Красавица от Свищов постигна най-високия резултат на немския изпит за лекари, искат я пет елитни университета

19-годишната красавица от Свищов и пълна отличничка на СУ "Николай Катранов“ и Колеж "Аркус" Маргарита Караиванова е постигнала най-високия резултат на немския изпит за лекари.

Приета е в пет университета там – в Мюнхен, Франкфурт, Берлин, Хамбург и Хайделберг. „Исках да е Хайделберг и се радвам, че ме приеха и там. В Хайделберг се намира най-старият университет на Германия, който е и сред най-престижните хуманитарни и медицински висши училища в света“, казва Маргарита, която тази година стана носител на почетното отличие „Национална диплома“ на Министерството на образованието и науката.
10 часа продължил изпитът за медицина, на който Маргарита се явила. Тестът, който е един за всички медицински специалисти в Германия , е изключително сложен и е направен така, че никой да не постигне резултат над 80%. Няма предварително изработени критерии и граници на оценяването. Те се поставят, когато са проверени всички изпитни работи. Взима се най-високият и най-ниският резултат и се прави средноаритметична скала, в която се подреждат всички останали. Едва 4% от всички явили се десетки хиляди деца са успели да постигнат резултат от 1.0 точки, което се води и най-високата оценка в Германия. Маргарита е именно в тези четири процента отличници, по които се равняват всички останали. „Идеята е да не се бориш с авторите на теста, а с връстниците си, което ми се струва доста по-справедливо. Макар че за нас, чужденците, които кандидатстваме да учим медицина в Германия, почти задължително е да сме пълни отличници, за да ни приемат“, допълва още Маргарита, която има покрит и DAF сертификата, който й позволява да учи на немски език, включително и специалност медицина. Бъдещата лекарка владее отлично и английски език, покрила е и сертификата на Кеймбридж за ниво С 2, което означава, че може дори да преподава на този език.

Освен езиците, Маргарита много обича и историята. Влюбила се в този предмет още в СУ „Николай Катранов“ в Свищов, където е учила до 7 клас.

Завършила основното си образование с пълно отличие и като лауреат на националната олимпиада по история. Този успех я направил веднага ученичка на Националната гимназия за древни езици и култури в София. „Размишлявах върху възможността да отида да уча в тази престижна гимназия, но надделя желанието ми да съм по-близо да майка ми, която е преподавател във Великотърновския университет. Така се насочих към Американския колеж „Аркус“ и не съжалявам“, признава Маргарита.

В „Аркус“ Маргарита влязла първа по успех и станала и стипендиантка на гимназията. След това пет години подред печелила наградата „Анета Караиванова“, която се дава за най-висок срочен и годишен успех. Маргарита е единственият петкратен носител на това отличие, затова и в училището я наричат Златното момиче на „Аркус“.

Освен тази награда, тя е натрупала още куп отличия, постижения и сертификати от състезания и олимпиади. Миналата година е била стипендиант на образователното министерство, в 11 клас станала лауреат на Националното многоезично състезание. В него учениците получават условията на задачите на един от чуждите езици, които изучават, но отговарят на втория език, който владеят. Така Маргарита слушала задачите на английски, но работила на немски език.

И в края на 12 клас талантливата свищовлийка получила диплома за пълно отличие. Всички срочни и годишни оценки били 6,00. Две пълни шестици има тя и на двете си матури – по български език и литература и биология. Успехът и постиженията през годините я направили носител на почетното отличие на МОН „Национална диплома“.

„Никога не съм учила с мисълта, че трябва да съм пълен отличник. Не мисля, че това може да бъде мотивация за всичките 12 години, в които сме в училище. За една година – да, за две – може би, но после тази мотивация избледнява. На мен просто ми е интересно да откривам непознати тайни. Вероятно тази ми страст се корени в първото ми училище. В „Катранов“ ме научиха да обожавам историята и да вярвам, че само когато уважаваме историята си, няма да повтаряме едни и същи грешки. Така харесах и университета в Хайделберг, който университет има вече осемвековна история“, усмихва се Маргарита.

13 семестъра продължава обучението по медицина и чак след това тя ще може да избере в каква област да специализира. Сега Маргарита говори за ендокринология и анестезиология, но признава, че 6 години и половина са много дълъг период, в който интересите ѝ могат и да се променят.

И пак заради дългите години на обучение, които предстоят, Маргарита отсега не знае дали ще се върне у дома. Признава, че иска и че се надява, но как ще се промени светът в следващите 6 години, тя не знае.

