Приключиха дежурствата на студентите медици в Свищовската болница

И в новогодишната нощ студентите по медицина бяха при болните с коронавирус в Свищов.

В общинската болница „Д-р Димитър Павлович“  приключиха дежурствата на студентите медици, които като доброволци над месец и половина помагаха при лечението на болните с коронавирус.

Петима студенти по медицина и лекар специализант откликнаха на апела на Свищовската болница за помощ. След последните им дежурства студентите излязоха в сесия.

Атанас Атанасов е пети курс в Медицинския университет в Пловдив:

„Със сигурност мога да кажа, че съм се постарал, че съм дал всичко от себе си да работя, да помогна на хората, които работят тук“.

Второкурсничката Мария-Василена Богомилова е пожелала да остане в Свищовската болница до 10 януари, паралелно с изпитната сесия, в която влиза в Медицинския университет в Плевен: 

„Наистина много ми харесва да работя в болницата в Свищов. Да помогна виждам, че е много по-нужно“.

Като безценна определи помощта на студентите главната сестра на болницата Ваня Ламбева:

„Ще ни е трудно без тяхната помощ и подкрепа. Ще ги чакаме да завършат и да се върнат в Свищовската болница като млади лекари“. 

Болните с коронавирус в Свищов намаляват, в COVID отделенията са 20 пациенти.

Сред отзовалите се на апела на болницата в Свищов за помощ е специализантът по онкохирургия и носител на „Златен Хипократ“ д-р Мартин Караманлиев:

„Имаше доста тежки случаи. Трябваше да се действа и да се преценяват случаите много бързо“.

Опит и вечерни визитации по шест часа ще запомни от работата си в Свищовската болница студентът по медицина Димитър Николаев.

Някой от визитациите на Димитър с д-р Петрова са били от 8 часа вечерта до 2,30 часа през нощта.

Отговорността е огромна и със смъртта не се свиква, сподели студентката по медицина Симона Минкова:

„Просто нямаше какво да направим. Опитахме да направим реанимация, но беше безнадеждно и наистина беше доста тежко“.

Дори в последния ден на 2020 година и в новогодишната нощ с двадесетината болни с коронавирус в Свищовската болница бяха студентите доброволци:

„Да бъде спокойно дежурство, пациентите да са стабилни и също и те да посрещнат Новата година“.  „Все още приемаме болни. Силно се надявам, че лека-полека ще продължат да утихват нещата и ще излезем от тази пандемия“. 

„Доста пациенти казаха, че благата дума понякога е по-голямо лечение от всички антибиотици, които им се слагат“. /Източник:БНР ; Снимка: Симона Минкова

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Преговаряме с Гърция и с Франция за ваксини назаем, обяви премиерът Бойко Борисов Преговаряме с Гърция и с Франция за ваксини назаем, обяви премиерът Бойко Борисов Банкети за 8 март ще пълнят заведенията в Свищов, от утре отварят ресторанти и кафета Банкети за 8 март ще пълнят заведенията в Свищов, от утре отварят ресторанти и кафета Свищовлии да могат да пътуват и с Tesla по новата магстрала за София и Варна Свищовлии да могат да пътуват и с Tesla по новата магстрала за София и Варна Детска игра с огън едва не изпепели три сгради в Свищовско, четирима огнеборци гасиха пожара Детска игра с огън едва не изпепели три сгради в Свищовско, четирима огнеборци гасиха пожара Ученици от Свищов участват в експеримент на големия адронен ускорител в Церн Ученици от Свищов участват в експеримент на големия адронен ускорител в Церн Силен трус разлюля Румъния, усетен е и у нас Силен трус разлюля Румъния, усетен е и у нас Вардимския остров да стане защитена зона предлагат екоинспектори Вардимския остров да стане защитена зона предлагат екоинспектори Футболистите на Катранов шампиони на Свищов, отиват на Областното първенство Футболистите на Катранов шампиони на Свищов, отиват на Областното първенство В Свищов правят модерен и с удобства В Свищов правят модерен и с удобства "Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслуж... Домашен производител на ракийка изгоря след обява в интернет, свищовските митничари му конфискуваха 143 литра Домашен производител на ракийка изгоря след обява в интернет, свищовските митничари му конфискуваха ... По пример от Европа община Свищов започва разделно събиране на отпадъците По пример от Европа община Свищов започва разделно събиране на отпадъците Министър Ангелов: До месец и половина може да имаме пълен контрол над епидемията Министър Ангелов: До месец и половина може да имаме пълен контрол над епидемията
Виж всички новини
Инициативи водещи новини
Правителството отпусна 1.6 милиона лв. на Свищов  за ремонт на спортна зала Правителството отпусна 1.6 милиона лв. на Свищов за ремонт на спортна зала "Септември" За 250 хил. лв. осем свищовски села грейват с ново модерно осветление За 250 хил. лв. осем свищовски села грейват с ново модерно осветление Домашен производител на ракийка изгоря след обява в интернет, свищовските митничари му конфискуваха 143 литра Домашен производител на ракийка изгоря след обява в интернет, свищовските митничари му конфискуваха ... Блокада и задръстване на ул. Блокада и задръстване на ул. "Трети Март" в Свищов поради ежедневни товаро-разтоварни дейности Нанесоха телесна повреда на полицай от Свищов с метална кофа, има арестуван Нанесоха телесна повреда на полицай от Свищов с метална кофа, има арестуван Газта идва в Свищов до октомври, днес стартира изграждането на последните 42 км от газопровода Газта идва в Свищов до октомври, днес стартира изграждането на последните 42 км от газопровода В Свищов правят модерен и с удобства В Свищов правят модерен и с удобства "Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслуж... Свищовската болница е първенец по ваксинация, за ден 85 свищовлии имунизирани с AstraZeneca Свищовската болница е първенец по ваксинация, за ден 85 свищовлии имунизирани с AstraZeneca Свищовските митничари спипаха близо половин тон контрабанден тютюн в нелегален цех Свищовските митничари спипаха близо половин тон контрабанден тютюн в нелегален цех В свищовско село разбиха тухлена стена и обраха склад за растителни препарати В свищовско село разбиха тухлена стена и обраха склад за растителни препарати
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!