Най-големият астероид приближава Свищов, утре минава покрай нашата планета

На 27 май астероидът 7335 (1989 JA) – най-големият за тази година – ще прелети край земята. Космическата скала е толкова голяма, че се смята за убиец на континенти.

Размерът на астероидите се извлича от тяхното албедо (способността им да отразяват светлина) – учените измерват яркостта и отражателната им способност. Ето защо стойностите могат да варират. Според Европейската космическа агенция 7335 (1989 JA) е с диаметър 932 м, докато Центърът за изследвания на близки до Земята обекти (CNEOS) на NASA твърди, че е 1,8 км.

И двете институции обаче са на мнение, че астероидът е „потенциално опасен“, което означава, че би могла да нанесе сериозни щети на планетата ни, ако нейната орбита някога се промени и ни удари.

Нямаме поводи за притеснения обаче - 7335 (1989 JA) няма да се доближи на повече от 2,5 млн. км от нас (т.е. колкото приблизително средното разстояние между Земята и Луната, умножено по 10).

Астероидът, който пътува със 76 000 км/ч може да се наблюдава с добър телескоп и от двете полукълба, но на 27 май жителите в южното ще имат леко предимство.

Някои вече следят траекторията му. Така например компанията Unistellar, произвеждаща телескопи, стартира кампания, наречена Planetary Defense. В рамките на нея хората използват своите собствени телескопи, за да наблюдават 7335 (1989 JA).

До момента са събрани 40 наблюдения от 24 души от Нова Зеландия, САЩ, Канада, Франция, Австрия и Италия. Още наблюдения се извършват в Австралия, Нидерландия и други европейски страни. Надеждата е, че вследствие на тези данни ще можем да разберем колко бързо се върти астероидът. / Източник: Обекти Бг

Рейтинг: 3.5
Последни новини
Свищовлии от по-тревистите квартали внимавайте, има бум на хапещи кърлежи в страната Свищовлии от по-тревистите квартали внимавайте, има бум на хапещи кърлежи в страната Потенциално опасен астероид отново приближава Свищов, днес прелита покрай Земята Потенциално опасен астероид отново приближава Свищов, днес прелита покрай Земята Свищовски плаж стана арена на водни и въздушни атракции, стотици се събраха и дружно го почистиха Свищовски плаж стана арена на водни и въздушни атракции, стотици се събраха и дружно го почистиха В Свищовско по тъмно спипаха пиян на кирка с 2,64 промила водач на МПС В Свищовско по тъмно спипаха пиян на кирка с 2,64 промила водач на МПС С над 2 милиона лв. в Свищов превръщат в С над 2 милиона лв. в Свищов превръщат в "позлатен" Божи храм една полуразрушена църква - паметник н... В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В свищовско училище с народни хора и песни изпратиха 46 пълни отличници В свищовско училище с народни хора и песни изпратиха 46 пълни отличници Свищовско училище прави първата открита класна стая, следи и за качеството на въздуха Свищовско училище прави първата открита класна стая, следи и за качеството на въздуха Ученици и учители от Свищов жънат успехи на Националните олимпиади Ученици и учители от Свищов жънат успехи на Националните олимпиади В Деня на Дунав, летящи свищовлии ще наблюдават от високо града и реката В Деня на Дунав, летящи свищовлии ще наблюдават от високо града и реката В Свищовско са подложени на безводие, има реална опасност от бедствено положение В Свищовско са подложени на безводие, има реална опасност от бедствено положение Млада свищовлийка e гордост за училището и града си, получи максимален брой точки на НВО по математика Млада свищовлийка e гордост за училището и града си, получи максимален брой точки на НВО по математи...
Виж всички новини
водещи новини
Свищовските полицаи извадиха камерата, 58 състезатели изгоряха само за един ден Свищовските полицаи извадиха камерата, 58 състезатели изгоряха само за един ден В Свищов ударно набират войници за армията В Свищов ударно набират войници за армията Стотици свищовлии се събраха да танцуват заедно в центъра на града Стотици свищовлии се събраха да танцуват заедно в центъра на града В Свищов тържествено бе отбелязан Денят на храбростта и празника на Българската армия В Свищов тържествено бе отбелязан Денят на храбростта и празника на Българската армия Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство В Свищов тържествено бе отбелязан Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност В Свищов тържествено бе отбелязан Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, про... Студентка от Свищов спечели сребро от европейското по карате Студентка от Свищов спечели сребро от европейското по карате Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион В Свищов официално откриха обновена за 1.6 млн. лв. спортна зала В Свищов официално откриха обновена за 1.6 млн. лв. спортна зала Преподавател от Свищов стана Преподавател от Свищов стана "Учител на годината" на България В Свищов откриха нитрати в питейната вода, случаите на чревни инфекции нямат връзка с качеството и В Свищов откриха нитрати в питейната вода, случаите на чревни инфекции нямат връзка с качеството и Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!