Изпратиха учители от Свищов да трупат професионален опит в Испания

В периода от 5 до 11.09. 2021 г.  група от 12 учители от Професионална държавна търговска гимназия ,,Димитър Хадживасилев" – Свищов, посети гр. Сарагоса,  по проект ,,Съвременни тенденции в дуалното обучение. Образователни практики в Испания." Училището участва в тази мобилност заедно с местната партньорска организация Асоциация Мундус. Проектът бе разработен в съответствие с целите на програма Еразъм + и Европейския план за развитие на училището и допринася  за укрепване капацитета на институцията за прилагане на дуалното обучение в професионалната подготовка на учениците.
Търговската гимназия има два випуска ученици в дуална форма на обучение, като през настоящата 2021/22 учебна година за първи път те ще стажуват в два дни от седмицата в свищовски фирми срещу заплащане. Организирането на този процес на взаимодействие с работодателите се улеснява от анализа на проведените наблюдения, проучвания и разговори със специалистите в различни испански институции, имащи дългогодишен практически опит в областта на дуалното обучение. Придобиването на професионални компетенции в международна среда за учителите даде възможносг за предлагане на по-привлекателно приобщаващо образование и обучение с практическа насоченост.
Очаква се придобитият от учителите опит да бъде мултиплициран чрез ,,Модел за интеграция на дуалното обучение в професионалното образование, провеждано от ПДТГ ,,Димитър Хадживасилев”. Това ще засили допълнително връзката между училището и работодателите и ще осигури на учениците ефективна реализация след завършване на професионалното образование.
По време на мобилността учителите имаха възможност да осъществят обмен на добри испански практики, срещайки се с фирмени наставници, съветници по кариерното ориентиране и представители на бизнеса, които практикуват дуално обучение и са участвали в обучителни сесии чрез практическа дейност. Проведените разговори спомогнаха за по-добро разбиране на основните концепции на образователния модел „професионално училище-предприятие”,  обмениха се ценни идеи с испанските колеги. Учителите получиха международни сертификати за придобитите компетентности.
В резултат на обмена бе проучен начинът за надграждане на проекта чрез различни нови инициативи, една от които ще се реализира още през месец септември. Ученици от Търговската гимназия ще осъществят триседмичен стаж в реални испански компании и ще получат EUROPASS сертификати.

Рейтинг: 0
Последни новини
Университетът в Кеймбридж награди шест свищовски деца за отлично издържани изпити Университетът в Кеймбридж награди шест свищовски деца за отлично издържани изпити В Свищов отбелязаха Световния ден на туризма с обиколка на най-известните забележителности в града В Свищов отбелязаха Световния ден на туризма с обиколка на най-известните забележителности в града В свищовски квартал започна строителството на супер модерна зона за спорт и отдих В свищовски квартал започна строителството на супер модерна зона за спорт и отдих В Свищов млад мотопедист е потрошен след удар с автомобил на кръстовище в града В Свищов млад мотопедист е потрошен след удар с автомобил на кръстовище в града Свищовлии отпразнуваха празника на града си с поредица от културни събития Свищовлии отпразнуваха празника на града си с поредица от културни събития Сребро и бронз донесоха в Свищов джудистите ни от турнир в Румъния и Пловдив Сребро и бронз донесоха в Свищов джудистите ни от турнир в Румъния и Пловдив За 15 хил. лв. започнаха нови разкопки в Свищов, ще развиваме туризъм в района За 15 хил. лв. започнаха нови разкопки в Свищов, ще развиваме туризъм в района Румен Радев: Време е Борисов да се кандидатира за президент Румен Радев: Време е Борисов да се кандидатира за президент В Свищов арестуваха нашмъркан с два вида наркотици да върти волана из града, иззет е и 1 грам материал В Свищов арестуваха нашмъркан с два вида наркотици да върти волана из града, иззет е и 1 грам матери... Арестуваха шофьор опитал да избяга от свищовските полицаи Арестуваха шофьор опитал да избяга от свищовските полицаи Свищовски джудисти завоюваха три медала от международно състезание Свищовски джудисти завоюваха три медала от международно състезание Ученици от Катранов сами събраха 420 лв. и ги дариха на свищовски деца с увреждания Ученици от Катранов сами събраха 420 лв. и ги дариха на свищовски деца с увреждания
Виж всички новини
водещи новини
Студентка от Свищов спечели първия златен медал за България от Олимпиадата в Токио Студентка от Свищов спечели първия златен медал за България от Олимпиадата в Токио Трима ранени при катастрофа на пътя Свищов - Ореш Трима ранени при катастрофа на пътя Свищов - Ореш Свищов може да стане хит за СПА туризъм в региона още догодина Свищов може да стане хит за СПА туризъм в региона още догодина Свищовлия на косъм от смъртта, светкавично спасен в нашата болница Свищовлия на косъм от смъртта, светкавично спасен в нашата болница В Свищов започва раздаването на хранителни продукти от БЧК на най-нуждаещите се лица В Свищов започва раздаването на хранителни продукти от БЧК на най-нуждаещите се лица Младеж с увреждане в Свищов получи стипендия от американско семейство Младеж с увреждане в Свищов получи стипендия от американско семейство В Свищовско откраднаха покрив, полицаите светкавично издирили липсващите плоскости В Свищовско откраднаха покрив, полицаите светкавично издирили липсващите плоскости Златната Ивет Горанова VIP гост в Свищов, учредиха и специална стипендия Златната Ивет Горанова VIP гост в Свищов, учредиха и специална стипендия В Свищовско арестуваха мъж потрошил с чук кола и трактор на свой съселянин В Свищовско арестуваха мъж потрошил с чук кола и трактор на свой съселянин Красимир Дачев: Очаква ни зимата на Жан Виденов, предприятията ще спрат, токът ще бъде 500лв. Красимир Дачев: Очаква ни зимата на Жан Виденов, предприятията ще спрат, токът ще бъде 500лв. В Свищов влак блъсна камион на прелез - Снимки В Свищов влак блъсна камион на прелез - Снимки Четирима са пострадали при катастрофа на път от Свищов за Търново Четирима са пострадали при катастрофа на път от Свищов за Търново
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!