Правителството подаде оставка, новите 240 депутати положиха клетва

Премиерът Бойко Борисов подаде пред новоизбраното 45-о Народно събрание оставката на ръководения от него Министерски съвет. Писмото беше депозирано днес до председателя на парламента чрез деловодствата на двете институции, съобщиха от правителствената пресслужба.

В съответствие с Конституцията ръководеното от Борисов правителство ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет и ще осъществи приемственост в управлението.

Започна първото заседание на новоизбрания 45-и парламент. То се провежда в старата сграда на парламента на пл. „Народно събрание" 2.

Съгласно Конституцията първото заседание беше открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 45-ото Народно събрание това е Мика Зайкова от „Има такъв народ”.

„Дано съм добра орисница на 45-ото Народно събрание”, каза председателстващата първото заседание на 45-ото Народно събрание Мика Зайкова от „Има такъв народ”.

„Неуморимият Бог на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива. Вече 1300 години на този горещ кръстопът, българите се борят за нашата прекрасна земя като една човешка длан, за да има България и за да пребъде тя във вековете", каза още Мика Зайкова.

По думите ѝ много от нашите предци са умирали с усмивка на уста за свободата на тази прекрасна страна. „Сигурна съм, че и съвременните българи биха жертвали живота си, за да я има България. Да, България е минала през много трудни премеждия, съдбовни, но винаги е възкръсвала, дами и господа, защото нашият народ винаги е намирал правилния път на възкресението", допълни тя.

„Аз и надявам се вие, искате да видите в очите на българите щастието от това да не сме най-бедни, да не сме най-нещастни, да не живеем и най-малко. За най-голямо съжаление да не сме най-безпросветни, защото дами и господа, страната, която е била на 5-то място в Европа по качество на образованието, сега е на далечното 88", каза още Зайкова.

Според нея всички имат една цел - просперитета на българите. „Сигурна съм, че всеки от вас ще даде максимума от своите знания и умения, за да постигнем тази цел. Нашите предци са ни дали и формулата за достигане на тази цел и тя е изписана на фасадата на тази сграда „Съединението прави силата". България и интересите на народа са над всичко. Не забравяйте кой и за какво ви е изпратил тук", допълни  Мика Зайкова.

След това народните представители положиха следната клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". 

Петима от новоизбраните народни представители - лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов и двама от неговите депутати, Атанас Костадинов от БСП и Халил Летифов от ДПС положиха клтва дистанционно, тъй като са под карантина заради COVID-19.

Парламентът реши поставените в изолация депутати да участват чрез онлайн платформа в днешното и последващите заседания на 45-то Народно събрание. Предложението прочете от името на ПГ "Има такъв народ" Виктория Василева. То бе гласувано единодушно с вдигане на ръка от депутатите, заради липса в пленарна зала на електронна система, която да отчита вота им.

Припомняме, че дистанционният начин за участие в пленарни заседания беше въведен при предишното 44-то Народно събрание.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова също присъстват на първото пленарно заседание. Държавният глава отправи обръщение към народа и Народното събрание.

"Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата", заяви Румен Радев. Той съобщи, че в понеделник ще проведе консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство.

"Първо, искам да се обърна към вас, народни представители и да ви поздравя с високо отговорната мисия, която българските избиратели възложиха на вас да представлявате народа, да отстоявате неговите права и интереси. Да сбъднете неговите въжделения. За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне в липсата на опит. Чувах същото и когато се пуснах в президентската надпревара през 2016 г., чувам го и сега. Това не бива да ви обезсърчава", каза още Радев.

По думите му в политиката някои виждат търгуване с националния интерес. "С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката. Те поискаха нови хора. Избраха вас. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат на общественото поприще една красива глава в своите биографии. За това приемете липсата на опит като възможност. В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които в предишните мандати отстояваха парламентаризма. Уважаеми, госпожи и господа, от вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално и почтено. Вие наследявате една институция в дълбока криза", посочи Радев. 

„Още в понеделник ще проведа консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство. Постигането на управляващо мнозинство, колкото и да е необходимо, не следва да бъде математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата”, каза президентът.

"Знаете максимата, че когато всички са управлението, народът е в опозиция. Нужни са ясни приоритети, ясна ценностна рамка, ясни граници на възможните компромиси и най-вече - ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти", категоричен бе държавният глава.

