Ремонтираха читалището в село Вардим за над 1 милион лева

Със средства в размер на близо 1 146 000,00 лева и почти седем месеца неуморен труд усилията на общинската администрация се увенчаха с успех и сградата придоби уникален нов вид.

Читалището в свищовското село Вардим бе ремонтирано по проект „Ремонт, реконструкция и мерки за подобряване на енергийната ефективност в обекти на културната инфраструктура на територията на община Свищов“ по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Проектното предложение за НЧ „Трудолюбие – Дунав 1907“ предвиждаше дейности за подобряване на съществуващата материална база, обслужваща културната дейност в три от населените места на община Свищов – Царевец, Вардим и Ореш, посредством повишаване на енергийната ефективност на сградите, създаване на по – добри битови условия за работа и осигуряване на достъп до нея за хората в неравностойно положение.

В обновената сграда със изцяло реновирана фасада и подменена дограма, топлинно изолирани стени и покрив, възстановен вътрешен английски двор, подменена електрическата инсталация, монтирана нова отоплителна и вентилационна инсталация, изградена достъпна среда за хора в неравностойно положение вече работят и функционират 16 – те клуба, групи и кръжоци, в които участват постоянно около 171 самодейци към читалището.

Самодейните състави са : Женска вокална група „Орехова вейка“; Женска група за автентичен фолклор „Мермер; Група за стари градски песни „Зефир; Група за руски песни; Детска група за народни песни „Синец“; Танцова формация „Шарения“; Женски танцов състав „Ритъм“; Камерен танцов състав „Вардимче“; Клуб за народни хора; Детски танцов състав „Шаренийчета“; Мъжка младежка група за автентичен фолклор; Група за изворен фолклор „Колажданци“, в която сега са включени 12 младежи, наследници на основателите на групата, както и група за изворен фолклор „Лазарки“. Всички те ежедневно провеждат репетиции в читалището, участват в редица фестивали и конкурси и труда им е възнаграден, като печелят призови места и награди.

В изцяло освежено помещение ще се разположи и учредената през 2012 година с помощта на родолюбиви жители на село Вардим към читалището етнографска сбирка, включваща предмети от бита и поминъка на населението и народни носии.  Почти всички експонати са събрани от ученици, родители и жители на селото. Тенденцията е сбирката да се обогатява и прерасне в музейна експозиция.

Изпълнените дейности и реновираната сграда и помещения на читалището ще допринесат и подпомогнат за съхраняване на местните традиции и обичаи и запазване на националното и местното културно наследство.

113 години Народно читалище „Трудолюбие – Дунав“ село Вардим е пазител на българщината и школа за родолюбие, средище, в което цари културата, писмеността, духовността, място което обединява хората и любовта към традициите на предците ни. Фактът, че десетилетия читалищата са издържали повратностите на времето, създавани са в условия на лишения и са функционирали независимо при какви обществено-политически строеве показва, че те са авторитетни и стабилни институции и са необходими на обществото.

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Голяма част от Свищов остава без ток утре от 09:00 ч. до 15:30 ч. Голяма част от Свищов остава без ток утре от 09:00 ч. до 15:30 ч. Нов парк за 200 хил. в центъра ще зарадва свищовлии още тази година Нов парк за 200 хил. в центъра ще зарадва свищовлии още тази година Ученик от Свищов е отличник в Национално компютърно състезание Ученик от Свищов е отличник в Национално компютърно състезание Броени дни остават до старта на Турнира по футбол на малки врати в Свищов Броени дни остават до старта на Турнира по футбол на малки врати в Свищов В свищовско село обраха болница, в Свищов разбиха гараж В свищовско село обраха болница, в Свищов разбиха гараж В Свищов кола блъсна пресичаща жена, има пострадали В Свищов кола блъсна пресичаща жена, има пострадали Ученици пълнят класните стаи, свищовлии отново на ресторант, театър и кафе Ученици пълнят класните стаи, свищовлии отново на ресторант, театър и кафе В Свищов млади доброволци изграждат парк за гости и студенти в града В Свищов млади доброволци изграждат парк за гости и студенти в града Стоян Ников остава без ток за 8 часа в понеделник - Рила, Симеон Ванков, Черни връх с временни смущения Стоян Ников остава без ток за 8 часа в понеделник - Рила, Симеон Ванков, Черни връх с временни смуще... ЦИК обяви имената на избраните народни представители от Великотърновския район ЦИК обяви имената на избраните народни представители от Великотърновския район Свищов ще има един депутат в новия парламент, да представлява региона избра и здравният министър Свищов ще има един депутат в новия парламент, да представлява региона избра и здравният министър Свищовлии ще се радват на слънчев уикенд, подходящ за разходка и спорт сред природата Свищовлии ще се радват на слънчев уикенд, подходящ за разходка и спорт сред природата
Виж всички новини
Инициативи водещи новини
От днес детските градини и яслите в Свищов възобновяват работата си От днес детските градини и яслите в Свищов възобновяват работата си В свищовско село хвнаха 24-годишен напушен с трева да кара Ауди по главната В свищовско село хвнаха 24-годишен напушен с трева да кара Ауди по главната Двама ученици от Свищов са победители в състезание на НАСА Двама ученици от Свищов са победители в състезание на НАСА Трима са арестувани в Свищов при спецоперация на жандармерия, полиция и прокуратура Трима са арестувани в Свищов при спецоперация на жандармерия, полиция и прокуратура В Свищов стартираха безплатни прегледи на 230 жени за превенция на рак В Свищов стартираха безплатни прегледи на 230 жени за превенция на рак В Свищов отварят заведенията само на открито, учениците се връщат в клас В Свищов отварят заведенията само на открито, учениците се връщат в клас В Свищов масово се разхождат болни хора, официално с COVID са вече 398, в болница са 107 души В Свищов масово се разхождат болни хора, официално с COVID са вече 398, в болница са 107 души Видеоклипове от Свищов прославиха града ни в цяла България Видеоклипове от Свищов прославиха града ни в цяла България Подмяната на три водопровода за 400 000 лв. в Свищов подобри качеството на водата в цялата западна част на града Подмяната на три водопровода за 400 000 лв. в Свищов подобри качеството на водата в цялата западна ч... В Свищов вече се създават квалифицирани кадри с професионална подготовка в няколко сфери В Свищов вече се създават квалифицирани кадри с професионална подготовка в няколко сфери
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!