Свищов, Дракула и румънското „историческо чудо“

Авторът на статията проф. Николай Овчаров на снимка в столицата на Влашкото княжество Търговище.

Бил ли е най-известният “вампир” влашки воевода от ХV в.

 През ХV-ХVI в. водещи са били културата, езикът и традициите на загиналото Българско царство

В момента текат археологическите разкопки на Свищовската крепост и в няколко поредни броя ще разкажа накратко за свързаната с нея съдба на най-прочутия “вампир” в света, която разкривам подробно в наскоро излязла книга. Представата за Дракула е изградена най-вече от романа на ирландеца Брам Стокър, написан през ХIХ в. А всъщност като владетел (воевода) на Влахия той е един от най-активните борци срещу османската напаст през ХV в. Това княжество, заедно с държавицата Молдова, стои в основата на създадената през ХIХ в. Румъния. И водещи за тях през ХV-ХVI в. са били културата, езикът и традициите на загиналото Българско царство.

Ако в старата школа на румънската историография поне с половин уста се признаваше някакво българско участие в създаването на тези държавици, днес то е практически зачеркнато. Според новото поколение румънски историци Влахия и Молдова се появяват от небитието някъде към средата на ХIV в. и веднага се превръщат в незаобиколими политически фактори на Балканите и в Европа.

Това е епохата на страшното османско нашествие, потопило в кръв и унищожило старите велики сили на полуострова - Византийската империя, Българското царство и Сърбия. По някакъв “чудодеен” начин Влахия и Молдова запазват своята относителна независимост от Великата Порта. Ето как обяснява този факт един от водещите съвременни румънски историци - Щефан Андрееску:

“Обикновено се подчертава, че румънските средновековни държави се появяват последни на картата на Европа. Но те показват невероятна жизненост в сравнение със съседите си. Точно това е “чудото” на румънската история. Дори и със съмнителна независимост, каквато е била през фанариотския период от ХVIII в., Молдова и Влахия съществуват непрекъснато в продължение на пет века, преди да се обединят през 1859 година. Това е изненадващо, ако си спомним Балканите, където България, Гърция и Сърбия изчезват от картата на Европа, или големите католически кралства, като Унгария и Полша. Унгария е окупирана и разпокъсана почти 180 години, а през ХVIII в. Полша е разделена няколко пъти от големите си съседи.”

В нарисуваната с едри щрихи драматична картина загиват България, Византия и Сърбия, мощното Унгарско кралство е окупирано за два века, огромната Полша е разделяна между могъщите си съседи - Прусия, Руската и Австрийската империя. Оцеляват единствено миниатюрните влашко и молдовско княжества, наречени абсолютно погрешно румънски държави.

Самият Андрееску е принуден да признае, че началото на държавата Румъния е сложено едва през 1859 г. чрез обединението на двете княжества. На читателите трябва да поясня, че ако на жител на Влахия или Молдова от ХIV или ХV в. днес би могло някой да каже, че е румънец, той би го погледнал с абсолютно недоумение и вероятно би го наругал. Всички влашки документи и надписи от ХV-ХVI в. са изпълнени на чудесен среднобългарски език, който нашите северни съседи или пренебрегват, или срамежливо наричат църковнославянски. Влашкият език навлиза в писмеността от втората половина на XVII в., но до обединението на княжествата се пише на кирилица.

Но какви, според румънските учени, са историческите процеси, довели до възможността за формиране на Влахия и Молдова? Нека видим, например, тезата на американеца от румънски произход Раду Флореску и на неговия партньор Раймънд МакНели, написали през 1989 г. основополагаща тяхна книга за Дракула.

Според тях след като римските легиони изоставят завоюваната провинция Дакия през 271 г., по-голямата част от местното население бяга в Карпатите. Така романизираните даки успяват да избегнат нашествията на готи, авари, хуни, гепиди, славяни, маджари, българи. По този начин те съхраняват формата на латинския си език и обичаите на древните даки. Вече след спирането на нападенията местните хора започват да се спускат към равнината, но пазят планинските си убежища.

“Всяко поколение румънци от XIII в. нататък постепенно се придвижва по-нататък по равнината - продължават Флореску и МакНели. - Накрая те достигат Дунав и Черно море на юг, Прут и Днестър - на североизток, с други думи, до границите на съвременна Румъния, а също и отчасти до границите на древна Дакия.”

Но какво е отношението между измисления герой на Стокър и влашкия воевода Йоан Влад III Цепеш, живял в средата на ХVI в. и наистина носел прякора Дракула. При излизането на романа през 1897 г. той няма особен успех, но героят му става много популярен през ХХ в., главно чрез многобройните филми, посветени на него. А през последните десетилетия се появяват и редица съчинения, разглеждащи този въпрос.

Тезата, че най-известният от всички “вампири” е имал за прототип Йоан Влад III Цепеш е лансирана особено активно от споменатите Раду Флореску и Раймънд МакНели. Между 1989 г. и 1994 г. те издават три книги по темата. В тях те свързват пряко влашкия воевода с граф Дракула, като изследват откъси от романа на Брам Стокър. Въз основа на няколко намека в текста за истинския Йоан Влад III те допускат, че писателят е знаел за него повече, отколкото се е смятало до този момент. Основание за такива заключения дава и откритието на Раймънд МакНели в музея “Розенбах” във Филаделфия на работните бележки на Брам Стокър при писането на романа, които не оставят съмнение, че е знаел за съществуването на Йоан Влад III Цепеш.

