Доброволци от Свищов засадиха цяла гора от 403 дървета, включвайки се в президентска инициатива

49 ученици, учители и бивши възпитаници на СУ „Димитър Благоев“ – гр. Свищов засадиха горичка. Въпреки участието си в множество кампании за засаждане на дръвчета, това е първата гора, която доброволците засаждат самостоятелно. На 24 април, денят на първото издание на президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора“, доброволците засадиха 403 тополи в с. Морава.

Идеята за президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора“ възниква през 2020 г. Тя ще бъде ежегодна и ще се провежда два пъти годишно– през пролетта и през есента.

Основна нейна цел е възстановяване площта на горските територии и в страната с доброволен труд чрез залесяване с характерните за всеки район дървесни видове, озеленяване на съществуващи и създаване на нови паркови пространства с доброволния труд на хората и съхраняване на климатичните дадености на страната.

Учениците от СУ „Димитър Благоев“ – гр. Свищов бяха поканени да се присъединят и станат част от президентската инициатива след като дълги години доказваха успешно инициативността и готовността си за доброволческа дейност в Международната награда на херцога на Единбург, чийто патрон е Президента.

Първото издание на президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора“ се състоя на 24 април 2021 г. едновременно в различни части на страната, където младите хора и техни преподаватели залесяваха и озеленяваха, с подкрепата на разсадниците към държавните горски стопанства, любезно осигурили необходимите фиданки.

Президентът на Републиката г-н Румен Радев, членове на неговият екип и на Администрацията на президента залесиха участък в Плана планина. Доброволците от СУ „Димитър Благоев“ – гр. Свищов засадиха гора в с. Морава, благодарение на изключителното съдействие и подкрепа от страна на кмета на Община Свищов – г-н Генчо Генчев, инж. Иван Калчев от отдел „Екология“ на Община Свищов, съдействал за намирането на терена, инж. Диляна Чоранова-Коева – директор на Държавно горско стопанство гр. Свищов и екипът й за осигурените фиданки, професионални насоки и съдействие в процеса на залесяване, кмета на село Морава – г-н Петко Божанов, осигурил терена и изключително любезното домакинство на мероприятието и г-н Христо Цветанов, управител на Кемапул, осигурил машини за подготовката на терена и поддържането на гората.

Обединяването на всички нас около идеята да облагородим средата, в която живеем и да спомогнем за опазване на климата, ни даде силата заедно да започнем от тази пролет кампания за посаждане на дърво и залесяване на горски територии и всеки да привнесе своите ценности.

Обединени да успеем за бъдещето на децата, на страната и на региона, казаха от училището.

Рейтинг: 5.0
Последни новини
В Свищов пускат зелен коридор за ваксинация с Pfizer В Свищов пускат зелен коридор за ваксинация с Pfizer В Свищов заболелите от COVID са под 90 души, над четири пъти са намалели случаите за по-малко от месец В Свищов заболелите от COVID са под 90 души, над четири пъти са намалели случаите за по-малко от мес... В Свищов се организира общоградско поклонение пред паметта на Алеко Константинов В Свищов се организира общоградско поклонение пред паметта на Алеко Константинов Свищов се преклони пред паметта на загиналите български воини Свищов се преклони пред паметта на загиналите български воини Свищовлии днес се събират да честват 6 май - Деня на храбростта и празника на Българската армия Свищовлии днес се събират да честват 6 май - Деня на храбростта и празника на Българската армия В Свищов започва третиране със самолет за комари, кърлежи и бълхи В Свищов започва третиране със самолет за комари, кърлежи и бълхи В село Ореш отбелязаха 370г. от написването на първата българска печатна книга В село Ореш отбелязаха 370г. от написването на първата българска печатна книга БСП получи и върна мандата за съставяне на кабинет, отиваме на нови избори през юли БСП получи и върна мандата за съставяне на кабинет, отиваме на нови избори през юли Обраха общинска сграда в Свищов, липсват пари от касата Обраха общинска сграда в Свищов, липсват пари от касата Великденски концерт зарадва свищовлии, Първи български хор „Янко Мустаков“ поздрави  жителите и гостите на града Великденски концерт зарадва свищовлии, Първи български хор „Янко Мустаков“ поздрави жителите и гост... ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВЕЛИКДЕН Е! ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВЕЛИКДЕН Е! В Свищов идва благодатният огън, на Възкресение в полунощ всеки мирянин ще може да си вземе от него В Свищов идва благодатният огън, на Възкресение в полунощ всеки мирянин ще може да си вземе от него
Виж всички новини
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!