Лятно кино и напълно обновена сграда на читалището в с. Царевец за почти 1 милион

“Та ти казвам, българино! Кай се, кай се в своето читалище. Себе си занеси там, детето си. И детето на детето си. И посвети го в наука и култура, понеже читалището, после църквата, е твоят храм. И го почитай!”

Българският народ е доказал, че може да оцелее през годините само ако успее да запази и съхрани своя дух, ценности и идеали.Без своите морални и духовни опори той не би могъл да преодолее трудностите и перипетите за да запази себе си. Затова родолюбците открай време създават читалища и се занимават с дейност, съхраняваща традициите ни и насърчаваща културното развитие. Но дейността им се състояла не само в запазване на миналото, а и в граденето на бъдещето.

И това ясно виждаме днес, 93 години след създаването на едно малко по размерите си читалище, но пазещо ревностно своите идеали. Място, насърчаващо културното ни развитие - това е Народно читалище „Светлина - Царевец 1927“ в с. Царевец, община Свищов.

През годините читалището се е превърнало в средище на културния живот, извор на съхраняване, разпространение и развитие българското народно творчество, културното многообразие, богатство и колорит. То успява да се утвърди като средище на културния и духовен живот.

Активната културна и творческа дейност на читалището, сред които най - емблематичната и с дългогодишни традиции е Национален Фолклорен фестивал „Фолклорен извор“, многото награди  и успехи на творческите клубове са в основата общинското ръководство да подготви, подаде и реализира проектното предложение „Ремонт, реконструкция и мерки за подобряване на енергийната ефективност в обекти на културната инфраструктура на територията на община Свищов“, което реализира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. с финансиране, осигурено от ОПРР, Регионален фонд за градско развитие „Север“ и собствено съфинансиране, като разходите за двата обекта - сградата и лятното кино възлизат на обща стойност близо 857 000,00 лв.

С тях са изпълнени система от мерки за осигуряване на енергийна ефективност, като дейностите бяха насочени към ремонт на покрив, подмяна на дограма, топло и хидроизолация, ремонт на вътрешните помещения и салони, изградена е  отоплителна и вентилационна инсталация, извършена е подмяна на електро и ВиК мрежата, осигурена е достъпна архитектурна среда за хора в неравностойно положение, а в лятното кино е извършен ремонт на седалките за сядане и сменена е навесната конструкция, като е монтирана тента тип „пергола“ с вградено осветление и възможност за механично събиране в центъра.

По този начин от реализацията на проекта е налице нова, модерна инфраструктура, която дава един нов облик на най-модерните ни и красиви сгради – читалищата. Създадоха се идеални условия за развитието на творческите заложби на нашите съграждани и за развитието на самодейни колективи от различни възрастови групи - Детски танцов състав „Фолклорен извор“; Група за автентичен фолклор „Фолклорен извор“; Фолклорна формация „Фолклорен извор“; Мъжка фолклорна група „Фолклорен извор“; Смесена фолклорна група „Фолклорен извор“; Танцов състав „Фолклорен извор“; Ансамбъл „Фолклорен извор“; Детска вокална група „Изворче“; Формация за стари градски песни „Романтика“; Народен оркестър; Група за художествено слово; Кръжок „Сръчни ръце“; Клуб за народни хора „Фолклорен извор“ и други.

