Студенти доброволци в Свищов отказаха да празнуват, дават 12-часови смени

„Затварят ми се очите. От пет часа сутринта съм”, споделя 21-годишният третокурсник по медицина Димитър Николаев, който е доброволец в Свищовската болница.

Личният живот и студентския празник за група студенти останаха на заден план, като се отказаха да празнуват на 8-ми декември.

Те учат медицина в университета в Плевен и са доброволци в COVID отделението на болницата в Свищов. Отзовали са се на призива за помощ и от седмица дават 12-часови смени, вършейки работата на лекари, медицински сестри и санитари.

Димитър Николаев влиза преди седмица в COVID отделението на Свищовската болница без колебание и страх.

„Дори и да се заразим не мисля, че за нас е опасно, а идвайки тук и отменяйки по-възрастния персонал, намаляваме риска за тях. Доста неща научихме и забелязахме, че практиката с теорията…не са точно еднакви. За пациентите е важно да видят, че повече хора се грижат за тях и им обръщат внимание. Мисля, че им действаме положително”, категоричен е Димитър пред камерата на NOVA. 

Заедно с бъдещите медици в COVID отделението продължава да е и свищовският Кмет. Генчо Генчев е осигурил храна и подслон на студентите по медицина, докато са доброволци.

„Изключителни младежи са и вярвам, че ще станат изключителни лекари, защото няма и минута, в  която да не откликват на лекаря и медицинската сестра и да не се включват в манипулациите”, похвали доброволците Кметът на града Генчо Генчев.

Студентите по медицина остават в Свищов до края на месец декември, след което започват изпитите им в Медицинския университет. За една седмица, обаче, те са научили най-ценния урок.

„Научих, че професията е доста отговорна и трябва всеки да изпълнява и да си спазва отговорностите, защото иначе, ако няма организация, няма как да съществува самото отделение. Най-важен е колективът и комуникацията между персонала”, категорична е Симона Минкова.

Симона дори дава дежурства и в болница в Плевен и всеки ден пътува между двата града.

Тя е на 21 години. Учи в трети курс хуманна медицина в Медицинския университет – Плевен. Родом е от Свищов.  Тя е Симона Минкова и от седмица се разкъсва между две болници – тези в Плевен и Свищов, и ученето онлайн по медицина. Приела е мисията „доброволец” без колебание, въпреки че не й е лесно.

„За мен е доста трудно, защото ми се налага от нощна смяна да пътувам до Плевен, да карам друга нощна смяна, след това отново идвам тук. Днес съм на работа и отново тръгвам за Плевен. Главно минаваме визитации с докторите. Мерим кръвно, сатурация, температура. Помагаме на сестрите, защото има голям дефицит и помагаме на тях с манипулациите. Сутрин, обед, вечер…когато се налага”, разказва за работата си Симона.

На въпрос: Има ли време за сън?

Симона: Ами…има. По три-четири часа, пет. Или след смените, когато съм нощна. Тогава.

Тя определя опита, който трупа сега, като безценен:”Радвам се, че съм в контакт с пациенти и мога науча много неща. Все пак е опит за мен. Като сме онлайн нямаме контакти с пациенти, а за мен това е важно”.

Източник и кадри: NOVA

Рейтинг: 5.0
Последни новини
В Свищов през деня ще е топло, вечерта има риск от градушка В Свищов през деня ще е топло, вечерта има риск от градушка Голяма част от Свищов остава без ток утре от 09:00 ч. до 15:30 ч. Голяма част от Свищов остава без ток утре от 09:00 ч. до 15:30 ч. Нов парк за 200 хил. в центъра ще зарадва свищовлии още тази година Нов парк за 200 хил. в центъра ще зарадва свищовлии още тази година Ученик от Свищов е отличник в Национално компютърно състезание Ученик от Свищов е отличник в Национално компютърно състезание Броени дни остават до старта на Турнира по футбол на малки врати в Свищов Броени дни остават до старта на Турнира по футбол на малки врати в Свищов В свищовско село обраха болница, в Свищов разбиха гараж В свищовско село обраха болница, в Свищов разбиха гараж В Свищов кола блъсна пресичаща жена, има пострадали В Свищов кола блъсна пресичаща жена, има пострадали Ученици пълнят класните стаи, свищовлии отново на ресторант, театър и кафе Ученици пълнят класните стаи, свищовлии отново на ресторант, театър и кафе В Свищов млади доброволци изграждат парк за гости и студенти в града В Свищов млади доброволци изграждат парк за гости и студенти в града Стоян Ников остава без ток за 8 часа в понеделник - Рила, Симеон Ванков, Черни връх с временни смущения Стоян Ников остава без ток за 8 часа в понеделник - Рила, Симеон Ванков, Черни връх с временни смуще... ЦИК обяви имената на избраните народни представители от Великотърновския район ЦИК обяви имената на избраните народни представители от Великотърновския район Свищов ще има един депутат в новия парламент, да представлява региона избра и здравният министър Свищов ще има един депутат в новия парламент, да представлява региона избра и здравният министър
Виж всички новини
Инициативи водещи новини
Дамите от Инър Уийл Клуб Свищов с Дарение по случай 70 години от създаването на Детски отдел към Читалищна Библиотека в града Дамите от Инър Уийл Клуб Свищов с Дарение по случай 70 години от създаването на Детски отдел към Чит... Паметници на културата в Свищов грейнаха с художествено осветление  Паметници на културата в Свищов грейнаха с художествено осветление  Трима са арестувани в Свищов при спецоперация на жандармерия, полиция и прокуратура Трима са арестувани в Свищов при спецоперация на жандармерия, полиция и прокуратура Видеоклипове от Свищов прославиха града ни в цяла България Видеоклипове от Свищов прославиха града ни в цяла България В Свищов стартираха безплатни прегледи на 230 жени за превенция на рак В Свищов стартираха безплатни прегледи на 230 жени за превенция на рак В Свищовско хванаха тарикат да кара кола с взети назаем номера от друг автомобил В Свищовско хванаха тарикат да кара кола с взети назаем номера от друг автомобил В Свищов масово се разхождат болни хора, официално с COVID са вече 398, в болница са 107 души В Свищов масово се разхождат болни хора, официално с COVID са вече 398, в болница са 107 души Подмяната на три водопровода за 400 000 лв. в Свищов подобри качеството на водата в цялата западна част на града Подмяната на три водопровода за 400 000 лв. в Свищов подобри качеството на водата в цялата западна ч... В свищовско село хвнаха 24-годишен напушен с трева да кара Ауди по главната В свищовско село хвнаха 24-годишен напушен с трева да кара Ауди по главната В Свищов вече се създават квалифицирани кадри с професионална подготовка в няколко сфери В Свищов вече се създават квалифицирани кадри с професионална подготовка в няколко сфери
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!