ДАЧЕВ НА ЖИВО: Безработицата расте, в Свищов от 10г. не се е раждало дете

В интервю от преди минути по bTV собственикът на "Свилоза", Красимир Дачев коментира предизвикателството пред икономиката в състояние на пандемия. 

"В България винаги има за и против. Много е тъжно да си политик, защото незнаеш какво решение да вземеш. Навсякъде решенията се вземат единодушно, не се обсъждат, в България каквото и да се вземе винаги има много силна група против.", това заяви Красимир Дачев.

Той допълни, че бизнесът никога не е готов, но ако всички бъдем принудени ще спрем. Ние няма как да принудим държавата да няма ново затваряне. Проучване на европейската търговска палата за над 60 000 фирми, 800 от които в България показва трудности с връщането на парите. Тенденциите са много тежки. Инвестициите вървят надолу, бизнес климътът надолу, заетостта твърдо пада. Някой фирми фалират, трябва да се търсят нови. В България се увеличава безработицата, а с 43% се увеличават дълговите проблеми на фирмите.

В такъв момент се установяват грешки и недостатъци, които са били назад във времето. "В нашата болница в Свищов има само няколко лекари ентусиасти..., но болницата отсъства като структура... Там повече от 10 години не се е раждало дете", каза още Дачев.

По-добре е да не се затварят фирми. Държавата също помага, но помощта не е панацея. Като спреш излизаш от пазара, ставаш ненадежден доставчик, после няма връщане. Парите от държавата стигат до бизнеса, но пак опираме до административен капацитет. Една част от парите се насочват и чрез банките.

"Аз мога да ви кажа нещо много смешно, което е трагично за моите работници. Пуснах Свилоза преди две седмици, аз един месец съм се борил с бюрокрацията да я пусна, защото се оказа, че ремонта като правя на съоражение, като дойде комисия да го приема трябва да приготвя 30 папки, започвам с инвестиционно намерение".  Дачев допълни, че това означава необходимост от заповед на главен архитект и дълги, тежки процедури, което затруднява бизнеса. Той завърши с това, че в бюджета има достатъчно средства и на фирмите се помага колкото е възможно.

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищовската болница започва да прави безплатни бързи COVID тестове Свищовската болница започва да прави безплатни бързи COVID тестове Тази седмица затягат мерките в Свищов, изчерпаха се леглата в COVID секторите на болниците в областта Тази седмица затягат мерките в Свищов, изчерпаха се леглата в COVID секторите на болниците в областт... За близо 300 хил. лв. в свищовско училище направиха 3D класна стая и модерен фитнес За близо 300 хил. лв. в свищовско училище направиха 3D класна стая и модерен фитнес Камери изловиха хулиган от Свищов строшил беседка в квартал „Симеон Ванков“ Камери изловиха хулиган от Свищов строшил беседка в квартал „Симеон Ванков“ Над 75% от учителите в Свищов са против Зеления сертификат Над 75% от учителите в Свищов са против Зеления сертификат Заловиха напушен с канабис свищовлия да си кара Сеата по главната Заловиха напушен с канабис свищовлия да си кара Сеата по главната Свищовският храм  „Св. Димитър Свищовският храм  „Св. Димитър" е най-стария и напълно запазен архитектурен паметник от края на XV в... Локдаун и ограничаване на излизането от вкъщи за неваксинираните, въвеждат при нарастване броя на заболелите Локдаун и ограничаване на излизането от вкъщи за неваксинираните, въвеждат при нарастване броя на за... В Свищов деца сами изработват и поставят кошчета за разделно събиране на отпадъци В Свищов деца сами изработват и поставят кошчета за разделно събиране на отпадъци В Свищов вандали потрошиха поредна беседка, данъкоплатците плащат В Свищов вандали потрошиха поредна беседка, данъкоплатците плащат На 1 ноември свищовлии заедно ще се преклонят пред делото на будителите На 1 ноември свищовлии заедно ще се преклонят пред делото на будителите COVID плъзна в три свищовски училища, пълното им затваряне зависи от заболяемостта в града COVID плъзна в три свищовски училища, пълното им затваряне зависи от заболяемостта в града
Виж всички новини
водещи новини
Химкомбинатът Химкомбинатът "Свилоза" в Свищов спира работа Свищовската полиция залови над 10 кг. наркотици, арестувани са трима души Свищовската полиция залови над 10 кг. наркотици, арестувани са трима души Още тази година навсякъде в Община Свищов намалят сметките за ток - пускат модерно улично осветление Още тази година навсякъде в Община Свищов намалят сметките за ток - пускат модерно улично осветление... ОФИЦИАЛНО: Отварят Детското отделение в Свищов ОФИЦИАЛНО: Отварят Детското отделение в Свищов В Свищов над 50% от децата са болни - затварят се градини, ще се оказва помощ на деца и родители В Свищов над 50% от децата са болни - затварят се градини, ще се оказва помощ на деца и родители Свищовските студенти си тръгват от града, минават изцяло на онлайн обучение Свищовските студенти си тръгват от града, минават изцяло на онлайн обучение В Свищов мъртво пиян тираджия превъртя дрегера с 3,48 промила В Свищов мъртво пиян тираджия превъртя дрегера с 3,48 промила Свищовлии задължително със сертификат в заведение, фитнес, големи магазини, кино и други Свищовлии задължително със сертификат в заведение, фитнес, големи магазини, кино и други Проф. Овчаров: Напълно е разкрит знаменитият замък на Свищов от Средновековието Проф. Овчаров: Напълно е разкрит знаменитият замък на Свищов от Средновековието Свищовлии недоволстват за въведения сертификат,  бойкот и протести готвят в страната Свищовлии недоволстват за въведения сертификат, бойкот и протести готвят в страната Джеф Безос изстреля с ракета в Космоса и ни върна обратно в Свищов над 100 картички направени от наши ученици Джеф Безос изстреля с ракета в Космоса и ни върна обратно в Свищов над 100 картички направени от наш... Катастофа на пияна шофьорка в Свищов завърши с потрошени и нарязани пътници Катастофа на пияна шофьорка в Свищов завърши с потрошени и нарязани пътници
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!