Лятно кино и напълно обновена сграда на читалището в с. Царевец за почти 1 милион

“Та ти казвам, българино! Кай се, кай се в своето читалище. Себе си занеси там, детето си. И детето на детето си. И посвети го в наука и култура, понеже читалището, после църквата, е твоят храм. И го почитай!”

Българският народ е доказал, че може да оцелее през годините само ако успее да запази и съхрани своя дух, ценности и идеали.Без своите морални и духовни опори той не би могъл да преодолее трудностите и перипетите за да запази себе си. Затова родолюбците открай време създават читалища и се занимават с дейност, съхраняваща традициите ни и насърчаваща културното развитие. Но дейността им се състояла не само в запазване на миналото, а и в граденето на бъдещето.

И това ясно виждаме днес, 93 години след създаването на едно малко по размерите си читалище, но пазещо ревностно своите идеали. Място, насърчаващо културното ни развитие - това е Народно читалище „Светлина - Царевец 1927“ в с. Царевец, община Свищов.

През годините читалището се е превърнало в средище на културния живот, извор на съхраняване, разпространение и развитие българското народно творчество, културното многообразие, богатство и колорит. То успява да се утвърди като средище на културния и духовен живот.

Активната културна и творческа дейност на читалището, сред които най - емблематичната и с дългогодишни традиции е Национален Фолклорен фестивал „Фолклорен извор“, многото награди  и успехи на творческите клубове са в основата общинското ръководство да подготви, подаде и реализира проектното предложение „Ремонт, реконструкция и мерки за подобряване на енергийната ефективност в обекти на културната инфраструктура на територията на община Свищов“, което реализира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. с финансиране, осигурено от ОПРР, Регионален фонд за градско развитие „Север“ и собствено съфинансиране, като разходите за двата обекта - сградата и лятното кино възлизат на обща стойност близо 857 000,00 лв.

С тях са изпълнени система от мерки за осигуряване на енергийна ефективност, като дейностите бяха насочени към ремонт на покрив, подмяна на дограма, топло и хидроизолация, ремонт на вътрешните помещения и салони, изградена е  отоплителна и вентилационна инсталация, извършена е подмяна на електро и ВиК мрежата, осигурена е достъпна архитектурна среда за хора в неравностойно положение, а в лятното кино е извършен ремонт на седалките за сядане и сменена е навесната конструкция, като е монтирана тента тип „пергола“ с вградено осветление и възможност за механично събиране в центъра.

По този начин от реализацията на проекта е налице нова, модерна инфраструктура, която дава един нов облик на най-модерните ни и красиви сгради – читалищата. Създадоха се идеални условия за развитието на творческите заложби на нашите съграждани и за развитието на самодейни колективи от различни възрастови групи - Детски танцов състав „Фолклорен извор“; Група за автентичен фолклор „Фолклорен извор“; Фолклорна формация „Фолклорен извор“; Мъжка фолклорна група „Фолклорен извор“; Смесена фолклорна група „Фолклорен извор“; Танцов състав „Фолклорен извор“; Ансамбъл „Фолклорен извор“; Детска вокална група „Изворче“; Формация за стари градски песни „Романтика“; Народен оркестър; Група за художествено слово; Кръжок „Сръчни ръце“; Клуб за народни хора „Фолклорен извор“ и други.

В дейностите и клубовете на читалището участват повече от 80 самодейци, които формират продукта, който предлага културната институция - танцово, музикално, певческо изкуство на изградените колективи при читалището.
За изключително ползотворното сътрудничество между общинската администрация, кметството, читалището и финансиращите институции, както и от ползата от реализацията на проекта сподели кмета на Царевец - г-н Марин Любенов: „Преди 93 години нашите предци, водени от желанието да се съхранят народните традиции и да се сплотят хората от селото, в стремежа към развитие и прогрес, създават местното читалище. През всички тези години читалището поддържа огъня на знанието, обогатява духовния и културен живот, съхранява и развива българските традиции и обичаи.
Най-важното послание, което неговите основатели са ни оставили, е , че е силен този народ, който е просветен и образован. За това днес въпреки трудностите настоятелството и екипът на читалището правят всичко възможно, за да се запазят и предадат посланията на следващите поколения знания, мъдрост, родолюбие
Много царевчани намират в културния дом място, където могат да изявят своите театрални, музикални и други способности. Благодарение на всеотдайността на населението и желанието им за изява, читалището може да се похвали с многобройни самодейни състави.
Устремът на читалищните дейци не спира и днес. В Царевец духовността има не само история, но и забележително бъдеще, поради което се нарежда веднага след Свищов като културно средище, богато на събития. 
Но когато дейността на едно читалище е с почти продължителността на един човешки живот, то равносметката е белязана с присъствието на хората, от онези - първите, сложили началото, до последните, вървящи по техните стъпки. Днешният ден е признание за всички Вас - читалищни деятели, самодейци и даровити хора, които със своя всеотдаен труд и талант пазите българския дух. Вашата упорита работа е еталон за родолюбие, Вашата всеотдайност – пример за подражание.
Специални благодарности към кмета г-н Генчо Генчев и общинското ръководство, към Председателя на ППОК „Изгрев-93“ г-н Ганчо Ламбев, че поддържат жив огъня, запален преди повече от  90 лета и нека си пожелаем този огън да гори и през следващите десетилетия. Благодарение на техния ентусиазъм и възрожденски устрем салонът на читалището ще бъде винаги пълен с хора. Благодаря им за това, че пазят нашето читалище. За това, че работим заедно да съхраним българското. На читалищното ръководство с председател г-жа Вера Блажева с пожелание и през този век вратите на читалищния дом да останат отворени и да не загасва огнището на родолюбие и българщина. Това са хората и институциите, които продължават да извисяват високо националния дух ,за да има българско, докато свят светува, за да го има селото ни, за да има България.“
Изключително доволни са и служителите и членовете на читалищното настоятелство, както и художествените самодейци в различните клубове и кръжоци. Г-жа Вера Блажева - председател на НЧ „Светлина - Царевец“ сподели: „Изключителна благодарност към Кмета на община Свищов Генчо Генчев, екипа реализирал проекта, хората работили за осъществяването му. Години наред читалищната сграда бе в крайно окаяно състояние, затова читалищното настоятелство многократно кандидатства за обновяване на сградата и помещенията в нея. И ето, случи се нещо невероятно! Сега фолклорните групите и клубове  репетират и  подготвят своите изпълнения в обновени зали, пригодени за нуждите на самодейците. Служителите в библиотеката и читалнята се радват на отоплени и оборудвани с необходимите техники зали, които са най-често посещавани от малките и големи любители на книги. Радвам се, че сградата на читалището блести с един нов облик, нека са горди нашите първосъздатели, завещали  да го пазим, ценим, да работим упорито и да вдъхваме българщината и традициите ни на младото поколение. Модернизираната читалищна сграда е с широко отворени врати за всички радетели на българската култура. Нова визия има и лятната сцена към читалището, на която предстои да бъде проведен поредния Международен фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ с многобройни участници от страната и чужбина.“
Всичко това показва, че целта на проекта е постигната, благодарение на съвместните усилия на ръководството на общинската администрация Свищов, кметство Царевец, Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“, Регионален фонд за градско развитие „Север“ и всички участници, които допринесоха за реализирането на един уникален за община Свищов проект, обхващащ три от читалищата на територията на община Свищов.

