Окончателно: Гласуваме само с машини и по изцяло нови правила

Окончателно - ще гласуваме по изцяло нови правила. Ревизията на Изборния кодекс вече е обнародвана в извънреден брой на Държавен вестник. С редица скандали и обвинения  депутатите одобриха текстовете на  второ четене.Равносметката от среднощното заседание е, че ще гласуваме изцяло с машини. Няма да има многомандатен избирателен район „Чужбина”, но и отпада ограничението за броя на секциите.

Хартиената бюлетина остава в историята, защото още на следващите избори във всички секции с над 300 избиратели ще се гласува само машинно - и у нас, и в чужбина. Хартиена бюлетина ще може да се пусне само при технически проблем.

В края на изборния ден ще се заснема броенето на бюлетините и попълването на протоколите. Още следващият вот ще бъде организиран от нова Централна избирателна комисия. Депутатите решиха да се промени цялата изборна система. Приеха пропорционалното гласуване да остане само до следващите редовни парламентарни избори, но не уточниха дали то ще бъде заместено с мажоритарен вот.

Извънреден брой на Държавен вестник, с утрешна дата - 1 май. Така новите изборни правила, приети след 14-часови скандали в парламента, станаха факт.  Един час преди полунощ беше сложен край не само на заседанието, но и на бурните дебати. В последните часове - „за” или „против” мажоритарния вот и откога.

„Думата редовни да се заличи, тоест, на първите избори да гласуваме мажоритарно”, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

„Има ли някoго в тази зала, който мисли, че следващите избори ще са редовни?”, попита Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

„Това, което искате да направите сега, е да ни поставите политически капан. Еми, няма да ви се получи”, посочи Филип Станев от „Има такъв народ”.

„Това е надлъгване, надиграване, саботаж, срамота”, заяви Крум Зарков от БСП.

„Това, което се случва тази вечер, е разговор кой е по-мажоритарен в България”, смята Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън!”.

„Несериозно е с преходни и заключителни разпоредби да се променя цяла система”, добави Хамид Хамид от ДПС.

„В този свят ден българският парламент да не използва похватите на цирка”, каза Атанас Славов от „Демократична България”.

От „Има такъв народ“ обявиха, че са „за“ мажоритарните избори, но първо трябва да има национално преброяване.

„Не знам колко хора са емигрирали, благодарение на вашето управление. Не знам, никой не знае. Никой не знае в България по райони какво е останало, кои са обезлюдени и в кои има повече хора”, каза Тошко Йорданов.

От ГЕРБ ги обвиниха, че бързо са забравили думите на своя лидер.

„Тази теза за мажоритарните избори се подкрепя от 2,5 млн. българи. Забравихте ли го? Трябва да си го татуирам явно” - цитат от г-н Станислав Трифонов, с чиято парламентарна група избрахте председател на Народното събрание и с чиято група бламирахте държавата”, посочи Десислава Атанасова.

Чу се и още една идея: „Да добавим едно „ако е възможно“, призова Любен Дилов-син от ГЕРБ-СДС.

След това се появи и объркване – коя идея трябва да се гласува и коя не.

„Предлагам почивка, докато Татяна Дончева се ориентира”, обяви Тошко Йорданов.

„И парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!” иска почивка”, заяви Мая Манолова.

След почивката се стигна и до гласуване. Резултатът – с гласовете на ГЕРБ и „Има такъв народ“ депутатите решиха – пропорционалната система остава до следващите редовни избори. Но не посочиха дали след това на нейно място идва мажоритарната.

Всички тези дебати се проведоха в грях, твърдят от ГЕРБ. Малко след 19 ч. те поискаха заседанието да бъде прекратено.

„По църковния закон от 18 часа вече е Разпети петък. Ясно е, че всички политици по предопределения ще горим в ада, някои повече, някои по-малко.  Предлагам да прекратим заседанието”, каза Дилов-син.

След отказа работата да спре и три часа по-късно се стигна и до последното изказване от трибуна.

„Нямаме мажоритарен вот, нямаме електронно гласуване, няма гласуване по пощата, няма машинно гласуване – има някъде, но може и да няма. Видеонаблюдение – може би ще има, но може би няма да има”, завърши Радослав Чолаков от ГЕРБ-СДС./ Източник: NOVA

Рейтинг: 5.0
Последни новини
В Свищов пускат зелен коридор за ваксинация с Pfizer В Свищов пускат зелен коридор за ваксинация с Pfizer В Свищов заболелите от COVID са под 90 души, над четири пъти са намалели случаите за по-малко от месец В Свищов заболелите от COVID са под 90 души, над четири пъти са намалели случаите за по-малко от мес... В Свищов се организира общоградско поклонение пред паметта на Алеко Константинов В Свищов се организира общоградско поклонение пред паметта на Алеко Константинов Свищов се преклони пред паметта на загиналите български воини Свищов се преклони пред паметта на загиналите български воини Свищовлии днес се събират да честват 6 май - Деня на храбростта и празника на Българската армия Свищовлии днес се събират да честват 6 май - Деня на храбростта и празника на Българската армия В Свищов започва третиране със самолет за комари, кърлежи и бълхи В Свищов започва третиране със самолет за комари, кърлежи и бълхи В село Ореш отбелязаха 370г. от написването на първата българска печатна книга В село Ореш отбелязаха 370г. от написването на първата българска печатна книга БСП получи и върна мандата за съставяне на кабинет, отиваме на нови избори през юли БСП получи и върна мандата за съставяне на кабинет, отиваме на нови избори през юли Обраха общинска сграда в Свищов, липсват пари от касата Обраха общинска сграда в Свищов, липсват пари от касата Великденски концерт зарадва свищовлии, Първи български хор „Янко Мустаков“ поздрави  жителите и гостите на града Великденски концерт зарадва свищовлии, Първи български хор „Янко Мустаков“ поздрави жителите и гост... ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВЕЛИКДЕН Е! ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВЕЛИКДЕН Е! В Свищов идва благодатният огън, на Възкресение в полунощ всеки мирянин ще може да си вземе от него В Свищов идва благодатният огън, на Възкресение в полунощ всеки мирянин ще може да си вземе от него
Виж всички новини
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!