В Свищов деца сами изработват и поставят кошчета за разделно събиране на отпадъци

Детска градина „Слънчо” се включва активно в програмата на Община Свищов за разделно събиране, съхранение и предаване на отпадъци от опаковки и отпадъчни материали от хартия и картон, пластмаси и стъкло.

Детска градина „Слънчо” стартира инициатива „Да пазим планетата Земя, защото е само една“. Тя включва разнообразни по вид дейности. Провеждат се ежедневни педагогически ситуации във всички възрастови групи, свързани с последиците от замърсяването на околната среда и ползите от разделното събиране на отпадъците и намаляването на боклука.

Изработени бяха кошчета за разделно събиране от отпадъчни материали. Децата не само боядисаха и украсиха изделията, но и научиха, че отпадъчните материали могат да бъдат използвани многократно преди да бъдат изхвърлени и рециклирани, което от своя страна намалява количеството на боклука.

Част от кошчетата вече са поставени на детската площадка в жк „Младост” до Паметника на френските войни. Предстои до дни да бъдат поставени кошчета за разделно събиране на още две детски площадки, намиращи се в непосредствена близост до ДГ „Слънчо” – на ул. „Черни връх”. По този начин децата ще имат възможност с подкрепата на своите родители да ги използват по предназначение и извън детското заведение докато се забавляват с приятели.

Поставените информационни табели запознават посетителите с целта на инициативата и призовават към намаляване количеството на отпадъка и пестене на природни суровини и енергия.

ДГ „Слънчо” се ангажира изцяло с обслужването на кошчетата и транспортирането на отпадъците до контейнерите за разделно събиране. Всяка седмица ще се сформират различни дежурни групи, в които ще участват деца и учители. Те ще имат грижата да събират и пренасят отпадъците до предназначените за това места в двора на детското заведение.

В рамките на инициативата ще бъдат отпечатани и разпространени информационни материали –листовки, брошури, които имат за цел да запознаят родителите с целите на инициативата и нейната значимост.

На по-късен етап предстои на обществени места с висока посещаемост да бъдат поставени табели с еко послания, нарисувани от децата.

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищовлия е предложен за награждаване с орден „Стара планина“ за принос към икономиката Свищовлия е предложен за награждаване с орден „Стара планина“ за принос към икономиката Свищов с рекорд по събрани глоби от екоинспектори в цялата област Свищов с рекорд по събрани глоби от екоинспектори в цялата област Хиляди студенти от Свищов днес празнуват 8-ми декември Хиляди студенти от Свищов днес празнуват 8-ми декември Свищовската академия отбеляза студентския празник онлайн, златната Ивет Горанова и други изявени студенти бяха наградени Свищовската академия отбеляза студентския празник онлайн, златната Ивет Горанова и други изявени сту... Свищовлии се надяват времето да не се влоши, без вода утре остава голяма част от града Свищовлии се надяват времето да не се влоши, без вода утре остава голяма част от града Откриват Коледна изложба-базар на свищовски художници Откриват Коледна изложба-базар на свищовски художници Оправиха водопроводa на Свищов, имало е 40 см дупка на тръбата Оправиха водопроводa на Свищов, имало е 40 см дупка на тръбата В Свищов започна аварийно изкърпване на пътища В Свищов започна аварийно изкърпване на пътища В Свищов днес спират водата  на няколко улици за целия ден В Свищов днес спират водата на няколко улици за целия ден Свищовските полицаи заловиха жена-беглец от карантина и „Смарт“ от Морава без номера Свищовските полицаи заловиха жена-беглец от карантина и „Смарт“ от Морава без номера Никулден е, сядаме на трапезата с шаран и вино по Свищовски - празнична рецепта Никулден е, сядаме на трапезата с шаран и вино по Свищовски - празнична рецепта Съдят детска учителка хваната с 35 дози кокаин, свищовлия е обвинен за държане на над  20кг. марихуана Съдят детска учителка хваната с 35 дози кокаин, свищовлия е обвинен за държане на над 20кг. марихуа...
Виж всички новини
водещи новини
Свищовлии се впускат в надпревара за най-атрактивна Коледна украса на дома Свищовлии се впускат в надпревара за най-атрактивна Коледна украса на дома Разбиха свищовски канал за продажба на фалшиви парфюми Разбиха свищовски канал за продажба на фалшиви парфюми Ученици от Свищов засадиха 1000 дръвчета, правейки града ни по-красив и по-чист Ученици от Свищов засадиха 1000 дръвчета, правейки града ни по-красив и по-чист Свищовските полицаи заловиха младеж под карантина да си обикаля с Опела из село Свищовските полицаи заловиха младеж под карантина да си обикаля с Опела из село За 1.4 мил. лв. в Свищов като нови грейнаха кв. За 1.4 мил. лв. в Свищов като нови грейнаха кв. "Симеон Ванков" и ул. "Патриарх Евтимий" Има болен от туберкулоза и в Свищов, рязко увеличение на случаите в региона Има болен от туберкулоза и в Свищов, рязко увеличение на случаите в региона ТРАГЕДИЯ: В Свищовско бебе почина, задушено между родителите си ТРАГЕДИЯ: В Свищовско бебе почина, задушено между родителите си Дядо Коледа идва в Свищов с подаръци за децата, които са му пуснали писмо в къщичката на центъра Дядо Коледа идва в Свищов с подаръци за децата, които са му пуснали писмо в къщичката на центъра 88 год. свищовлийка  засажда борчета пред блока, иска да и е хубаво в обновения и квартал 88 год. свищовлийка засажда борчета пред блока, иска да и е хубаво в обновения и квартал Съдят петима от Община Свищов, ощетили местната хазна с близо 40 хил. лева Съдят петима от Община Свищов, ощетили местната хазна с близо 40 хил. лева Свищов очаква своята най-добра Коледна история Свищов очаква своята най-добра Коледна история ОФИЦИАЛНО: Свищовлии с антитела ще получават зелени сертификати ОФИЦИАЛНО: Свищовлии с антитела ще получават зелени сертификати
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!