В Свищов стартираха безплатни прегледи на 230 жени за превенция на рак

Ротари клуб Свищов  стартира своя нов проект „Превенция на рак на маточната шийка“. Проектът има за цел да се осъществи ранна диагностика на онкологични заболявания на женската полова система на 230 жени от община Свищов. 

Инициативата е резултат от съвместното сътрудничество на Ротари клуб Свищов и InnerWheel - клуб Свищов, чийто цели са също свързани с превенция на женското здраве. 

Президентът на  Ротари клуб Свищов за 2020/2021година  Проф. д-р Маргарита Богданова сподели:

„Проектът стартира на 1 април 2021 година, като записванията могат да се осъществят на посочения телефон. Прегледите ще се извършват в свободното време на двамата лекари: д-р Вачкова и д-р Маринов. Като президент на РК Свищов, искам да изкажа своята благодарност към тях – за това, че са ангажирани и съпричастни към идеята за превенция на женското здраве. Прегледите, които включват класически гинекологичен преглед, ехографско гинекологично изследване и изследване на биологичен материал в лаборатория (цитонамазка), са напълно безплатни. Разходите в размер на 9200 лева се финансират от Ротари клуб Свищов и от Фондация Ротари в партньорство с Inner Wheel - клуб Свищов и Ротари клуб Русе, които също разпознаха проекта като значим за общността.

Ротари клуб Свищов е локална организация, член на Ротари Интернешънъл. Членовете на клуба са обединени около идеята безкористно да подпомагат и развиват местната общност. За своето 25 годишно съществуване клубът е осъществил десетки хуманитарни проекти в община Свищов, както и е партнирал на клубове от България и от други страни. 

Настоящият проект е провокиран от тревожните тенденции на нарастване заболеваемостта от злокачествени заболявания през последните години. По анализи на СЗО, през 2020 г. те са се увеличили с над 50% спрямо нивата от 2010 г. Голяма част от случаите могат да се предотвратят единствено чрез ранна диагностика. Своевременното откриване на заболяването има отношение не само към по-благоприятния изход и респективно по-голямата преживяемост и качество на живот на болните, но е свързано и със значителни социални и икономически ползи за обществото.

Независимо от високата информираност по редица здравни проблеми, много жени пренебрегват диагностицирането. Предоставянето на възможност за скрининг на маточната шийка в удобно за тях време, ще окуражи и насърчи част от жените да се погрижат за здравето си и ще насочи вниманието на местната общност към проблемите на женското здраве.

Проектът ще се реализира през месеците април и май 2021 г. или до приключване на планирания брой прегледи.

Телефон за записване: 0879 020 783. 

Рейтинг: 5.0
Последни новини
ОФИЦИАЛНО: ГЕРБ издига Даниел Митов за министър-председател ОФИЦИАЛНО: ГЕРБ издига Даниел Митов за министър-председател В Свищов подменят старите люлки и пързалки на детските площадки, слагат нови кошчета на ключови места в града В Свищов подменят старите люлки и пързалки на детските площадки, слагат нови кошчета на ключови мест... С еврофинансиране Oбщина Свищов ще доставя лекарства и продукти от първа необходимост до вкъщи С еврофинансиране Oбщина Свищов ще доставя лекарства и продукти от първа необходимост до вкъщи Борисов: Няма да съм кандидат за премиер, ще предложа министър-председател с европейска ориентация Борисов: Няма да съм кандидат за премиер, ще предложа министър-председател с европейска ориентация В Свищов 405 души са с COVID, при записване ваксинацията е с AstraZeneca В Свищов 405 души са с COVID, при записване ваксинацията е с AstraZeneca Утре е последен ден без ток в град Свищов, част от центъра остава на тъмно Утре е последен ден без ток в град Свищов, част от центъра остава на тъмно Сборник с разработки на млади учители от Свищов помага на педагози от страната да развият своята компетентност Сборник с разработки на млади учители от Свищов помага на педагози от страната да развият своята ком... Ученици на СУ „Димитър Благоев“ – град Свищов се класираха за едно от най-мащабните състезания по английски език в България Ученици на СУ „Димитър Благоев“ – град Свищов се класираха за едно от най-мащабните състезания по ан... В Свищов за 1.7 милиона лв. подменят водопровода на 29 улици В Свищов за 1.7 милиона лв. подменят водопровода на 29 улици Община, полиция и училища в Свищов за ден остават без ток Община, полиция и училища в Свищов за ден остават без ток Заболелите от COVID-19 в Свищов са 399 души, бележим лек скок от последната седмица Заболелите от COVID-19 в Свищов са 399 души, бележим лек скок от последната седмица В Свищов през деня ще е топло, вечерта има риск от градушка В Свищов през деня ще е топло, вечерта има риск от градушка
Виж всички новини
Инициативи водещи новини
Двама ученици от Свищов са победители в състезание на НАСА Двама ученици от Свищов са победители в състезание на НАСА В Свищов масово се разхождат болни хора, официално с COVID са вече 398, в болница са 107 души В Свищов масово се разхождат болни хора, официално с COVID са вече 398, в болница са 107 души В Свищов отварят заведенията само на открито, учениците се връщат в клас В Свищов отварят заведенията само на открито, учениците се връщат в клас От днес детските градини и яслите в Свищов възобновяват работата си От днес детските градини и яслите в Свищов възобновяват работата си Паметници на културата в Свищов грейнаха с художествено осветление  Паметници на културата в Свищов грейнаха с художествено осветление  Трима са арестувани в Свищов при спецоперация на жандармерия, полиция и прокуратура Трима са арестувани в Свищов при спецоперация на жандармерия, полиция и прокуратура В Свищов стартираха безплатни прегледи на 230 жени за превенция на рак В Свищов стартираха безплатни прегледи на 230 жени за превенция на рак В Свищовско хванаха тарикат да кара кола с взети назаем номера от друг автомобил В Свищовско хванаха тарикат да кара кола с взети назаем номера от друг автомобил Видеоклипове от Свищов прославиха града ни в цяла България Видеоклипове от Свищов прославиха града ни в цяла България Дамите от Инър Уийл Клуб Свищов с Дарение по случай 70 години от създаването на Детски отдел към Читалищна Библиотека в града Дамите от Инър Уийл Клуб Свищов с Дарение по случай 70 години от създаването на Детски отдел към Чит...
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!