Свищовските студенти випуск 2020 се дипломираха тържествено

Абсолвентите на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” от випуск 2020 в ОКС „бакалавър” получиха заслужено признание на тържествени церемонии по дипломирането им. Поради епидемиологичната обстановка в страната, тържествените церемонии, които по традиция се провеждат в края на годината на дипломирането, бяха отложени. Сега, през м. юни Академията за първи път организира церемониите на открито и дипломантите от випуск 2020 получиха своите дипломи пред Факултетския корпус.

В рамките на проведените четири церемонии се дипломираха обучавалите се по различните специалности към четирите факултета на Свищовското висше училище – „Финанси”, „Производствен и търговски бизнес”, „Стопанска отчетност”, „Мениджмънт и маркетинг”. Облечени с академични тоги и барети, в присъствието на своите родители, приятели и близки, дипломантите получиха поздравления и признание за положения труд през 4-годишния период на обучение.

Приветствия към випускниците отправиха ректорът – проф. д-р Марияна Божинова, зам.-ректорите проф. д-р Любчо Варамезов (Учебна дейност и акредитация), доц. д-р Румен Ерусалимов (Студентска политика, институционални комуникации и продължаващо обучение) и доц. д-р Любомир Иванов (Научноизследователска дейност и развитие на кадрите), деканите на съответните факултети и ръководителите на катедри. Те увериха абсолвентите, че дипломата, която получават, им открива много възможности за успешна кариерна реализация в сферата на икономиката и управлението на фирмено, общинско и държавно ниво, не само в България, но и в чужбина, защото дипломата от Стопанска академия „Д. А. Ценов” е международно призната и има висока стойност. „Нашата Алма матер тази година чества своята достолепна 85-годишнина, устояла във времето съчетавайки традиции с иновации”, подчерта ректорът в обръщението си към дипломантите. Проф. Божинова с радост съобщи, че юбилейните тържества за отбелязване на годишнината ще бъдат под патронажа на президента на Р България. По думите й, това е безспорно доказателство за националната значимост на институцията Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов”.

В поздравленията към дипломантите бяха отправени пожелания за здраве, оптимизъм, мъдрост, целеустременост, креативност, дръзновение. Заместник-ректорите, деканите и ръководителите на катедри увериха своите възпитаници, че икономиката и обществото ни имат нужда от тях и те могат да допринесат с това, което са научили, за благосъстоянието на родината ни. В приветствията бе подчертано, че в днешното динамично време, когато образованието трябва да е през целия живот, дипломирането в ОКС „бакалавър” не трябва да се приема като край, а като ново начало, което може да бъде поставено с избор на магистърска програма в родната Алма матер. „Вярвайте в себе си и в доброто, имайте куража да следвате мечтите си и бъдете достойни възпитаници на едно от най-старите и елитни висши училища в България – Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, пожелаха на абсолвентите официалните гости на церемониите. В приветствията бяха изразени също благодарности към родителите на дипломантите за тяхната помощ и подкрепа през годините на следване, и за засвидетелстваното доверие към Свищовското висше училище.

По традиция, на церемониите бе изпълнен ритуалът по полагане на Галилеевата клетва. Свищовската академия е сред първите висши училища в България, откликнали на хуманния призив, отправен на митинг в чест на Галилео Галилей на 7 януари 1989 г. от едноименния площад пред църквата „Санта-Кроче” във Флоренция. Призивът е да се въведе във всички университети и институти Галилеева клетва (подобна на Хипократовата) – да се произнася тържествено обещание за използване на науката единствено за борба с болката и страданието, в името на хуманизацията на света. Ритуалът по полагане на клетвата изпълниха по време на съответните церемонии деканите на факултетите – проф. д-р Андрей Захариев (Финанси), доц. д-р Светослав Илийчовски (Производствен и търговски бизнес), проф. д-р Атанас Атанасов (Стопанска отчетност), проф. д-р Маргарита Богданова (Мениджмънт и маркетинг). Абсолвентите на Свищовското висше училище от випуск 2020 тържествено обещаха: да пазят името на Стопанска академия „Д. А. Ценов”; да защитят достойно професионалната си подготовка; да използват научните си познания единствено за добро, за напредък, за хуманизация на света; да съдействат за издигане на човека като висш критерий за всяка научна и социална дейност; да утвърждават в себе си и в обществото основните принципи на човешкия морал; верни на своя народ, да допринасят с труда си за неговото по-добро бъдеще; да бъдат достойни граждани на Отечеството си. След полагане на клетвата, в чест на абсолвентите прозвуча „Многая лета”.

