Свищовлии звънят на личния лекар за безплатни лекарства за COVID-19

Общопрактикуващите лекари вече ще могат да изписват безплатни лекарства за пациенти с COVID-19. До момента заболелите можеха да получат рецепта в COVID зоните. За нововъведението в системата съобщи на брифинг заместник-здравният министър д-р Александър Златанов след днешното заседание на Надзорния съвет на Здравната каса. Мярката влиза в сила от днес и ще важи само за здравноосигурени пациенти.

Другото решение, което е взето, е да се преразпределят средства за лечебните заведения, в които над 10% от леглата са за заразени с коронавирус.

„Знаете, че има много извънредни разходи, които болниците правят в пандемията. Искаме те да са финансово обезпечени, за да не изпитват затруднения. Мисля, че е напълно навременно това решение и то ще даде спокойствие на лечебните заведения”, добави д-р Златанов.

„На предишното заседание на Надзорния съвет, понеже видяхме какви са стойностите, които са усвоили лечебните заведения, бяха преразпределени и вдигнати месечните стойности до края на годината на всички лечебни заведения. Стойността на разпределените средства е 688 млн. лв. 51 млн. лв. трябва да се разплатят за дейности от 2017-2018 г. Вчера подписах плащания до лечебните заведения за 190 млн. лв. Месечната стойност, която те трябва да получат, е 229 млн. лв. Именно този остатък ще бъде преразпределен. Единственото условие е не по-малко от 10% от заетите легла да са за пациенти с COVID-19. Това обаче не променя и предишната методика – лечебните заведения, които не лекуват COVID, но не могат да постигнат своите стойности, ще получат до 85%. Остава старият вариант на методиката, подобрен с тези решения”, обясни шефът на НЗОК проф. Петко Салчев.

За доболничната помощ в момента текат преговори с БЛС, добави той. Ако има останали средства, те ще бъдат разпределени към тях до края на годината. 

Проф. Салчев посочи още, че лекарите на първа линия вече ще получават по 1200 лв., вместо по 1000 лв.

Относно новите мерки, д-р Златанов посочи, че периодът за отчитане на резултатите от действието им, е около 2 седмици. „Ако не дадат резултат, ще наложим по-сериозни мерки, за да имаме контрол върху заразата. Следим ежечасно развитието на пандемията”, обясни зам.-здравният министър./ Източник: NOVA

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищовлия е предложен за награждаване с орден „Стара планина“ за принос към икономиката Свищовлия е предложен за награждаване с орден „Стара планина“ за принос към икономиката Свищов с рекорд по събрани глоби от екоинспектори в цялата област Свищов с рекорд по събрани глоби от екоинспектори в цялата област Хиляди студенти от Свищов днес празнуват 8-ми декември Хиляди студенти от Свищов днес празнуват 8-ми декември Свищовската академия отбеляза студентския празник онлайн, златната Ивет Горанова и други изявени студенти бяха наградени Свищовската академия отбеляза студентския празник онлайн, златната Ивет Горанова и други изявени сту... Свищовлии се надяват времето да не се влоши, без вода утре остава голяма част от града Свищовлии се надяват времето да не се влоши, без вода утре остава голяма част от града Откриват Коледна изложба-базар на свищовски художници Откриват Коледна изложба-базар на свищовски художници Оправиха водопроводa на Свищов, имало е 40 см дупка на тръбата Оправиха водопроводa на Свищов, имало е 40 см дупка на тръбата В Свищов започна аварийно изкърпване на пътища В Свищов започна аварийно изкърпване на пътища В Свищов днес спират водата  на няколко улици за целия ден В Свищов днес спират водата на няколко улици за целия ден Свищовските полицаи заловиха жена-беглец от карантина и „Смарт“ от Морава без номера Свищовските полицаи заловиха жена-беглец от карантина и „Смарт“ от Морава без номера Никулден е, сядаме на трапезата с шаран и вино по Свищовски - празнична рецепта Никулден е, сядаме на трапезата с шаран и вино по Свищовски - празнична рецепта Съдят детска учителка хваната с 35 дози кокаин, свищовлия е обвинен за държане на над  20кг. марихуана Съдят детска учителка хваната с 35 дози кокаин, свищовлия е обвинен за държане на над 20кг. марихуа...
Виж всички новини
водещи новини
Свищовските полицаи заловиха младеж под карантина да си обикаля с Опела из село Свищовските полицаи заловиха младеж под карантина да си обикаля с Опела из село ТРАГЕДИЯ: В Свищовско бебе почина, задушено между родителите си ТРАГЕДИЯ: В Свищовско бебе почина, задушено между родителите си Има болен от туберкулоза и в Свищов, рязко увеличение на случаите в региона Има болен от туберкулоза и в Свищов, рязко увеличение на случаите в региона Разбиха свищовски канал за продажба на фалшиви парфюми Разбиха свищовски канал за продажба на фалшиви парфюми За 1.4 мил. лв. в Свищов като нови грейнаха кв. За 1.4 мил. лв. в Свищов като нови грейнаха кв. "Симеон Ванков" и ул. "Патриарх Евтимий" Дядо Коледа идва в Свищов с подаръци за децата, които са му пуснали писмо в къщичката на центъра Дядо Коледа идва в Свищов с подаръци за децата, които са му пуснали писмо в къщичката на центъра Свищов очаква своята най-добра Коледна история Свищов очаква своята най-добра Коледна история Ученици от Свищов засадиха 1000 дръвчета, правейки града ни по-красив и по-чист Ученици от Свищов засадиха 1000 дръвчета, правейки града ни по-красив и по-чист След залез свищовските полицаи спипаха хулиган с БМВ на амфети да обикаля из града След залез свищовските полицаи спипаха хулиган с БМВ на амфети да обикаля из града 88 год. свищовлийка  засажда борчета пред блока, иска да и е хубаво в обновения и квартал 88 год. свищовлийка засажда борчета пред блока, иска да и е хубаво в обновения и квартал ОФИЦИАЛНО: Свищовлии с антитела ще получават зелени сертификати ОФИЦИАЛНО: Свищовлии с антитела ще получават зелени сертификати Съдят петима от Община Свищов, ощетили местната хазна с близо 40 хил. лева Съдят петима от Община Свищов, ощетили местната хазна с близо 40 хил. лева
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!