В Свищов откриха център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване

Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване „Св. Иван Рилски“ бе открит днес в Свищов. Иновативната социална услуга се реализира по ОП „Развитие на човешките ресурси“, по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Нова дългосрочна грижа за възрастните и  хората с увреждания – Етап 2 – предоставяне на новите услуги”, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.
На откриването на новия Център присъстваха кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев, ръководителят на проекта и зам.-кмет на Общината д-р Анелия Димитрова, екипът по проекта, представители на социалните институции и новоназначеният персонал в ЦГВХНС „Св. Иван Рилски“. В своите слова д-р Генчев и д-р Димитрова благодариха на всички, които са допринесли за реализирането на иновативната социална услуга, като не скриха удовлетворението си от това, че именно в Свищов се разкрива днес единият от осемте такива центрове в България. Те приветстваха директора на Центъра г-жа Светлана Иванникова с „Добре дошла!“ в голямото и сплотено семейство на социалните услуги в Общината и пожелаха успех в работата на персонала.
Г-жа Иванникова благодари за оказаното доверие към нея и целия екип и каза: „Ние сме тук, за да покажем с грижите и уважението си колко са важни възрастните хора за нас като общество, защото единият от показателите за нивото на развитие на обществото е това как се отнасяме и как се грижим за възрастните хора.“ Тя получи редица подаръци за новия център като най-ценният сред тях беше икона на Св. Иван Рилски, която беше осветена от отец Христо при освещаването на сградата.
За доброто настроение на празника допринесоха слънчевите деца от ДГ „Радост“, които танцуваха и пяха от сърце, под вещото ръководство на своите възпитатели.

„Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване“ е социална услуга от резидентен тип, с капацитет 15 места и персонал  14 човека. Основната цел на реализирания проект е превенция на институционализация на възрастните хора в невъзможност за самообслужване чрез подкрепа и предоставяне възможност на потребителите да живеят в спокойна среда с необходимите за нормален живот битови условия, професионална подкрепа, емоционална  и психическа стабилност, социални контакти и живот в общността. Потребители на социалната услуга ще са възрастни хора над 65 години, с ограничения или в невъзможност за самообслужване, поради старост, хронични заболявания или увреждане.
Социалната услуга ще се предоставя в ремонтираната, реконструирана, оборудвана и обзаведена по Оперативна програма "Региони в растеж" общинска сграда, на ул.„ Княз Борис Първи“ № 36.
Стойността на проекта е в размер на 271 000,00 лева, а неговата продължителност – 14 месеца, от които предоставяне на услугата – 12 месеца.
След приключване на проектните дейности услугата ще продължи да се финансира от държавата.

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Виж всички новини
водещи новини
Тържествено връчиха званията Тържествено връчиха званията "Достоен за Свищов", "Деятел на културата“ и "Учител на годината“ Край Свищов ще работят български и полски археолози Край Свищов ще работят български и полски археолози Наградиха с медали доброволци и медици от Свищовската болница Наградиха с медали доброволци и медици от Свищовската болница Сериозно поскъпване на храните се очаква в Свищов и страната Сериозно поскъпване на храните се очаква в Свищов и страната С церемония „първа копка“ за 1.7 млн. лева в Свищов стартира реконструкция на водопроводната мрежа С церемония „първа копка“ за 1.7 млн. лева в Свищов стартира реконструкция на водопроводната мрежа Влакът от Свищов за Троян блъсна и уби жена Влакът от Свищов за Троян блъсна и уби жена В Свищов заловиха шофьор седнал зад волана с цели 3,33 промила алкохол В Свищов заловиха шофьор седнал зад волана с цели 3,33 промила алкохол В Свищов разкриха престъпление при операция на жандармерия, полиция и прокуратура В Свищов разкриха престъпление при операция на жандармерия, полиция и прокуратура За близо 200 хиляди лева в Свищов обновяват сградата на ДГ „Слънчо“ За близо 200 хиляди лева в Свищов обновяват сградата на ДГ „Слънчо“ В Свищов арестуваха хулиган налетял на бой и оказал съпротива при задържането В Свищов арестуваха хулиган налетял на бой и оказал съпротива при задържането Шоков скок на цените на тока в Свищов и страната Шоков скок на цените на тока в Свищов и страната
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!