Свищовските студенти випуск 2020 се дипломираха тържествено

Абсолвентите на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” от випуск 2020 в ОКС „бакалавър” получиха заслужено признание на тържествени церемонии по дипломирането им. Поради епидемиологичната обстановка в страната, тържествените церемонии, които по традиция се провеждат в края на годината на дипломирането, бяха отложени. Сега, през м. юни Академията за първи път организира церемониите на открито и дипломантите от випуск 2020 получиха своите дипломи пред Факултетския корпус.

В рамките на проведените четири церемонии се дипломираха обучавалите се по различните специалности към четирите факултета на Свищовското висше училище – „Финанси”, „Производствен и търговски бизнес”, „Стопанска отчетност”, „Мениджмънт и маркетинг”. Облечени с академични тоги и барети, в присъствието на своите родители, приятели и близки, дипломантите получиха поздравления и признание за положения труд през 4-годишния период на обучение.

Приветствия към випускниците отправиха ректорът – проф. д-р Марияна Божинова, зам.-ректорите проф. д-р Любчо Варамезов (Учебна дейност и акредитация), доц. д-р Румен Ерусалимов (Студентска политика, институционални комуникации и продължаващо обучение) и доц. д-р Любомир Иванов (Научноизследователска дейност и развитие на кадрите), деканите на съответните факултети и ръководителите на катедри. Те увериха абсолвентите, че дипломата, която получават, им открива много възможности за успешна кариерна реализация в сферата на икономиката и управлението на фирмено, общинско и държавно ниво, не само в България, но и в чужбина, защото дипломата от Стопанска академия „Д. А. Ценов” е международно призната и има висока стойност. „Нашата Алма матер тази година чества своята достолепна 85-годишнина, устояла във времето съчетавайки традиции с иновации”, подчерта ректорът в обръщението си към дипломантите. Проф. Божинова с радост съобщи, че юбилейните тържества за отбелязване на годишнината ще бъдат под патронажа на президента на Р България. По думите й, това е безспорно доказателство за националната значимост на институцията Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов”.

В поздравленията към дипломантите бяха отправени пожелания за здраве, оптимизъм, мъдрост, целеустременост, креативност, дръзновение. Заместник-ректорите, деканите и ръководителите на катедри увериха своите възпитаници, че икономиката и обществото ни имат нужда от тях и те могат да допринесат с това, което са научили, за благосъстоянието на родината ни. В приветствията бе подчертано, че в днешното динамично време, когато образованието трябва да е през целия живот, дипломирането в ОКС „бакалавър” не трябва да се приема като край, а като ново начало, което може да бъде поставено с избор на магистърска програма в родната Алма матер. „Вярвайте в себе си и в доброто, имайте куража да следвате мечтите си и бъдете достойни възпитаници на едно от най-старите и елитни висши училища в България – Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, пожелаха на абсолвентите официалните гости на церемониите. В приветствията бяха изразени също благодарности към родителите на дипломантите за тяхната помощ и подкрепа през годините на следване, и за засвидетелстваното доверие към Свищовското висше училище.

По традиция, на церемониите бе изпълнен ритуалът по полагане на Галилеевата клетва. Свищовската академия е сред първите висши училища в България, откликнали на хуманния призив, отправен на митинг в чест на Галилео Галилей на 7 януари 1989 г. от едноименния площад пред църквата „Санта-Кроче” във Флоренция. Призивът е да се въведе във всички университети и институти Галилеева клетва (подобна на Хипократовата) – да се произнася тържествено обещание за използване на науката единствено за борба с болката и страданието, в името на хуманизацията на света. Ритуалът по полагане на клетвата изпълниха по време на съответните церемонии деканите на факултетите – проф. д-р Андрей Захариев (Финанси), доц. д-р Светослав Илийчовски (Производствен и търговски бизнес), проф. д-р Атанас Атанасов (Стопанска отчетност), проф. д-р Маргарита Богданова (Мениджмънт и маркетинг). Абсолвентите на Свищовското висше училище от випуск 2020 тържествено обещаха: да пазят името на Стопанска академия „Д. А. Ценов”; да защитят достойно професионалната си подготовка; да използват научните си познания единствено за добро, за напредък, за хуманизация на света; да съдействат за издигане на човека като висш критерий за всяка научна и социална дейност; да утвърждават в себе си и в обществото основните принципи на човешкия морал; верни на своя народ, да допринасят с труда си за неговото по-добро бъдеще; да бъдат достойни граждани на Отечеството си. След полагане на клетвата, в чест на абсолвентите прозвуча „Многая лета”.

По време на проведените четири церемонии бяха прочетени имената на първенците на випуска, на отличниците и на всеки един дипломант. С най-висок успех – среден успех от следването 5.96 и оценка от държавния изпит 6.00 се дипломира Фелия Попова от спец. „Икономика на туризма”, факултет „Производствен и търговски бизнес”. Първенец на випуска от факултет „Стопанска отчетност” е Димана Димитрова, спец. „Счетоводство и контрол” със среден успех от следването 5.95 и оценка от държавния изпит 6.00. С най-висок успех от факултет „Мениджмънт и маркетинг” е Силвия Петкова, спец. „Екомениджмънт” със среден успех от курса на обучение 5.90 и 6.00 от държавния изпит. Първенец на випуска от факултет „Финанси” е Петя Маркова, която се дипломира в спец. „Финанси” със среден успех от следването 5.88 и оценка от държавния изпит 6.00.

Тържествените церемонии по дипломиране на випускниците завършиха с ритуалното хвърляне на академичните барети пред сградата на Ректората и множество снимки на дипломантите с техни колеги, преподаватели, родители, приятели.

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
Заловиха врачанин разчленил и взел парите на свищовски уличен кафе автомат Заловиха врачанин разчленил и взел парите на свищовски уличен кафе автомат В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами Уникалната дъга от снощи стана хит сред свищовлии Уникалната дъга от снощи стана хит сред свищовлии Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион При обиск на жилище в Свищов заловиха 0,5 грама марихуана При обиск на жилище в Свищов заловиха 0,5 грама марихуана Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. Стотици свищовлии се събраха да танцуват заедно в центъра на града Стотици свищовлии се събраха да танцуват заедно в центъра на града Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за превишена скорост Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за п... Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Свищовските полицаи арестуваха водач с БМВ и му свалиха номерата Свищовските полицаи арестуваха водач с БМВ и му свалиха номерата
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!