния проект (след пресичането с път III-303) до км 222+000 (след пресичането с път I-5). Заповедта е публикувана в “Държавен вестник” в началото на февруари. В нея е посочено, че се разпорежда предварително изпълнение на заповедта на основание чл. 60, ал. 1 от Административно процесуалния кодекс с оглед осигуряване живота и здравето на гражданите, защита на особено важни държавни и обществени интереси и предотвратяване на значителна или труднопоправима вреда поради закъсняло изпълнение. Мотивите са, че АМ “Хемус” е проект от държавен и обществен интерес и реализацията му цели ускоряване на процеса на икономическо и социално сближаване на регионално ниво и в този смисъл е от важно стратегическо значение за цяла Северна България. Като пътна артерия магистралата ще има голяма роля за интегрирането на националната транспортна инфраструктура в европейската транспортна система. Това прави изпълнението на проекта не само национален, но и европейски приоритет.
Според проекта трасето на АМ “Хемус” ще минава през 11 населени места на територията на Великотърновска област. Магистралата ще засегне землища в Павликени, Патреш, Дъскот и Паскалевец в община Павликени, а също така в Дичин, Ресен и Никюп в община Велико Търново, Стефан Стамболово, Полски Сеновец и Куцина в община Полски Тръмбеш и Поликраище в община Горна Оряховица.
Миналата година проектът за подробен устройствен план – парцеларен план беше предоставен на четирите общини, през чиято територия преминава трасето, за да могат засегнатите лица да се запознаят с него и да отправят своите възражения, ако имат такива.
Трасето на АМ “Хемус” е част от Европейската пътна мрежа от връзката с коридор IV на запад до коридор IX в близост до Велико Търново. Предвидено е да свързва източните и западните части на България с Трансевропейската мрежа.
Автомагистрала “Хемус” ще свързва София с Варна и ще дублира първокласните пътища Е70 от Варна до Шумен, Е772 от Шумен до Ябланица и Е83 от Ябланица до София.Според предварителните разчети се предвижда автомагистрала “Хемус” да бъде завършена през 2024 година.
Неотдавна зам.-министър Николай Нанков заяви публично, че са започнали подготвителните дейности по изграждане на трасето до Велико Търново, строят се инженерни пътища и се премахва хумусният слой от имотите, които ще бъдат засегнати./ Източник: "Янтра Днес"

Рейтинг: 5.0
Последни новини
ОФИЦИАЛНО: ГЕРБ издига Даниел Митов за министър-председател ОФИЦИАЛНО: ГЕРБ издига Даниел Митов за министър-председател В Свищов подменят старите люлки и пързалки на детските площадки, слагат нови кошчета на ключови места в града В Свищов подменят старите люлки и пързалки на детските площадки, слагат нови кошчета на ключови мест... С еврофинансиране Oбщина Свищов ще доставя лекарства и продукти от първа необходимост до вкъщи С еврофинансиране Oбщина Свищов ще доставя лекарства и продукти от първа необходимост до вкъщи Борисов: Няма да съм кандидат за премиер, ще предложа министър-председател с европейска ориентация Борисов: Няма да съм кандидат за премиер, ще предложа министър-председател с европейска ориентация В Свищов 405 души са с COVID, при записване ваксинацията е с AstraZeneca В Свищов 405 души са с COVID, при записване ваксинацията е с AstraZeneca Утре е последен ден без ток в град Свищов, част от центъра остава на тъмно Утре е последен ден без ток в град Свищов, част от центъра остава на тъмно Сборник с разработки на млади учители от Свищов помага на педагози от страната да развият своята компетентност Сборник с разработки на млади учители от Свищов помага на педагози от страната да развият своята ком... Ученици на СУ „Димитър Благоев“ – град Свищов се класираха за едно от най-мащабните състезания по английски език в България Ученици на СУ „Димитър Благоев“ – град Свищов се класираха за едно от най-мащабните състезания по ан... В Свищов за 1.7 милиона лв. подменят водопровода на 29 улици В Свищов за 1.7 милиона лв. подменят водопровода на 29 улици Община, полиция и училища в Свищов за ден остават без ток Община, полиция и училища в Свищов за ден остават без ток Заболелите от COVID-19 в Свищов са 399 души, бележим лек скок от последната седмица Заболелите от COVID-19 в Свищов са 399 души, бележим лек скок от последната седмица В Свищов през деня ще е топло, вечерта има риск от градушка В Свищов през деня ще е топло, вечерта има риск от градушка
Виж всички новини
Инициативи водещи новини
Свищовските полицаи заловиха 70 грама марихуана при акция в село Вардим Свищовските полицаи заловиха 70 грама марихуана при акция в село Вардим В Свищов вече се създават квалифицирани кадри с професионална подготовка в няколко сфери В Свищов вече се създават квалифицирани кадри с професионална подготовка в няколко сфери Паметници на културата в Свищов грейнаха с художествено осветление  Паметници на културата в Свищов грейнаха с художествено осветление  Дамите от Инър Уийл Клуб Свищов с Дарение по случай 70 години от създаването на Детски отдел към Читалищна Библиотека в града Дамите от Инър Уийл Клуб Свищов с Дарение по случай 70 години от създаването на Детски отдел към Чит... Подмяната на три водопровода за 400 000 лв. в Свищов подобри качеството на водата в цялата западна част на града Подмяната на три водопровода за 400 000 лв. в Свищов подобри качеството на водата в цялата западна ч... В свищовско село хвнаха 24-годишен напушен с трева да кара Ауди по главната В свищовско село хвнаха 24-годишен напушен с трева да кара Ауди по главната От днес детските градини и яслите в Свищов възобновяват работата си От днес детските градини и яслите в Свищов възобновяват работата си Трима са арестувани в Свищов при спецоперация на жандармерия, полиция и прокуратура Трима са арестувани в Свищов при спецоперация на жандармерия, полиция и прокуратура Видеоклипове от Свищов прославиха града ни в цяла България Видеоклипове от Свищов прославиха града ни в цяла България В Свищовско разбиха врата на жилище и откраднаха 1240лв.  от собственика В Свищовско разбиха врата на жилище и откраднаха 1240лв. от собственика
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!