Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“

„Шишеяд“ е голяма и атрактивна арт инсталация за събиране на пластмасови РЕТ бутилки, изработена по проект ”Партньорство за красива и чиста България”. Такива инсталации поставят в Пловдив, Тутракан, Свищов, Момчилград, Варна, Смолян, Враца, Марково, Дончево, Езерец, Горна Оряховица и други. Голямата бутилка събира 20-25 килограма пластмасови бутилки или около 1000 смачкани такива. В цялата страна, до момента, има разположени над 20 шишеяда на различни места. В градски зони, като площади, училища, детски градини и други. Няколко от инсталациите са „пътуващи“ или иначе казано, гостуващи на различни събития, които са под шапката на събития #БезОтпадъци, които от няколко години се случват благодарение на дългосрочната програма _Място България.

В рамките на кампанията „Лесно на чисто“, сдружение “BG Бъди активен” ще събира и споделя добрия пример на активисти за по-чиста и по-здравословна околна среда. Кампанията се организира ежегодно в градове от цялата страна, като част от дейностите на програмата _Място България, чиято цел е да промени дългосрочно поведението и отношението на гражданите към околната среда, да стимулира повече хора да почистват, не да замърсяват чрез позитивни стимули (креативни предупредителни табели, инсталации с висок обществен интерес, групови и тематични почиствания и други). Станете посланици на каузата #БезОтпадъци. Бъдете част от добрия пример и го споделете.

Проучване на сдружение “BG Бъди активен”, относно нагласите на граждани от 6 български града, към опазването на чистотата показа, че голяма част от хората са запознати с проблемите на опазване на околната среда, но малко от тях правят нещо по въпроса. Изследването регистрира интересен парадокс – една четвърт от гражданите смятат, че личните усилия имат значение за опазването на града, което застава срещу друга една четвърт, които са крайни песимисти и смятат, че техните действия нямат значение за състоянието на околната среда. Базирана на този феномен, се ражда и идеята през тази година, „Лесно на чисто“ да търси и да сподели силата на добрият пример, който носи всеки един посланик на чистотата.

Оказва се, че грaждaнитe  cмятaт зa нaй-oпacни плacтмacoвитe oтпaдъци, a зa cрaвнитeлнo бeзoпacни, cтъклoтo и cтрoитeлнитe oтпaдъци. Извадката дава още данни за това, че оползотворяването на пластмасовите отпадъци за създаването на нови полезни изделия е важен стимул, който подтиква населението на изследваните градове за разделното им събиране. За 82,9% от анкетираните това пряко ще повлияе на разделното събиране у дома, а 75,3% ще бъдат мотивирани и да събират изхвърлените в околната среда отпадъци.

Продължава и кампанията, „Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“, в която шишеяди похапват пластмасови бутилки, в различни градове на страната. През 2021-ва година, кампанията събра над 50 000 килограма разделно събрани отпадъци - пластмаса, метал и стъкло.

Кампанията обединява градове от цялата страна, за каузата #БезОтпадъци. Целта на инициативата е да привлече внимание към нуждата от разделно събиране на опаковките по атрактивен начин, както и да повдигне въпроса за създаване на достъпни условия за разделно събиране на пластмасови бутилки, с цел да се повишат нивата на рециклиране и да се намали замърсяването на околната среда. Като част от кампанията в над 20 населени места са поставени арт инсталациите, наречени „Шишеяди“, които събират пластмасови бутилки и ги връщат за рециклиране. Кампанията ще продължи до края на 2022-ра, като организаторите очакват събраното количество пластмаса да е над 20 тона.

“Със събития #БезОтпадъци, искаме да ангажираме посетителите на мероприятия от различен характер- спортни, културни и други, да се замислят какво оставят след себе си. Идеята е да покажем, че забавлението не означава замърсяване. Културата означава, преди всичко, отношение към средата”, казват от Сдружението.

Източник: БНР

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищовлии от по-тревистите квартали внимавайте, има бум на хапещи кърлежи в страната Свищовлии от по-тревистите квартали внимавайте, има бум на хапещи кърлежи в страната Потенциално опасен астероид отново приближава Свищов, днес прелита покрай Земята Потенциално опасен астероид отново приближава Свищов, днес прелита покрай Земята Свищовски плаж стана арена на водни и въздушни атракции, стотици се събраха и дружно го почистиха Свищовски плаж стана арена на водни и въздушни атракции, стотици се събраха и дружно го почистиха В Свищовско по тъмно спипаха пиян на кирка с 2,64 промила водач на МПС В Свищовско по тъмно спипаха пиян на кирка с 2,64 промила водач на МПС С над 2 милиона лв. в Свищов превръщат в С над 2 милиона лв. в Свищов превръщат в "позлатен" Божи храм една полуразрушена църква - паметник н... В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В свищовско училище с народни хора и песни изпратиха 46 пълни отличници В свищовско училище с народни хора и песни изпратиха 46 пълни отличници Свищовско училище прави първата открита класна стая, следи и за качеството на въздуха Свищовско училище прави първата открита класна стая, следи и за качеството на въздуха Ученици и учители от Свищов жънат успехи на Националните олимпиади Ученици и учители от Свищов жънат успехи на Националните олимпиади В Деня на Дунав, летящи свищовлии ще наблюдават от високо града и реката В Деня на Дунав, летящи свищовлии ще наблюдават от високо града и реката В Свищовско са подложени на безводие, има реална опасност от бедствено положение В Свищовско са подложени на безводие, има реална опасност от бедствено положение Млада свищовлийка e гордост за училището и града си, получи максимален брой точки на НВО по математика Млада свищовлийка e гордост за училището и града си, получи максимален брой точки на НВО по математи...
Виж всички новини
водещи новини
Разпадна се фасадата на Свищовската академия, сградата се руши Разпадна се фасадата на Свищовската академия, сградата се руши Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на града Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на гр... В Свищов откриха нитрати в питейната вода, случаите на чревни инфекции нямат връзка с качеството и В Свищов откриха нитрати в питейната вода, случаите на чревни инфекции нямат връзка с качеството и Домът за стари хора в Свищов отбеляза с пъстър празник 112 години от създаването си Домът за стари хора в Свищов отбеляза с пъстър празник 112 години от създаването си Студентка от Свищов спечели сребро от европейското по карате Студентка от Свищов спечели сребро от европейското по карате Стотици свищовлии се събраха да танцуват заедно в центъра на града Стотици свищовлии се събраха да танцуват заедно в центъра на града Свищовските полицаи извадиха камерата, 58 състезатели изгоряха само за един ден Свищовските полицаи извадиха камерата, 58 състезатели изгоряха само за един ден В Свищов официално откриха обновена за 1.6 млн. лв. спортна зала В Свищов официално откриха обновена за 1.6 млн. лв. спортна зала В Свищов и София отбелязаха 125 години от гибелта на Алеко Константинов В Свищов и София отбелязаха 125 години от гибелта на Алеко Константинов В Свищов тържествено бе отбелязан Денят на храбростта и празника на Българската армия В Свищов тържествено бе отбелязан Денят на храбростта и празника на Българската армия Свищов става столица на хорото, над 400 танцьори се надиграват на крепостта „Калето Свищов става столица на хорото, над 400 танцьори се надиграват на крепостта „Калето"
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!