ДАЧЕВ НА ЖИВО: Безработицата расте, в Свищов от 10г. не се е раждало дете

В интервю от преди минути по bTV собственикът на "Свилоза", Красимир Дачев коментира предизвикателството пред икономиката в състояние на пандемия. 

"В България винаги има за и против. Много е тъжно да си политик, защото незнаеш какво решение да вземеш. Навсякъде решенията се вземат единодушно, не се обсъждат, в България каквото и да се вземе винаги има много силна група против.", това заяви Красимир Дачев.

Той допълни, че бизнесът никога не е готов, но ако всички бъдем принудени ще спрем. Ние няма как да принудим държавата да няма ново затваряне. Проучване на европейската търговска палата за над 60 000 фирми, 800 от които в България показва трудности с връщането на парите. Тенденциите са много тежки. Инвестициите вървят надолу, бизнес климътът надолу, заетостта твърдо пада. Някой фирми фалират, трябва да се търсят нови. В България се увеличава безработицата, а с 43% се увеличават дълговите проблеми на фирмите.

В такъв момент се установяват грешки и недостатъци, които са били назад във времето. "В нашата болница в Свищов има само няколко лекари ентусиасти..., но болницата отсъства като структура... Там повече от 10 години не се е раждало дете", каза още Дачев.

По-добре е да не се затварят фирми. Държавата също помага, но помощта не е панацея. Като спреш излизаш от пазара, ставаш ненадежден доставчик, после няма връщане. Парите от държавата стигат до бизнеса, но пак опираме до административен капацитет. Една част от парите се насочват и чрез банките.

"Аз мога да ви кажа нещо много смешно, което е трагично за моите работници. Пуснах Свилоза преди две седмици, аз един месец съм се борил с бюрокрацията да я пусна, защото се оказа, че ремонта като правя на съоражение, като дойде комисия да го приема трябва да приготвя 30 папки, започвам с инвестиционно намерение".  Дачев допълни, че това означава необходимост от заповед на главен архитект и дълги, тежки процедури, което затруднява бизнеса. Той завърши с това, че в бюджета има достатъчно средства и на фирмите се помага колкото е възможно.

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на града Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на гр... В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи В Свищов ударно набират войници за армията В Свищов ударно набират войници за армията Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за превишена скорост Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за п... Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град Свищовските полицаи отказаха подкуп на пътя от 830 лв., нарушителят е привлечен като обвиняем Свищовските полицаи отказаха подкуп на пътя от 830 лв., нарушителят е привлечен като обвиняем При престрелка в свищовско село застреляха в корема домашна овца При престрелка в свищовско село застреляха в корема домашна овца Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Преподавател от Свищов стана Преподавател от Свищов стана "Учител на годината" на България Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!