Край Свищов ще се реализират два нови проекта в древния римски град Нове

Министерството на културата отпуска близо 370 000 лева за разкопки и реставрация във Великотърновска област. Финансирането е за общо 11 проекта.

Два проекта ще се реализират в древния римски град Нове край Свищов. Единият екип на местния исторически музей, ръководен от Марин Маринов получава 22 908 лв. Евгения Генчева продължава проучванията на римски военен лагер с 34 747 лв.

На крепостта Трапезица този сезон ще работят отново три екипа. В южния сектор ще проучва екипът на Деян Рабовянов, който е обезпечен с 34 995 лв. В сектор Север ще работи проф.Константин Тотев, който получава 32 894 лв. Археологът Мирко Робов ще ръководи разкопките в сектор Изток с финансиране от 32 898 лв.

Във Велико Търново ще продължат археологическите проучвания и на средновековен манастир и ранновизантийска базилика и тракийски некропол в квартал „Френк Хисар” на Стария Търновград. Ръководител на изследванията е проф. Хитко Вачев, а финансирането е в размер на 34 150 лв.Проф.Константин Тотев ще работи и по църквата „Св. 40 мъченици” с осигурени 27 998 лв.

В Древноримския град Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп ще се реализират два проекта. Директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов продължава проучванията в югозападния сектор на форума с 32 477 лв. Калоян Чакъров ще реализира проект „Геофизика” в римския град с предвидени 17 680 лв.

Археологически екип под ръководството на Илиян Петракиев от РИМ-Велико Търново за пореден сезон ще работи на Средновековната крепост Ряховец край Горна Оряховица благодарение на държавни средства на стойност 27 945 лв.

Александър Чохаджиев продължава проучванията на селищна могила край Петко Каравелово, а работата на изследователя е обезпечена с 27 931 лв.

Сумата от 39 066 лв.се дава за реставрация на стенописи в олтара на църквата с чудотворната икона към манастира „Св. Успение Богородично” в Арбанаси./ Източник: Труд

Рейтинг: 5.0
Последни новини
От Свищов е единственият в цялата област директор на училище отличен за заслугите си От Свищов е единственият в цялата област директор на училище отличен за заслугите си Никополският епископ посети свищовското село Драгомирово за храмовия празник на църквата „Пресвето Сърце Исусово“ Никополският епископ посети свищовското село Драгомирово за храмовия празник на църквата „Пресвето С... В Свищовската болница остана само 1 пациент с COVID, 11 души са на домашно лечение В Свищовската болница остана само 1 пациент с COVID, 11 души са на домашно лечение Удостоиха педагози от Свищов с награди от РУО – Велико Търново Удостоиха педагози от Свищов с награди от РУО – Велико Търново Сваляме маските на редица закрити места, ако сме имунизирани Сваляме маските на редица закрити места, ако сме имунизирани Младоженци от Свищов дариха 350 лв. на Дневния център за деца с увреждания Младоженци от Свищов дариха 350 лв. на Дневния център за деца с увреждания Играта и Лео ще пеят в Свищов на абитуриентите отличници Играта и Лео ще пеят в Свищов на абитуриентите отличници Свищовлии доброволци ще чистят Нове Свищовлии доброволци ще чистят Нове Военни ще демонстрират на ученици от Свищов въоръжение и техника за отбрана на страната Военни ще демонстрират на ученици от Свищов въоръжение и техника за отбрана на страната Свищов бе домакин на Националния кръг на олимпиадата по философия Свищов бе домакин на Националния кръг на олимпиадата по философия В Свищов се търсят готвачи, сервитьори и бармани В Свищов се търсят готвачи, сервитьори и бармани В Свищов отварят нов зелен коридор, ваксинират с Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson и AstraZeneca В Свищов отварят нов зелен коридор, ваксинират с Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson и AstraZeneca
Виж всички новини
водещи новини
В Свищов започва третиране със самолет за комари, кърлежи и бълхи В Свищов започва третиране със самолет за комари, кърлежи и бълхи Модни таланти от Свищов  с призово класиране в Национален конкурс Модни таланти от Свищов с призово класиране в Национален конкурс Ученик от Свищов в Топ 10 на младите хлебар-сладкари в България Ученик от Свищов в Топ 10 на младите хлебар-сладкари в България Вицепрезидентът Илияна Йотова посети Свищов по случай 165-годишнината от основаването на първото българско читалище Вицепрезидентът Илияна Йотова посети Свищов по случай 165-годишнината от основаването на първото бъл... Очаква се Дунав мост 3 при Свищов да доведе до икономически ръст Очаква се Дунав мост 3 при Свищов да доведе до икономически ръст Питат свищовлии дали желаят пускането на редовни полети от и до София Питат свищовлии дали желаят пускането на редовни полети от и до София Свищовлии помагат на болно дете в благотворителен концерт Свищовлии помагат на болно дете в благотворителен концерт Свищовската академия влиза в „Бръшляновата лига” Свищовската академия влиза в „Бръшляновата лига” Българският спортен бранд FLAIR отвори магазин в Свищов Българският спортен бранд FLAIR отвори магазин в Свищов Манчестър от Свищов пред самоубийство, спасява го лично мениджъра на червените дяволи Манчестър от Свищов пред самоубийство, спасява го лично мениджъра на червените дяволи В Свищов се набират допълнителни преброители и контрольори за Преброяване 2021 В Свищов се набират допълнителни преброители и контрольори за Преброяване 2021 В Свищов ще правят скейт парк за младите хора В Свищов ще правят скейт парк за младите хора
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!