На територията на Свищов ще се произвежда компост от отпадъци

Съгласно Общинската програма за дейностите по управление на отпадъците и редица нормативни изисквания, сред които Националния план за управление на отпадъците, Националния стратегически план за поетапно намаляване на количествата на биоразградимите отпадъци, предназначени за депониране, Националния стратегически план за управление на отпадъците от строителството и разрушаване на територията на Р. България, в община Свищов предстои изграждането на Център за управление на отпадъците (ЦУО). Основната цел на ЦУО еопазването на околната среда, посредством производството на висококачествен компост, чрез компостиране на разделно събрани зелени и дървесни отпадъци на територията на община Свищов. Центърът за управление на отпадъци ще има 2 броя площадки за временно съхранение и третиране на строителни отпадъци и 4 броя площадки за компостиране на биоотпадъци.

Площадките за временно съхранение и третиране на строителни отпадъци се намират в землището на гр. Свищов (местност „Манастирски трап“). Предстои общината да закупи нов, мобилен шредер за рециклиране на едрогабаритни отпадъци. Ще се приема едър, дребен и смесен отпадък, който след обработка ще се оползотворява.

Площадките за компостиране на биоотпадъци ще са 2 броя в гр. Свищов (в западната и източната част), 1 брой в с. Овча могила и 1 брой в с. Алеково. Основната цел е производството на висококачествен компост, рециклиране на разделно събрани биоотпадъци генерирани на територията на Община Свищов, в съответствие с Наредбата за разделното събиране на биоотпадъци и третиране на биоразградимите отпадъци, прието с ПМС № 20 от 25.01.2017 г. (Обн. ДВ, бр. 11 от 31.01.2017 г.).

Площадката в землището на гр. Свищов, в местност „Манастирски трап“ (източна част на Свищов) ще е комбинирана. В нея ще се третират строителни и биоотпадъци, като всяка зона ще е разграничена от другата, посредством ограда. Тя ще обслужва част от гр. Свищов и селата – Совата, Хаджидимитрово, Царевец, Вардим и Ореш.

Площадката за компостиране на биоотпадъци в землището на гр. Свищов (западна индустриална зона) ще обслужва част от гр. Свищов и селата – Совата, Хаджидимитрово, Царевец, Вардим и Ореш.

Площадката за компостиране на биоотпадъци в землището на с. Овча могила ще обслужва  селата – Деляновци, Драгомирово, Морава, Овча могила, Българско сливово и Червена.

Площадката за компостиране на биоотпадъци в землището на с. Алеково ще обслужва селата – Алеково, Александрово, Горна студена и Козловец.

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
При обиск на жилище в Свищов заловиха 0,5 грама марихуана При обиск на жилище в Свищов заловиха 0,5 грама марихуана В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на града Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на гр... Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Свищовските полицаи арестуваха водач с БМВ и му свалиха номерата Свищовските полицаи арестуваха водач с БМВ и му свалиха номерата Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце В Свищов ударно набират войници за армията В Свищов ударно набират войници за армията Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Преподавател от Свищов стана Преподавател от Свищов стана "Учител на годината" на България
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!