Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“

„Шишеяд“ е голяма и атрактивна арт инсталация за събиране на пластмасови РЕТ бутилки, изработена по проект ”Партньорство за красива и чиста България”. Такива инсталации поставят в Пловдив, Тутракан, Свищов, Момчилград, Варна, Смолян, Враца, Марково, Дончево, Езерец, Горна Оряховица и други. Голямата бутилка събира 20-25 килограма пластмасови бутилки или около 1000 смачкани такива. В цялата страна, до момента, има разположени над 20 шишеяда на различни места. В градски зони, като площади, училища, детски градини и други. Няколко от инсталациите са „пътуващи“ или иначе казано, гостуващи на различни събития, които са под шапката на събития #БезОтпадъци, които от няколко години се случват благодарение на дългосрочната програма _Място България.

В рамките на кампанията „Лесно на чисто“, сдружение “BG Бъди активен” ще събира и споделя добрия пример на активисти за по-чиста и по-здравословна околна среда. Кампанията се организира ежегодно в градове от цялата страна, като част от дейностите на програмата _Място България, чиято цел е да промени дългосрочно поведението и отношението на гражданите към околната среда, да стимулира повече хора да почистват, не да замърсяват чрез позитивни стимули (креативни предупредителни табели, инсталации с висок обществен интерес, групови и тематични почиствания и други). Станете посланици на каузата #БезОтпадъци. Бъдете част от добрия пример и го споделете.

Проучване на сдружение “BG Бъди активен”, относно нагласите на граждани от 6 български града, към опазването на чистотата показа, че голяма част от хората са запознати с проблемите на опазване на околната среда, но малко от тях правят нещо по въпроса. Изследването регистрира интересен парадокс – една четвърт от гражданите смятат, че личните усилия имат значение за опазването на града, което застава срещу друга една четвърт, които са крайни песимисти и смятат, че техните действия нямат значение за състоянието на околната среда. Базирана на този феномен, се ражда и идеята през тази година, „Лесно на чисто“ да търси и да сподели силата на добрият пример, който носи всеки един посланик на чистотата.

Оказва се, че грaждaнитe  cмятaт зa нaй-oпacни плacтмacoвитe oтпaдъци, a зa cрaвнитeлнo бeзoпacни, cтъклoтo и cтрoитeлнитe oтпaдъци. Извадката дава още данни за това, че оползотворяването на пластмасовите отпадъци за създаването на нови полезни изделия е важен стимул, който подтиква населението на изследваните градове за разделното им събиране. За 82,9% от анкетираните това пряко ще повлияе на разделното събиране у дома, а 75,3% ще бъдат мотивирани и да събират изхвърлените в околната среда отпадъци.

Продължава и кампанията, „Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“, в която шишеяди похапват пластмасови бутилки, в различни градове на страната. През 2021-ва година, кампанията събра над 50 000 килограма разделно събрани отпадъци - пластмаса, метал и стъкло.

Кампанията обединява градове от цялата страна, за каузата #БезОтпадъци. Целта на инициативата е да привлече внимание към нуждата от разделно събиране на опаковките по атрактивен начин, както и да повдигне въпроса за създаване на достъпни условия за разделно събиране на пластмасови бутилки, с цел да се повишат нивата на рециклиране и да се намали замърсяването на околната среда. Като част от кампанията в над 20 населени места са поставени арт инсталациите, наречени „Шишеяди“, които събират пластмасови бутилки и ги връщат за рециклиране. Кампанията ще продължи до края на 2022-ра, като организаторите очакват събраното количество пластмаса да е над 20 тона.

“Със събития #БезОтпадъци, искаме да ангажираме посетителите на мероприятия от различен характер- спортни, културни и други, да се замислят какво оставят след себе си. Идеята е да покажем, че забавлението не означава замърсяване. Културата означава, преди всичко, отношение към средата”, казват от Сдружението.

Източник: БНР

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
Заловиха врачанин разчленил и взел парите на свищовски уличен кафе автомат Заловиха врачанин разчленил и взел парите на свищовски уличен кафе автомат Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Преподавател от Свищов стана Преподавател от Свищов стана "Учител на годината" на България Свищовските полицаи арестуваха водач с БМВ и му свалиха номерата Свищовските полицаи арестуваха водач с БМВ и му свалиха номерата Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за превишена скорост Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за п... Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на града Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на гр... Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!