„Никога не съм била привърженик на т. нар. активна почивка, затова, когато имам свободно време, участвам в проекти, пътувам, опознавам хората и културите им. Била съм в Хърватия, Гърция, Словения и Германия по различни Еразъм проекти, но винаги, когато съм имала възможност да избирам, съм избирала проекти в България. Обиколила съм родината си и много я обичам. И в тези месеци преди да замина за Германия да уча, ми предстоят два такива Еразъм проекта – единият в България, вторият в Австрия“, разказва Маргарита.

А когато не обикаля света, тя свири на пиано. Любовта към музиката взела от майка си, която е пианист. Но надделяла страстта към медицината, което пък е взела от вуйчо си – лекар в Америка.

„Медицината е професия, която не можеш да практикуваш без любов и без вътрешната кауза да бъдеш полезен. Тази професия е и нещо като задължение към обществото – ако ти се отдават предмети като биология и химия, впусни се в медицината. Защото в противен случай лекари стават хора без вътрешна кауза и без любов към човеците“, категорична е Маргарита.

Източник: Борба ; Снимки: Фейсбук

Рейтинг: 4.3
Последни новини
Свищовската болница може да започне да връща пациенти и дори да затвори, поради липса на средства Свищовската болница може да започне да връща пациенти и дори да затвори, поради липса на средства В Свищов все повече ученици минават online, нови две училища и градина са засегнати В Свищов все повече ученици минават online, нови две училища и градина са засегнати Община Свищов е отличена в конкурс за добри практики за 2021 година в категория „Социална отговорност“ Община Свищов е отличена в конкурс за добри практики за 2021 година в категория „Социална отговорнос... Хиляди желаещи ще се конкурират за прием в Свищовската академия Хиляди желаещи ще се конкурират за прием в Свищовската академия Свищовските полицаи иззеха свивка с 1 грам метамфетамин Свищовските полицаи иззеха свивка с 1 грам метамфетамин Свищовските митничари спипаха 270 000 къса цигари при проверка на пътя Свищовските митничари спипаха 270 000 къса цигари при проверка на пътя Почти три пъти е скочила сметката за ток на Свищовската болница, предлагат вдигане на цените на клиничните пътеки Почти три пъти е скочила сметката за ток на Свищовската болница, предлагат вдигане на цените на клин... Магнитна буря удря Свищов Магнитна буря удря Свищов Свищов е на ръба да премине 1000 болни на 100хил. жители, най-сериозната ситуация в областта Свищов е на ръба да премине 1000 болни на 100хил. жители, най-сериозната ситуация в областта Свищовските полицаи спипаха жена да държи 3 грама канабис Свищовските полицаи спипаха жена да държи 3 грама канабис В Свищов спират приема в болницата, локдаун засега няма да има В Свищов спират приема в болницата, локдаун засега няма да има Здравните власти с предписание в Свищовско да се осигури качествена питейна вода Здравните власти с предписание в Свищовско да се осигури качествена питейна вода
Виж всички новини
водещи новини
Дядо Коледа дойде в Свищов и раздаде над 1000 подаръка на децата Дядо Коледа дойде в Свищов и раздаде над 1000 подаръка на децата С 40 хил. лв. в Свищов направиха скейт парк за младите хора С 40 хил. лв. в Свищов направиха скейт парк за младите хора В Свищов полицай е нападнат и ранен от местен мъж, има арестуван В Свищов полицай е нападнат и ранен от местен мъж, има арестуван Свищов грейна и се превърна в Коледния хит на цяла България Свищов грейна и се превърна в Коледния хит на цяла България В Свищовско село жена е била държана в плен, местен мъж е арестуван В Свищовско село жена е била държана в плен, местен мъж е арестуван За 50 хил. лв. правят проект за реставриране на свищовския православен храм „Св. Св. Кирил и Методий“ За 50 хил. лв. правят проект за реставриране на свищовския православен храм „Св. Св. Кирил и Методий... За близо 300 хил. лв. в свищовско училище откриха център за иновации и наука За близо 300 хил. лв. в свищовско училище откриха център за иновации и наука Свищовски ученици събраха над 1800лв. в помощ на Фуркан Свищовски ученици събраха над 1800лв. в помощ на Фуркан Пиян свищовлия с Мерцедес се заби в стълб, бягайки от полицейска проверка Пиян свищовлия с Мерцедес се заби в стълб, бягайки от полицейска проверка В Свищов пристигна цял камион с немски Коледни подаръци за всички В Свищов пристигна цял камион с немски Коледни подаръци за всички Свищовска поетеса спечели престижна награда от национален литературен конкурс Свищовска поетеса спечели престижна награда от национален литературен конкурс Коледен базар в свищовско училище събра близо 2800лв. за лечението на Габриел Коледен базар в свищовско училище събра близо 2800лв. за лечението на Габриел
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!