Идеята за директна връзка между влашкия воевода и образа на литературния герой и критикувана най-вече от Елизабет Милър. За нея тази хипотеза е абсолютно несъстоятелна. Тя приема, че Стокър наистина е имал някаква представа за събитията от ХV в. и за личността на влашкия воевода, но тя е била много бегла. Знанията му по история и география на Балканите му са откъслечни и често напълно неверни. Ирландецът използва известните му исторически данни доста фриволно с цел да придаде плът и кръв на своя измислен вампир. “В края на краищата той пише готически роман - продължава Елизабет Милър, - а не трактат по история.”

Излизането на книгите на Флореску и МакНели активира и днешната румънска историография. Само през 1991 г. излизат няколко отделни изследвания върху Йоан Влад III Цепеш и отношението с литературния Дракула. Главно достойнство на проучванията на Щефан Андрееску, Матей Казаку и Николае Стойческу е публикуването на извори от Националната библиотека в Букурещ. Но дори безпристрастният американски учен Майкъл Ворсино отбелязва специално тяхната склонност към краен национализъм.

Направеният кратък преглед показва разностранния интерес към Дракула, който се мени през годините на базата на множество фактори. В пъстър и често противоречив калейдоскоп се смесват чертите на героичния влашки княз от ХV в. с измисления вампирски образ от Брам Стокър. Нещата добиват чудовищни размери, когато се намесва кинематографията и особено комерсиалният туризъм. Познавам това дяволско изкушение от собствената си работа в България. А румънците го изпитват в пълна степен още през последните десетилетия на миналия век. В следващите статии ще проследим историческите обстоятелства, довели до мита за Дракула.

Източник: ТРУД

Рейтинг: 5.0
Още по темата
Последни новини
В Свищов предстои масова ваксинация, молят гражданите да избягват струпвания пред кабинета В Свищов предстои масова ваксинация, молят гражданите да избягват струпвания пред кабинета Над 1 милион лв. получава Свищов за борба с бедността и подобряване достъпа до образование Над 1 милион лв. получава Свищов за борба с бедността и подобряване достъпа до образование В Свищов приеха стратегия за развитието на града през следващите седем години В Свищов приеха стратегия за развитието на града през следващите седем години ОФИЦИАЛНО: Отварят Детското отделение в Свищов ОФИЦИАЛНО: Отварят Детското отделение в Свищов В Свищов заболяемостта е една от най-ниските в областта за последните 14 дни В Свищов заболяемостта е една от най-ниските в областта за последните 14 дни В Свищов мъртво пиян тираджия превъртя дрегера с 3,48 промила В Свищов мъртво пиян тираджия превъртя дрегера с 3,48 промила Свищовските студенти си тръгват от града, минават изцяло на онлайн обучение Свищовските студенти си тръгват от града, минават изцяло на онлайн обучение Протестиращи нападнаха министър заради новите мерки Протестиращи нападнаха министър заради новите мерки Свищовски деца спасяват зимните птици от глад, поставиха десетки хранилки по дърветата Свищовски деца спасяват зимните птици от глад, поставиха десетки хранилки по дърветата Свищовлии недоволстват за въведения сертификат,  бойкот и протести готвят в страната Свищовлии недоволстват за въведения сертификат, бойкот и протести готвят в страната Свищовлии задължително със сертификат в заведение, фитнес, големи магазини, кино и други Свищовлии задължително със сертификат в заведение, фитнес, големи магазини, кино и други Свищовски лекари, благодарим Ви, че останахте верни на своя пост, дори с риск за Вашето здраве и живот! Свищовски лекари, благодарим Ви, че останахте верни на своя пост, дори с риск за Вашето здраве и жив...
Виж всички новини
водещи новини
Кметът д-р Генчев чете приказки на свищовските деца и им раздава подаръци Кметът д-р Генчев чете приказки на свищовските деца и им раздава подаръци Болните и трудно подвижни свищовлии звънят за доставка по домовете на храна и лекарства Болните и трудно подвижни свищовлии звънят за доставка по домовете на храна и лекарства В Свищов млад мотопедист е потрошен след удар с автомобил на кръстовище в града В Свищов млад мотопедист е потрошен след удар с автомобил на кръстовище в града Катастофа на пияна шофьорка в Свищов завърши с потрошени и нарязани пътници Катастофа на пияна шофьорка в Свищов завърши с потрошени и нарязани пътници Студентка от Свищов продължава да пише история, Ивет Горанова завоюва нов златен медал от международен турнир Студентка от Свищов продължава да пише история, Ивет Горанова завоюва нов златен медал от международ... В Свищов над 50% от децата са болни - затварят се градини, ще се оказва помощ на деца и родители В Свищов над 50% от децата са болни - затварят се градини, ще се оказва помощ на деца и родители Край Свищов се намира единствената на Балканите ферма за скариди Край Свищов се намира единствената на Балканите ферма за скариди Пламнаха 2 000 декара царевица на пътя Свищов - Велико Търново Пламнаха 2 000 декара царевица на пътя Свищов - Велико Търново Как животът на Явор от Свищов се превърна в истинска фолклорна приказка Видео Как животът на Явор от Свищов се превърна в истинска фолклорна приказка В Свищов започват да глобяват в магазини и заведения, на пазар при еднопосочно движение, спорт на открито, затварят клубовете на пенсионера В Свищов започват да глобяват в магазини и заведения, на пазар при еднопосочно движение, спорт на от... Край Свищов Дунав е блокиран от седмици - химикали, торове, зърно не могат да бъдат доставени Край Свищов Дунав е блокиран от седмици - химикали, торове, зърно не могат да бъдат доставени Химкомбинатът Химкомбинатът "Свилоза" в Свищов спира работа
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!