На територията на Свищов ще се произвежда компост от отпадъци

Съгласно Общинската програма за дейностите по управление на отпадъците и редица нормативни изисквания, сред които Националния план за управление на отпадъците, Националния стратегически план за поетапно намаляване на количествата на биоразградимите отпадъци, предназначени за депониране, Националния стратегически план за управление на отпадъците от строителството и разрушаване на територията на Р. България, в община Свищов предстои изграждането на Център за управление на отпадъците (ЦУО). Основната цел на ЦУО еопазването на околната среда, посредством производството на висококачествен компост, чрез компостиране на разделно събрани зелени и дървесни отпадъци на територията на община Свищов. Центърът за управление на отпадъци ще има 2 броя площадки за временно съхранение и третиране на строителни отпадъци и 4 броя площадки за компостиране на биоотпадъци.

Площадките за временно съхранение и третиране на строителни отпадъци се намират в землището на гр. Свищов (местност „Манастирски трап“). Предстои общината да закупи нов, мобилен шредер за рециклиране на едрогабаритни отпадъци. Ще се приема едър, дребен и смесен отпадък, който след обработка ще се оползотворява.

Площадките за компостиране на биоотпадъци ще са 2 броя в гр. Свищов (в западната и източната част), 1 брой в с. Овча могила и 1 брой в с. Алеково. Основната цел е производството на висококачествен компост, рециклиране на разделно събрани биоотпадъци генерирани на територията на Община Свищов, в съответствие с Наредбата за разделното събиране на биоотпадъци и третиране на биоразградимите отпадъци, прието с ПМС № 20 от 25.01.2017 г. (Обн. ДВ, бр. 11 от 31.01.2017 г.).

Площадката в землището на гр. Свищов, в местност „Манастирски трап“ (източна част на Свищов) ще е комбинирана. В нея ще се третират строителни и биоотпадъци, като всяка зона ще е разграничена от другата, посредством ограда. Тя ще обслужва част от гр. Свищов и селата – Совата, Хаджидимитрово, Царевец, Вардим и Ореш.

Площадката за компостиране на биоотпадъци в землището на гр. Свищов (западна индустриална зона) ще обслужва част от гр. Свищов и селата – Совата, Хаджидимитрово, Царевец, Вардим и Ореш.

Площадката за компостиране на биоотпадъци в землището на с. Овча могила ще обслужва  селата – Деляновци, Драгомирово, Морава, Овча могила, Българско сливово и Червена.

Площадката за компостиране на биоотпадъци в землището на с. Алеково ще обслужва селата – Алеково, Александрово, Горна студена и Козловец.

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
Свищовските полицаи отказаха подкуп на пътя от 830 лв., нарушителят е привлечен като обвиняем Свищовските полицаи отказаха подкуп на пътя от 830 лв., нарушителят е привлечен като обвиняем Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов Свищовските полицаи арестуваха водач с БМВ и му свалиха номерата Свищовските полицаи арестуваха водач с БМВ и му свалиха номерата При обиск на жилище в Свищов заловиха 0,5 грама марихуана При обиск на жилище в Свищов заловиха 0,5 грама марихуана Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Заловиха врачанин разчленил и взел парите на свищовски уличен кафе автомат Заловиха врачанин разчленил и взел парите на свищовски уличен кафе автомат Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на града Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на гр... Уникалната дъга от снощи стана хит сред свищовлии Уникалната дъга от снощи стана хит сред свищовлии
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!