В Свищов създават „Професии на бъдещето“ с виртуална реалност и 3D симулатори

СТЕМ център за „Професии на бъдещето“ направиха в СПГ „Алеко Константинов“ Свищов

На 21.06.2022г. се състоя официалното откриване на новоизградения СТЕМ център за иновативно обучение към СПГ „Алеко Константинов“. Той е финансиран по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“ в Голяма категория (до 300 000 лв.) – за училища с над 300 ученици Зад безспорния успех на проекта стои ръководството на училището, разработен е и утвърден от инж. Веска Николова – Директор на гимназията, г-жа Сребрина Лилова и екип от педагози с интереси в областта на компютърните технологии и иновативни методи на преподаване.

Специални гости на откриването на СТЕМ центъра бяха нашите партньори при изграждането му г-жа Катя Петкова и г-н Йордан Йорданов от "Контракс" АД - София, г-жа Бонка Долчинкова – старши експерт по природни науки и екология към РУО Велико Търново, г-жа Румяна Георгиева от отдел „Образование“ към Община Свищов, представители на местния бизнес, с които си партнираме по различни програми и проекти, директори на училища, директори на социални услуги, настоящи и бивши учители.

Инж. Веска Николова поздрави присъстващите и разказа за това как се зароди идеята за създаването на СТЕМ центъра, за изпитанията при изпълнението й и най-вече за невероятния резултат, който гостите ни видяха днес. А именно, че нашата гимназия все по уверено върви към превръщането й в модерен образователен център, който предлага на младите хора едно качествено образование по търсени на пазара на труда професии. Изграденият STEM център е насочен за обучение на ученици по професии на бъдещето. Създаден е обучителен център за водачи на МПС, който включва симулационен кабинет, оборудван с 3D симулатори - VOGEL, лекционна зала и два сектора за виртуална и добавена реалност. Колегите по професии и ученици обучаващи се по специалности: „Автотранспортна техника“ и „Компютърна техника и технологии“ вече се възползват от предимствата на центъра и резултатите са налице от успехите на нашите ученици!

Водосвет за здраве и благополучие отслужи отец Михаил, след което бе отрязана лентата и открит центъра. Наши ученици по стара българска традиция посрещнаха гостите с пита, шарена сол и мед.

Гостите разгледаха залите и обособените за отдих кътове, колегите по професионална подготовка с готовност отговаряха на въпроси и демонстрираха как функционират симулаторите, как използват в обучението виртуална и добавена реалност.

Събитието приключи с кетъринг приготвен и обслужен от наши ученици обучаващи се по професия „Ресторантьор“.

Благодарим на всички гости за съпричастността и подкрепата в този вълнуващ за нас ден!/ Галя Недялкова, СПГ „Алеко Константинов“ ; Снимки: Милослава Мирчева

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищовлии от по-тревистите квартали внимавайте, има бум на хапещи кърлежи в страната Свищовлии от по-тревистите квартали внимавайте, има бум на хапещи кърлежи в страната Потенциално опасен астероид отново приближава Свищов, днес прелита покрай Земята Потенциално опасен астероид отново приближава Свищов, днес прелита покрай Земята Свищовски плаж стана арена на водни и въздушни атракции, стотици се събраха и дружно го почистиха Свищовски плаж стана арена на водни и въздушни атракции, стотици се събраха и дружно го почистиха В Свищовско по тъмно спипаха пиян на кирка с 2,64 промила водач на МПС В Свищовско по тъмно спипаха пиян на кирка с 2,64 промила водач на МПС С над 2 милиона лв. в Свищов превръщат в С над 2 милиона лв. в Свищов превръщат в "позлатен" Божи храм една полуразрушена църква - паметник н... В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В свищовско училище с народни хора и песни изпратиха 46 пълни отличници В свищовско училище с народни хора и песни изпратиха 46 пълни отличници Свищовско училище прави първата открита класна стая, следи и за качеството на въздуха Свищовско училище прави първата открита класна стая, следи и за качеството на въздуха Ученици и учители от Свищов жънат успехи на Националните олимпиади Ученици и учители от Свищов жънат успехи на Националните олимпиади В Деня на Дунав, летящи свищовлии ще наблюдават от високо града и реката В Деня на Дунав, летящи свищовлии ще наблюдават от високо града и реката В Свищовско са подложени на безводие, има реална опасност от бедствено положение В Свищовско са подложени на безводие, има реална опасност от бедствено положение Млада свищовлийка e гордост за училището и града си, получи максимален брой точки на НВО по математика Млада свищовлийка e гордост за училището и града си, получи максимален брой точки на НВО по математи...
Виж всички новини
водещи новини
Преподавател от Свищов стана Преподавател от Свищов стана "Учител на годината" на България Свищовските полицаи извадиха камерата, 58 състезатели изгоряха само за един ден Свищовските полицаи извадиха камерата, 58 състезатели изгоряха само за един ден В Свищов откриха нитрати в питейната вода, случаите на чревни инфекции нямат връзка с качеството и В Свищов откриха нитрати в питейната вода, случаите на чревни инфекции нямат връзка с качеството и Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство В Свищов и София отбелязаха 125 години от гибелта на Алеко Константинов В Свищов и София отбелязаха 125 години от гибелта на Алеко Константинов Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град Разпадна се фасадата на Свищовската академия, сградата се руши Разпадна се фасадата на Свищовската академия, сградата се руши В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи Студентка от Свищов спечели сребро от европейското по карате Студентка от Свищов спечели сребро от европейското по карате В Свищов ударно набират войници за армията В Свищов ударно набират войници за армията В Свищов тържествено бе отбелязан Денят на храбростта и празника на Българската армия В Свищов тържествено бе отбелязан Денят на храбростта и празника на Българската армия
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!