Ремонтираха читалището в село Вардим за над 1 милион лева

Със средства в размер на близо 1 146 000,00 лева и почти седем месеца неуморен труд усилията на общинската администрация се увенчаха с успех и сградата придоби уникален нов вид.

Читалището в свищовското село Вардим бе ремонтирано по проект „Ремонт, реконструкция и мерки за подобряване на енергийната ефективност в обекти на културната инфраструктура на територията на община Свищов“ по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Проектното предложение за НЧ „Трудолюбие – Дунав 1907“ предвиждаше дейности за подобряване на съществуващата материална база, обслужваща културната дейност в три от населените места на община Свищов – Царевец, Вардим и Ореш, посредством повишаване на енергийната ефективност на сградите, създаване на по – добри битови условия за работа и осигуряване на достъп до нея за хората в неравностойно положение.

В обновената сграда със изцяло реновирана фасада и подменена дограма, топлинно изолирани стени и покрив, възстановен вътрешен английски двор, подменена електрическата инсталация, монтирана нова отоплителна и вентилационна инсталация, изградена достъпна среда за хора в неравностойно положение вече работят и функционират 16 – те клуба, групи и кръжоци, в които участват постоянно около 171 самодейци към читалището.

Самодейните състави са : Женска вокална група „Орехова вейка“; Женска група за автентичен фолклор „Мермер; Група за стари градски песни „Зефир; Група за руски песни; Детска група за народни песни „Синец“; Танцова формация „Шарения“; Женски танцов състав „Ритъм“; Камерен танцов състав „Вардимче“; Клуб за народни хора; Детски танцов състав „Шаренийчета“; Мъжка младежка група за автентичен фолклор; Група за изворен фолклор „Колажданци“, в която сега са включени 12 младежи, наследници на основателите на групата, както и група за изворен фолклор „Лазарки“. Всички те ежедневно провеждат репетиции в читалището, участват в редица фестивали и конкурси и труда им е възнаграден, като печелят призови места и награди.

В изцяло освежено помещение ще се разположи и учредената през 2012 година с помощта на родолюбиви жители на село Вардим към читалището етнографска сбирка, включваща предмети от бита и поминъка на населението и народни носии.  Почти всички експонати са събрани от ученици, родители и жители на селото. Тенденцията е сбирката да се обогатява и прерасне в музейна експозиция.

Изпълнените дейности и реновираната сграда и помещения на читалището ще допринесат и подпомогнат за съхраняване на местните традиции и обичаи и запазване на националното и местното културно наследство.

113 години Народно читалище „Трудолюбие – Дунав“ село Вардим е пазител на българщината и школа за родолюбие, средище, в което цари културата, писмеността, духовността, място което обединява хората и любовта към традициите на предците ни. Фактът, че десетилетия читалищата са издържали повратностите на времето, създавани са в условия на лишения и са функционирали независимо при какви обществено-политически строеве показва, че те са авторитетни и стабилни институции и са необходими на обществото.

Рейтинг: 5.0
Последни новини
COVID влезе в свищовска градина, 15 деца са под карантина COVID влезе в свищовска градина, 15 деца са под карантина Трима ранени при катастрофа на пътя Свищов - Ореш Трима ранени при катастрофа на пътя Свищов - Ореш Буца марихуана и общо 3 грама наркотик заловиха в Свищов при обиск на автомобили и имот Буца марихуана и общо 3 грама наркотик заловиха в Свищов при обиск на автомобили и имот Удължават срока на електронното преброяване до 30 септември Удължават срока на електронното преброяване до 30 септември Кражба на медни жици в Свищов разследват полицаите, взломени са и катинари на входни врати Кражба на медни жици в Свищов разследват полицаите, взломени са и катинари на входни врати В Свищов тестваха 200 учители за COVID преди старта на новата учебна година В Свищов тестваха 200 учители за COVID преди старта на новата учебна година В Свищов хванаха напушен шофьор на бус и ударил линия в БМВ В Свищов хванаха напушен шофьор на бус и ударил линия в БМВ 100 лв. КЕШ срещу ваксина дават работодателите 100 лв. КЕШ срещу ваксина дават работодателите В Свищов над 2600 ученици влязоха в обновените класни стаи В Свищов над 2600 ученици влязоха в обновените класни стаи Дамите от Инър Уийл клуб Свищов с призив към четящите деца да се включат  в националният проект „Дарявай ,докато четеш“ Дамите от Инър Уийл клуб Свищов с призив към четящите деца да се включат в националният проект „Дар... Първият учебен ден в Свищов: Присъствено, но при строги мерки - ще тестват учениците само след разрешение на родител Първият учебен ден в Свищов: Присъствено, но при строги мерки - ще тестват учениците само след разре... В Свищов влак блъсна камион на прелез - Снимки В Свищов влак блъсна камион на прелез - Снимки
Виж всички новини
водещи новини
Свищовски ресторантьори излязоха на протест, готвят блокади Свищовски ресторантьори излязоха на протест, готвят блокади Във Вардим евакуираха трудно подвижна жена от пожар, спасиха още 8 сгради и 3 коли от изпепеляване Във Вардим евакуираха трудно подвижна жена от пожар, спасиха още 8 сгради и 3 коли от изпепеляване ПОСЛЕДНО: Затварят заведенията в 23:00,  до 6 човека на маса през 1.5м ПОСЛЕДНО: Затварят заведенията в 23:00, до 6 човека на маса през 1.5м ЕКСПЕРТ: Най-доброто място за трети мост на р. Дунав е при Свищов, потенциалът за развиване на туризъм е огромен ЕКСПЕРТ: Най-доброто място за трети мост на р. Дунав е при Свищов, потенциалът за развиване на туриз... Красавица от Свищов постигна най-високия резултат на немския изпит за лекари, искат я пет елитни университета Красавица от Свищов постигна най-високия резултат на немския изпит за лекари, искат я пет елитни уни... Свищовлии пазаруват безплатно за 20лв. в Метро Търново при ваксинация на място Свищовлии пазаруват безплатно за 20лв. в Метро Търново при ваксинация на място Студентка от Свищов спечели първия златен медал за България от Олимпиадата в Токио Студентка от Свищов спечели първия златен медал за България от Олимпиадата в Токио Свищовлия на косъм от смъртта, светкавично спасен в нашата болница Свищовлия на косъм от смъртта, светкавично спасен в нашата болница РЕКОРД: В Свищов засякоха автомобил да лети със 135 км/час при ограничение от 60 км РЕКОРД: В Свищов засякоха автомобил да лети със 135 км/час при ограничение от 60 км Свищовлии изпортиха на полицията свой близък, който не спазва домашна карантина Свищовлии изпортиха на полицията свой близък, който не спазва домашна карантина 62-ма родители от Свищов излязоха с петиция против задължителните тестове и ваксини за COVID-19 в училища и детски заведения 62-ма родители от Свищов излязоха с петиция против задължителните тестове и ваксини за COVID-19 в уч... В Свищов започват да вдигат неправомерно паркираните стари автомобили В Свищов започват да вдигат неправомерно паркираните стари автомобили
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!