Свищовски ученик с висока оценка от участието си в международен космически център в Турция

Свищовският ученик Константин Тодоров взе участие в обучение на международния космически и научен център „Space Camp Turkey“, в близост до гр. Измир, Турция. Космическият център e един от трите за обучение в света, създадени по модел на НАСА, съсредоточени главно върху мотивирането на млади хора от цял свят да преследват кариера в областта на науката, математиката и технологиите. С помощта на община Свищов, общинските съветници и кметовете на кметства, които оказаха финансова подкрепа на Константин, любознателният младеж успя да посети Космическия център, за който се бе класирал след невероятна конкуренция от хиляди участници, и достойно представи себе си и родния град. 13-годишното момче вече има покана за десетдневна обучителна програма в Москва.

Ето какво споделя той за уникалното преживяване:

 „Аз бях в първата група, която се състоеше от 15 човека от България. Също така имаше деца от Гърция, Турция, Англия, САЩ, Полша, Литва като общо бяхме 140 души.

 Самото преживяване в лагера беше незабравимо – нещо, което се случва веднъж в живота. При пристигането ни посрещнаха топло, треньорите бяха в добро настроение, весели, и си допаднахме. За нас те бяха не само учители, но в последствие станахме и приятели. Тъй като групата беше международна, езикът, на който се говореше беше английски – всъщност, ако не владееш езика добре, престоят няма да е толкова ползотворен.

 В самия лагер бяхме поставени под режим – закуска, обяд и вечеря в точно определен час, а от 9 часа сутринта до 10 вечерта бяха предвидени занятия, като имахме и свободно време, което не беше по едно и също време всеки ден. Занятията бяха разделени на теоретическа и практическа част, понякога бяха смесени, например при симулаторите. Първо ни беше разяснено какво представлява симулатора, за какво се използва, какви са ползите от него и след това ние го пробваме. Освен симулаторите и практическите занятия, имахме и занятия за изработване на лого на мисията. Особено интересна бе мисията със совалката. За час и половина се качваш в совалка и излиташ. Аз бях избран за капитан на совалката. Тази совалка е в реален размер, можеш да влезеш в макета и всеки изпълнява различна роля. Освен капитан, има и екипаж, важни са и пилотите. В задната част на совалката лаборантите извършват експерименти, има и „Наземен контрол”. Всичко е както трябва да се случи реално. Много е интересно. В совалката има много бутони и трябва да знаеш всички панели. Дадоха ни сценарий, но умишлено в него имаше грешки. Трябваше правилно да преценим своето време, за да можем да открием тези грешки. Наземният контрол ни казваше в кой панел да отидем и да натиснем копчето.

 Освен това имаше пресъздадена колония на Марс, имаше роувър, правихме експерименти в различни области на физиката. Имаше и хидропоника, която е измислена в България от наши учени. Показаха ни точно как работи, защото така ще се изхранват хората в Космоса, тъй като няма как да занесат там храната, която им е нужна. Също така конструирахме своя ракета, дълга около един метър, която изстреляхме на един полигон.

 В свободното време имаше различни игри, можехме да играем или просто да си говорим и да се опознаем. Изпробвахме и симулатори, които са измислени така, че стомахът ти да остане в едно положение, за да не ти стане лошо. Имаше и такива, които симулираха безтегловност, други пък ходене на Луната. Имаше и един много интересен (той не е толкова научен), но сядаш и все едно че си на Луната в роувър и караш.

 Мога да кажа, че много обогатих знанията си в лагера, успях да разбера повече за живота в Космоса и как се случват наистина нещата, тъй като през последните години започнах много да се интересувам конкретно от физиката като наука. На връщане, на път за България, ръководителката ми каза, че съм много добре подготвен и ако искам догодина, през април, мога да замина за Москва, където е разкрита нова, десетдневна програма. Това, което знам е, че в различни зали можеш според желанието си да слушаш лекции по физика, роботика, компютри и биология. Вратите са отворени и влизаш където ти пожелаеш, за да слушаш лекции. Безплатно е, с изключение на билета, който трябва да си заплатиш. Поканата беше отправена към мен и още едно момче от Варна, което е на 16 години.

В заключение бих искал още веднъж да благодаря на община Свищов за подкрепата и се надявам в бъдеще и други деца от общината да се включат.“

Рейтинг: 0
Последни новини
Официално: Маските на открито стават задължителни от четвъртък Официално: Маските на открито стават задължителни от четвъртък В детска градина „Чиполино“ децата изграждат полезни хранителни навици В детска градина „Чиполино“ децата изграждат полезни хранителни навици В Свищов депутати от ГЕРБ обсъдиха пенсиите, Стопанската академия и АЕЦ Белене В Свищов депутати от ГЕРБ обсъдиха пенсиите, Стопанската академия и АЕЦ Белене На 97 години почина майка Екатерина - монахиня в Свищовския манастир На 97 години почина майка Екатерина - монахиня в Свищовския манастир Мелничка и 6 грама коноп иззеха свищовските полицаи Мелничка и 6 грама коноп иззеха свищовските полицаи Световната знаменитост Питър Артс обучава бойци от Свищов Световната знаменитост Питър Артс обучава бойци от Свищов Кметът Генчев: Нови 400 дръвчета, храсти и цветя ще бъдат засадени в Свищов Кметът Генчев: Нови 400 дръвчета, храсти и цветя ще бъдат засадени в Свищов Преминахме границата от 1000 новозаразени с коронавирус за денонощие Преминахме границата от 1000 новозаразени с коронавирус за денонощие Заради COVID-19 Oбщина Свищов ще доставя лекарства и продукти от първа необходимост до вкъщи Заради COVID-19 Oбщина Свищов ще доставя лекарства и продукти от първа необходимост до вкъщи С 300 хил. лв. в Свищовската болница плащат задължения и отварят нов приемно-консултативен кабинет С 300 хил. лв. в Свищовската болница плащат задължения и отварят нов приемно-консултативен кабинет Четиримата изолирани заради COVID-19 в Студенски град Свищов се охраняват от полицията Четиримата изолирани заради COVID-19 в Студенски град Свищов се охраняват от полицията Силен теч остави без вода главната улица в Свищов Силен теч остави без вода главната улица в Свищов
Виж всички новини
Инициативи Водещи новини
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!