"Историческият момент, в който се намираме, поставя този парламент пред мисията да предприеме дългоочаквани промени за постигане на най-важната непосредствена национална цел - укрепване на държавността. Необходими са решителни действия за демонтаж на отхвърления от избирателите управленски модел, за утвържване на върховенството на правото, неутрализирането на задкулисието и връщането на гражданите в управлението. Без постигането на тази цел всякакви нови управленски конфигурации и техните икономически и социални политики ще продължат да са обречени на провал.  Ключовастъпка по този път е излъчването на нов тип утправление – иснтез на почтенност и компетентност", заключи Радев.

Представители на парламентарно представените партии и коалиции също правят изявления.

От парламентарната трибуна от партията на Слави Трифонов поискаха намаляване на субсидиите на партиите.

"Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си мандат. Ще работи толкова колкото трябва. Една от основните задачи му е промяна в Избирателния кодекс", заяви зам.-председателят на „Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Той коментира и какво трябва да се промени при следващи избори. "Българите в чужбина да може да гласуват по пощата, да се махне ограничението за секциите, да има 100 % машинно гласуване, да се избере нова Централна избирателна комисия, да има видеонаблюдение по време на вота", обясни Тошко Йорданов. 

„Имаме парламент, който е различен от всички предишни, защото закъсня с 6 месеца. Предишните управляващи се бяха вкопчили във властта и отказаха да изпълнят една от основните процедури в демокрацията – предсрочни избори. Този парламент е различен, защото в него има представители на хората, които протестираха една година", поясни той.

Преди началото на пленарното заседание някои от новите депутати направиха изявления пред медиите.

„Очакванията за всеки нов парламент са да е кратък. Трябва да изпълним това, което 840 000 български граждани поискаха. 169 общини избраха ГЕРБ и чакат да се случат някакви неща”, каза Маноил Манев от ГЕРБ преди началото на пленарното заседание.

„БСП се бореше да бъде разграден този модел на управление. Да възстановим парламентаризма, защото той беше потъпкан. Първият ни приоритет е да овладеем здравната и икономическата криза”, заяви Ирена Анастасова от БСП.

„Законопроектите, които ще предложим, са свързани с икономическите мерки. Българският народ е беден, ограбен и болен”, каза Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън!”.

„Имаме си ясни приоритети, няма да се отделяме от тях. Нашата нагласа е да търсим решение именно през мандат на „Има такъв народ”, но първо трябва да бъде поискана подкрепа и да бъдат проведени разговори. Такива с тях до момента не е имало”, заяви на влизане в сградата на Народното събрание Христо Иванов от "Демократична България".

Източник: NOVA

Рейтинг: 5.0
Последни новини
В Свищов пускат зелен коридор за ваксинация с Pfizer В Свищов пускат зелен коридор за ваксинация с Pfizer В Свищов заболелите от COVID са под 90 души, над четири пъти са намалели случаите за по-малко от месец В Свищов заболелите от COVID са под 90 души, над четири пъти са намалели случаите за по-малко от мес... В Свищов се организира общоградско поклонение пред паметта на Алеко Константинов В Свищов се организира общоградско поклонение пред паметта на Алеко Константинов Свищов се преклони пред паметта на загиналите български воини Свищов се преклони пред паметта на загиналите български воини Свищовлии днес се събират да честват 6 май - Деня на храбростта и празника на Българската армия Свищовлии днес се събират да честват 6 май - Деня на храбростта и празника на Българската армия В Свищов започва третиране със самолет за комари, кърлежи и бълхи В Свищов започва третиране със самолет за комари, кърлежи и бълхи В село Ореш отбелязаха 370г. от написването на първата българска печатна книга В село Ореш отбелязаха 370г. от написването на първата българска печатна книга БСП получи и върна мандата за съставяне на кабинет, отиваме на нови избори през юли БСП получи и върна мандата за съставяне на кабинет, отиваме на нови избори през юли Обраха общинска сграда в Свищов, липсват пари от касата Обраха общинска сграда в Свищов, липсват пари от касата Великденски концерт зарадва свищовлии, Първи български хор „Янко Мустаков“ поздрави  жителите и гостите на града Великденски концерт зарадва свищовлии, Първи български хор „Янко Мустаков“ поздрави жителите и гост... ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВЕЛИКДЕН Е! ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВЕЛИКДЕН Е! В Свищов идва благодатният огън, на Възкресение в полунощ всеки мирянин ще може да си вземе от него В Свищов идва благодатният огън, на Възкресение в полунощ всеки мирянин ще може да си вземе от него
Виж всички новини
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!