Студенти доброволци в Свищов отказаха да празнуват, дават 12-часови смени

„Затварят ми се очите. От пет часа сутринта съм”, споделя 21-годишният третокурсник по медицина Димитър Николаев, който е доброволец в Свищовската болница.

Личният живот и студентския празник за група студенти останаха на заден план, като се отказаха да празнуват на 8-ми декември.

Те учат медицина в университета в Плевен и са доброволци в COVID отделението на болницата в Свищов. Отзовали са се на призива за помощ и от седмица дават 12-часови смени, вършейки работата на лекари, медицински сестри и санитари.

Димитър Николаев влиза преди седмица в COVID отделението на Свищовската болница без колебание и страх.

„Дори и да се заразим не мисля, че за нас е опасно, а идвайки тук и отменяйки по-възрастния персонал, намаляваме риска за тях. Доста неща научихме и забелязахме, че практиката с теорията…не са точно еднакви. За пациентите е важно да видят, че повече хора се грижат за тях и им обръщат внимание. Мисля, че им действаме положително”, категоричен е Димитър пред камерата на NOVA. 

Заедно с бъдещите медици в COVID отделението продължава да е и свищовският Кмет. Генчо Генчев е осигурил храна и подслон на студентите по медицина, докато са доброволци.

„Изключителни младежи са и вярвам, че ще станат изключителни лекари, защото няма и минута, в  която да не откликват на лекаря и медицинската сестра и да не се включват в манипулациите”, похвали доброволците Кметът на града Генчо Генчев.

Студентите по медицина остават в Свищов до края на месец декември, след което започват изпитите им в Медицинския университет. За една седмица, обаче, те са научили най-ценния урок.

„Научих, че професията е доста отговорна и трябва всеки да изпълнява и да си спазва отговорностите, защото иначе, ако няма организация, няма как да съществува самото отделение. Най-важен е колективът и комуникацията между персонала”, категорична е Симона Минкова.

Симона дори дава дежурства и в болница в Плевен и всеки ден пътува между двата града.

Тя е на 21 години. Учи в трети курс хуманна медицина в Медицинския университет – Плевен. Родом е от Свищов.  Тя е Симона Минкова и от седмица се разкъсва между две болници – тези в Плевен и Свищов, и ученето онлайн по медицина. Приела е мисията „доброволец” без колебание, въпреки че не й е лесно.

„За мен е доста трудно, защото ми се налага от нощна смяна да пътувам до Плевен, да карам друга нощна смяна, след това отново идвам тук. Днес съм на работа и отново тръгвам за Плевен. Главно минаваме визитации с докторите. Мерим кръвно, сатурация, температура. Помагаме на сестрите, защото има голям дефицит и помагаме на тях с манипулациите. Сутрин, обед, вечер…когато се налага”, разказва за работата си Симона.

На въпрос: Има ли време за сън?

Симона: Ами…има. По три-четири часа, пет. Или след смените, когато съм нощна. Тогава.

Тя определя опита, който трупа сега, като безценен:”Радвам се, че съм в контакт с пациенти и мога науча много неща. Все пак е опит за мен. Като сме онлайн нямаме контакти с пациенти, а за мен това е важно”.

Източник и кадри: NOVA

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищовската болница започва да прави безплатни бързи COVID тестове Свищовската болница започва да прави безплатни бързи COVID тестове Тази седмица затягат мерките в Свищов, изчерпаха се леглата в COVID секторите на болниците в областта Тази седмица затягат мерките в Свищов, изчерпаха се леглата в COVID секторите на болниците в областт... За близо 300 хил. лв. в свищовско училище направиха 3D класна стая и модерен фитнес За близо 300 хил. лв. в свищовско училище направиха 3D класна стая и модерен фитнес Камери изловиха хулиган от Свищов строшил беседка в квартал „Симеон Ванков“ Камери изловиха хулиган от Свищов строшил беседка в квартал „Симеон Ванков“ Над 75% от учителите в Свищов са против Зеления сертификат Над 75% от учителите в Свищов са против Зеления сертификат Заловиха напушен с канабис свищовлия да си кара Сеата по главната Заловиха напушен с канабис свищовлия да си кара Сеата по главната Свищовският храм  „Св. Димитър Свищовският храм  „Св. Димитър" е най-стария и напълно запазен архитектурен паметник от края на XV в... Локдаун и ограничаване на излизането от вкъщи за неваксинираните, въвеждат при нарастване броя на заболелите Локдаун и ограничаване на излизането от вкъщи за неваксинираните, въвеждат при нарастване броя на за... В Свищов деца сами изработват и поставят кошчета за разделно събиране на отпадъци В Свищов деца сами изработват и поставят кошчета за разделно събиране на отпадъци В Свищов вандали потрошиха поредна беседка, данъкоплатците плащат В Свищов вандали потрошиха поредна беседка, данъкоплатците плащат На 1 ноември свищовлии заедно ще се преклонят пред делото на будителите На 1 ноември свищовлии заедно ще се преклонят пред делото на будителите COVID плъзна в три свищовски училища, пълното им затваряне зависи от заболяемостта в града COVID плъзна в три свищовски училища, пълното им затваряне зависи от заболяемостта в града
Виж всички новини
водещи новини
ОФИЦИАЛНО: Отварят Детското отделение в Свищов ОФИЦИАЛНО: Отварят Детското отделение в Свищов В Свищов започват да глобяват в магазини и заведения, на пазар при еднопосочно движение, спорт на открито, затварят клубовете на пенсионера В Свищов започват да глобяват в магазини и заведения, на пазар при еднопосочно движение, спорт на от... Студентка от Свищов продължава да пише история, Ивет Горанова завоюва нов златен медал от международен турнир Студентка от Свищов продължава да пише история, Ивет Горанова завоюва нов златен медал от международ... Само един на всеки четирима свищовлии търси помощ - останалите разпространяват COVID и не знаят, че са болни Само един на всеки четирима свищовлии търси помощ - останалите разпространяват COVID и не знаят, че ... Катастофа на пияна шофьорка в Свищов завърши с потрошени и нарязани пътници Катастофа на пияна шофьорка в Свищов завърши с потрошени и нарязани пътници В Свищов е замерено най-високото ниво на замърсяване на въздуха с фини прахови частици В Свищов е замерено най-високото ниво на замърсяване на въздуха с фини прахови частици Джеф Безос изстреля с ракета в Космоса и ни върна обратно в Свищов над 100 картички направени от наши ученици Джеф Безос изстреля с ракета в Космоса и ни върна обратно в Свищов над 100 картички направени от наш... В Свищов мъртво пиян тираджия превъртя дрегера с 3,48 промила В Свищов мъртво пиян тираджия превъртя дрегера с 3,48 промила Свищовската полиция залови над 10 кг. наркотици, арестувани са трима души Свищовската полиция залови над 10 кг. наркотици, арестувани са трима души Свищовлии задължително със сертификат в заведение, фитнес, големи магазини, кино и други Свищовлии задължително със сертификат в заведение, фитнес, големи магазини, кино и други Химкомбинатът Химкомбинатът "Свилоза" в Свищов спира работа Свищовлии недоволстват за въведения сертификат,  бойкот и протести готвят в страната Свищовлии недоволстват за въведения сертификат, бойкот и протести готвят в страната
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!