Лятно кино и напълно обновена сграда на читалището в с. Царевец за почти 1 милион

“Та ти казвам, българино! Кай се, кай се в своето читалище. Себе си занеси там, детето си. И детето на детето си. И посвети го в наука и култура, понеже читалището, после църквата, е твоят храм. И го почитай!”

Българският народ е доказал, че може да оцелее през годините само ако успее да запази и съхрани своя дух, ценности и идеали.Без своите морални и духовни опори той не би могъл да преодолее трудностите и перипетите за да запази себе си. Затова родолюбците открай време създават читалища и се занимават с дейност, съхраняваща традициите ни и насърчаваща културното развитие. Но дейността им се състояла не само в запазване на миналото, а и в граденето на бъдещето.

И това ясно виждаме днес, 93 години след създаването на едно малко по размерите си читалище, но пазещо ревностно своите идеали. Място, насърчаващо културното ни развитие - това е Народно читалище „Светлина - Царевец 1927“ в с. Царевец, община Свищов.

През годините читалището се е превърнало в средище на културния живот, извор на съхраняване, разпространение и развитие българското народно творчество, културното многообразие, богатство и колорит. То успява да се утвърди като средище на културния и духовен живот.

Активната културна и творческа дейност на читалището, сред които най - емблематичната и с дългогодишни традиции е Национален Фолклорен фестивал „Фолклорен извор“, многото награди  и успехи на творческите клубове са в основата общинското ръководство да подготви, подаде и реализира проектното предложение „Ремонт, реконструкция и мерки за подобряване на енергийната ефективност в обекти на културната инфраструктура на територията на община Свищов“, което реализира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. с финансиране, осигурено от ОПРР, Регионален фонд за градско развитие „Север“ и собствено съфинансиране, като разходите за двата обекта - сградата и лятното кино възлизат на обща стойност близо 857 000,00 лв.

С тях са изпълнени система от мерки за осигуряване на енергийна ефективност, като дейностите бяха насочени към ремонт на покрив, подмяна на дограма, топло и хидроизолация, ремонт на вътрешните помещения и салони, изградена е  отоплителна и вентилационна инсталация, извършена е подмяна на електро и ВиК мрежата, осигурена е достъпна архитектурна среда за хора в неравностойно положение, а в лятното кино е извършен ремонт на седалките за сядане и сменена е навесната конструкция, като е монтирана тента тип „пергола“ с вградено осветление и възможност за механично събиране в центъра.

По този начин от реализацията на проекта е налице нова, модерна инфраструктура, която дава един нов облик на най-модерните ни и красиви сгради – читалищата. Създадоха се идеални условия за развитието на творческите заложби на нашите съграждани и за развитието на самодейни колективи от различни възрастови групи - Детски танцов състав „Фолклорен извор“; Група за автентичен фолклор „Фолклорен извор“; Фолклорна формация „Фолклорен извор“; Мъжка фолклорна група „Фолклорен извор“; Смесена фолклорна група „Фолклорен извор“; Танцов състав „Фолклорен извор“; Ансамбъл „Фолклорен извор“; Детска вокална група „Изворче“; Формация за стари градски песни „Романтика“; Народен оркестър; Група за художествено слово; Кръжок „Сръчни ръце“; Клуб за народни хора „Фолклорен извор“ и други.

