ДАЧЕВ НА ЖИВО: Безработицата расте, в Свищов от 10г. не се е раждало дете

В интервю от преди минути по bTV собственикът на "Свилоза", Красимир Дачев коментира предизвикателството пред икономиката в състояние на пандемия. 

"В България винаги има за и против. Много е тъжно да си политик, защото незнаеш какво решение да вземеш. Навсякъде решенията се вземат единодушно, не се обсъждат, в България каквото и да се вземе винаги има много силна група против.", това заяви Красимир Дачев.

Той допълни, че бизнесът никога не е готов, но ако всички бъдем принудени ще спрем. Ние няма как да принудим държавата да няма ново затваряне. Проучване на европейската търговска палата за над 60 000 фирми, 800 от които в България показва трудности с връщането на парите. Тенденциите са много тежки. Инвестициите вървят надолу, бизнес климътът надолу, заетостта твърдо пада. Някой фирми фалират, трябва да се търсят нови. В България се увеличава безработицата, а с 43% се увеличават дълговите проблеми на фирмите.

В такъв момент се установяват грешки и недостатъци, които са били назад във времето. "В нашата болница в Свищов има само няколко лекари ентусиасти..., но болницата отсъства като структура... Там повече от 10 години не се е раждало дете", каза още Дачев.

По-добре е да не се затварят фирми. Държавата също помага, но помощта не е панацея. Като спреш излизаш от пазара, ставаш ненадежден доставчик, после няма връщане. Парите от държавата стигат до бизнеса, но пак опираме до административен капацитет. Една част от парите се насочват и чрез банките.

"Аз мога да ви кажа нещо много смешно, което е трагично за моите работници. Пуснах Свилоза преди две седмици, аз един месец съм се борил с бюрокрацията да я пусна, защото се оказа, че ремонта като правя на съоражение, като дойде комисия да го приема трябва да приготвя 30 папки, започвам с инвестиционно намерение".  Дачев допълни, че това означава необходимост от заповед на главен архитект и дълги, тежки процедури, което затруднява бизнеса. Той завърши с това, че в бюджета има достатъчно средства и на фирмите се помага колкото е възможно.

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Борисов: Мерките срещу COVID-19 у нас са либерални, защото имаме добро управление Борисов: Мерките срещу COVID-19 у нас са либерални, защото имаме добро управление Свищовската крепост ще даде силен тласък на икономиката в целия район Свищовската крепост ще даде силен тласък на икономиката в целия район Свищовските митничари иззеха над половин тон контрабанден алкохол ( СНИМКИ ) Свищовските митничари иззеха над половин тон контрабанден алкохол ( СНИМКИ ) Търговците от Свищов спират протестите, назначена е проверка по готвената продажба на държавния имот Търговците от Свищов спират протестите, назначена е проверка по готвената продажба на държавния имот... Лек втомобил изгоря в свищовско село Лек втомобил изгоря в свищовско село ОФИЦИАЛНО: Парламентарните избори ще са на 4 април ОФИЦИАЛНО: Парламентарните избори ще са на 4 април Няма нито един кандидат за превоз на пътници по линията В.Търново - Свищов Няма нито един кандидат за превоз на пътници по линията В.Търново - Свищов В Свищов заловиха мъж обявен за общодържавно издирване В Свищов заловиха мъж обявен за общодържавно издирване Днес се навършват 158 години от рождението на Алеко Константинов Днес се навършват 158 години от рождението на Алеко Константинов Дариха над 150 000 лева на Свищовската болница за борба с COVID-19 Дариха над 150 000 лева на Свищовската болница за борба с COVID-19 ОФИЦИАЛНО: Учениците от 5 до 12 клас, както и студентите остават онлайн ОФИЦИАЛНО: Учениците от 5 до 12 клас, както и студентите остават онлайн Търговците няма да премахнат обектите си, всяка сутрин ще затварят движението в пиков час Търговците няма да премахнат обектите си, всяка сутрин ще затварят движението в пиков час
Виж всички новини
Инициативи новини на читателите за 2020
В центъра на Свищов ще има парк със замък по подобие на Италия и Австрия Видео В центъра на Свищов ще има парк със замък по подобие на Италия и Австрия Спешна помощ в Свищов получи чисто нова и оборудвана линейка Спешна помощ в Свищов получи чисто нова и оборудвана линейка Здравният министър: Спешно тръгвам към Свищов, на място ще търсим решение на кризата Здравният министър: Спешно тръгвам към Свищов, на място ще търсим решение на кризата Свищоската болница привлече още двама специалисти - кардиолог и неврохирург Свищоската болница привлече още двама специалисти - кардиолог и неврохирург Днес празнува доброволецът в Свищовската болница Николай Цанев Днес празнува доброволецът в Свищовската болница Николай Цанев Имаме страх, но не от заразата, а защото сме сами...ще се учим Имаме страх, но не от заразата, а защото сме сами...ще се учим Свищов единствен класира 3 свои туристически обекта в Топ 10 на цяла България Свищов единствен класира 3 свои туристически обекта в Топ 10 на цяла България "В деня на Добротата, молитвата ми е за Лидия Македонска" - вълна от съпричастност заля Свищов Д-р Петрова дежурна в Свищов не се е прибирала от дни, сбъднаха се най-мрачните прогнози Д-р Петрова дежурна в Свищов не се е прибирала от дни, сбъднаха се най-мрачните прогнози Доброволецът с нарязано лице в Свищов: за 12 дни загубихме 1 пациент и спасихме 4-ма Доброволецът с нарязано лице в Свищов: за 12 дни загубихме 1 пациент и спасихме 4-ма
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!