В Свищов стартират нови разкопки "От цар Иван Шишман до граф Дракула"

Професор Николай Овчаров говори за започналата преди броени дни нова археологическа кампания и следите от станалите преди векове събития в Свищов

На снимката се вижда литография от Виена, показваща Свищовската крепост през XIX в.

Крайдунавският град е играл много съществена роля в жестоките сражения между мюсюлмани и християни.

Изправихме се пред сянката на тайнствения Йоан Влад III Цепеш.

Ето че след изключително успешната археологическа кампания на средновековната крепост на Свищов през 2019 г. идват новите разкопки. Ще припомня на читателите на “Труд”, че този средновековен град за първи път се споменава от пътешественика Петер Шпарнау през 1385 г. Той е важен и значителен център, който пази брода на р. Дунав и т. нар. “Свищовски път”, водещ към Влахия. Крепостните стени обграждали града чак до Дунав, а на върха се е намирал як вътрешен замък.

Особено интересно е сведението на османския хронист Мехмед Нешри, описал най-рано завоеванието на Търновска България през 1393 г. След превземането на столицата Търновград, нашествениците се насочват към Дунав и щурмуват редица крепости. Комендантът на Свищов е един от малкото военачалници, които отказват да се предадат и заявява, че ще брани вярата на своя цар Йоан Шишман. Българският гарнизон в замъка се сражава до последно и се предава чак когато свършват припасите.

Агонията на Търновска България продължава още две години. След като през 1393 г. османците превземат столицата Търновград, Йоан Шишман успява да сключи унизителен мир, като турците му оставят крайдунавския град Никопол. Според западния хронист Леунклавий заедно с него той има още четири крепости. Най-вероятно това са Оряхово на запад, Холъвник от северната страна на Дунав, Нови град и Свищов, който е най-големият и най-добре укрепен град на изток от Никопол. Според откритите последни писма на Иван Шишман, може би командирът на гарнизона в Свищов е носел името Алдимир или Баул.

Макар да е притиснат в ъгъла, Йоан Шишман продължава да крои планове за съпротива срещу турците, което е правел винаги през последните двадесет години. В неравната схватка с нашествениците той разчита на своя верен съюзник - влашкия воевода Мирчо Стари. И наистина на 17 май 1395 г. при Ровине на река Арджеш във Влашката низина става голямо сражение между християните и армията на султан Баязид I Светкавицата. В него вероятно взема участие и Йоан Шишман, събрал остатъците от войските си. За съжаление битката не е спечелена и на връщане османският владетел нарежда на 3 юни той да бъде обезглавен под стените на Никопол.

След загиването на българската средновековна държава османците оценяват значението на важната крепост и оставят в нея свой гарнизон. През следващите години Свищов играе много съществена роля в жестоките сражения между мюсюлмани и християни. Особено доколкото се отнася за тежките битки на османците с войските на влашките воеводи, които решително отстояват своята независимост.

Именно тук за пръв път се появява любопитната връзка на замъка в Свищов с легендарната личност на влашкия воевода Йоан Влад III Цепеш, по-известен под името Дракула. Много интересен е епизодът от зимата на 1462 г., когато той обсажда и превзема крепостта. В писмо до унгарския крал Матиаш Корвин от 11 февруари 1462 г. Цепеш с гордост му съобщава, че при превземането са избити 410 турци, като повечето от тях са ликвидирани по любимия му начин - чрез набиване на кол.

Впрочем Свищовската крепост е била цел и на други влашки воеводи от ХV-ХVI в. Така през 1595 и 1598 г. на два пъти града е опожаряван от Михаил Храбрия, но замъкът успява да устои. Това е така, защото той е бил изключително здраво укрепен. През 1651 г. османският пътешественик Евлия Челеби описва подробно тази вътрешна крепост. Тя била с четириъгълен план със 7 кули, а вътре имало къща за диздаря (коменданта), казарма и джамия. На стените имало топове с достатъчно боеприпаси.

Финалът на дългия живот на Свищовската крепост е на 1 септември 1810 г. По време на поредната руско-турска война града е превзет, а ген. Каменски нарежда неговите укрепления да бъдат разрушени и цитаделата в най-високата част на хълма - взривена. Такава е съдбата и на другите средновековни български крепости по Дунав, които е трябвало да бъдат унищожени, за да не се използват в бъдеще от османците.

Оказва се обаче, че руснаците не успяват да разрушат укрепленията на Свищов. В тяхна разузнавателна дописка от 1827 г. крепостта се описва като мощен преди години замък с много кули, но изоставен през последната война с турците. Тези данни кореспондират с три съхранявани днес във Виена литографии от същото време, на които с фотографска точност е изобразена отлично съхранената цитадела на Свищов.
Именно тези обилни сведения ни накараха през 2019 г. да започнем разкопки на хълма “Калето”, намиращ се в центъра на съвременния град. През сезона разкрихме значителна част от българския средновековен замък, чиито руини са запазени до близо 10 м височина. Най-високият пласт се отнася към края на ХVIII - началото на ХIХ в., когато твърдината е изоставена след поредната руско-турска война от 1806-1812 г. Археологическата картина напълно съвпадна с описанието на османския пътешественик Евлия Челеби от 1651 г. Така замъкът се запазва чак до първата половина на ХIХ в., което прекрасно се вижда в споменатите литографии от Виена.
От този период бе разкрита крепостната порта и частично запазения калдъръм на вътрешния двор. При разкопките бе намерена обилна керамика, като преобладават глазираните съдове - паници и блюда. От някогашната артилерия се откриха няколко гюлета за тежкокалибрени оръдия. Засега сме попаднали само на един масивен зид, може би останка от жилището на крепостния началник.

