Приоритет за развитието на Свищов е "Дунавския индустриален технологичен парк"

На 26.07.2021 г. в заседателната зала на Община Свищов бе представен изготвеният вариант на ПИРО на община Свищов за следващите 7 години. В обществената дискусия взеха участие заинтересовани страни и жителите на общината, в т.ч. представители на общинската администрация, общински съветници, кметове на кметства, представители на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ и граждани.
Планът за интегрирано развитие (ПИРО) на община Свищов 2021-2027 г. е основополагащ стратегически документ и важен инструмент за управлението на Общината през следващите седем години. Той е част от системата от стратегически документи, интегриращи регионалното и пространственото развитие. С  ПИРО се идентифицират проблемите в развитието и се определят възможностите за комплексно и устойчиво развитие на основата на разполагаемите ресурси и потенциал.
Основната цел на Плана за интегрирано развитие на община Свищов е да предложи обща рамка и последователност от конкретни действия за устойчиво и интегрирано развитие на местно ниво, обединени в конкретна програма за действие. Общинският план за интегрирано развитие на Свищов е оперативен документ, обединяващ целите и начините за тяхното постигане, при задължително съответствие с Национална стратегия за регионално развитие на Република България (2012–2022 г.), Интегрираната териториална стратегия за развитие на Северен централен регион от ниво 2 и действащия Общ устройствен план на Община Свищов.
При представянето на Плана бяха отчетени резултатите от направения социално-икономически анализ на община Свищов, като бяха обобщени силните, слабите страни и заплахите пред нейното развитие. Успоредно с това бяха изведени ключови възможности, чиито потенциал би допринесъл община Свищов да се превърне в привлекателно място, съчетаващо културно и природно богатство с условия за модерен бизнес и пълноценен начин на живот.
На база на направения анализ, в изготвения вариант на Плана за интегрирано развитие на община Свищов бяха синтезирани следните стратегически цели и приоритети:

1. Икономически растеж и индустриална инфраструктура:

- Развитие на "Дунавски индустриален технологичен парк Свищов";

- Подкрепа за преход към кръгова икономика;

- Насърчаване към  устойчива заетост и повишаване на предприемаческата активност.
 

2. Управление на отпадъците и опазване на околната среда:

- По-висока ефективност при управление на отпадъците;

- Опазване на водите, рискове и изменения на климата.


3. Подобряване на средата за живот в населените места:

- Облагородяване и свързаност на населените места;

- Модернизиране на публични услуги за населението.
 

4. Създаване на по-благоприятни условия за развитие на човешкия потенциал:

- Развитие на образованието и спорта;

- Повишаване качеството на здравните и социалните услуги;

- Опазване и популяризиране на културното наследство и развитие на културния туризъм.


5. Добро местно управление:

- Повишаване капацитета на управление на общинска администрация;

- Повишаване участието на гражданите и бизнеса в местното управление.

В рамките на обсъждането нееднократно бе подчертана важността на Дунавския индустриален технологичен парк за развитието на Свищов, както и възможността за изграждане на Дунав мост Свищов – Зимнич. По тези и други важни въпроси се проведе дискусия, на която бяха направени редица изказвания и зададени въпроси, на които беше отговорено.
С цел спазване принципа на прозрачно управление и съгласуване с широк кръг заинтересовани страни, писмени предложения, становища и мнения във връзка с Плана за интегрирано развитие на община Свищов ще продължат да се приемат на електронната поща на Община Свищов: obshtina@svishtov.bg, както и в деловодството на администрацията на адрес: гр. Свищов, ул. „Цанко Церковски“ № 2, в срок до 30.07.2021 г.
Проектът на ПИРО на община Свищов е достъпен на интернет страницата на Общината -  https://www.svishtov.bg/ в раздел „Общинска документация“, секция „Стратегически документи“ - https://www.svishtov.bg/docs.php?act=3
 

