Свищовски доцент по икономика е сред най-големите оръжейни колекционери в България

ДОЦЕНТ ДИМИТЪР НАЙДЕНОВ, ПРЕПОДАВАТЕЛ ПО ИКОНОМИКА ОТ СТОПАНСКАТА АКАДЕМИЯ, Е СРЕД НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ОРЪЖЕЙНИ КОЛЕКЦИОНЕРИ В СТРАНАТА. Той не твърди подобно нещо за себе си, но запознати са категорични, че свищовлията е най-големият колекционер на оръжия в Северна България. Над 200 експоната е събрал през последните десет години. Във вид да бъдат показани в изложба са 150, а останалите над 50 пушкала в момента се реставрират от самия колекционер.

Всичко започнало съвсем случайно преди десетилетие, когато в ръцете на доцента по микро- и макроикономика в дунавската алма матер попаднала пушка от Руско-турската война. Оръжието било в окаяно състояние, спомня си днес Димитър Найденов. Първо го потопил в нафта и свалил ръждата от него. Последвало отстраняването на другите следи от времето върху оръжието, преди то да добие стария си вид. Свищовският колекционер останал впечатлен и очарован от майсторлъка на старите майстори и това предопределило хобито му занапред.

С времето Димитър Найденов запалил по старото оръжие и сина си Георги. Интересът на бащата е към късоцевното оръжие, докато синът му се е насочил към събирането на дългоцевно оръжие.

“Предпочитам късоцевното оръжие, защото в него нагледно и видимо по-ярко се открива нивото на развитие на техническата мисъл на дадена страна, в дадена епоха”, категоричен е колекционерът. Свищовлията е силно впечатлен от стремежа на старите оръжейни майстори да дадат свой отпечатък в конструкцията на оръжието или в неговите детайли.

ДИМИТЪР НАЙДЕНОВ Е ГОРД, ЧЕ ПРИТЕЖАВА ИЗДЕЛИЯ ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ КОНСТРУКТОРИ и е категоричен, че най-добрите оръжия са произвеждани в Германия от фирмите “Любер”, “Валдер”, “Маузер”. Не пропуска името и на Юго Шмайзер, когото определя като гений при конструкторите.

naidenov (1)Не по-малко добри, според него, са белгийските производители и автори на оръжия Леон Наган и Джон Браунинг. Не пропуска да спомене и руснаците Токарев и Михаил Калашников, които определя като “оръжейни гении”.

Най-старото оръжие, което притежава свищовлията, е капсулен пистолет ръчна изработка на майстора. В колекцията му са изключително ценни и пушка тип “Крънка” и пистолет от Освободителна война. Не крие, че има почти цял набор от пистолети “Браунинг”, два валтера, пет вида от наганите и др.

След като се запалва да колекционира оръжие, доц. Найденов се записва и успешно изкарва в София курс за оръжеен майстор. Това той прави, за да може сам да поддържа колекцията си. През годините е помагал с консултации и реставрация на оръжие и на Историческия музей в Свищов.

СВИЩОВСКИЯТ КОЛЕКЦИОНЕР Е ГОТОВ ДА ПОКАЖЕ СЪБРАНОТО, ОТКРИВАЙКИ ЧАСТНА МУЗЕЙНА КОЛЕКЦИЯ. За целта вече е подготвил помещение от 20 квадратни метра, където ще експонира събраното. В момента обезопасява мястото, където ще се намира колекцията. Чака доставката на поръчаната специална блиндирана врата, както и изработването на охранителната система.

„Целта ми като колекционер не е сбирката да стои заключена в сейфове, а да може да се види от хората”, категоричен е доц. Найденов. Не крие, че и в момента често го посещават ученически класове, които с интерес разглеждат сбирката му. Освен това през годините по различни поводи е показвал експонати от колекцията си в местния музей.

Източник: borbabg.com

Рейтинг: 0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Уникалната дъга от снощи стана хит сред свищовлии Уникалната дъга от снощи стана хит сред свищовлии В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Стотици свищовлии се събраха да танцуват заедно в центъра на града Стотици свищовлии се събраха да танцуват заедно в центъра на града В Свищов ударно набират войници за армията В Свищов ударно набират войници за армията Преподавател от Свищов стана Преподавател от Свищов стана "Учител на годината" на България Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв.
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!