Красавица от Свищов постигна най-високия резултат на немския изпит за лекари, искат я пет елитни университета

19-годишната красавица от Свищов и пълна отличничка на СУ "Николай Катранов“ и Колеж "Аркус" Маргарита Караиванова е постигнала най-високия резултат на немския изпит за лекари.

Приета е в пет университета там – в Мюнхен, Франкфурт, Берлин, Хамбург и Хайделберг. „Исках да е Хайделберг и се радвам, че ме приеха и там. В Хайделберг се намира най-старият университет на Германия, който е и сред най-престижните хуманитарни и медицински висши училища в света“, казва Маргарита, която тази година стана носител на почетното отличие „Национална диплома“ на Министерството на образованието и науката.
10 часа продължил изпитът за медицина, на който Маргарита се явила. Тестът, който е един за всички медицински специалисти в Германия , е изключително сложен и е направен така, че никой да не постигне резултат над 80%. Няма предварително изработени критерии и граници на оценяването. Те се поставят, когато са проверени всички изпитни работи. Взима се най-високият и най-ниският резултат и се прави средноаритметична скала, в която се подреждат всички останали. Едва 4% от всички явили се десетки хиляди деца са успели да постигнат резултат от 1.0 точки, което се води и най-високата оценка в Германия. Маргарита е именно в тези четири процента отличници, по които се равняват всички останали. „Идеята е да не се бориш с авторите на теста, а с връстниците си, което ми се струва доста по-справедливо. Макар че за нас, чужденците, които кандидатстваме да учим медицина в Германия, почти задължително е да сме пълни отличници, за да ни приемат“, допълва още Маргарита, която има покрит и DAF сертификата, който й позволява да учи на немски език, включително и специалност медицина. Бъдещата лекарка владее отлично и английски език, покрила е и сертификата на Кеймбридж за ниво С 2, което означава, че може дори да преподава на този език.

Освен езиците, Маргарита много обича и историята. Влюбила се в този предмет още в СУ „Николай Катранов“ в Свищов, където е учила до 7 клас.

Завършила основното си образование с пълно отличие и като лауреат на националната олимпиада по история. Този успех я направил веднага ученичка на Националната гимназия за древни езици и култури в София. „Размишлявах върху възможността да отида да уча в тази престижна гимназия, но надделя желанието ми да съм по-близо да майка ми, която е преподавател във Великотърновския университет. Така се насочих към Американския колеж „Аркус“ и не съжалявам“, признава Маргарита.

В „Аркус“ Маргарита влязла първа по успех и станала и стипендиантка на гимназията. След това пет години подред печелила наградата „Анета Караиванова“, която се дава за най-висок срочен и годишен успех. Маргарита е единственият петкратен носител на това отличие, затова и в училището я наричат Златното момиче на „Аркус“.

Освен тази награда, тя е натрупала още куп отличия, постижения и сертификати от състезания и олимпиади. Миналата година е била стипендиант на образователното министерство, в 11 клас станала лауреат на Националното многоезично състезание. В него учениците получават условията на задачите на един от чуждите езици, които изучават, но отговарят на втория език, който владеят. Така Маргарита слушала задачите на английски, но работила на немски език.

И в края на 12 клас талантливата свищовлийка получила диплома за пълно отличие. Всички срочни и годишни оценки били 6,00. Две пълни шестици има тя и на двете си матури – по български език и литература и биология. Успехът и постиженията през годините я направили носител на почетното отличие на МОН „Национална диплома“.

„Никога не съм учила с мисълта, че трябва да съм пълен отличник. Не мисля, че това може да бъде мотивация за всичките 12 години, в които сме в училище. За една година – да, за две – може би, но после тази мотивация избледнява. На мен просто ми е интересно да откривам непознати тайни. Вероятно тази ми страст се корени в първото ми училище. В „Катранов“ ме научиха да обожавам историята и да вярвам, че само когато уважаваме историята си, няма да повтаряме едни и същи грешки. Така харесах и университета в Хайделберг, който университет има вече осемвековна история“, усмихва се Маргарита.

13 семестъра продължава обучението по медицина и чак след това тя ще може да избере в каква област да специализира. Сега Маргарита говори за ендокринология и анестезиология, но признава, че 6 години и половина са много дълъг период, в който интересите ѝ могат и да се променят.

И пак заради дългите години на обучение, които предстоят, Маргарита отсега не знае дали ще се върне у дома. Признава, че иска и че се надява, но как ще се промени светът в следващите 6 години, тя не знае.

