Отиде си почетният гражданин на Свищов и бивш външен министър Иван Станчов

На 92 години в дома си в Шотландия почина почетният гражданин на Свищов Иван Станчов. Дипломат, бивш външен министър, но човек с голямо сърце и мисия за правата на децата в България.
Иван Станчов произхожда от известен род, чиито корени са от град Свищов. Той е роден на 1 април 1929 г. в София. Неговият дядо Димитър Станчов е известен държавник и политик. През 1946 г. семейството на Иван Станчов емигрира в Съединените американски щати. От 1971 г. живее във Великобритания. Като достоен продължител на своя дядо, през 1990 г. Иван Станчов се връща в България за първи път и от февруари 1991 г. до юли 1994 г. е извънреден и пълномощен посланик на нашата страна във Великобритания. През 1994 – 1995 е министър на външните работи в служебното правителство на Ренета Инджова. Съветник по външно-политическите въпроси на двама президенти на Република България. Иван Станчов създава параклиса "Св. Иван Рилски", българско читалище и училище в сградата на посолството на Република България в Лондон.
През 1992 год. той е избран за член на Управителния съвет на МФ „Алеко Константинов“ и е един от организаторите на благотворителния бал на фондацията, чиито приходи са за нейната дейност.
Съпричастен е и към проблемите на културата в град Свищов. По негова инициатива, при едно от посещенията му в града, от Лондон са дарени 407 тома художествена литература на Първото българско читалище. През своя житейски път Иван Станчов бе поел ангажимент и за събиране на средства за църквата "Св. Троица", в крайдунавския град.
Той е основател и председател на Управителния съвет на фирма "Креста маркетинг" , чиято цел е привличане на чуждестранни инвестиции в България и други балкански страни чрез приватизация, джойнт венчър и т. н. Член на Управителния съвет на фирма "Станчов, Севлиевски и ко" АД /проучване, анализ и маркетинг на български фирми/. Член на Консултативния бизнес съвет на Българо-британската търговска камара в Лондон. Основател и председател на Управителния съвет на фондация "Карин дом" – център за деца със специални нужди във Варна. Основател и член на Управителния съвет на Международния център за проблемите на малцинствата и културните взаимоотношения в София. Член на Управителния съвет на Нов български университет. Член на Съвета на настоятелите на Американския университет в България. Член на Управителния съвет на сдружение "Гаврош" – Варна, център за безпризорни деца.
Иван Станчов е почетен член на Национална мрежа за децата и носител на наградата “Златна ябълка” за цялостен принос към благосъстоянието на децата в България.
 
ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!
 

Рейтинг: 5.0
Последни новини
В Свищов все повече ученици минават online, нови две училища и градина са засегнати В Свищов все повече ученици минават online, нови две училища и градина са засегнати Община Свищов е отличена в конкурс за добри практики за 2021 година в категория „Социална отговорност“ Община Свищов е отличена в конкурс за добри практики за 2021 година в категория „Социална отговорнос... Хиляди желаещи ще се конкурират за прием в Свищовската академия Хиляди желаещи ще се конкурират за прием в Свищовската академия Свищовските полицаи иззеха свивка с 1 грам метамфетамин Свищовските полицаи иззеха свивка с 1 грам метамфетамин Свищовските митничари спипаха 270 000 къса цигари при проверка на пътя Свищовските митничари спипаха 270 000 къса цигари при проверка на пътя Почти три пъти е скочила сметката за ток на Свищовската болница, предлагат вдигане на цените на клиничните пътеки Почти три пъти е скочила сметката за ток на Свищовската болница, предлагат вдигане на цените на клин... Магнитна буря удря Свищов Магнитна буря удря Свищов Свищов е на ръба да премине 1000 болни на 100хил. жители, най-сериозната ситуация в областта Свищов е на ръба да премине 1000 болни на 100хил. жители, най-сериозната ситуация в областта Свищовските полицаи спипаха жена да държи 3 грама канабис Свищовските полицаи спипаха жена да държи 3 грама канабис В Свищов спират приема в болницата, локдаун засега няма да има В Свищов спират приема в болницата, локдаун засега няма да има Здравните власти с предписание в Свищовско да се осигури качествена питейна вода Здравните власти с предписание в Свищовско да се осигури качествена питейна вода По преценка на еколози в Свищов отрязаха дървета от Градската градина По преценка на еколози в Свищов отрязаха дървета от Градската градина
Виж всички новини
водещи новини
За близо 300 хил. лв. в свищовско училище откриха център за иновации и наука За близо 300 хил. лв. в свищовско училище откриха център за иновации и наука Заловиха свищовлия да кара с два различни номера, задния бил от друга кола Заловиха свищовлия да кара с два различни номера, задния бил от друга кола Всички ученици в Свищов се връщат в училище без тестване, нов спад на болните в града Всички ученици в Свищов се връщат в училище без тестване, нов спад на болните в града С 40 хил. лв. в Свищов направиха скейт парк за младите хора С 40 хил. лв. в Свищов направиха скейт парк за младите хора Свищовски ученици събраха над 1800лв. в помощ на Фуркан Свищовски ученици събраха над 1800лв. в помощ на Фуркан В Свищов полицай е нападнат и ранен от местен мъж, има арестуван В Свищов полицай е нападнат и ранен от местен мъж, има арестуван Свищовска поетеса спечели престижна награда от национален литературен конкурс Свищовска поетеса спечели престижна награда от национален литературен конкурс Дядо Коледа дойде в Свищов и раздаде над 1000 подаръка на децата Дядо Коледа дойде в Свищов и раздаде над 1000 подаръка на децата За 1.2 млн.лв. в Свищов превърнаха изоставена сграда в 27 модерни жилища за нуждаещи се За 1.2 млн.лв. в Свищов превърнаха изоставена сграда в 27 модерни жилища за нуждаещи се Свищов грейна и се превърна в Коледния хит на цяла България Свищов грейна и се превърна в Коледния хит на цяла България В Свищов пристигна цял камион с немски Коледни подаръци за всички В Свищов пристигна цял камион с немски Коледни подаръци за всички За 50 хил. лв. правят проект за реставриране на свищовския православен храм „Св. Св. Кирил и Методий“ За 50 хил. лв. правят проект за реставриране на свищовския православен храм „Св. Св. Кирил и Методий...
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!