В дейностите и клубовете на читалището участват повече от 80 самодейци, които формират продукта, който предлага културната институция - танцово, музикално, певческо изкуство на изградените колективи при читалището.
За изключително ползотворното сътрудничество между общинската администрация, кметството, читалището и финансиращите институции, както и от ползата от реализацията на проекта сподели кмета на Царевец - г-н Марин Любенов: „Преди 93 години нашите предци, водени от желанието да се съхранят народните традиции и да се сплотят хората от селото, в стремежа към развитие и прогрес, създават местното читалище. През всички тези години читалището поддържа огъня на знанието, обогатява духовния и културен живот, съхранява и развива българските традиции и обичаи.
Най-важното послание, което неговите основатели са ни оставили, е , че е силен този народ, който е просветен и образован. За това днес въпреки трудностите настоятелството и екипът на читалището правят всичко възможно, за да се запазят и предадат посланията на следващите поколения знания, мъдрост, родолюбие
Много царевчани намират в културния дом място, където могат да изявят своите театрални, музикални и други способности. Благодарение на всеотдайността на населението и желанието им за изява, читалището може да се похвали с многобройни самодейни състави.
Устремът на читалищните дейци не спира и днес. В Царевец духовността има не само история, но и забележително бъдеще, поради което се нарежда веднага след Свищов като културно средище, богато на събития. 
Но когато дейността на едно читалище е с почти продължителността на един човешки живот, то равносметката е белязана с присъствието на хората, от онези - първите, сложили началото, до последните, вървящи по техните стъпки. Днешният ден е признание за всички Вас - читалищни деятели, самодейци и даровити хора, които със своя всеотдаен труд и талант пазите българския дух. Вашата упорита работа е еталон за родолюбие, Вашата всеотдайност – пример за подражание.
Специални благодарности към кмета г-н Генчо Генчев и общинското ръководство, към Председателя на ППОК „Изгрев-93“ г-н Ганчо Ламбев, че поддържат жив огъня, запален преди повече от  90 лета и нека си пожелаем този огън да гори и през следващите десетилетия. Благодарение на техния ентусиазъм и възрожденски устрем салонът на читалището ще бъде винаги пълен с хора. Благодаря им за това, че пазят нашето читалище. За това, че работим заедно да съхраним българското. На читалищното ръководство с председател г-жа Вера Блажева с пожелание и през този век вратите на читалищния дом да останат отворени и да не загасва огнището на родолюбие и българщина. Това са хората и институциите, които продължават да извисяват високо националния дух ,за да има българско, докато свят светува, за да го има селото ни, за да има България.“
Изключително доволни са и служителите и членовете на читалищното настоятелство, както и художествените самодейци в различните клубове и кръжоци. Г-жа Вера Блажева - председател на НЧ „Светлина - Царевец“ сподели: „Изключителна благодарност към Кмета на община Свищов Генчо Генчев, екипа реализирал проекта, хората работили за осъществяването му. Години наред читалищната сграда бе в крайно окаяно състояние, затова читалищното настоятелство многократно кандидатства за обновяване на сградата и помещенията в нея. И ето, случи се нещо невероятно! Сега фолклорните групите и клубове  репетират и  подготвят своите изпълнения в обновени зали, пригодени за нуждите на самодейците. Служителите в библиотеката и читалнята се радват на отоплени и оборудвани с необходимите техники зали, които са най-често посещавани от малките и големи любители на книги. Радвам се, че сградата на читалището блести с един нов облик, нека са горди нашите първосъздатели, завещали  да го пазим, ценим, да работим упорито и да вдъхваме българщината и традициите ни на младото поколение. Модернизираната читалищна сграда е с широко отворени врати за всички радетели на българската култура. Нова визия има и лятната сцена към читалището, на която предстои да бъде проведен поредния Международен фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ с многобройни участници от страната и чужбина.“
Всичко това показва, че целта на проекта е постигната, благодарение на съвместните усилия на ръководството на общинската администрация Свищов, кметство Царевец, Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“, Регионален фонд за градско развитие „Север“ и всички участници, които допринесоха за реализирането на един уникален за община Свищов проект, обхващащ три от читалищата на територията на община Свищов.

По този начин доказахме, че  читалището винаги е било, е и ще бъде пример за устойчива културна институция със специфична мисия за съхранение и развитие на традиционните ценности на нацията и пазител на българските традиции и българското самосъзнание.

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на града Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на гр... Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов ударно набират войници за армията В Свищов ударно набират войници за армията В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Преподавател от Свищов стана Преподавател от Свищов стана "Учител на годината" на България Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Стотици свищовлии се събраха да танцуват заедно в центъра на града Стотици свищовлии се събраха да танцуват заедно в центъра на града В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!