„Никога не съм била привърженик на т. нар. активна почивка, затова, когато имам свободно време, участвам в проекти, пътувам, опознавам хората и културите им. Била съм в Хърватия, Гърция, Словения и Германия по различни Еразъм проекти, но винаги, когато съм имала възможност да избирам, съм избирала проекти в България. Обиколила съм родината си и много я обичам. И в тези месеци преди да замина за Германия да уча, ми предстоят два такива Еразъм проекта – единият в България, вторият в Австрия“, разказва Маргарита.

А когато не обикаля света, тя свири на пиано. Любовта към музиката взела от майка си, която е пианист. Но надделяла страстта към медицината, което пък е взела от вуйчо си – лекар в Америка.

„Медицината е професия, която не можеш да практикуваш без любов и без вътрешната кауза да бъдеш полезен. Тази професия е и нещо като задължение към обществото – ако ти се отдават предмети като биология и химия, впусни се в медицината. Защото в противен случай лекари стават хора без вътрешна кауза и без любов към човеците“, категорична е Маргарита.

Източник: Борба ; Снимки: Фейсбук

Рейтинг: 4.3
Последни новини
Университетът в Кеймбридж награди шест свищовски деца за отлично издържани изпити Университетът в Кеймбридж награди шест свищовски деца за отлично издържани изпити В Свищов отбелязаха Световния ден на туризма с обиколка на най-известните забележителности в града В Свищов отбелязаха Световния ден на туризма с обиколка на най-известните забележителности в града В свищовски квартал започна строителството на супер модерна зона за спорт и отдих В свищовски квартал започна строителството на супер модерна зона за спорт и отдих В Свищов млад мотопедист е потрошен след удар с автомобил на кръстовище в града В Свищов млад мотопедист е потрошен след удар с автомобил на кръстовище в града Свищовлии отпразнуваха празника на града си с поредица от културни събития Свищовлии отпразнуваха празника на града си с поредица от културни събития Сребро и бронз донесоха в Свищов джудистите ни от турнир в Румъния и Пловдив Сребро и бронз донесоха в Свищов джудистите ни от турнир в Румъния и Пловдив За 15 хил. лв. започнаха нови разкопки в Свищов, ще развиваме туризъм в района За 15 хил. лв. започнаха нови разкопки в Свищов, ще развиваме туризъм в района Румен Радев: Време е Борисов да се кандидатира за президент Румен Радев: Време е Борисов да се кандидатира за президент В Свищов арестуваха нашмъркан с два вида наркотици да върти волана из града, иззет е и 1 грам материал В Свищов арестуваха нашмъркан с два вида наркотици да върти волана из града, иззет е и 1 грам матери... Арестуваха шофьор опитал да избяга от свищовските полицаи Арестуваха шофьор опитал да избяга от свищовските полицаи Свищовски джудисти завоюваха три медала от международно състезание Свищовски джудисти завоюваха три медала от международно състезание Ученици от Катранов сами събраха 420 лв. и ги дариха на свищовски деца с увреждания Ученици от Катранов сами събраха 420 лв. и ги дариха на свищовски деца с увреждания
Виж всички новини
водещи новини
Младеж с увреждане в Свищов получи стипендия от американско семейство Младеж с увреждане в Свищов получи стипендия от американско семейство В Свищов започва раздаването на хранителни продукти от БЧК на най-нуждаещите се лица В Свищов започва раздаването на хранителни продукти от БЧК на най-нуждаещите се лица Студентка от Свищов спечели първия златен медал за България от Олимпиадата в Токио Студентка от Свищов спечели първия златен медал за България от Олимпиадата в Токио Красимир Дачев: Очаква ни зимата на Жан Виденов, предприятията ще спрат, токът ще бъде 500лв. Красимир Дачев: Очаква ни зимата на Жан Виденов, предприятията ще спрат, токът ще бъде 500лв. Четирима са пострадали при катастрофа на път от Свищов за Търново Четирима са пострадали при катастрофа на път от Свищов за Търново В Свищов влак блъсна камион на прелез - Снимки В Свищов влак блъсна камион на прелез - Снимки В Свищовско арестуваха мъж потрошил с чук кола и трактор на свой съселянин В Свищовско арестуваха мъж потрошил с чук кола и трактор на свой съселянин Трима ранени при катастрофа на пътя Свищов - Ореш Трима ранени при катастрофа на пътя Свищов - Ореш Свищовлия на косъм от смъртта, светкавично спасен в нашата болница Свищовлия на косъм от смъртта, светкавично спасен в нашата болница Свищов може да стане хит за СПА туризъм в региона още догодина Свищов може да стане хит за СПА туризъм в региона още догодина Златната Ивет Горанова VIP гост в Свищов, учредиха и специална стипендия Златната Ивет Горанова VIP гост в Свищов, учредиха и специална стипендия В Свищовско откраднаха покрив, полицаите светкавично издирили липсващите плоскости В Свищовско откраднаха покрив, полицаите светкавично издирили липсващите плоскости
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!