На територията на Свищов ще се произвежда компост от отпадъци

Съгласно Общинската програма за дейностите по управление на отпадъците и редица нормативни изисквания, сред които Националния план за управление на отпадъците, Националния стратегически план за поетапно намаляване на количествата на биоразградимите отпадъци, предназначени за депониране, Националния стратегически план за управление на отпадъците от строителството и разрушаване на територията на Р. България, в община Свищов предстои изграждането на Център за управление на отпадъците (ЦУО). Основната цел на ЦУО еопазването на околната среда, посредством производството на висококачествен компост, чрез компостиране на разделно събрани зелени и дървесни отпадъци на територията на община Свищов. Центърът за управление на отпадъци ще има 2 броя площадки за временно съхранение и третиране на строителни отпадъци и 4 броя площадки за компостиране на биоотпадъци.

Площадките за временно съхранение и третиране на строителни отпадъци се намират в землището на гр. Свищов (местност „Манастирски трап“). Предстои общината да закупи нов, мобилен шредер за рециклиране на едрогабаритни отпадъци. Ще се приема едър, дребен и смесен отпадък, който след обработка ще се оползотворява.

Площадките за компостиране на биоотпадъци ще са 2 броя в гр. Свищов (в западната и източната част), 1 брой в с. Овча могила и 1 брой в с. Алеково. Основната цел е производството на висококачествен компост, рециклиране на разделно събрани биоотпадъци генерирани на територията на Община Свищов, в съответствие с Наредбата за разделното събиране на биоотпадъци и третиране на биоразградимите отпадъци, прието с ПМС № 20 от 25.01.2017 г. (Обн. ДВ, бр. 11 от 31.01.2017 г.).

Площадката в землището на гр. Свищов, в местност „Манастирски трап“ (източна част на Свищов) ще е комбинирана. В нея ще се третират строителни и биоотпадъци, като всяка зона ще е разграничена от другата, посредством ограда. Тя ще обслужва част от гр. Свищов и селата – Совата, Хаджидимитрово, Царевец, Вардим и Ореш.

Площадката за компостиране на биоотпадъци в землището на гр. Свищов (западна индустриална зона) ще обслужва част от гр. Свищов и селата – Совата, Хаджидимитрово, Царевец, Вардим и Ореш.

Площадката за компостиране на биоотпадъци в землището на с. Овча могила ще обслужва  селата – Деляновци, Драгомирово, Морава, Овча могила, Българско сливово и Червена.

Площадката за компостиране на биоотпадъци в землището на с. Алеково ще обслужва селата – Алеково, Александрово, Горна студена и Козловец.

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищовските митничари иззеха над половин тон контрабанден алкохол ( СНИМКИ ) Свищовските митничари иззеха над половин тон контрабанден алкохол ( СНИМКИ ) Търговците от Свищов спират протестите, назначена е проверка по готвената продажба на държавния имот Търговците от Свищов спират протестите, назначена е проверка по готвената продажба на държавния имот... Лек втомобил изгоря в свищовско село Лек втомобил изгоря в свищовско село ОФИЦИАЛНО: Парламентарните избори ще са на 4 април ОФИЦИАЛНО: Парламентарните избори ще са на 4 април Няма нито един кандидат за превоз на пътници по линията В.Търново - Свищов Няма нито един кандидат за превоз на пътници по линията В.Търново - Свищов В Свищов заловиха мъж обявен за общодържавно издирване В Свищов заловиха мъж обявен за общодържавно издирване Днес се навършват 158 години от рождението на Алеко Константинов Днес се навършват 158 години от рождението на Алеко Константинов Дариха над 150 000 лева на Свищовската болница за борба с COVID-19 Дариха над 150 000 лева на Свищовската болница за борба с COVID-19 ОФИЦИАЛНО: Учениците от 5 до 12 клас, както и студентите остават онлайн ОФИЦИАЛНО: Учениците от 5 до 12 клас, както и студентите остават онлайн Търговците няма да премахнат обектите си, всяка сутрин ще затварят движението в пиков час Търговците няма да премахнат обектите си, всяка сутрин ще затварят движението в пиков час Две заведения в Свищов се разпродават от частни съдебни изпълнители Две заведения в Свищов се разпродават от частни съдебни изпълнители Пожар в свищовско изпепели къща, полицията разследва случая Пожар в свищовско изпепели къща, полицията разследва случая
Виж всички новини
Инициативи новини на читателите за 2020
Нов модерен влак с екстри вече свързва Свищов с южна България Нов модерен влак с екстри вече свързва Свищов с южна България 100 годишна баба от свищовско пийва вино и ракийка за здраве и чете вестник без очила 100 годишна баба от свищовско пийва вино и ракийка за здраве и чете вестник без очила Дори на Бъдни вечер и Коледа сестра Македонска ще бъде на поста си в Свищовската болница Дори на Бъдни вечер и Коледа сестра Македонска ще бъде на поста си в Свищовската болница "В деня на Добротата, молитвата ми е за Лидия Македонска" - вълна от съпричастност заля Свищов Фирма “Биляна” ООД спечели дело, държавата плаща 5,4 млн. лв. за избитите животни Фирма “Биляна” ООД спечели дело, държавата плаща 5,4 млн. лв. за избитите животни Почти 2500 лева дариха деца от Свищов в подкрепа на медиците в града, които се борят с коронавирус Почти 2500 лева дариха деца от Свищов в подкрепа на медиците в града, които се борят с коронавирус Имаме страх, но не от заразата, а защото сме сами...ще се учим Имаме страх, но не от заразата, а защото сме сами...ще се учим В Свищов критикуват студентите, че не могат да се справят и разнасят заразата из болницата В Свищов критикуват студентите, че не могат да се справят и разнасят заразата из болницата Коледно настроение в свищовския влак, благодарение на ученици от Благоев Коледно настроение в свищовския влак, благодарение на ученици от Благоев Свищов единствен класира 3 свои туристически обекта в Топ 10 на цяла България Свищов единствен класира 3 свои туристически обекта в Топ 10 на цяла България
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!