По този начин доказахме, че  читалището винаги е било, е и ще бъде пример за устойчива културна институция със специфична мисия за съхранение и развитие на традиционните ценности на нацията и пазител на българските традиции и българското самосъзнание.

Рейтинг: 5.0
Последни новини
В Свищов кола блъсна пресичаща жена, има пострадали В Свищов кола блъсна пресичаща жена, има пострадали Ученици пълнят класните стаи, свищовлии отново на ресторант, театър и кафе Ученици пълнят класните стаи, свищовлии отново на ресторант, театър и кафе В Свищов млади доброволци изграждат парк за гости и студенти в града В Свищов млади доброволци изграждат парк за гости и студенти в града Стоян Ников остава без ток за 8 часа в понеделник - Рила, Симеон Ванков, Черни връх с временни смущения Стоян Ников остава без ток за 8 часа в понеделник - Рила, Симеон Ванков, Черни връх с временни смуще... ЦИК обяви имената на избраните народни представители от Великотърновския район ЦИК обяви имената на избраните народни представители от Великотърновския район Свищов ще има един депутат в новия парламент, да представлява региона избра и здравният министър Свищов ще има един депутат в новия парламент, да представлява региона избра и здравният министър Свищовлии ще се радват на слънчев уикенд, подходящ за разходка и спорт сред природата Свищовлии ще се радват на слънчев уикенд, подходящ за разходка и спорт сред природата Нова акция на полицаите - масирано ще проверяват и глобяват мотористите Нова акция на полицаите - масирано ще проверяват и глобяват мотористите В Свищов бракониери ловят незаконно риба с 50 метрова хрилна мрежа В Свищов бракониери ловят незаконно риба с 50 метрова хрилна мрежа В Свищов отварят всичко: Дискотеки, заведения, училища и академията при определени условия В Свищов отварят всичко: Дискотеки, заведения, училища и академията при определени условия Утре ще е втори ден без ток в Свищов,  дърпат шалтера на главната и големи квартали в града Утре ще е втори ден без ток в Свищов, дърпат шалтера на главната и големи квартали в града Свищовлии вече не могат да вземат шофьорски книжки заради пандемията Свищовлии вече не могат да вземат шофьорски книжки заради пандемията
Виж всички новини
Инициативи водещи новини
В Свищов масово се разхождат болни хора, официално с COVID са вече 398, в болница са 107 души В Свищов масово се разхождат болни хора, официално с COVID са вече 398, в болница са 107 души Свищовските полицаи заловиха 70 грама марихуана при акция в село Вардим Свищовските полицаи заловиха 70 грама марихуана при акция в село Вардим В Свищов стартираха безплатни прегледи на 230 жени за превенция на рак В Свищов стартираха безплатни прегледи на 230 жени за превенция на рак Паметници на културата в Свищов грейнаха с художествено осветление  Паметници на културата в Свищов грейнаха с художествено осветление  От днес детските градини и яслите в Свищов възобновяват работата си От днес детските градини и яслите в Свищов възобновяват работата си Двама ученици от Свищов са победители в състезание на НАСА Двама ученици от Свищов са победители в състезание на НАСА В Свищовско разбиха врата на жилище и откраднаха 1240лв.  от собственика В Свищовско разбиха врата на жилище и откраднаха 1240лв. от собственика В свищовско село хвнаха 24-годишен напушен с трева да кара Ауди по главната В свищовско село хвнаха 24-годишен напушен с трева да кара Ауди по главната В Свищов отварят заведенията само на открито, учениците се връщат в клас В Свищов отварят заведенията само на открито, учениците се връщат в клас Дамите от Инър Уийл Клуб Свищов с Дарение по случай 70 години от създаването на Детски отдел към Читалищна Библиотека в града Дамите от Инър Уийл Клуб Свищов с Дарение по случай 70 години от създаването на Детски отдел към Чит...
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!