САЩ прави опит да спре АЕЦ "Белене", искат да местят реактора в "Козлодуй"

Американският посланик Херо Мустафа на 3-ти декември е била на официално посещение в АЕЦ "Козлодуй", по време на което за първи път обявява ясно и категорично послание от САЩ: руското оборудване за АЕЦ "Белене" може да се ползва за нов блок в Козлодуй в комбинация с американски технологии. Дни по-късно все още няма реакция от българското правителство, а последната новина в сайта на енергийното министерство продължава да бъде от 12 ноември (преди 3 седмици), това съобщиха от "Капитал".

В средата на октомври премиерът Бойко Борисов заговори за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", но с изцяло американски реактори и технологии, като категорично потвърди, че това няма да стане за сметка на АЕЦ "Белене". Изявлението му тогава беше изтълкувано като опит да се хареса на САЩ на фона на появилите се документи, които доказват, че руската "Газпром" финансира и строи със свои фирми и работници продължението на "Турски поток" през България. Сегашното предложение на американското посолство обаче сериозно бърка в тези сметки на Борисов да угажда и на Москва, и на Вашингтон с ненужни и скъпи проекти.

Официалната писмена позиция на посолството е, че посещението на посланик Мустафа в АЕЦ "Козлодуй" е в продължение на Меморандума за разбирателство в областта на ядрената енергия за граждански цели, подписан между САЩ и България на 23 октомври. Конкретната цел пък е била да се "проучи възможността за партньорство при разработване на решение за бъдещите енергийни нужди на България". Казва се още, че посланикът и ръководството на АЕЦ "Козлодуй" са обсъдили как централата се възползва от предимствата в инфраструктурата и човешкия капитал, както и възможността за "хибридно решение, което максимално да използва оборудването, което България е закупила преди за проекта "Белене", допълнено от най-добрите в класа технологии от редица западни доставчици".

Становището на посолството е, че такъв проект би бил по-устойчив от финансова гледна точка спрямо други опции и би се възползвал от вече съществуващите големи технически, екологични и сеизмични предимства на Козлодуй, висококвалифициран персонал, център за обучение, мерки за безопасност и сигурност и инфраструктура за пренос на електроенергия. "Успешният хибриден проект в Козлодуй би гарантирал голям обем от безопасна, надеждна, безвъглеродна енергия за българските граждани, като същевременно укрепва енергийната независимост и сигурност на България", пишат още американците.

Някои енергийни експерти разтълкуваха всичко това като подадена от САЩ ръка към българското правителство, за да се измъкне от сагата с АЕЦ "Белене", особено след като руската "Росатом" заяви, че този проект няма как да се осъществи без държавни гаранции или задължително изкупуване на енергията. Логиката е, че България може да се откаже от "Белене", без да храчи допълнителни средства, и да използва част от платеното вече оборудване (единия реактор) за мощност в "Козлодуй", където е подготвена площадка за нов блок, има одобрена окончателна Оценка за въздействието върху околната среда, а също и готова инфраструктура. Затова от икономическа гледна точка това е много по-добро инвестиционно решение, а отгоре не всичко един 1000-мегаватов реактор би се вписал много по-лесно в енергийната система на страната, която трябва да развива ВЕИ и да постига висока енергийна ефективност. Но най-ключовото е, че самата АЕЦ "Козлодуй" може да е инвеститор в проекта, да използва своите екипи за поддръжка и експлоатация, а накрая да предложи средна цена на тока от новия и старите реактори, която да е конкурентна на пазара - неща, които са невъзможни при АЕЦ "Белене".

Източник: capital.bg

Рейтинг: 5.0
Последни новини
В Свищов пускат зелен коридор за ваксинация с Pfizer В Свищов пускат зелен коридор за ваксинация с Pfizer В Свищов заболелите от COVID са под 90 души, над четири пъти са намалели случаите за по-малко от месец В Свищов заболелите от COVID са под 90 души, над четири пъти са намалели случаите за по-малко от мес... В Свищов се организира общоградско поклонение пред паметта на Алеко Константинов В Свищов се организира общоградско поклонение пред паметта на Алеко Константинов Свищов се преклони пред паметта на загиналите български воини Свищов се преклони пред паметта на загиналите български воини Свищовлии днес се събират да честват 6 май - Деня на храбростта и празника на Българската армия Свищовлии днес се събират да честват 6 май - Деня на храбростта и празника на Българската армия В Свищов започва третиране със самолет за комари, кърлежи и бълхи В Свищов започва третиране със самолет за комари, кърлежи и бълхи В село Ореш отбелязаха 370г. от написването на първата българска печатна книга В село Ореш отбелязаха 370г. от написването на първата българска печатна книга БСП получи и върна мандата за съставяне на кабинет, отиваме на нови избори през юли БСП получи и върна мандата за съставяне на кабинет, отиваме на нови избори през юли Обраха общинска сграда в Свищов, липсват пари от касата Обраха общинска сграда в Свищов, липсват пари от касата Великденски концерт зарадва свищовлии, Първи български хор „Янко Мустаков“ поздрави  жителите и гостите на града Великденски концерт зарадва свищовлии, Първи български хор „Янко Мустаков“ поздрави жителите и гост... ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВЕЛИКДЕН Е! ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВЕЛИКДЕН Е! В Свищов идва благодатният огън, на Възкресение в полунощ всеки мирянин ще може да си вземе от него В Свищов идва благодатният огън, на Възкресение в полунощ всеки мирянин ще може да си вземе от него
Виж всички новини
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!