ДАЧЕВ НА ЖИВО: Безработицата расте, в Свищов от 10г. не се е раждало дете

В интервю от преди минути по bTV собственикът на "Свилоза", Красимир Дачев коментира предизвикателството пред икономиката в състояние на пандемия. 

"В България винаги има за и против. Много е тъжно да си политик, защото незнаеш какво решение да вземеш. Навсякъде решенията се вземат единодушно, не се обсъждат, в България каквото и да се вземе винаги има много силна група против.", това заяви Красимир Дачев.

Той допълни, че бизнесът никога не е готов, но ако всички бъдем принудени ще спрем. Ние няма как да принудим държавата да няма ново затваряне. Проучване на европейската търговска палата за над 60 000 фирми, 800 от които в България показва трудности с връщането на парите. Тенденциите са много тежки. Инвестициите вървят надолу, бизнес климътът надолу, заетостта твърдо пада. Някой фирми фалират, трябва да се търсят нови. В България се увеличава безработицата, а с 43% се увеличават дълговите проблеми на фирмите.

В такъв момент се установяват грешки и недостатъци, които са били назад във времето. "В нашата болница в Свищов има само няколко лекари ентусиасти..., но болницата отсъства като структура... Там повече от 10 години не се е раждало дете", каза още Дачев.

По-добре е да не се затварят фирми. Държавата също помага, но помощта не е панацея. Като спреш излизаш от пазара, ставаш ненадежден доставчик, после няма връщане. Парите от държавата стигат до бизнеса, но пак опираме до административен капацитет. Една част от парите се насочват и чрез банките.

"Аз мога да ви кажа нещо много смешно, което е трагично за моите работници. Пуснах Свилоза преди две седмици, аз един месец съм се борил с бюрокрацията да я пусна, защото се оказа, че ремонта като правя на съоражение, като дойде комисия да го приема трябва да приготвя 30 папки, започвам с инвестиционно намерение".  Дачев допълни, че това означава необходимост от заповед на главен архитект и дълги, тежки процедури, което затруднява бизнеса. Той завърши с това, че в бюджета има достатъчно средства и на фирмите се помага колкото е възможно.

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Голяма част от Свищов остава без ток утре от 09:00 ч. до 15:30 ч. Голяма част от Свищов остава без ток утре от 09:00 ч. до 15:30 ч. Нов парк за 200 хил. в центъра ще зарадва свищовлии още тази година Нов парк за 200 хил. в центъра ще зарадва свищовлии още тази година Ученик от Свищов е отличник в Национално компютърно състезание Ученик от Свищов е отличник в Национално компютърно състезание Броени дни остават до старта на Турнира по футбол на малки врати в Свищов Броени дни остават до старта на Турнира по футбол на малки врати в Свищов В свищовско село обраха болница, в Свищов разбиха гараж В свищовско село обраха болница, в Свищов разбиха гараж В Свищов кола блъсна пресичаща жена, има пострадали В Свищов кола блъсна пресичаща жена, има пострадали Ученици пълнят класните стаи, свищовлии отново на ресторант, театър и кафе Ученици пълнят класните стаи, свищовлии отново на ресторант, театър и кафе В Свищов млади доброволци изграждат парк за гости и студенти в града В Свищов млади доброволци изграждат парк за гости и студенти в града Стоян Ников остава без ток за 8 часа в понеделник - Рила, Симеон Ванков, Черни връх с временни смущения Стоян Ников остава без ток за 8 часа в понеделник - Рила, Симеон Ванков, Черни връх с временни смуще... ЦИК обяви имената на избраните народни представители от Великотърновския район ЦИК обяви имената на избраните народни представители от Великотърновския район Свищов ще има един депутат в новия парламент, да представлява региона избра и здравният министър Свищов ще има един депутат в новия парламент, да представлява региона избра и здравният министър Свищовлии ще се радват на слънчев уикенд, подходящ за разходка и спорт сред природата Свищовлии ще се радват на слънчев уикенд, подходящ за разходка и спорт сред природата
Виж всички новини
Инициативи водещи новини
Паметници на културата в Свищов грейнаха с художествено осветление  Паметници на културата в Свищов грейнаха с художествено осветление  Свищовските полицаи заловиха 70 грама марихуана при акция в село Вардим Свищовските полицаи заловиха 70 грама марихуана при акция в село Вардим Трима са арестувани в Свищов при спецоперация на жандармерия, полиция и прокуратура Трима са арестувани в Свищов при спецоперация на жандармерия, полиция и прокуратура В Свищов масово се разхождат болни хора, официално с COVID са вече 398, в болница са 107 души В Свищов масово се разхождат болни хора, официално с COVID са вече 398, в болница са 107 души Дамите от Инър Уийл Клуб Свищов с Дарение по случай 70 години от създаването на Детски отдел към Читалищна Библиотека в града Дамите от Инър Уийл Клуб Свищов с Дарение по случай 70 години от създаването на Детски отдел към Чит... В Свищов вече се създават квалифицирани кадри с професионална подготовка в няколко сфери В Свищов вече се създават квалифицирани кадри с професионална подготовка в няколко сфери Подмяната на три водопровода за 400 000 лв. в Свищов подобри качеството на водата в цялата западна част на града Подмяната на три водопровода за 400 000 лв. в Свищов подобри качеството на водата в цялата западна ч... Двама ученици от Свищов са победители в състезание на НАСА Двама ученици от Свищов са победители в състезание на НАСА В Свищов стартираха безплатни прегледи на 230 жени за превенция на рак В Свищов стартираха безплатни прегледи на 230 жени за превенция на рак В свищовско село хвнаха 24-годишен напушен с трева да кара Ауди по главната В свищовско село хвнаха 24-годишен напушен с трева да кара Ауди по главната
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!