В дейностите и клубовете на читалището участват повече от 80 самодейци, които формират продукта, който предлага културната институция - танцово, музикално, певческо изкуство на изградените колективи при читалището.
За изключително ползотворното сътрудничество между общинската администрация, кметството, читалището и финансиращите институции, както и от ползата от реализацията на проекта сподели кмета на Царевец - г-н Марин Любенов: „Преди 93 години нашите предци, водени от желанието да се съхранят народните традиции и да се сплотят хората от селото, в стремежа към развитие и прогрес, създават местното читалище. През всички тези години читалището поддържа огъня на знанието, обогатява духовния и културен живот, съхранява и развива българските традиции и обичаи.
Най-важното послание, което неговите основатели са ни оставили, е , че е силен този народ, който е просветен и образован. За това днес въпреки трудностите настоятелството и екипът на читалището правят всичко възможно, за да се запазят и предадат посланията на следващите поколения знания, мъдрост, родолюбие
Много царевчани намират в културния дом място, където могат да изявят своите театрални, музикални и други способности. Благодарение на всеотдайността на населението и желанието им за изява, читалището може да се похвали с многобройни самодейни състави.
Устремът на читалищните дейци не спира и днес. В Царевец духовността има не само история, но и забележително бъдеще, поради което се нарежда веднага след Свищов като културно средище, богато на събития. 
Но когато дейността на едно читалище е с почти продължителността на един човешки живот, то равносметката е белязана с присъствието на хората, от онези - първите, сложили началото, до последните, вървящи по техните стъпки. Днешният ден е признание за всички Вас - читалищни деятели, самодейци и даровити хора, които със своя всеотдаен труд и талант пазите българския дух. Вашата упорита работа е еталон за родолюбие, Вашата всеотдайност – пример за подражание.
Специални благодарности към кмета г-н Генчо Генчев и общинското ръководство, към Председателя на ППОК „Изгрев-93“ г-н Ганчо Ламбев, че поддържат жив огъня, запален преди повече от  90 лета и нека си пожелаем този огън да гори и през следващите десетилетия. Благодарение на техния ентусиазъм и възрожденски устрем салонът на читалището ще бъде винаги пълен с хора. Благодаря им за това, че пазят нашето читалище. За това, че работим заедно да съхраним българското. На читалищното ръководство с председател г-жа Вера Блажева с пожелание и през този век вратите на читалищния дом да останат отворени и да не загасва огнището на родолюбие и българщина. Това са хората и институциите, които продължават да извисяват високо националния дух ,за да има българско, докато свят светува, за да го има селото ни, за да има България.“
Изключително доволни са и служителите и членовете на читалищното настоятелство, както и художествените самодейци в различните клубове и кръжоци. Г-жа Вера Блажева - председател на НЧ „Светлина - Царевец“ сподели: „Изключителна благодарност към Кмета на община Свищов Генчо Генчев, екипа реализирал проекта, хората работили за осъществяването му. Години наред читалищната сграда бе в крайно окаяно състояние, затова читалищното настоятелство многократно кандидатства за обновяване на сградата и помещенията в нея. И ето, случи се нещо невероятно! Сега фолклорните групите и клубове  репетират и  подготвят своите изпълнения в обновени зали, пригодени за нуждите на самодейците. Служителите в библиотеката и читалнята се радват на отоплени и оборудвани с необходимите техники зали, които са най-често посещавани от малките и големи любители на книги. Радвам се, че сградата на читалището блести с един нов облик, нека са горди нашите първосъздатели, завещали  да го пазим, ценим, да работим упорито и да вдъхваме българщината и традициите ни на младото поколение. Модернизираната читалищна сграда е с широко отворени врати за всички радетели на българската култура. Нова визия има и лятната сцена към читалището, на която предстои да бъде проведен поредния Международен фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ с многобройни участници от страната и чужбина.“
Всичко това показва, че целта на проекта е постигната, благодарение на съвместните усилия на ръководството на общинската администрация Свищов, кметство Царевец, Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“, Регионален фонд за градско развитие „Север“ и всички участници, които допринесоха за реализирането на един уникален за община Свищов проект, обхващащ три от читалищата на територията на община Свищов.

По този начин доказахме, че  читалището винаги е било, е и ще бъде пример за устойчива културна институция със специфична мисия за съхранение и развитие на традиционните ценности на нацията и пазител на българските традиции и българското самосъзнание.

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав При престрелка в свищовско село застреляха в корема домашна овца При престрелка в свищовско село застреляха в корема домашна овца Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на града Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на гр... В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за превишена скорост Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за п... Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Преподавател от Свищов стана Преподавател от Свищов стана "Учител на годината" на България При обиск на жилище в Свищов заловиха 0,5 грама марихуана При обиск на жилище в Свищов заловиха 0,5 грама марихуана В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами Заловиха врачанин разчленил и взел парите на свищовски уличен кафе автомат Заловиха врачанин разчленил и взел парите на свищовски уличен кафе автомат Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!