Свищовски доцент по икономика е сред най-големите оръжейни колекционери в България

ДОЦЕНТ ДИМИТЪР НАЙДЕНОВ, ПРЕПОДАВАТЕЛ ПО ИКОНОМИКА ОТ СТОПАНСКАТА АКАДЕМИЯ, Е СРЕД НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ОРЪЖЕЙНИ КОЛЕКЦИОНЕРИ В СТРАНАТА. Той не твърди подобно нещо за себе си, но запознати са категорични, че свищовлията е най-големият колекционер на оръжия в Северна България. Над 200 експоната е събрал през последните десет години. Във вид да бъдат показани в изложба са 150, а останалите над 50 пушкала в момента се реставрират от самия колекционер.

Всичко започнало съвсем случайно преди десетилетие, когато в ръцете на доцента по микро- и макроикономика в дунавската алма матер попаднала пушка от Руско-турската война. Оръжието било в окаяно състояние, спомня си днес Димитър Найденов. Първо го потопил в нафта и свалил ръждата от него. Последвало отстраняването на другите следи от времето върху оръжието, преди то да добие стария си вид. Свищовският колекционер останал впечатлен и очарован от майсторлъка на старите майстори и това предопределило хобито му занапред.

С времето Димитър Найденов запалил по старото оръжие и сина си Георги. Интересът на бащата е към късоцевното оръжие, докато синът му се е насочил към събирането на дългоцевно оръжие.

“Предпочитам късоцевното оръжие, защото в него нагледно и видимо по-ярко се открива нивото на развитие на техническата мисъл на дадена страна, в дадена епоха”, категоричен е колекционерът. Свищовлията е силно впечатлен от стремежа на старите оръжейни майстори да дадат свой отпечатък в конструкцията на оръжието или в неговите детайли.

ДИМИТЪР НАЙДЕНОВ Е ГОРД, ЧЕ ПРИТЕЖАВА ИЗДЕЛИЯ ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ КОНСТРУКТОРИ и е категоричен, че най-добрите оръжия са произвеждани в Германия от фирмите “Любер”, “Валдер”, “Маузер”. Не пропуска името и на Юго Шмайзер, когото определя като гений при конструкторите.

naidenov (1)Не по-малко добри, според него, са белгийските производители и автори на оръжия Леон Наган и Джон Браунинг. Не пропуска да спомене и руснаците Токарев и Михаил Калашников, които определя като “оръжейни гении”.

Най-старото оръжие, което притежава свищовлията, е капсулен пистолет ръчна изработка на майстора. В колекцията му са изключително ценни и пушка тип “Крънка” и пистолет от Освободителна война. Не крие, че има почти цял набор от пистолети “Браунинг”, два валтера, пет вида от наганите и др.

След като се запалва да колекционира оръжие, доц. Найденов се записва и успешно изкарва в София курс за оръжеен майстор. Това той прави, за да може сам да поддържа колекцията си. През годините е помагал с консултации и реставрация на оръжие и на Историческия музей в Свищов.

СВИЩОВСКИЯТ КОЛЕКЦИОНЕР Е ГОТОВ ДА ПОКАЖЕ СЪБРАНОТО, ОТКРИВАЙКИ ЧАСТНА МУЗЕЙНА КОЛЕКЦИЯ. За целта вече е подготвил помещение от 20 квадратни метра, където ще експонира събраното. В момента обезопасява мястото, където ще се намира колекцията. Чака доставката на поръчаната специална блиндирана врата, както и изработването на охранителната система.

„Целта ми като колекционер не е сбирката да стои заключена в сейфове, а да може да се види от хората”, категоричен е доц. Найденов. Не крие, че и в момента често го посещават ученически класове, които с интерес разглеждат сбирката му. Освен това през годините по различни поводи е показвал експонати от колекцията си в местния музей.