За българската история е най-важен най-долният културен пласт, свързан с последните години на Второто българско царство. Там на дълбочина 1-1.5 м бяха открити многобройни находки от ХII-ХIV в. Става дума за десетки накити и монети на византийските императори Андроник II Палеолог и Андроник III Палеолог, на последните български царе Йоан Шишман и Йоан Срацимир и на много други владетели от епохата. Намери се и значително количество художествена керамика тип “сграфито”, характерна за столицата Търновград и големите центрове на държавата.

При разкопките от 2019 г. огромен интерес предизвика средният културен пласт, белязан с монети и керамика от ХV-ХVI в. Това е епохата на голямото съперничество между Османската империя и християните, като на предната линия по река Дунав се намира Влашкото княжество. Най-интересният епизод от тези дългогодишни кръвопролитни сражения е походът на великия воевода Йоан Влад III Цепеш от зимата на 1462 г., когато са превзети редица османски крепости по десния бряг на Дунав.

Тези твърдини са се отбранявали яростно и власите е трябвало да ги обсаждат. През това време в Европа се създават първите артилерийски оръдия - бомбарди и кулеврини. Ето защо бяхме силно впечатлени от намерените съвсем малки железни гюлета и от тежката добре изгладена каменна топка. Става дума за боеприпаси за най-ранните оръдия на Стария континент, разпространени през първата половина на ХV в!
Така ние се изправихме пред сянката на тайнствения Йоан Влад III Цепеш или Дракула. Защото откритите гюлета без съмнение се отнасят към неговата епоха. Запазени са и документи, с които влашките воеводи от това време са поръчвали направата на оръдия от тези видове. Така у мен се зароди интересът към този противоречив персонаж, който завърши с публикуването на книгата “Дракула- българската версия”. А през започналата преди броени дни нова археологическа кампания се надяваме да открием нови следи от станалите преди векове събития. 

Източник: ТРУД

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищовлийче завоюва сребърен медал сред ученици от 25 държави на ,,Математика без граници“ Свищовлийче завоюва сребърен медал сред ученици от 25 държави на ,,Математика без граници“ В Свищов вандали помрачиха детски празник, обраха чадърчетата в Градската градина В Свищов вандали помрачиха детски празник, обраха чадърчетата в Градската градина Деца от Свищов с големи сърца дариха десетки хиляди капачки за благотворителна кауза Деца от Свищов с големи сърца дариха десетки хиляди капачки за благотворителна кауза Децата от формация Децата от формация "Свищовлийче" и трио "Нове" обраха наградите на фолклорен конкурс Свищовско училище с гордост изпрати 91 ученици, постигнали много високи резултати на национални и международни олимпиади и състезания Свищовско училище с гордост изпрати 91 ученици, постигнали много високи резултати на национални и ме... Днес второ земетресение люлее Вранча Днес второ земетресение люлее Вранча Свищовлии сбъдват американската мечта, превземат бизнеса с коли и тирове в Щатите Свищовлии сбъдват американската мечта, превземат бизнеса с коли и тирове в Щатите Свищовлии от по-тревистите квартали внимавайте, има бум на хапещи кърлежи в страната Свищовлии от по-тревистите квартали внимавайте, има бум на хапещи кърлежи в страната Потенциално опасен астероид отново приближава Свищов, днес прелита покрай Земята Потенциално опасен астероид отново приближава Свищов, днес прелита покрай Земята Свищовски плаж стана арена на водни и въздушни атракции, стотици се събраха и дружно го почистиха Свищовски плаж стана арена на водни и въздушни атракции, стотици се събраха и дружно го почистиха В Свищовско по тъмно спипаха пиян на кирка с 2,64 промила водач на МПС В Свищовско по тъмно спипаха пиян на кирка с 2,64 промила водач на МПС С над 2 милиона лв. в Свищов превръщат в С над 2 милиона лв. в Свищов превръщат в "позлатен" Божи храм една полуразрушена църква - паметник н...
Виж всички новини
водещи новини
Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града В Свищов тържествено бе отбелязан Денят на храбростта и празника на Българската армия В Свищов тържествено бе отбелязан Денят на храбростта и празника на Българската армия Уникалната дъга от снощи стана хит сред свищовлии Уникалната дъга от снощи стана хит сред свищовлии Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Домът за стари хора в Свищов отбеляза с пъстър празник 112 години от създаването си Домът за стари хора в Свищов отбеляза с пъстър празник 112 години от създаването си Свищов става столица на хорото, над 400 танцьори се надиграват на крепостта „Калето Свищов става столица на хорото, над 400 танцьори се надиграват на крепостта „Калето" В Свищов ударно набират войници за армията В Свищов ударно набират войници за армията Студентка от Свищов спечели сребро от европейското по карате Студентка от Свищов спечели сребро от европейското по карате Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на града Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на гр... Свищовските полицаи извадиха камерата, 58 състезатели изгоряха само за един ден Свищовските полицаи извадиха камерата, 58 състезатели изгоряха само за един ден
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!