Свищовски доцент по икономика е сред най-големите оръжейни колекционери в България

ДОЦЕНТ ДИМИТЪР НАЙДЕНОВ, ПРЕПОДАВАТЕЛ ПО ИКОНОМИКА ОТ СТОПАНСКАТА АКАДЕМИЯ, Е СРЕД НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ОРЪЖЕЙНИ КОЛЕКЦИОНЕРИ В СТРАНАТА. Той не твърди подобно нещо за себе си, но запознати са категорични, че свищовлията е най-големият колекционер на оръжия в Северна България. Над 200 експоната е събрал през последните десет години. Във вид да бъдат показани в изложба са 150, а останалите над 50 пушкала в момента се реставрират от самия колекционер.

Всичко започнало съвсем случайно преди десетилетие, когато в ръцете на доцента по микро- и макроикономика в дунавската алма матер попаднала пушка от Руско-турската война. Оръжието било в окаяно състояние, спомня си днес Димитър Найденов. Първо го потопил в нафта и свалил ръждата от него. Последвало отстраняването на другите следи от времето върху оръжието, преди то да добие стария си вид. Свищовският колекционер останал впечатлен и очарован от майсторлъка на старите майстори и това предопределило хобито му занапред.

С времето Димитър Найденов запалил по старото оръжие и сина си Георги. Интересът на бащата е към късоцевното оръжие, докато синът му се е насочил към събирането на дългоцевно оръжие.

“Предпочитам късоцевното оръжие, защото в него нагледно и видимо по-ярко се открива нивото на развитие на техническата мисъл на дадена страна, в дадена епоха”, категоричен е колекционерът. Свищовлията е силно впечатлен от стремежа на старите оръжейни майстори да дадат свой отпечатък в конструкцията на оръжието или в неговите детайли.

ДИМИТЪР НАЙДЕНОВ Е ГОРД, ЧЕ ПРИТЕЖАВА ИЗДЕЛИЯ ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ КОНСТРУКТОРИ и е категоричен, че най-добрите оръжия са произвеждани в Германия от фирмите “Любер”, “Валдер”, “Маузер”. Не пропуска името и на Юго Шмайзер, когото определя като гений при конструкторите.

naidenov (1)Не по-малко добри, според него, са белгийските производители и автори на оръжия Леон Наган и Джон Браунинг. Не пропуска да спомене и руснаците Токарев и Михаил Калашников, които определя като “оръжейни гении”.

Най-старото оръжие, което притежава свищовлията, е капсулен пистолет ръчна изработка на майстора. В колекцията му са изключително ценни и пушка тип “Крънка” и пистолет от Освободителна война. Не крие, че има почти цял набор от пистолети “Браунинг”, два валтера, пет вида от наганите и др.

След като се запалва да колекционира оръжие, доц. Найденов се записва и успешно изкарва в София курс за оръжеен майстор. Това той прави, за да може сам да поддържа колекцията си. През годините е помагал с консултации и реставрация на оръжие и на Историческия музей в Свищов.

СВИЩОВСКИЯТ КОЛЕКЦИОНЕР Е ГОТОВ ДА ПОКАЖЕ СЪБРАНОТО, ОТКРИВАЙКИ ЧАСТНА МУЗЕЙНА КОЛЕКЦИЯ. За целта вече е подготвил помещение от 20 квадратни метра, където ще експонира събраното. В момента обезопасява мястото, където ще се намира колекцията. Чака доставката на поръчаната специална блиндирана врата, както и изработването на охранителната система.

„Целта ми като колекционер не е сбирката да стои заключена в сейфове, а да може да се види от хората”, категоричен е доц. Найденов. Не крие, че и в момента често го посещават ученически класове, които с интерес разглеждат сбирката му. Освен това през годините по различни поводи е показвал експонати от колекцията си в местния музей.

Източник: borbabg.com

Рейтинг: 0
Последни новини
Днес Свищов се сдоби с четири еко контейнера за дрехи и обувки Днес Свищов се сдоби с четири еко контейнера за дрехи и обувки ОДОБРЕНО: Свищовлии ще пътуват по европейски до София и Варна, магистрала Хемус ще ни е на 30 мин. ОДОБРЕНО: Свищовлии ще пътуват по европейски до София и Варна, магистрала Хемус ще ни е на 30 мин. В Свищов до дни отварят ресторантите, а от 1 април и нощните заведения В Свищов до дни отварят ресторантите, а от 1 април и нощните заведения Коронавирусът влезе в детска градина в Свищов, нов случай и в Катранов Коронавирусът влезе в детска градина в Свищов, нов случай и в Катранов Правителството увеличи с близо 2 млн. лв. парите за спорт за деца и младежи Правителството увеличи с близо 2 млн. лв. парите за спорт за деца и младежи Любомира от Свищов е номинирана от фондацията на Димитър Бербатов за Клуба на успелите деца на България Любомира от Свищов е номинирана от фондацията на Димитър Бербатов за Клуба на успелите деца на Бълга... Земетресение в района на Вранча е регистрирано тази сутрин Земетресение в района на Вранча е регистрирано тази сутрин Двадесет и четири свищовлийчета получиха медали за уменията си по английски Двадесет и четири свищовлийчета получиха медали за уменията си по английски Децата от ФК Лато Свищов спечелиха международен турнир по футбол Децата от ФК Лато Свищов спечелиха международен турнир по футбол Премиерът Борисов: Масово хората искат да се ваксинират, това е единственото решение да живеем Премиерът Борисов: Масово хората искат да се ваксинират, това е единственото решение да живеем Партиите в Свищов си разпределиха местата в избирателните комисии за предстоящия вот Партиите в Свищов си разпределиха местата в избирателните комисии за предстоящия вот В Свищовската болница ваксинират всички желаещи седем дни в седмицата В Свищовската болница ваксинират всички желаещи седем дни в седмицата
Виж всички новини
Инициативи новини на читателите за 2020
Приключиха дежурствата на студентите медици в Свищовската болница Приключиха дежурствата на студентите медици в Свищовската болница Фирма “Биляна” ООД спечели дело, държавата плаща 5,4 млн. лв. за избитите животни Фирма “Биляна” ООД спечели дело, държавата плаща 5,4 млн. лв. за избитите животни 100 годишна баба от свищовско пийва вино и ракийка за здраве и чете вестник без очила 100 годишна баба от свищовско пийва вино и ракийка за здраве и чете вестник без очила Студенти доброволци в Свищов отказаха да празнуват, дават 12-часови смени Студенти доброволци в Свищов отказаха да празнуват, дават 12-часови смени Нов модерен влак с екстри вече свързва Свищов с южна България Нов модерен влак с екстри вече свързва Свищов с южна България Доброволецът с нарязано лице в Свищов: за 12 дни загубихме 1 пациент и спасихме 4-ма Доброволецът с нарязано лице в Свищов: за 12 дни загубихме 1 пациент и спасихме 4-ма На 8-ми декември студенти по медицина спасяват графика в Свищовската болницата На 8-ми декември студенти по медицина спасяват графика в Свищовската болницата По стълбицата към успеха... от Свищов до Кеймбридж По стълбицата към успеха... от Свищов до Кеймбридж Свищовската болница получи кислородна апаратура за над 5000 лева от Академична дарителска кампания Свищовската болница получи кислородна апаратура за над 5000 лева от Академична дарителска кампания Свищовската болница привлече още двама специалисти - кардиолог и неврохирург Свищовската болница привлече още двама специалисти - кардиолог и неврохирург
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!