На територията на Свищов ще се произвежда компост от отпадъци

Съгласно Общинската програма за дейностите по управление на отпадъците и редица нормативни изисквания, сред които Националния план за управление на отпадъците, Националния стратегически план за поетапно намаляване на количествата на биоразградимите отпадъци, предназначени за депониране, Националния стратегически план за управление на отпадъците от строителството и разрушаване на територията на Р. България, в община Свищов предстои изграждането на Център за управление на отпадъците (ЦУО). Основната цел на ЦУО еопазването на околната среда, посредством производството на висококачествен компост, чрез компостиране на разделно събрани зелени и дървесни отпадъци на територията на община Свищов. Центърът за управление на отпадъци ще има 2 броя площадки за временно съхранение и третиране на строителни отпадъци и 4 броя площадки за компостиране на биоотпадъци.

Площадките за временно съхранение и третиране на строителни отпадъци се намират в землището на гр. Свищов (местност „Манастирски трап“). Предстои общината да закупи нов, мобилен шредер за рециклиране на едрогабаритни отпадъци. Ще се приема едър, дребен и смесен отпадък, който след обработка ще се оползотворява.

Площадките за компостиране на биоотпадъци ще са 2 броя в гр. Свищов (в западната и източната част), 1 брой в с. Овча могила и 1 брой в с. Алеково. Основната цел е производството на висококачествен компост, рециклиране на разделно събрани биоотпадъци генерирани на територията на Община Свищов, в съответствие с Наредбата за разделното събиране на биоотпадъци и третиране на биоразградимите отпадъци, прието с ПМС № 20 от 25.01.2017 г. (Обн. ДВ, бр. 11 от 31.01.2017 г.).

Площадката в землището на гр. Свищов, в местност „Манастирски трап“ (източна част на Свищов) ще е комбинирана. В нея ще се третират строителни и биоотпадъци, като всяка зона ще е разграничена от другата, посредством ограда. Тя ще обслужва част от гр. Свищов и селата – Совата, Хаджидимитрово, Царевец, Вардим и Ореш.

Площадката за компостиране на биоотпадъци в землището на гр. Свищов (западна индустриална зона) ще обслужва част от гр. Свищов и селата – Совата, Хаджидимитрово, Царевец, Вардим и Ореш.

Площадката за компостиране на биоотпадъци в землището на с. Овча могила ще обслужва  селата – Деляновци, Драгомирово, Морава, Овча могила, Българско сливово и Червена.

Площадката за компостиране на биоотпадъци в землището на с. Алеково ще обслужва селата – Алеково, Александрово, Горна студена и Козловец.

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищовската болница започва да прави безплатни бързи COVID тестове Свищовската болница започва да прави безплатни бързи COVID тестове Тази седмица затягат мерките в Свищов, изчерпаха се леглата в COVID секторите на болниците в областта Тази седмица затягат мерките в Свищов, изчерпаха се леглата в COVID секторите на болниците в областт... За близо 300 хил. лв. в свищовско училище направиха 3D класна стая и модерен фитнес За близо 300 хил. лв. в свищовско училище направиха 3D класна стая и модерен фитнес Камери изловиха хулиган от Свищов строшил беседка в квартал „Симеон Ванков“ Камери изловиха хулиган от Свищов строшил беседка в квартал „Симеон Ванков“ Над 75% от учителите в Свищов са против Зеления сертификат Над 75% от учителите в Свищов са против Зеления сертификат Заловиха напушен с канабис свищовлия да си кара Сеата по главната Заловиха напушен с канабис свищовлия да си кара Сеата по главната Свищовският храм  „Св. Димитър Свищовският храм  „Св. Димитър" е най-стария и напълно запазен архитектурен паметник от края на XV в... Локдаун и ограничаване на излизането от вкъщи за неваксинираните, въвеждат при нарастване броя на заболелите Локдаун и ограничаване на излизането от вкъщи за неваксинираните, въвеждат при нарастване броя на за... В Свищов деца сами изработват и поставят кошчета за разделно събиране на отпадъци В Свищов деца сами изработват и поставят кошчета за разделно събиране на отпадъци В Свищов вандали потрошиха поредна беседка, данъкоплатците плащат В Свищов вандали потрошиха поредна беседка, данъкоплатците плащат На 1 ноември свищовлии заедно ще се преклонят пред делото на будителите На 1 ноември свищовлии заедно ще се преклонят пред делото на будителите COVID плъзна в три свищовски училища, пълното им затваряне зависи от заболяемостта в града COVID плъзна в три свищовски училища, пълното им затваряне зависи от заболяемостта в града
Виж всички новини
водещи новини
В Свищов е замерено най-високото ниво на замърсяване на въздуха с фини прахови частици В Свищов е замерено най-високото ниво на замърсяване на въздуха с фини прахови частици ОФИЦИАЛНО: Отварят Детското отделение в Свищов ОФИЦИАЛНО: Отварят Детското отделение в Свищов Свищовлии недоволстват за въведения сертификат,  бойкот и протести готвят в страната Свищовлии недоволстват за въведения сертификат, бойкот и протести готвят в страната Свищовската полиция залови над 10 кг. наркотици, арестувани са трима души Свищовската полиция залови над 10 кг. наркотици, арестувани са трима души Джеф Безос изстреля с ракета в Космоса и ни върна обратно в Свищов над 100 картички направени от наши ученици Джеф Безос изстреля с ракета в Космоса и ни върна обратно в Свищов над 100 картички направени от наш... Катастофа на пияна шофьорка в Свищов завърши с потрошени и нарязани пътници Катастофа на пияна шофьорка в Свищов завърши с потрошени и нарязани пътници Свищовлии задължително със сертификат в заведение, фитнес, големи магазини, кино и други Свищовлии задължително със сертификат в заведение, фитнес, големи магазини, кино и други Проф. Овчаров: Напълно е разкрит знаменитият замък на Свищов от Средновековието Проф. Овчаров: Напълно е разкрит знаменитият замък на Свищов от Средновековието В Свищов мъртво пиян тираджия превъртя дрегера с 3,48 промила В Свищов мъртво пиян тираджия превъртя дрегера с 3,48 промила Студентка от Свищов продължава да пише история, Ивет Горанова завоюва нов златен медал от международен турнир Студентка от Свищов продължава да пише история, Ивет Горанова завоюва нов златен медал от международ... Още тази година навсякъде в Община Свищов намалят сметките за ток - пускат модерно улично осветление Още тази година навсякъде в Община Свищов намалят сметките за ток - пускат модерно улично осветление... Химкомбинатът Химкомбинатът "Свилоза" в Свищов спира работа
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!