Замърсена с нитрати вода пият в 9 свищовски села

Свищовските села със замърсена вода са Морава, Алеково, Горна Студена, Деляновци, Совата, Хаджидимитрово, Овча могила, Ореш, Козловец.

Препоръчва се засегнатите от проблема да използват за пиене и готвене бутилирана минерална вода от магазина.

10 784 ДУШИ В ОБЛАСТТА УПОТРЕБЯВАТ ПИТЕЙНА ВОДА, ЗАМЪРСЕНА С НИТРАТИ. Това показват данните от годишния доклад на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново, публикуван на 24 февруари, пишат от "Борба". Експертите са категорични, че в 21 селища в региона са налице трайни и системни отклонения по съответния показател. Други 15 населени места с общ брой население близо 8000 души са застрашени от влизане в негативната статистика за проблема.

Служителите на РЗИ бият тревога за наднормено съдържание на нитрати във водата – показател с безусловно здравно значение, в Никюп, Стрелец, Патреш, Полски Сеновец, Иванча, Каранци, Орловец, Стефан Стамболово, Алеково, Александрово, Горна Студена, Деляновци, Совата, Хаджидимитрово, Червена, Камен, Лозен, Виноград, Овча могила, Ореш, Козловец и Каранци.

„Замърсена вода пият 4,62% от населението на областта. Спрямо предходните 6 години относителният дял на засегнатите от проблема се увеличава – през 2019 г. вода с нитрати са консумирали 3,94%, 2018 г. – 3,25%, 2017 г. – 3,37%, 2016 г. – 3,75%, 2015 г. – 3,3%, 2014г. – 4%“, гласи текст от доклада.

В ДОКУМЕНТА Е УТОЧНЕНО, ЧЕ НАЙ-ТРЕВОЖНА Е СИТУАЦИЯТА В КАРАНЦИ. Живущите там са изложени на най-голям здравен риск, защото от чешмите тече вода със съдържание на нитрати над 100 мг/л. Това е двойно надхвърляне на нормата по направлението.

В Бутово, Горна Липница, Долна Липница, Вързулица, Обединение, Страхилово, Морава, Коевци, Сломер, Батак, Недан, Горски Сеновец, Горски Горен Тръмбеш, Царски извор и Сушица пъкприсъствието на нитрати в животворната течност варира от 35 до 50 мг/л. Експертите твърдят, че тези селища са застрашени от проблема и са необходими превантивни мерки.

Обобщената информация за резултатите от мониторинга, извършен от РЗИ, е изпратена до кметовете и водоснабдителната фирма за сведение и предприемане на мерки за отстраняване на несъответствията с нормативните изисквания и профилактика в потенциалните зони с наднормени количества нитрати.

От здравното ведомство съобщават, че предприемат информиране на населението за риска, който крие приемът на нитратна вода. А именно – развитие на алергии, нарушение на функциите на щитовидната жлеза, засягане на опорно-двигателния апарат и нервната система. Нарушената обмяна на веществата може да стане причина за различни заболявания, а бременните са застрашени от аборт.

Експертите на ведомството ще продължат да наблюдават системно селищата със замърсена вода и тези, при които е възможно ситуацията да се влоши. Допълват, че високото съдържание на нитрати в животворната течност е един от приоритетните регионални проблеми.

Рейтинг: 5.0
Последни новини
ОФИЦИАЛНО: ГЕРБ издига Даниел Митов за министър-председател ОФИЦИАЛНО: ГЕРБ издига Даниел Митов за министър-председател В Свищов подменят старите люлки и пързалки на детските площадки, слагат нови кошчета на ключови места в града В Свищов подменят старите люлки и пързалки на детските площадки, слагат нови кошчета на ключови мест... С еврофинансиране Oбщина Свищов ще доставя лекарства и продукти от първа необходимост до вкъщи С еврофинансиране Oбщина Свищов ще доставя лекарства и продукти от първа необходимост до вкъщи Борисов: Няма да съм кандидат за премиер, ще предложа министър-председател с европейска ориентация Борисов: Няма да съм кандидат за премиер, ще предложа министър-председател с европейска ориентация В Свищов 405 души са с COVID, при записване ваксинацията е с AstraZeneca В Свищов 405 души са с COVID, при записване ваксинацията е с AstraZeneca Утре е последен ден без ток в град Свищов, част от центъра остава на тъмно Утре е последен ден без ток в град Свищов, част от центъра остава на тъмно Сборник с разработки на млади учители от Свищов помага на педагози от страната да развият своята компетентност Сборник с разработки на млади учители от Свищов помага на педагози от страната да развият своята ком... Ученици на СУ „Димитър Благоев“ – град Свищов се класираха за едно от най-мащабните състезания по английски език в България Ученици на СУ „Димитър Благоев“ – град Свищов се класираха за едно от най-мащабните състезания по ан... В Свищов за 1.7 милиона лв. подменят водопровода на 29 улици В Свищов за 1.7 милиона лв. подменят водопровода на 29 улици Община, полиция и училища в Свищов за ден остават без ток Община, полиция и училища в Свищов за ден остават без ток Заболелите от COVID-19 в Свищов са 399 души, бележим лек скок от последната седмица Заболелите от COVID-19 в Свищов са 399 души, бележим лек скок от последната седмица В Свищов през деня ще е топло, вечерта има риск от градушка В Свищов през деня ще е топло, вечерта има риск от градушка
Виж всички новини
Инициативи водещи новини
В Свищов вече се създават квалифицирани кадри с професионална подготовка в няколко сфери В Свищов вече се създават квалифицирани кадри с професионална подготовка в няколко сфери Дамите от Инър Уийл Клуб Свищов с Дарение по случай 70 години от създаването на Детски отдел към Читалищна Библиотека в града Дамите от Инър Уийл Клуб Свищов с Дарение по случай 70 години от създаването на Детски отдел към Чит... В Свищов масово се разхождат болни хора, официално с COVID са вече 398, в болница са 107 души В Свищов масово се разхождат болни хора, официално с COVID са вече 398, в болница са 107 души В Свищов стартираха безплатни прегледи на 230 жени за превенция на рак В Свищов стартираха безплатни прегледи на 230 жени за превенция на рак От днес детските градини и яслите в Свищов възобновяват работата си От днес детските градини и яслите в Свищов възобновяват работата си Видеоклипове от Свищов прославиха града ни в цяла България Видеоклипове от Свищов прославиха града ни в цяла България В Свищовско хванаха тарикат да кара кола с взети назаем номера от друг автомобил В Свищовско хванаха тарикат да кара кола с взети назаем номера от друг автомобил В Свищов отварят заведенията само на открито, учениците се връщат в клас В Свищов отварят заведенията само на открито, учениците се връщат в клас В Свищовско разбиха врата на жилище и откраднаха 1240лв.  от собственика В Свищовско разбиха врата на жилище и откраднаха 1240лв. от собственика В свищовско село хвнаха 24-годишен напушен с трева да кара Ауди по главната В свищовско село хвнаха 24-годишен напушен с трева да кара Ауди по главната
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!