Източник: borbabg.com

Рейтинг: 0
Последни новини
Свищовската болница започва да прави безплатни бързи COVID тестове Свищовската болница започва да прави безплатни бързи COVID тестове Тази седмица затягат мерките в Свищов, изчерпаха се леглата в COVID секторите на болниците в областта Тази седмица затягат мерките в Свищов, изчерпаха се леглата в COVID секторите на болниците в областт... За близо 300 хил. лв. в свищовско училище направиха 3D класна стая и модерен фитнес За близо 300 хил. лв. в свищовско училище направиха 3D класна стая и модерен фитнес Камери изловиха хулиган от Свищов строшил беседка в квартал „Симеон Ванков“ Камери изловиха хулиган от Свищов строшил беседка в квартал „Симеон Ванков“ Над 75% от учителите в Свищов са против Зеления сертификат Над 75% от учителите в Свищов са против Зеления сертификат Заловиха напушен с канабис свищовлия да си кара Сеата по главната Заловиха напушен с канабис свищовлия да си кара Сеата по главната Свищовският храм  „Св. Димитър Свищовският храм  „Св. Димитър" е най-стария и напълно запазен архитектурен паметник от края на XV в... Локдаун и ограничаване на излизането от вкъщи за неваксинираните, въвеждат при нарастване броя на заболелите Локдаун и ограничаване на излизането от вкъщи за неваксинираните, въвеждат при нарастване броя на за... В Свищов деца сами изработват и поставят кошчета за разделно събиране на отпадъци В Свищов деца сами изработват и поставят кошчета за разделно събиране на отпадъци В Свищов вандали потрошиха поредна беседка, данъкоплатците плащат В Свищов вандали потрошиха поредна беседка, данъкоплатците плащат На 1 ноември свищовлии заедно ще се преклонят пред делото на будителите На 1 ноември свищовлии заедно ще се преклонят пред делото на будителите COVID плъзна в три свищовски училища, пълното им затваряне зависи от заболяемостта в града COVID плъзна в три свищовски училища, пълното им затваряне зависи от заболяемостта в града
Виж всички новини
водещи новини
Студентка от Свищов продължава да пише история, Ивет Горанова завоюва нов златен медал от международен турнир Студентка от Свищов продължава да пише история, Ивет Горанова завоюва нов златен медал от международ... Само един на всеки четирима свищовлии търси помощ - останалите разпространяват COVID и не знаят, че са болни Само един на всеки четирима свищовлии търси помощ - останалите разпространяват COVID и не знаят, че ... В Свищов мъртво пиян тираджия превъртя дрегера с 3,48 промила В Свищов мъртво пиян тираджия превъртя дрегера с 3,48 промила Джеф Безос изстреля с ракета в Космоса и ни върна обратно в Свищов над 100 картички направени от наши ученици Джеф Безос изстреля с ракета в Космоса и ни върна обратно в Свищов над 100 картички направени от наш... Свищовските студенти си тръгват от града, минават изцяло на онлайн обучение Свищовските студенти си тръгват от града, минават изцяло на онлайн обучение В Свищов започват да глобяват в магазини и заведения, на пазар при еднопосочно движение, спорт на открито, затварят клубовете на пенсионера В Свищов започват да глобяват в магазини и заведения, на пазар при еднопосочно движение, спорт на от... В Свищов над 50% от децата са болни - затварят се градини, ще се оказва помощ на деца и родители В Свищов над 50% от децата са болни - затварят се градини, ще се оказва помощ на деца и родители Свищовлии задължително със сертификат в заведение, фитнес, големи магазини, кино и други Свищовлии задължително със сертификат в заведение, фитнес, големи магазини, кино и други ОФИЦИАЛНО: Отварят Детското отделение в Свищов ОФИЦИАЛНО: Отварят Детското отделение в Свищов Свищовската полиция залови над 10 кг. наркотици, арестувани са трима души Свищовската полиция залови над 10 кг. наркотици, арестувани са трима души Свищовлии недоволстват за въведения сертификат,  бойкот и протести готвят в страната Свищовлии недоволстват за въведения сертификат, бойкот и протести готвят в страната В Свищов е замерено най-високото ниво на замърсяване на въздуха с фини прахови частици В Свищов е замерено най-високото ниво на замърсяване на въздуха с фини прахови частици
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!