Приключват разкопките на Калето, Общината с проект за реставрация на парка

До дни се очаква да приключат разкопките на крепостта Калето в Свищов. Общината вече има проект за реставрация и социализация не само на историческата местност, но и на целия парк в центъра на града. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново археологът проф. Николай Овчаров, който е ръководител на проучванията за втора поредна година. Той увери и, че находките и от двата сезона са много интересни. Уточни и, че до момента са намерени над 100 монети, които илюстрират бурната история на свищовската крепост, която започва още през 13 век.

„В хоросана на крепостта намерихме две монети от 30-те и 40-те години на 13 век, от времето на Иван Асен II. Именно те ни показват много точно кога е построена крепостта. Почистен е прекрасен екземпляр от първото монетосечене на цар Иван Шишман, който както казва проф. Константин Дочев е готов за експозиция, тъй като е много запазен и рядък. Вероятно ще има монети и на влашките воеводи, на Иван Срацимир – на последните владетели от този регион, но това ще разберем, след като всичко открито бъде почистено“, допълни проф. Овчаров. Той уточни, че археолозите са разкрили и много керамика, като се открояват два вида чаши – бокал, използван от аристокрацията и по-обикновени съдове за пиене, които са принадлежали на обикновените войници.

„Разкопките на Калето бяха предизвикани от желанието на Община Свищов да бъде разкрита тази наистина феноменално разположена крепост в центъра на града. Затова бързаме, да можем да свършим за две години, като тази е втората. Освен това местната администрация е на път да спечели проект за доста голяма сума, като чрез средствата ще бъде реставрирана крепостта и ще бъде облагороден парка, в който тя се намира“, разкри още археологът.

Източник: Фокус; Снимка: Николай Овчаров

Рейтинг: 5.0
Последни новини
САБОТАЖ в Свищовската болница стопира приема и обслужването  на пациенти САБОТАЖ в Свищовската болница стопира приема и обслужването на пациенти Настаняват COVID болни в общежитията, Академията предостави още храна и компютри Настаняват COVID болни в общежитията, Академията предостави още храна и компютри Започва „Българската Коледа“, посветена на деца с хронични заболявания Започва „Българската Коледа“, посветена на деца с хронични заболявания Проект на Търговската гимназия в Свищов e номиниран за 1-во място в цяла България Проект на Търговската гимназия в Свищов e номиниран за 1-во място в цяла България ОФИЦИАЛНО: От днес в Свищов се обаждаме за безплатен PCR тест по телефона ОФИЦИАЛНО: От днес в Свищов се обаждаме за безплатен PCR тест по телефона Мъж загина при пожар в свищовско село, огнеборци го намират при гасенето Мъж загина при пожар в свищовско село, огнеборци го намират при гасенето КОНКУРСИ В СВИЩОВ: „Инициатива на 2020 година“;  „Послание към 2021 година“ КОНКУРСИ В СВИЩОВ: „Инициатива на 2020 година“; „Послание към 2021 година“ Свищовлия получи 8 месеца пробация, заловили го с антики за 1440 лв. Свищовлия получи 8 месеца пробация, заловили го с антики за 1440 лв. Зимата затвори ферибота Свищов - Зимнич, тировете обръщат към Русе Зимата затвори ферибота Свищов - Зимнич, тировете обръщат към Русе Тази неделя в Свищов хванаха солидно подпийнал да шофира автомобила си из града Тази неделя в Свищов хванаха солидно подпийнал да шофира автомобила си из града Дим излиза от автомобил на средата на улица 3-ти март, движението е затруднено Дим излиза от автомобил на средата на улица 3-ти март, движението е затруднено В Свищов намериха тялото на издирвана жена В Свищов намериха тялото на издирвана жена
Виж всички новини
Инициативи Водещи новини
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!