Президентът Радев връчи мандата на "Има такъв народ", те го върнаха

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател от "Има такъв народ" - Антоанета Стефанова.

"Уважаема г-жо Стефанова, в изпълнение на чл. 99 ал. 2 от Конституцията на Република България с указ 121 от днес ви възлагам мандат за съставяне на правителство, като кандидат за министър-председател посочен от втората по численост парламентарна група в Народното събрание", обърна се към кандидата на ИТН Румен Радев.

"Г-н президент, ние от партия "Има такъв народ" ясно заявихме, че няма да влезем в никакви коалиции с партии от статуквото и спазваме нашето обещание. За нас не е нормално създаването на безпринципни коалиции. Затова, г-н президент, ние от ИТН връщаме мандата за съставяне на правителство", заяви Антоанета Стефанова.

"В отговор искам да заявя, че именно в криза като днешната България се нуждае от редовно и ефективно правителство и затова на всеки мандат се гледа с особена надежда. Но разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия", каза от своя страна Радев.

"Обществото ни от години очаква парламентът да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес. Не по-малко значима е и устойчивостта в социална и икономическа политика в условия на криза. В тази връзка са особено важни някои решения на българския парламент. Те трябва да бъдат взети независимо от процедурата по съставяне и излъчване на изпълнителна власт. В тази връзка трябва да търсим баланс между процедурата по съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните предизвикателства пред страната ни. Наред с всички предложения, които постъпват и се разглеждат в българското Народно събрание, липсва най-важното - правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, гражданите и бизнеса от подкрепа, в случай че се разпусне НС и се назначи служебно правителство", каза още Радев.

Конституцията дава право на държавния глава да прецени на коя политическа сила да връчи третия мандат, като не е задължително това да е третата по големина./ източник: Труд

Рейтинг: 5.0
Последни новини
В Свищов пускат зелен коридор за ваксинация с Pfizer В Свищов пускат зелен коридор за ваксинация с Pfizer В Свищов заболелите от COVID са под 90 души, над четири пъти са намалели случаите за по-малко от месец В Свищов заболелите от COVID са под 90 души, над четири пъти са намалели случаите за по-малко от мес... В Свищов се организира общоградско поклонение пред паметта на Алеко Константинов В Свищов се организира общоградско поклонение пред паметта на Алеко Константинов Свищов се преклони пред паметта на загиналите български воини Свищов се преклони пред паметта на загиналите български воини Свищовлии днес се събират да честват 6 май - Деня на храбростта и празника на Българската армия Свищовлии днес се събират да честват 6 май - Деня на храбростта и празника на Българската армия В Свищов започва третиране със самолет за комари, кърлежи и бълхи В Свищов започва третиране със самолет за комари, кърлежи и бълхи В село Ореш отбелязаха 370г. от написването на първата българска печатна книга В село Ореш отбелязаха 370г. от написването на първата българска печатна книга БСП получи и върна мандата за съставяне на кабинет, отиваме на нови избори през юли БСП получи и върна мандата за съставяне на кабинет, отиваме на нови избори през юли Обраха общинска сграда в Свищов, липсват пари от касата Обраха общинска сграда в Свищов, липсват пари от касата Великденски концерт зарадва свищовлии, Първи български хор „Янко Мустаков“ поздрави  жителите и гостите на града Великденски концерт зарадва свищовлии, Първи български хор „Янко Мустаков“ поздрави жителите и гост... ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВЕЛИКДЕН Е! ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВЕЛИКДЕН Е! В Свищов идва благодатният огън, на Възкресение в полунощ всеки мирянин ще може да си вземе от него В Свищов идва благодатният огън, на Възкресение в полунощ всеки мирянин ще може да си вземе от него
Виж всички новини
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!