Наградиха с медали доброволци и медици от Свищовската болница

В продължение на три дни в Свищов се случиха различни културни прояви, посветени на датата 27 юни 1877 година. За историята на града този ден има важно значение, тъй като му отрежда привилегията да бъде първият освободен град от петвековното владичество на Османската империя. В самия празничен ден, в местността „Паметниците“ се състоя ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност към подвига и саможертвата на загиналите герои.

В продължение на три дни в Свищов се случиха различни културни прояви, посветени на датата 27 юни 1877 година. За историята на града този ден има важно значение, тъй като му отрежда привилегията да бъде първият освободен град от петвековното владичество на Османската империя. В самия празничен ден, в местността „Паметниците“ се състоя ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност към подвига и саможертвата на загиналите герои. Честванията завършиха с концерт-церемония под надслов „Героите на Свищов – в миналото и днес“, която се проведе от 19.30 часа на пл. „Алеко“.

Концертът откриха ПБХ „Янко Мустаков“ с диригент Елизабет Людмилова, с изпълнението на националният химн, а след това и емблематичното произведение „Из кръв и дим“ по текст на Иван Вазов и музика Янко Мустаков. Свищовският хор представи на публиката за първи път песента „Мой любим Свищов“ по текст на Веселка Колева и музика Александър Текелиев. Концертната програма завърши със спектакъла на Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия“ от град Търговище, който повдигна патриотичният дух както на събитието, така и на присъстващите.

В официалната част от церемонията, кметът на града Генчо Генчев удостои с почетната награда „За граждански заслуги“ заслужили граждани в справянето със ситуацията на извънредно положение, в която се намираше страната ни през отминалата година. Десетки доброволци, дарители и медици бяха отличени с почетна значка „За заслуги“ и с почетен медал 1, 2 и 3-та степен „За граждански заслуги“. Всички наградени бяха назовани поименно и лично получиха наградите си, излизайки на сцената. Някои от тях споделиха пред публиката вълнението си от засвидетелстваното им признание и бяха категорични в позицията си, че без общите усилия на Общината, ръководството на болницата и действията от тяхна страна, овладяването на извънредното положение не би било възможно. На свой ред, кметът Генчев поздрави свищовлии с празника на града и благодари на всички, които са били в помощ на епидемичната обстановка и са допринесли за справянето с нея. Отправеното от него послание призоваваше за повече доброта, човечност и състрадание помежду ни, защото „пред Бог и живота, който ни е даден всички сме равни“.

Ето и списъка с наградени:

„ЗА ЗАСЛУГИ“ – ПОЧЕТНА ЗНАЧКА И ГРАМОТА

Доброволци:

1. Кремена Здравкова Димитрова

2. Георги Димитров Тодоров

Шофьори:

1. Даниел Боянов Боянов

2. Димитър Борисов Борисов

3. Андрей Христов Маринов

4. Мирослав Иванов Маринов

_______________


„ЗА ГРАЖДАНСКИ ЗАСЛУГИ“ – МЕДАЛ III СТЕПЕН И ГРАМОТА

Болногледачи:

1. Николай Мирославов Цанев

2. Димитър Яворов Николаев

3. Симона Мартинова Минкова

4. Мария-Василена Димитрова Богомилова

5. Анастасия Христова Евтимова

Санитари:

6. Иван Йонков Денков – санитар

7. Лилия Иванова Минчева – санитар

8. Ирена Веселинова Дамянова – санитар

Аптека:

9. Лариса Фьодоровна Боянова

10. Мая Сергеева Александрова

Клинична лаборатория:

11. Дамянка Цветанова Дамянова – ст. клиничен лаборант

12. Румянка Георгиева Иванова – кл. лаборант

13. Николина Георгиева Беланска – кл. лаборант

Ренген:

14. Ана Светославова Цветанова – старши рентгенов лаборант

15. Нела Цонева Начева – рентгенов лаборант

16. Анастасия Вълкова Стоянова – мед. Сестра

Медицински сестри:

17. Милена Миткова Калонкина – мед. сестра

18. София Спирова Петкова – мед. сестра

19. Гинка Иванова Петрова – мед. сестра

20. Искрен Илиянов Костадинов – кинезитерапевт

21. Елка Борисова Кърчева – мед. сестра

22. Екатерина Димитрова Романова – мед. сестра

23. Десислава Славчева Георгиева

24. Диана Григорова


Лекари:

25. Д-р Маргарита Любомирова Тасева

26. Д-р Мартин Петров Караманлиев

27. Д-р Георги Евгениев Войнов

28. Д-р Пламен Мирославов Макавеев

_______________

„ЗА ГРАЖДАНСКИ ЗАСЛУГИ“ – МЕДАЛ II СТЕПЕН И ГРАМОТА

Медицински сестри:

