За масовата ваксинация в Свищов от края на февруари звъним на личните лекари

Хората да се обърнат към личните си лекари, за да стане ясно колко българи искат да се ваксинират. „Трябва да се видят заболяванията и да се изготви съответният алгоритъм”, обясни председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Реалистично е от края на февруари да започнем с 4 фаза на ваксинирането. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на здравните власти.

„През февруари по предварителни данни, потвърдени от производителя на третата ваксина, ще получим около 260 000 дози, които са достатъчни за ваксинирането на 130 000 души. Паралелно вървят доставките и на първите две ваксини. Можем да си позволим да стартираме четвърта фаза”, заяви Ангелов.

За да се гарантира безопасното протичане на изборите, още отсега здравните власти са готови с план. А приоритет ще е запазване на здравето на членовете на избирателните комисии.

„Ние със сигурност ще предложим ваксини на хората от мобилните екипи в секциите. Но не считаме, че има някакъв задължителен характер към хората, които ще отидат да гласуват”, заяви доц. Ангел Кунчев. 

Освен това на всеки ще бъдат осигурени и предпазни средства.

„Мислим да осигурим на всеки член по 2 маски. Дезинфектанти, ако е необходимо. Както и машини, които да осигуряват дезинфекция”, допълни Кунчев. 

За желаещите да гласуват в COVID-отделенията ще бъдат изпратени мобилни екипи. Според разчета на Изпълнителната агенция по лекарствата те ще бъдат включени в третата фаза на ваксиниране. А след това, от февруари, започва и масовата ваксинация.

„До момента ЕК е сключила 6 договора с производителите на ваксини. По 5 от тях има заявени количества. България е заявила 12 милиона дози. Очаква се да ни уведомят кога да заявим количество от шестия производител, от който обема е още 4 милиони дози. Така общото количество ще стане 16 милиона дози. Предстои и сключване на договор със седма компания, при която имаме възможност за заявка на още около 1,5 милиона дози. Това означава, че страната ни ще разполага с около 18 милиона дози”, обясни изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

В момента само 3 области са в червената зона по заболеваемост от COVID-19. Това са Враца, Кюстендил и Плевен. В оранжевата зона са 19 области. За пръв път 6 области – Велико Търново, Габрово, Монтана, Смолян, Разград и Търговище, са в групата с жълт цвят. Най-ниска е заболеваемостта в Търговище, а най-висока - в Кюстендил. Така здравните власти отново отчетоха положителни данни за разпространението на COVID-19 у нас. 

„Ситуацията до момента ни дава увереност, че мерките са дали резултат и вървим по правилния път”, заяви проф. Ангелов.

„Новите случаи за последното денонощие са 598 или 4,5 процента от всички случаи. Средната възраст на новодиагностицираните е 52 години. 23 лица са под 19 години”, обясни проф. Ангелов.

Най-много са заетите болнични легла в София, Шумен и Добрич. 

„Картата на Европа е цялата в червено с няколко изключения. Това са България, Гърция, Норвегия, Финландия и Исландия, която не е член на ЕС, но влиза в статистиката. За периода от последните две седмици заболеваемостта е 125 на 100 хиляди. Това ни нарежда на 27 място в ЕС и шесто на Балканите. Смъртността е 11,5 на 100 хиляди, което ни нарежда на 11-то място в ЕС”, обясни доц. Ангел Кунчев.

„Хората си искат живота обратно. Ние не по-малко от тях си искаме живота обратно. Но трябва да си върнем живота здрави”, коментира проф. Ангелов.

„Целта на мерките е да спасят животи. Разбирам притесненията на туристическия бранш”, каза още министърът. Той обясни, че българите, които се прибират от чужбина, ще бъдат поставяни под карантина или ще им се прави антигенен тест. Карантината ще се вдигне при отрицателен PCR или антигенен тест.  

Проф. Мутахчийски даде подробна информация за това как се определят мерките срещу разпространението на COVID-19.

„Те се приемат на базата на една тексаска скала, която определя какъв е индексът на опасност от заразяване при различни социални дейности. Скалата има девет степени. Едно е да отвориш писмо от пощата, а девет е да отидеш на бар. В последната категория влизат и религиозни събирания над 500 души. Знаете примера в Южна Корея, където епидемията започна така. В девета категория влизат и концертните зали. Следващите по опасност са ресторантите и фитнесите. Не мога да разбера каква разлика правят американците между бюфет и ресторант. Ресторанти, които са с външни помещения, имат индекс на опасност 3. Такъв индекс имат и посещаването на къмпинг и игра на голф. Футболните и баскетболните мачове са в индексите между 6 и 7”, обясни председателят на Националния оперативен щаб.

Той подчерта, че здравните власти никога не са настоявали всички публични места да бъдат изцяло затворени.

„Обществото не може да функционира, без да има откъде да закупи храна. Много често се споменава колко опасни са магазините. Бих искал да ви кажа, че те са с индекс 4. Когато се спазва правилото за допускане на ограничен брой посетители, тогава опасността рязко спада. Предлагал съм на министър Ангелов и на г-н Кунчев няколко примитивни, но ефикасни метода – още с влизането всеки посетител да получава номерче. Когато свърши кошницата с номера, е ясно, че не може да влезе друг пазаруващ”, коментира Мутафчийски. По думите му в Гърция процедират по този начин.

„Ние научихме най-опасните места, където се разпространява заразата – училищата, детските градини, яслите, ресторантите, моловете, баровете. При последното затягане на мерките заболеваемостта спадна доста бавно – едва на четвъртата седмица. Все пак резултатът е чудесен в момента. Когато се обсъждаше кои мерки да бъдат разхлабени, със сигурност най-човешките доводи, които могат да се намерят, са свързани с образованието и здравеопазването. Знаете, че бяха спрени плановите операции. Това не е просто неудобство, това можеше да коства човешки животи. Сега болниците са пълни с пациенти, които трябва да се оперират”, поясни генералът./Източник: NOVA

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на града Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на гр... При обиск на жилище в Свищов заловиха 0,5 грама марихуана При обиск на жилище в Свищов заловиха 0,5 грама марихуана Свищовските полицаи отказаха подкуп на пътя от 830 лв., нарушителят е привлечен като обвиняем Свищовските полицаи отказаха подкуп на пътя от 830 лв., нарушителят е привлечен като обвиняем Стотици свищовлии се събраха да танцуват заедно в центъра на града Стотици свищовлии се събраха да танцуват заедно в центъра на града Преподавател от Свищов стана Преподавател от Свищов стана "Учител на годината" на България Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце При престрелка в свищовско село застреляха в корема домашна овца При престрелка в свищовско село застреляха в корема домашна овца Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!