Сериозно поскъпване на храните се очаква в Свищов и страната

За 70% от домакинствата покриването на разходите може да се окаже трудно

Сериозно поскъпване на основни хранителни стоки, заради новите по-високи цени на електроенергията и природния газ прогнозират от КНСБ. Най-голямо ще е отражението при хляба, олиото, яйцата и млечните и местните продукти, които са основни за трапезата на българина.

Очакваното поскъпване ще е между 5 и 10 процента, като това ще е увеличението само от юли до декември, без тук да се включват ценовите изменения за първото полугодие. Заради по-високите цени на храните, а и заради поскъпването на парното от КНСБ очакват 7 от  всеки 10 български домакинства трудно да покриват разходите си.

Сега в затруднено положение са 6 от 10. Столицата на поскъпването Във Велико Търново скокът на цената на парното е най-голям, 23 процента. Токът поскъпва с почти 4.

В блока на Иванка Мичорова само два входа все още ползват парно. 85-годишната пенсионерка живее сама с пенсия от 300 лева. „Парно 110 лв. и 38 ст. – и това е на 21 април. Ток – 67 лева, вода – 5 лева, чистачка 9 лева. От цялата ми пенсия 191 лева са само от тези работи. Живяла съм и при царизма, защото съм родена 1935 г., живяла съм и при социализма – това чудо го няма!“, категорична е възрастната жена. Кой ще плати по-високата сметка По-високите цени на ток и природен газ ще оскъпят повечето стоки – от зеленчуците до хляба.

С колко точно ще поскъпнат стоките ще зависи от това какъв подход ще предприемат различните производства, смятат от КНСБ. Едни може да вдигнат крайните цени, а други да режат от разходи – и дори да съкратят още персонал. „Ако това нещо продължи се очаква домакинствата да изпитат още по-сериозни затруднения, тъй като една от причините да се попадне в групата на бедните е загубата на работа“, коментира Росица Макелова от КНСБ. Поскъпването не е от днес Скокът в цените на основните храни през първите 6 месеца на годината вече е факт, изчисляват от Асоциация за защита на потребителите. Най-голям в София и Перник – с около 20 процента. Най-малък е ценовият скок в Русе и Силистра - 15% „Най-важното е още от сега, въпреки че предстоят летните почивки и разходите за тях, да се опитаме да запазим една чест от тези пари да си спестим, за да можем да си покрием сметките през зимния сезон“, съветва Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите. 85-годишната Иванка Мичорова няма да ходи на море и пак не знае как ще посрещне новите цени: „Мога, да кажем, вместо да закусвам, да не закусвам, да лежа до 10 ч., в 12 да хапна и вечер. От какво мога да се лиша, от топло не мога да са лиша". Другата възможност е да икономиса от лекарства.

Източник: bTV  

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на града Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на гр... Свищовските полицаи отказаха подкуп на пътя от 830 лв., нарушителят е привлечен като обвиняем Свищовските полицаи отказаха подкуп на пътя от 830 лв., нарушителят е привлечен като обвиняем Уникалната дъга от снощи стана хит сред свищовлии Уникалната дъга от снощи стана хит сред свищовлии Заловиха врачанин разчленил и взел парите на свищовски уличен кафе автомат Заловиха врачанин разчленил и взел парите на свищовски уличен кафе автомат При обиск на жилище в Свищов заловиха 0,5 грама марихуана При обиск на жилище в Свищов заловиха 0,5 грама марихуана Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!