Рейтинг: 3.0
Последни новини
Университетът в Кеймбридж награди шест свищовски деца за отлично издържани изпити Университетът в Кеймбридж награди шест свищовски деца за отлично издържани изпити В Свищов отбелязаха Световния ден на туризма с обиколка на най-известните забележителности в града В Свищов отбелязаха Световния ден на туризма с обиколка на най-известните забележителности в града В свищовски квартал започна строителството на супер модерна зона за спорт и отдих В свищовски квартал започна строителството на супер модерна зона за спорт и отдих В Свищов млад мотопедист е потрошен след удар с автомобил на кръстовище в града В Свищов млад мотопедист е потрошен след удар с автомобил на кръстовище в града Свищовлии отпразнуваха празника на града си с поредица от културни събития Свищовлии отпразнуваха празника на града си с поредица от културни събития Сребро и бронз донесоха в Свищов джудистите ни от турнир в Румъния и Пловдив Сребро и бронз донесоха в Свищов джудистите ни от турнир в Румъния и Пловдив За 15 хил. лв. започнаха нови разкопки в Свищов, ще развиваме туризъм в района За 15 хил. лв. започнаха нови разкопки в Свищов, ще развиваме туризъм в района Румен Радев: Време е Борисов да се кандидатира за президент Румен Радев: Време е Борисов да се кандидатира за президент В Свищов арестуваха нашмъркан с два вида наркотици да върти волана из града, иззет е и 1 грам материал В Свищов арестуваха нашмъркан с два вида наркотици да върти волана из града, иззет е и 1 грам матери... Арестуваха шофьор опитал да избяга от свищовските полицаи Арестуваха шофьор опитал да избяга от свищовските полицаи Свищовски джудисти завоюваха три медала от международно състезание Свищовски джудисти завоюваха три медала от международно състезание Ученици от Катранов сами събраха 420 лв. и ги дариха на свищовски деца с увреждания Ученици от Катранов сами събраха 420 лв. и ги дариха на свищовски деца с увреждания
Виж всички новини
водещи новини
Свищовлия на косъм от смъртта, светкавично спасен в нашата болница Свищовлия на косъм от смъртта, светкавично спасен в нашата болница Четирима са пострадали при катастрофа на път от Свищов за Търново Четирима са пострадали при катастрофа на път от Свищов за Търново В Свищов влак блъсна камион на прелез - Снимки В Свищов влак блъсна камион на прелез - Снимки Красимир Дачев: Очаква ни зимата на Жан Виденов, предприятията ще спрат, токът ще бъде 500лв. Красимир Дачев: Очаква ни зимата на Жан Виденов, предприятията ще спрат, токът ще бъде 500лв. Трима ранени при катастрофа на пътя Свищов - Ореш Трима ранени при катастрофа на пътя Свищов - Ореш Златната Ивет Горанова VIP гост в Свищов, учредиха и специална стипендия Златната Ивет Горанова VIP гост в Свищов, учредиха и специална стипендия В Свищовско откраднаха покрив, полицаите светкавично издирили липсващите плоскости В Свищовско откраднаха покрив, полицаите светкавично издирили липсващите плоскости В Свищовско арестуваха мъж потрошил с чук кола и трактор на свой съселянин В Свищовско арестуваха мъж потрошил с чук кола и трактор на свой съселянин Младеж с увреждане в Свищов получи стипендия от американско семейство Младеж с увреждане в Свищов получи стипендия от американско семейство Студентка от Свищов спечели първия златен медал за България от Олимпиадата в Токио Студентка от Свищов спечели първия златен медал за България от Олимпиадата в Токио Свищов може да стане хит за СПА туризъм в региона още догодина Свищов може да стане хит за СПА туризъм в региона още догодина В Свищов започва раздаването на хранителни продукти от БЧК на най-нуждаещите се лица В Свищов започва раздаването на хранителни продукти от БЧК на най-нуждаещите се лица
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!