1. Гл. м. с. Ваня Младенова Ламбева


Лекари:

1. Д-р Иво Боянов Караджов

_______________


„ЗА ГРАЖДАНСКИ ЗАСЛУГИ“ – МЕДАЛ I СТЕПЕН И ГРАМОТА

Клинична лаборатория:

1. Д-р Соня Дамянова Личева

Рентген:

2. Д-р Здравко Ангелов Лалев

3. Д-р Валерия Костадинова Попова

Лекари:

4. Д-р Лилия Иванова Маноилова – посмъртно

5. Д-р Маргарита Йосифова Чекова

6. Д-р Митко Русев Баев

7. Д-р Христо Метев Метев

8. Д-р Мирослав Стоянов Ганев

9. Д-р Красимира Андреева Петрова

10. Д-р Иванка Панайотова Любенова

11. Д-р Люся Георгиева Кралева
 

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищовлии обличат шубите, снежен циклон удря града до дни Свищовлии обличат шубите, снежен циклон удря града до дни Деца от Свищов събират десетки хиляди капачки за благотворителна кауза Деца от Свищов събират десетки хиляди капачки за благотворителна кауза Африканският вирус-мутант Омикрон влезе в Европа, започва масово тестване Африканският вирус-мутант Омикрон влезе в Европа, започва масово тестване Паника заради нов опасен COVID: Извънредно заседание на СЗО, спират полетите от Африка Паника заради нов опасен COVID: Извънредно заседание на СЗО, спират полетите от Африка Части от свищовски села остават без ток за седмица Части от свищовски села остават без ток за седмица Свищовлии вече плащат двойно по-скъпо за някои храни, а заплатите им могат да паднат заради скъпия ток на бизнеса Свищовлии вече плащат двойно по-скъпо за някои храни, а заплатите им могат да паднат заради скъпия т... Излезе нов COVID - бърз като Delta +, но и устойчив на ваксините Излезе нов COVID - бърз като Delta +, но и устойчив на ваксините Отиде си почетният гражданин на Свищов и бивш външен министър Иван Станчов Отиде си почетният гражданин на Свищов и бивш външен министър Иван Станчов След трусът тази нощ, второ земетресение в Южна България и през деня След трусът тази нощ, второ земетресение в Южна България и през деня В Свищов правят Коледен базар с ръчно изработени стоки и благотворителна кауза В Свищов правят Коледен базар с ръчно изработени стоки и благотворителна кауза Южна България се разлюля, зачестяват трусовете в региона Южна България се разлюля, зачестяват трусовете в региона Гонка! Свищовските полицаи бясно преследват и залавят Ауди-беглец, има арестуван Гонка! Свищовските полицаи бясно преследват и залавят Ауди-беглец, има арестуван
Виж всички новини
водещи новини
ТРАГЕДИЯ: В Свищовско бебе почина, задушено между родителите си ТРАГЕДИЯ: В Свищовско бебе почина, задушено между родителите си Ученици от Свищов засадиха 1000 дръвчета, правейки града ни по-красив и по-чист Ученици от Свищов засадиха 1000 дръвчета, правейки града ни по-красив и по-чист Свищов очаква своята най-добра Коледна история Свищов очаква своята най-добра Коледна история Разбиха свищовски канал за продажба на фалшиви парфюми Разбиха свищовски канал за продажба на фалшиви парфюми 88 год. свищовлийка  засажда борчета пред блока, иска да и е хубаво в обновения и квартал 88 год. свищовлийка засажда борчета пред блока, иска да и е хубаво в обновения и квартал След залез свищовските полицаи спипаха хулиган с БМВ на амфети да обикаля из града След залез свищовските полицаи спипаха хулиган с БМВ на амфети да обикаля из града За 1.4 мил. лв. в Свищов като нови грейнаха кв. За 1.4 мил. лв. в Свищов като нови грейнаха кв. "Симеон Ванков" и ул. "Патриарх Евтимий" Свищовските полицаи заловиха младеж под карантина да си обикаля с Опела из село Свищовските полицаи заловиха младеж под карантина да си обикаля с Опела из село Дядо Коледа идва в Свищов с подаръци за децата, които са му пуснали писмо в къщичката на центъра Дядо Коледа идва в Свищов с подаръци за децата, които са му пуснали писмо в къщичката на центъра Съдят петима от Община Свищов, ощетили местната хазна с близо 40 хил. лева Съдят петима от Община Свищов, ощетили местната хазна с близо 40 хил. лева Има болен от туберкулоза и в Свищов, рязко увеличение на случаите в региона Има болен от туберкулоза и в Свищов, рязко увеличение на случаите в региона Свищовлии се впускат в надпревара за най-атрактивна Коледна украса на дома Свищовлии се впускат в надпревара за най-атрактивна Коледна украса на дома
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!