С индианско кану от Свищов до остров Вардим, приключение по река Дунав

Автор: Николай Василковски

Българските острови по река Дунав са около 60. От устието на Тимок до Силистра някои от тях са защитени от закона и не могат да се посещават. Други предлагат уникални девствени пейзажи, недокоснати от човешка ръка. На тези парчета земя ценни растения и редки животни се радват на спокойствие, далече от цивилизацията.

Рано призори се изправяме на брега на Дунав при свищовското село Вардим. Мъглата бавно се оттегля и пред нас изниква силуета на третия по големина български остров по течението на величествената река. Поставяме спасителните жилетки и поемаме срещу течението, за да достигнем западния нос на остров Вардим. Движим се плътно покрай брега, тъй като там водата е най-спокойна и усилията, които човек полага в гребането, са най-малко. Радослав Йорданов от Каяк клуб - Свищов обяснява: " Всеки пораснал край Дунава и гребал тук, знае, че покрай брега е най-лесно. И съпротивлението позволява да се движим по-бързо".

Акостираме с индианското кану между дърветата, очертаващи брега на Вардим. Подобно на всички свои събратя по реката, островът е интересен с това, че постоянно променя своята форма - в зависимост от сезона, нивото на реката и силата на течението. Радослав Йорданов гребе до тук често и споделя наблюденията си: "Променя се. Точно тук сме си правили снимки с един интересен дънер, който водата беше донесла. Сега виждам, че водата вече е донесла и други дървета. Наслагва се пясък, после изчезва".

В началото на март тази година дълбочината на Дунав в района е около 5 метра. При така наречените "високи" води пейзажът се променя изцяло. Обикновено пълноводието настъпва през май, но напоследък това се случва по-рано. "Има едно такова понятие - “черешови води”. Обикновено идват около 24 май, когато се топят снеговете нагоре по течението. Но последните години това се случва много по-рано. Зимите са топли" - разказва Радослав Йорданов от каяк клуба.

Спускаме се покрай северната страна на острова. Тук течението е бързо и ако те понесе, ще пропуснеш най-атрактивната част от разходката. Радослав показва как водата е заляла острова: "Като се отдръпне водата, ще останат едни големи ями, а в тях - много риба. Това е радост за местните хора, които лесно събират богат улов".
За разлика от други острови, Вардим е разделен на две части от малък естествен канал. Теоритично дори това са два отделни острова - Голям и Малък Вардим. В канала е скрит целият чар на това пътуване край огромните тополи, брястове и дъбове, близо до шумните колонии корморани, чапли и лопатарки.

Източник, снимка и видео: NOVA

Рейтинг: 5.0
Последни новини
ОФИЦИАЛНО: ГЕРБ издига Даниел Митов за министър-председател ОФИЦИАЛНО: ГЕРБ издига Даниел Митов за министър-председател В Свищов подменят старите люлки и пързалки на детските площадки, слагат нови кошчета на ключови места в града В Свищов подменят старите люлки и пързалки на детските площадки, слагат нови кошчета на ключови мест... С еврофинансиране Oбщина Свищов ще доставя лекарства и продукти от първа необходимост до вкъщи С еврофинансиране Oбщина Свищов ще доставя лекарства и продукти от първа необходимост до вкъщи Борисов: Няма да съм кандидат за премиер, ще предложа министър-председател с европейска ориентация Борисов: Няма да съм кандидат за премиер, ще предложа министър-председател с европейска ориентация В Свищов 405 души са с COVID, при записване ваксинацията е с AstraZeneca В Свищов 405 души са с COVID, при записване ваксинацията е с AstraZeneca Утре е последен ден без ток в град Свищов, част от центъра остава на тъмно Утре е последен ден без ток в град Свищов, част от центъра остава на тъмно Сборник с разработки на млади учители от Свищов помага на педагози от страната да развият своята компетентност Сборник с разработки на млади учители от Свищов помага на педагози от страната да развият своята ком... Ученици на СУ „Димитър Благоев“ – град Свищов се класираха за едно от най-мащабните състезания по английски език в България Ученици на СУ „Димитър Благоев“ – град Свищов се класираха за едно от най-мащабните състезания по ан... В Свищов за 1.7 милиона лв. подменят водопровода на 29 улици В Свищов за 1.7 милиона лв. подменят водопровода на 29 улици Община, полиция и училища в Свищов за ден остават без ток Община, полиция и училища в Свищов за ден остават без ток Заболелите от COVID-19 в Свищов са 399 души, бележим лек скок от последната седмица Заболелите от COVID-19 в Свищов са 399 души, бележим лек скок от последната седмица В Свищов през деня ще е топло, вечерта има риск от градушка В Свищов през деня ще е топло, вечерта има риск от градушка
Виж всички новини
Инициативи водещи новини
Трима са арестувани в Свищов при спецоперация на жандармерия, полиция и прокуратура Трима са арестувани в Свищов при спецоперация на жандармерия, полиция и прокуратура В Свищов стартираха безплатни прегледи на 230 жени за превенция на рак В Свищов стартираха безплатни прегледи на 230 жени за превенция на рак В свищовско село хвнаха 24-годишен напушен с трева да кара Ауди по главната В свищовско село хвнаха 24-годишен напушен с трева да кара Ауди по главната В Свищовско разбиха врата на жилище и откраднаха 1240лв.  от собственика В Свищовско разбиха врата на жилище и откраднаха 1240лв. от собственика От днес детските градини и яслите в Свищов възобновяват работата си От днес детските градини и яслите в Свищов възобновяват работата си В Свищовско хванаха тарикат да кара кола с взети назаем номера от друг автомобил В Свищовско хванаха тарикат да кара кола с взети назаем номера от друг автомобил Подмяната на три водопровода за 400 000 лв. в Свищов подобри качеството на водата в цялата западна част на града Подмяната на три водопровода за 400 000 лв. в Свищов подобри качеството на водата в цялата западна ч... В Свищов отварят заведенията само на открито, учениците се връщат в клас В Свищов отварят заведенията само на открито, учениците се връщат в клас Двама ученици от Свищов са победители в състезание на НАСА Двама ученици от Свищов са победители в състезание на НАСА Паметници на културата в Свищов грейнаха с художествено осветление  Паметници на културата в Свищов грейнаха с художествено осветление 
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!