Свищовската търговска гимназия откри център за подготовка на бъдещото поколение предприемачи

Плод на огромно желание, труд, ентусиазъм и любов, STEM центърът в Търговската гимназия вече е факт!

Директорът на училището Румяна Иванова сряза тържествено лентата и символично пожела да ни върви по вода работата в новия кабинет. На кратката церемония присъстваха г-н Емил Перушанов – основен спонсор на Центъра (виртуално от Англия), проф. д-р Красимир Шишманов – ръководител на катедра „Бизнес информатика“ в СА „Д. А. Ценов“ и г-жа Гергана Живкова – ИТ специалист, управител на фирма „Алма Сист“ ООД – представител на работодателите-партньори на училището.

Стаята за креативни дигитални създатели е плод на работата на екип от учители в състав: г-жа Юлия Величкова, г-жа Диана Илиева-Атанасова, г-н Цветелин Борисов и д-р Теодора Спасова, подкрепени от училищното ръководство. Реализацията на Центъра е по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“, където Търговската гимназия бе класирана в категорията „малък проект“ за училища с до 300 ученици и получи възможност да използва целево сумата от 50 000 лв., включително 10% лично участие под формата на дарен труд на екипа и спонсорство.

Идеята на проекта е озаглавена „STEMB – STEM + Business“, защото това е основната цел на цялото обучение в Търговската гимназия – подготовка на учениците за самостоятелен бизнес и възпитаване на бъдещото поколение предприемачи. До момента те създаваха динамични интернет сайтове по поръчка; изготвяха идеи за рекламни материали, включително такива за 3D принтер и гравиране върху дърво. Работата включваше също и „обучаване“ на чатботове с изкуствен интелект, които да отговарят на разнообразните въпроси на посетителите на уебсайта на гимназията и този за приема на нови ученици. Изготвено бе едно цялостно интегрирано задание, обхващащо множество учебни предмети от професионалната подготовка, което синтезира всички дейности по създаване, моделиране и поддържане на клиентски сайт. Това даде възможност на младите хора да придобият по-комплексен поглед върху работата и да систематизират знанията и уменията си. Учениците работят и към момента по две конкретни задания – официален сайт на ОФК „Академик“ и „Три глътки за третата възраст“. Чрез проектно-базирано обучение те получават възможност да прилагат знания и професионален опит в реална, модерна и иновативна среда, както и да формират компетенции за създаване и управление на собствен бизнес.

Във времето бяха обявявани регламенти на различни STEM конкурси и се сформираха екипи от ученици, всеки със специфична задача: „обучение“ на три чатбота – Мартин Славев, Бранимир Илиев и Ева Миланова – 10а; Айдън Кадир, Бисер Георгиев – 9а и Никол Янкова -10а; Биляна Бисерова, Йоанна Митева и Терин Елвер - 11 б. Ръководители на екипите бяхме д-р Теодора Спасова и г-жа Диана Илиева-Атанасова. Екип с ръководител г-н Цветелин Борисов и учатници: Борислав Петров, Виктор Борисов от 8а, Пламен Здравков и Михаил Михайлов от 8б клас, разработва и администрира сайта на ОФК „Академик“ – Свищов. Албена Ангелова -11 а и Иван Иванов – 12а спечелиха първи места в обявените конкурси за създаване на рекламни банери, техните идеи бяха реализирани на практика и сега украсяват новия STEMB център. Михаела Илиева – 8б, Ивелин Мариянов -12а, Исабел Райкова и Албена Ангелова – 11 а, с ръководител Теодора Спасова, създадоха модели на рекламни материали на училището и ОФК „Академик“ – Свищов, които да се произвеждат и гравират на професионален 3D принтер. Всички тези ученици получават финансов стимул в размер на 150 лв. за своя труд.

Проектът нямаше да бъде същият без неоценимата помощ на г-н Емил Перушанов - управител на Top Removals Ltd - гр. Лафтън, Великобритания и член на УС на ОФК „Академик“ – Свищов, който е партньор по проекта и основен спонсор, подкрепил учениците с еднократни стипендии на обща стойност 3600 лв. Благодарим му от сърце за щедрото дарение!

В новия кабинет могат да се видят модерен интериор, мебелировка от модулни работни маси и столове, офис-шкафове, стойки за дрехи,  въртяща се бяла дъска, лаптопи с възможност за общо зареждане през т. нар. транспортно решение, професионален 3D принтер със софтуер и гравираща глава, 65“ TV  на стойка, професионална уеб камера със стабилизираща стойка, А3 и А4 принтери, графични таблети, аудио система, както и закупените 3 чатботове за работа с изкуствен интелект, вече вградени в училищния сайт.

