Сериозно поскъпване на храните се очаква в Свищов и страната

За 70% от домакинствата покриването на разходите може да се окаже трудно

Сериозно поскъпване на основни хранителни стоки, заради новите по-високи цени на електроенергията и природния газ прогнозират от КНСБ. Най-голямо ще е отражението при хляба, олиото, яйцата и млечните и местните продукти, които са основни за трапезата на българина.

Очакваното поскъпване ще е между 5 и 10 процента, като това ще е увеличението само от юли до декември, без тук да се включват ценовите изменения за първото полугодие. Заради по-високите цени на храните, а и заради поскъпването на парното от КНСБ очакват 7 от  всеки 10 български домакинства трудно да покриват разходите си.

Сега в затруднено положение са 6 от 10. Столицата на поскъпването Във Велико Търново скокът на цената на парното е най-голям, 23 процента. Токът поскъпва с почти 4.

В блока на Иванка Мичорова само два входа все още ползват парно. 85-годишната пенсионерка живее сама с пенсия от 300 лева. „Парно 110 лв. и 38 ст. – и това е на 21 април. Ток – 67 лева, вода – 5 лева, чистачка 9 лева. От цялата ми пенсия 191 лева са само от тези работи. Живяла съм и при царизма, защото съм родена 1935 г., живяла съм и при социализма – това чудо го няма!“, категорична е възрастната жена. Кой ще плати по-високата сметка По-високите цени на ток и природен газ ще оскъпят повечето стоки – от зеленчуците до хляба.

С колко точно ще поскъпнат стоките ще зависи от това какъв подход ще предприемат различните производства, смятат от КНСБ. Едни може да вдигнат крайните цени, а други да режат от разходи – и дори да съкратят още персонал. „Ако това нещо продължи се очаква домакинствата да изпитат още по-сериозни затруднения, тъй като една от причините да се попадне в групата на бедните е загубата на работа“, коментира Росица Макелова от КНСБ. Поскъпването не е от днес Скокът в цените на основните храни през първите 6 месеца на годината вече е факт, изчисляват от Асоциация за защита на потребителите. Най-голям в София и Перник – с около 20 процента. Най-малък е ценовият скок в Русе и Силистра - 15% „Най-важното е още от сега, въпреки че предстоят летните почивки и разходите за тях, да се опитаме да запазим една чест от тези пари да си спестим, за да можем да си покрием сметките през зимния сезон“, съветва Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите. 85-годишната Иванка Мичорова няма да ходи на море и пак не знае как ще посрещне новите цени: „Мога, да кажем, вместо да закусвам, да не закусвам, да лежа до 10 ч., в 12 да хапна и вечер. От какво мога да се лиша, от топло не мога да са лиша". Другата възможност е да икономиса от лекарства.

Източник: bTV  

Рейтинг: 5.0
Последни новини
В Свищов спипаха багер без номера В Свищов спипаха багер без номера В Свищов откриха център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване В Свищов откриха център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване В Свищовско при пожар изгоряха автомобил и сграда В Свищовско при пожар изгоряха автомобил и сграда Част от свищовско село остава без ток за седмица Част от свищовско село остава без ток за седмица Свищовските полицаи иззеха ловна пушка без документи Свищовските полицаи иззеха ловна пушка без документи Ремонтират спешна помощ в Свищов за почти 150 хил. лева Ремонтират спешна помощ в Свищов за почти 150 хил. лева С церемония „първа копка“ за 1.7 млн. лева в Свищов стартира реконструкция на водопроводната мрежа С церемония „първа копка“ за 1.7 млн. лева в Свищов стартира реконструкция на водопроводната мрежа Свищовлии в надпревара за най-добро домашно червено вино Свищовлии в надпревара за най-добро домашно червено вино В Свищов заловиха с хероин 27-годишен мъж В Свищов заловиха с хероин 27-годишен мъж В Свищов надупчиха с шило гумите на автомобила на депутата Христо Дочев В Свищов надупчиха с шило гумите на автомобила на депутата Христо Дочев Спират тока на голяма част от Свищов в понеделник Спират тока на голяма част от Свищов в понеделник Автори от цялата страна се включват в поетичен конкурс „СВИЩОВСКИ ЛОЗНИЦИ” – 2021 Автори от цялата страна се включват в поетичен конкурс „СВИЩОВСКИ ЛОЗНИЦИ” – 2021
Виж всички новини
водещи новини
Шоков скок на цените на тока в Свищов и страната Шоков скок на цените на тока в Свищов и страната За близо 200 хиляди лева в Свищов обновяват сградата на ДГ „Слънчо“ За близо 200 хиляди лева в Свищов обновяват сградата на ДГ „Слънчо“ В Свищов арестуваха хулиган налетял на бой и оказал съпротива при задържането В Свищов арестуваха хулиган налетял на бой и оказал съпротива при задържането Наградиха с медали доброволци и медици от Свищовската болница Наградиха с медали доброволци и медици от Свищовската болница В Свищов разкриха престъпление при операция на жандармерия, полиция и прокуратура В Свищов разкриха престъпление при операция на жандармерия, полиция и прокуратура Край Свищов ще работят български и полски археолози Край Свищов ще работят български и полски археолози Сериозно поскъпване на храните се очаква в Свищов и страната Сериозно поскъпване на храните се очаква в Свищов и страната Влакът от Свищов за Троян блъсна и уби жена Влакът от Свищов за Троян блъсна и уби жена С церемония „първа копка“ за 1.7 млн. лева в Свищов стартира реконструкция на водопроводната мрежа С церемония „първа копка“ за 1.7 млн. лева в Свищов стартира реконструкция на водопроводната мрежа Тържествено връчиха званията Тържествено връчиха званията "Достоен за Свищов", "Деятел на културата“ и "Учител на годината“ В Свищов заловиха шофьор седнал зад волана с цели 3,33 промила алкохол В Свищов заловиха шофьор седнал зад волана с цели 3,33 промила алкохол
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!