Свищовската академия отбеляза студентския празник онлайн, златната Ивет Горанова и други изявени студенти бяха наградени

Празникът на българските студенти – 8 декември в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за втора поредна година, поради противоепидемичните мерки, бе отбелязан с тържествена онлайн церемония. На празника във виртуалното пространство присъстваха ректорът, заместник-ректори, декани на факултети, ръководители на катедри, студенти и преподаватели. Специални гости на тържеството бяха: д-р Генчо Генчев, кмет на община Свищов; д-р Кристиян Кирилов, председател на Общински съвет – Свищов; Росен Маринов, директор Дирекция „Култура и културно наследство” в Община Свищов и член на Съвета на настоятелите на СА „Д. А. Ценов”; Ваня Дамянова – управител на „Мусала иншурънс брокер”.

С приветствие към свищовските студенти и към академичната общност, тържествената церемония откри ректорът, проф. д-р Марияна Божинова. „Всеки 8-ми декември е твърде различен от всички останали, които го предхождат, не само защото хората и поколенията се сменят и внасят своето усещане и вълнуващото преживяване в едно различно време, носещо други измерения за празничност, но винаги радостта и въодушевлението са чисти и неподправени, по младежки вдъхновени и искрени. Празникът, на който се гордеем със свищовската Алма Матер, в която вече 85 години се преподава на европейско равнище. Гордеем се, че сме дали на България над 150 хиляди дипломанти и специализанти. Солидното и конкурентно образование на Стопанската академия е Вашият трамплин, скъпи млади хора, за кариера не само в българските, а и в европейските институции, в международните банки, корпорации и инвестиционни дружества”, каза проф. Божинова. С пожелание за весел празник, тя апелира към студентите: „Трудете се усърдно, с постоянство и любознателност, с интерес и желание да научите нещо ново! … Бъдещето принадлежи на Вас, то ще е много различно от познатия ни свят и ще бъде такова, каквото Вие го изградите. Вашата генерация има уникални възможности. Затова Ви призовавам: развивайте своя талант, умения и качества! Успявайте, доказвайте себе си!”. В обръщението си към преподавателите, ректорът на Академията подчерта: „Всички наши успехи, постигнати от голямото ни академично семейство, щяха да бъдат невъзможни без Вашите усилия, образователни и научни постижения, всеотдайност, ерудиция и колегиално отношение. Бъдете ментори и партньори на студентите, подкрепяйте ги с радост и всеотдайност, защото това е призванието ни”.

    Приветствия към свищовските студенти и към академичната общност поднесоха също докторант Лилия Петкова – председател на Студентския съвет и специалните гости на церемонията. Кметът по традиция връчи символично ключа на града на свищовските студенти с пожелания за здраве, весел празник и успешна академична година.

Основен акцент в честването на студентския празник в Свищовската академия бе обявяването на ежегодните студентски стипендии и парични награди за отличен успех, активна студентска дейност и високи спортни постижения. Председателят на Общинския съвет обяви носителя на наградата на името на Григор Начович (първият български министър на финансите след Освобождението), която се връчва ежегодно на студент от Стопанската академия, завършил с отличие 3 курс. Носител на тазгодишната награда (в размер на 1500 лева) е Нелина Стоименова, редовно обучение, 4 курс, спец. „Счетоводство и контрол”, със среден успех до момента 6.00.

Ректорът обяви наградата за студент от четвърти курс в ОКС „бакалавър”, редовна форма на обучение, постигнал най-висок успех по време на своето следване. Наградата получи Тома Здравков от спец. „Икономика на туризма”, с успех до момента 6.00. По предложение на Студентския съвет, Академичното ръководство реши да награди всички отличници от 4 курс, които до момента на своето следване имат успех над 5.50. Заместник-ректорът по „Студентска политика, институционални комуникации и продължаващо обучение” доц. д-р Румен Ерусалимов обяви имената на 39 четвъртокурсници, наградени за отличен успех. 

Наградата за високи спортни постижения ректорът връчи на олимпийската шампионка по карате от Токио ’2020 Ивет Горанова – второкурсничка в спец. „Икономика на търговията”, която спечели и бронз на световното първенство. Златното момиче на българското карате и на Свищовската академия честити празника на своите колеги и благодари на академичното ръководство и на преподавателите си за това, че ценят и уважават както спортните й постижения, така и представянето й на образователното поприще.

С наградата в категория „Активна студентска дейност”, Студентският съвет отличи Иван Йорданов – 4 курс, спец. „Икономика на туризма”. Заместник- ректорът с ресор „Научноизследователска дейност и развитие на кадрите” – доц. д-р Любомир Иванов, обяви наградените докторанти в категорията „За успехи в научноизследователската дейност”. С тази награда Академията отличи трима докторанти в редовна форма на обучение: Рая Драгоева (катедра „Финанси и кредит”), отличена на ежегодния конкурс „Млад икономист”; Жанета Ангелова (катедра „Застраховане и социално дело”), отличена на ежегодния конкурс „Млад икономист”; Владислав Любенов (катедра „Финанси и кредит”), спечелил тазгодишната награда на Мемориален фонд „Д-р Илко Ескенази” към Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий” в направление „Икономика”. Всички парични награди, осигурени от Стопанска академия „Д. А. Ценов” са в размер на 300 лева (една семестриална такса за обучение).

В рамките на церемонията бяха обявени и осигурените стипендии от партньорски организации. Като ръководител на катедра „Застраховане и социално дело” доц. Ерусалимов съобщи, че за втора поредна година стратегическият партньор на Академията, който е едно от водещите застрахователни дружества на българския пазар – ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп” покрива годишните учебни такси на всички новоприети студенти в редовна форма на обучение по държавна поръчка в спец. ЗСД, като тази година това се равнява на 35 стипендии по 600 лв. „Това са много важни стипендии, защото те показват отношението на бизнеса към Стопанската академия и към нашите студенти”, каза доц. Ерусалимов и с благодарност изрази увереност, че партньорството ще продължи.

Ваня Дамянова – управител на „Мусала иншурънс брокер” обяви предоставените стипендии (в размер на 1200 лева всяка) и платени стажове в централата на застрахователния брокер за студенти от спец. „Застраховане и социално дело”, редовно обучение. Тя поясни, че носителите на тазгодишната награда – Гергана Георгиева и Йоана Тодорова, ще бъдат на стаж в брокера, който е в Топ 10 сред над 300 брокери в България.

По повод честването на Празника на българските студенти, са получени поздравителни адреси до ректора и академичната общност в Свищов от сродни висши училища, ръководители на финансови институции и фирми. Със заповед на ректора проф. Божинова, 8 декември 2021 г. (сряда) е обявен за неучебен, неработен и неприсъствен ден за всички преподаватели, студенти, служители и работници в Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов. 

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
При обиск на жилище в Свищов заловиха 0,5 грама марихуана При обиск на жилище в Свищов заловиха 0,5 грама марихуана Свищовските полицаи арестуваха водач с БМВ и му свалиха номерата Свищовските полицаи арестуваха водач с БМВ и му свалиха номерата Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Уникалната дъга от снощи стана хит сред свищовлии Уникалната дъга от снощи стана хит сред свищовлии Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Заловиха врачанин разчленил и взел парите на свищовски уличен кафе автомат Заловиха врачанин разчленил и взел парите на свищовски уличен кафе автомат Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Преподавател от Свищов стана Преподавател от Свищов стана "Учител на годината" на България Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за превишена скорост Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за п... Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!