Г-жа Румяна Иванова благодари на спонсора г-н Перушанов и на гостите и пожела много успех на учениците в тяхната подготовка за бъдещата им реализация.

Проф. д-р Красимир Шишманов изрази своето възхищение от свършената в Центъра работа и изрази желание за продължаващи инициативи в сътрудничеството на двете институции.

Учениците, екипът и гостите се снимаха със символичния чек за дарението на спонсора.

През следващата учебна година възпитаниците на Търговската гимназия ще имат удоволствието да се обучават в STEMB центъра и нека той да служи като вдъхновение на нови и талантливи творци!/ Източник и снимка: ДТГ Свищов

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищовлия е предложен за награждаване с орден „Стара планина“ за принос към икономиката Свищовлия е предложен за награждаване с орден „Стара планина“ за принос към икономиката Свищов с рекорд по събрани глоби от екоинспектори в цялата област Свищов с рекорд по събрани глоби от екоинспектори в цялата област Хиляди студенти от Свищов днес празнуват 8-ми декември Хиляди студенти от Свищов днес празнуват 8-ми декември Свищовската академия отбеляза студентския празник онлайн, златната Ивет Горанова и други изявени студенти бяха наградени Свищовската академия отбеляза студентския празник онлайн, златната Ивет Горанова и други изявени сту... Свищовлии се надяват времето да не се влоши, без вода утре остава голяма част от града Свищовлии се надяват времето да не се влоши, без вода утре остава голяма част от града Откриват Коледна изложба-базар на свищовски художници Откриват Коледна изложба-базар на свищовски художници Оправиха водопроводa на Свищов, имало е 40 см дупка на тръбата Оправиха водопроводa на Свищов, имало е 40 см дупка на тръбата В Свищов започна аварийно изкърпване на пътища В Свищов започна аварийно изкърпване на пътища В Свищов днес спират водата  на няколко улици за целия ден В Свищов днес спират водата на няколко улици за целия ден Свищовските полицаи заловиха жена-беглец от карантина и „Смарт“ от Морава без номера Свищовските полицаи заловиха жена-беглец от карантина и „Смарт“ от Морава без номера Никулден е, сядаме на трапезата с шаран и вино по Свищовски - празнична рецепта Никулден е, сядаме на трапезата с шаран и вино по Свищовски - празнична рецепта Съдят детска учителка хваната с 35 дози кокаин, свищовлия е обвинен за държане на над  20кг. марихуана Съдят детска учителка хваната с 35 дози кокаин, свищовлия е обвинен за държане на над 20кг. марихуа...
Виж всички новини
водещи новини
Свищовлии се впускат в надпревара за най-атрактивна Коледна украса на дома Свищовлии се впускат в надпревара за най-атрактивна Коледна украса на дома За 1.4 мил. лв. в Свищов като нови грейнаха кв. За 1.4 мил. лв. в Свищов като нови грейнаха кв. "Симеон Ванков" и ул. "Патриарх Евтимий" След залез свищовските полицаи спипаха хулиган с БМВ на амфети да обикаля из града След залез свищовските полицаи спипаха хулиган с БМВ на амфети да обикаля из града 88 год. свищовлийка  засажда борчета пред блока, иска да и е хубаво в обновения и квартал 88 год. свищовлийка засажда борчета пред блока, иска да и е хубаво в обновения и квартал Свищов очаква своята най-добра Коледна история Свищов очаква своята най-добра Коледна история Свищовските полицаи заловиха младеж под карантина да си обикаля с Опела из село Свищовските полицаи заловиха младеж под карантина да си обикаля с Опела из село ТРАГЕДИЯ: В Свищовско бебе почина, задушено между родителите си ТРАГЕДИЯ: В Свищовско бебе почина, задушено между родителите си Разбиха свищовски канал за продажба на фалшиви парфюми Разбиха свищовски канал за продажба на фалшиви парфюми Има болен от туберкулоза и в Свищов, рязко увеличение на случаите в региона Има болен от туберкулоза и в Свищов, рязко увеличение на случаите в региона Съдят петима от Община Свищов, ощетили местната хазна с близо 40 хил. лева Съдят петима от Община Свищов, ощетили местната хазна с близо 40 хил. лева ОФИЦИАЛНО: Свищовлии с антитела ще получават зелени сертификати ОФИЦИАЛНО: Свищовлии с антитела ще получават зелени сертификати Дядо Коледа идва в Свищов с подаръци за децата, които са му пуснали писмо в къщичката на центъра Дядо Коледа идва в Свищов с подаръци за децата, които са му пуснали писмо в къщичката на центъра
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!