Първият учебен ден в Свищов: Присъствено, но при строги мерки - ще тестват учениците само след разрешение на родител

Свищовските ученици днес отиват в класните стаи. Първият учебен ден ще се проведе при строги правила, определени от просветното ведомство.Тържествата ще са само на открито и в различни часове за отделните випуски, за да няма струпване на хора.

Преподаватели пожелаха да бъдат тествани за вируса. Възможност за редовно тестване ще имат и учениците, но само след разрешение на родителя. 

Едва 30% от персонала в училищата ще започне учебната година с поставени две дози от ваксините срещу COVID- 19. А 20% от работещите в системата вече са преболедували вируса. При учениците -  имунизираните деца на и над 12 години са едва две на всеки 100. Много директори в страната пожелаха масово тестване на служителите си веднага след началото на учебната година. Последни приготовления преди учениците отново да се върнат в класните стаи. По препоръка на образователното министерство училищата не трябва да допускат срещи между отделните випуски. 

Учениците ще започват по различно време, междучасията ще им бъдат стъпаловидни - целта е в двора да не бъдат повече от 2-3 класа едновременно.

Ограничителни ленти по коридорите ще разделят потоците на влизащи и излизащи деца. А часовете по физическо ще са на открито всеки път щом времето позволява.  Дезинфекцията и проверката на температурата на входа отново са задължителни. Тук системата отчита и дали ученикът носи маска. И тази година кабинетите по различните предмети няма да се използват, а вместо това учителите ще отиват при учениците.

При случай на заразен ученик или учител, директорът ще решава колко деца и преподаватели да преминат в онлайн обучение. Подходът следва да бъде изключително бърз. В различните сценарии могат да бъдат карантинирани една паралелка, може да бъде карантиниран един випуск или един етап.

Всяко училище трябва да разполага и с така наречената "стая изолатор" - там ще бъдат отделяни децата със симптоми на коронавирус, докато изчакват родителите си да ги вземат./ Източник: NOVA

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Университетът в Кеймбридж награди шест свищовски деца за отлично издържани изпити Университетът в Кеймбридж награди шест свищовски деца за отлично издържани изпити В Свищов отбелязаха Световния ден на туризма с обиколка на най-известните забележителности в града В Свищов отбелязаха Световния ден на туризма с обиколка на най-известните забележителности в града В свищовски квартал започна строителството на супер модерна зона за спорт и отдих В свищовски квартал започна строителството на супер модерна зона за спорт и отдих В Свищов млад мотопедист е потрошен след удар с автомобил на кръстовище в града В Свищов млад мотопедист е потрошен след удар с автомобил на кръстовище в града Свищовлии отпразнуваха празника на града си с поредица от културни събития Свищовлии отпразнуваха празника на града си с поредица от културни събития Сребро и бронз донесоха в Свищов джудистите ни от турнир в Румъния и Пловдив Сребро и бронз донесоха в Свищов джудистите ни от турнир в Румъния и Пловдив За 15 хил. лв. започнаха нови разкопки в Свищов, ще развиваме туризъм в района За 15 хил. лв. започнаха нови разкопки в Свищов, ще развиваме туризъм в района Румен Радев: Време е Борисов да се кандидатира за президент Румен Радев: Време е Борисов да се кандидатира за президент В Свищов арестуваха нашмъркан с два вида наркотици да върти волана из града, иззет е и 1 грам материал В Свищов арестуваха нашмъркан с два вида наркотици да върти волана из града, иззет е и 1 грам матери... Арестуваха шофьор опитал да избяга от свищовските полицаи Арестуваха шофьор опитал да избяга от свищовските полицаи Свищовски джудисти завоюваха три медала от международно състезание Свищовски джудисти завоюваха три медала от международно състезание Ученици от Катранов сами събраха 420 лв. и ги дариха на свищовски деца с увреждания Ученици от Катранов сами събраха 420 лв. и ги дариха на свищовски деца с увреждания
Виж всички новини
водещи новини
Трима ранени при катастрофа на пътя Свищов - Ореш Трима ранени при катастрофа на пътя Свищов - Ореш В Свищов влак блъсна камион на прелез - Снимки В Свищов влак блъсна камион на прелез - Снимки Младеж с увреждане в Свищов получи стипендия от американско семейство Младеж с увреждане в Свищов получи стипендия от американско семейство Четирима са пострадали при катастрофа на път от Свищов за Търново Четирима са пострадали при катастрофа на път от Свищов за Търново В Свищов започва раздаването на хранителни продукти от БЧК на най-нуждаещите се лица В Свищов започва раздаването на хранителни продукти от БЧК на най-нуждаещите се лица Свищов може да стане хит за СПА туризъм в региона още догодина Свищов може да стане хит за СПА туризъм в региона още догодина В Свищовско арестуваха мъж потрошил с чук кола и трактор на свой съселянин В Свищовско арестуваха мъж потрошил с чук кола и трактор на свой съселянин Златната Ивет Горанова VIP гост в Свищов, учредиха и специална стипендия Златната Ивет Горанова VIP гост в Свищов, учредиха и специална стипендия В Свищовско откраднаха покрив, полицаите светкавично издирили липсващите плоскости В Свищовско откраднаха покрив, полицаите светкавично издирили липсващите плоскости Свищовлия на косъм от смъртта, светкавично спасен в нашата болница Свищовлия на косъм от смъртта, светкавично спасен в нашата болница Красимир Дачев: Очаква ни зимата на Жан Виденов, предприятията ще спрат, токът ще бъде 500лв. Красимир Дачев: Очаква ни зимата на Жан Виденов, предприятията ще спрат, токът ще бъде 500лв. Студентка от Свищов спечели първия златен медал за България от Олимпиадата в Токио Студентка от Свищов спечели първия златен медал за България от Олимпиадата в Токио
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!