Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“

„Шишеяд“ е голяма и атрактивна арт инсталация за събиране на пластмасови РЕТ бутилки, изработена по проект ”Партньорство за красива и чиста България”. Такива инсталации поставят в Пловдив, Тутракан, Свищов, Момчилград, Варна, Смолян, Враца, Марково, Дончево, Езерец, Горна Оряховица и други. Голямата бутилка събира 20-25 килограма пластмасови бутилки или около 1000 смачкани такива. В цялата страна, до момента, има разположени над 20 шишеяда на различни места. В градски зони, като площади, училища, детски градини и други. Няколко от инсталациите са „пътуващи“ или иначе казано, гостуващи на различни събития, които са под шапката на събития #БезОтпадъци, които от няколко години се случват благодарение на дългосрочната програма _Място България.

В рамките на кампанията „Лесно на чисто“, сдружение “BG Бъди активен” ще събира и споделя добрия пример на активисти за по-чиста и по-здравословна околна среда. Кампанията се организира ежегодно в градове от цялата страна, като част от дейностите на програмата _Място България, чиято цел е да промени дългосрочно поведението и отношението на гражданите към околната среда, да стимулира повече хора да почистват, не да замърсяват чрез позитивни стимули (креативни предупредителни табели, инсталации с висок обществен интерес, групови и тематични почиствания и други). Станете посланици на каузата #БезОтпадъци. Бъдете част от добрия пример и го споделете.

Проучване на сдружение “BG Бъди активен”, относно нагласите на граждани от 6 български града, към опазването на чистотата показа, че голяма част от хората са запознати с проблемите на опазване на околната среда, но малко от тях правят нещо по въпроса. Изследването регистрира интересен парадокс – една четвърт от гражданите смятат, че личните усилия имат значение за опазването на града, което застава срещу друга една четвърт, които са крайни песимисти и смятат, че техните действия нямат значение за състоянието на околната среда. Базирана на този феномен, се ражда и идеята през тази година, „Лесно на чисто“ да търси и да сподели силата на добрият пример, който носи всеки един посланик на чистотата.

Оказва се, че грaждaнитe  cмятaт зa нaй-oпacни плacтмacoвитe oтпaдъци, a зa cрaвнитeлнo бeзoпacни, cтъклoтo и cтрoитeлнитe oтпaдъци. Извадката дава още данни за това, че оползотворяването на пластмасовите отпадъци за създаването на нови полезни изделия е важен стимул, който подтиква населението на изследваните градове за разделното им събиране. За 82,9% от анкетираните това пряко ще повлияе на разделното събиране у дома, а 75,3% ще бъдат мотивирани и да събират изхвърлените в околната среда отпадъци.

Продължава и кампанията, „Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“, в която шишеяди похапват пластмасови бутилки, в различни градове на страната. През 2021-ва година, кампанията събра над 50 000 килограма разделно събрани отпадъци - пластмаса, метал и стъкло.

Кампанията обединява градове от цялата страна, за каузата #БезОтпадъци. Целта на инициативата е да привлече внимание към нуждата от разделно събиране на опаковките по атрактивен начин, както и да повдигне въпроса за създаване на достъпни условия за разделно събиране на пластмасови бутилки, с цел да се повишат нивата на рециклиране и да се намали замърсяването на околната среда. Като част от кампанията в над 20 населени места са поставени арт инсталациите, наречени „Шишеяди“, които събират пластмасови бутилки и ги връщат за рециклиране. Кампанията ще продължи до края на 2022-ра, като организаторите очакват събраното количество пластмаса да е над 20 тона.

“Със събития #БезОтпадъци, искаме да ангажираме посетителите на мероприятия от различен характер- спортни, културни и други, да се замислят какво оставят след себе си. Идеята е да покажем, че забавлението не означава замърсяване. Културата означава, преди всичко, отношение към средата”, казват от Сдружението.

Източник: БНР

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град В Свищов ударно набират войници за армията В Свищов ударно набират войници за армията Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на града Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на гр... Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи Уникалната дъга от снощи стана хит сред свищовлии Уникалната дъга от снощи стана хит сред свищовлии Преподавател от Свищов стана Преподавател от Свищов стана "Учител на годината" на България Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!