По време на проведените четири церемонии бяха прочетени имената на първенците на випуска, на отличниците и на всеки един дипломант. С най-висок успех – среден успех от следването 5.96 и оценка от държавния изпит 6.00 се дипломира Фелия Попова от спец. „Икономика на туризма”, факултет „Производствен и търговски бизнес”. Първенец на випуска от факултет „Стопанска отчетност” е Димана Димитрова, спец. „Счетоводство и контрол” със среден успех от следването 5.95 и оценка от държавния изпит 6.00. С най-висок успех от факултет „Мениджмънт и маркетинг” е Силвия Петкова, спец. „Екомениджмънт” със среден успех от курса на обучение 5.90 и 6.00 от държавния изпит. Първенец на випуска от факултет „Финанси” е Петя Маркова, която се дипломира в спец. „Финанси” със среден успех от следването 5.88 и оценка от държавния изпит 6.00.

Тържествените церемонии по дипломиране на випускниците завършиха с ритуалното хвърляне на академичните барети пред сградата на Ректората и множество снимки на дипломантите с техни колеги, преподаватели, родители, приятели.

Рейтинг: 5.0
Последни новини
В Свищов спипаха багер без номера В Свищов спипаха багер без номера В Свищов откриха център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване В Свищов откриха център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване В Свищовско при пожар изгоряха автомобил и сграда В Свищовско при пожар изгоряха автомобил и сграда Част от свищовско село остава без ток за седмица Част от свищовско село остава без ток за седмица Свищовските полицаи иззеха ловна пушка без документи Свищовските полицаи иззеха ловна пушка без документи Ремонтират спешна помощ в Свищов за почти 150 хил. лева Ремонтират спешна помощ в Свищов за почти 150 хил. лева С церемония „първа копка“ за 1.7 млн. лева в Свищов стартира реконструкция на водопроводната мрежа С церемония „първа копка“ за 1.7 млн. лева в Свищов стартира реконструкция на водопроводната мрежа Свищовлии в надпревара за най-добро домашно червено вино Свищовлии в надпревара за най-добро домашно червено вино В Свищов заловиха с хероин 27-годишен мъж В Свищов заловиха с хероин 27-годишен мъж В Свищов надупчиха с шило гумите на автомобила на депутата Христо Дочев В Свищов надупчиха с шило гумите на автомобила на депутата Христо Дочев Спират тока на голяма част от Свищов в понеделник Спират тока на голяма част от Свищов в понеделник Автори от цялата страна се включват в поетичен конкурс „СВИЩОВСКИ ЛОЗНИЦИ” – 2021 Автори от цялата страна се включват в поетичен конкурс „СВИЩОВСКИ ЛОЗНИЦИ” – 2021
Виж всички новини
водещи новини
Влакът от Свищов за Троян блъсна и уби жена Влакът от Свищов за Троян блъсна и уби жена Тържествено връчиха званията Тържествено връчиха званията "Достоен за Свищов", "Деятел на културата“ и "Учител на годината“ Шоков скок на цените на тока в Свищов и страната Шоков скок на цените на тока в Свищов и страната С церемония „първа копка“ за 1.7 млн. лева в Свищов стартира реконструкция на водопроводната мрежа С церемония „първа копка“ за 1.7 млн. лева в Свищов стартира реконструкция на водопроводната мрежа За близо 200 хиляди лева в Свищов обновяват сградата на ДГ „Слънчо“ За близо 200 хиляди лева в Свищов обновяват сградата на ДГ „Слънчо“ В Свищов арестуваха хулиган налетял на бой и оказал съпротива при задържането В Свищов арестуваха хулиган налетял на бой и оказал съпротива при задържането Наградиха с медали доброволци и медици от Свищовската болница Наградиха с медали доброволци и медици от Свищовската болница Сериозно поскъпване на храните се очаква в Свищов и страната Сериозно поскъпване на храните се очаква в Свищов и страната В Свищов заловиха шофьор седнал зад волана с цели 3,33 промила алкохол В Свищов заловиха шофьор седнал зад волана с цели 3,33 промила алкохол В Свищов разкриха престъпление при операция на жандармерия, полиция и прокуратура В Свищов разкриха престъпление при операция на жандармерия, полиция и прокуратура Край Свищов ще работят български и полски археолози Край Свищов ще работят български и полски археолози
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!