Свищовски ученик с висока оценка от участието си в международен космически център в Турция

Свищовският ученик Константин Тодоров взе участие в обучение на международния космически и научен център „Space Camp Turkey“, в близост до гр. Измир, Турция. Космическият център e един от трите за обучение в света, създадени по модел на НАСА, съсредоточени главно върху мотивирането на млади хора от цял свят да преследват кариера в областта на науката, математиката и технологиите. С помощта на община Свищов, общинските съветници и кметовете на кметства, които оказаха финансова подкрепа на Константин, любознателният младеж успя да посети Космическия център, за който се бе класирал след невероятна конкуренция от хиляди участници, и достойно представи себе си и родния град. 13-годишното момче вече има покана за десетдневна обучителна програма в Москва.

Ето какво споделя той за уникалното преживяване:

 „Аз бях в първата група, която се състоеше от 15 човека от България. Също така имаше деца от Гърция, Турция, Англия, САЩ, Полша, Литва като общо бяхме 140 души.

 Самото преживяване в лагера беше незабравимо – нещо, което се случва веднъж в живота. При пристигането ни посрещнаха топло, треньорите бяха в добро настроение, весели, и си допаднахме. За нас те бяха не само учители, но в последствие станахме и приятели. Тъй като групата беше международна, езикът, на който се говореше беше английски – всъщност, ако не владееш езика добре, престоят няма да е толкова ползотворен.

 В самия лагер бяхме поставени под режим – закуска, обяд и вечеря в точно определен час, а от 9 часа сутринта до 10 вечерта бяха предвидени занятия, като имахме и свободно време, което не беше по едно и също време всеки ден. Занятията бяха разделени на теоретическа и практическа част, понякога бяха смесени, например при симулаторите. Първо ни беше разяснено какво представлява симулатора, за какво се използва, какви са ползите от него и след това ние го пробваме. Освен симулаторите и практическите занятия, имахме и занятия за изработване на лого на мисията. Особено интересна бе мисията със совалката. За час и половина се качваш в совалка и излиташ. Аз бях избран за капитан на совалката. Тази совалка е в реален размер, можеш да влезеш в макета и всеки изпълнява различна роля. Освен капитан, има и екипаж, важни са и пилотите. В задната част на совалката лаборантите извършват експерименти, има и „Наземен контрол”. Всичко е както трябва да се случи реално. Много е интересно. В совалката има много бутони и трябва да знаеш всички панели. Дадоха ни сценарий, но умишлено в него имаше грешки. Трябваше правилно да преценим своето време, за да можем да открием тези грешки. Наземният контрол ни казваше в кой панел да отидем и да натиснем копчето.

 Освен това имаше пресъздадена колония на Марс, имаше роувър, правихме експерименти в различни области на физиката. Имаше и хидропоника, която е измислена в България от наши учени. Показаха ни точно как работи, защото така ще се изхранват хората в Космоса, тъй като няма как да занесат там храната, която им е нужна. Също така конструирахме своя ракета, дълга около един метър, която изстреляхме на един полигон.

 В свободното време имаше различни игри, можехме да играем или просто да си говорим и да се опознаем. Изпробвахме и симулатори, които са измислени така, че стомахът ти да остане в едно положение, за да не ти стане лошо. Имаше и такива, които симулираха безтегловност, други пък ходене на Луната. Имаше и един много интересен (той не е толкова научен), но сядаш и все едно че си на Луната в роувър и караш.

 Мога да кажа, че много обогатих знанията си в лагера, успях да разбера повече за живота в Космоса и как се случват наистина нещата, тъй като през последните години започнах много да се интересувам конкретно от физиката като наука. На връщане, на път за България, ръководителката ми каза, че съм много добре подготвен и ако искам догодина, през април, мога да замина за Москва, където е разкрита нова, десетдневна програма. Това, което знам е, че в различни зали можеш според желанието си да слушаш лекции по физика, роботика, компютри и биология. Вратите са отворени и влизаш където ти пожелаеш, за да слушаш лекции. Безплатно е, с изключение на билета, който трябва да си заплатиш. Поканата беше отправена към мен и още едно момче от Варна, което е на 16 години.

В заключение бих искал още веднъж да благодаря на община Свищов за подкрепата и се надявам в бъдеще и други деца от общината да се включат.“

Рейтинг: 0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Преподавател от Свищов стана Преподавател от Свищов стана "Учител на годината" на България Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами При обиск на жилище в Свищов заловиха 0,5 грама марихуана При обиск на жилище в Свищов заловиха 0,5 грама марихуана Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за превишена скорост Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за п... В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. Уникалната дъга от снощи стана хит сред свищовлии Уникалната дъга от снощи стана хит сред свищовлии
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!