В Свищов откриха център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване

Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване „Св. Иван Рилски“ бе открит днес в Свищов. Иновативната социална услуга се реализира по ОП „Развитие на човешките ресурси“, по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Нова дългосрочна грижа за възрастните и  хората с увреждания – Етап 2 – предоставяне на новите услуги”, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.
На откриването на новия Център присъстваха кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев, ръководителят на проекта и зам.-кмет на Общината д-р Анелия Димитрова, екипът по проекта, представители на социалните институции и новоназначеният персонал в ЦГВХНС „Св. Иван Рилски“. В своите слова д-р Генчев и д-р Димитрова благодариха на всички, които са допринесли за реализирането на иновативната социална услуга, като не скриха удовлетворението си от това, че именно в Свищов се разкрива днес единият от осемте такива центрове в България. Те приветстваха директора на Центъра г-жа Светлана Иванникова с „Добре дошла!“ в голямото и сплотено семейство на социалните услуги в Общината и пожелаха успех в работата на персонала.
Г-жа Иванникова благодари за оказаното доверие към нея и целия екип и каза: „Ние сме тук, за да покажем с грижите и уважението си колко са важни възрастните хора за нас като общество, защото единият от показателите за нивото на развитие на обществото е това как се отнасяме и как се грижим за възрастните хора.“ Тя получи редица подаръци за новия център като най-ценният сред тях беше икона на Св. Иван Рилски, която беше осветена от отец Христо при освещаването на сградата.
За доброто настроение на празника допринесоха слънчевите деца от ДГ „Радост“, които танцуваха и пяха от сърце, под вещото ръководство на своите възпитатели.

„Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване“ е социална услуга от резидентен тип, с капацитет 15 места и персонал  14 човека. Основната цел на реализирания проект е превенция на институционализация на възрастните хора в невъзможност за самообслужване чрез подкрепа и предоставяне възможност на потребителите да живеят в спокойна среда с необходимите за нормален живот битови условия, професионална подкрепа, емоционална  и психическа стабилност, социални контакти и живот в общността. Потребители на социалната услуга ще са възрастни хора над 65 години, с ограничения или в невъзможност за самообслужване, поради старост, хронични заболявания или увреждане.
Социалната услуга ще се предоставя в ремонтираната, реконструирана, оборудвана и обзаведена по Оперативна програма "Региони в растеж" общинска сграда, на ул.„ Княз Борис Първи“ № 36.
Стойността на проекта е в размер на 271 000,00 лева, а неговата продължителност – 14 месеца, от които предоставяне на услугата – 12 месеца.
След приключване на проектните дейности услугата ще продължи да се финансира от държавата.

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищовлии обличат шубите, снежен циклон удря града до дни Свищовлии обличат шубите, снежен циклон удря града до дни Деца от Свищов събират десетки хиляди капачки за благотворителна кауза Деца от Свищов събират десетки хиляди капачки за благотворителна кауза Африканският вирус-мутант Омикрон влезе в Европа, започва масово тестване Африканският вирус-мутант Омикрон влезе в Европа, започва масово тестване Паника заради нов опасен COVID: Извънредно заседание на СЗО, спират полетите от Африка Паника заради нов опасен COVID: Извънредно заседание на СЗО, спират полетите от Африка Части от свищовски села остават без ток за седмица Части от свищовски села остават без ток за седмица Свищовлии вече плащат двойно по-скъпо за някои храни, а заплатите им могат да паднат заради скъпия ток на бизнеса Свищовлии вече плащат двойно по-скъпо за някои храни, а заплатите им могат да паднат заради скъпия т... Излезе нов COVID - бърз като Delta +, но и устойчив на ваксините Излезе нов COVID - бърз като Delta +, но и устойчив на ваксините Отиде си почетният гражданин на Свищов и бивш външен министър Иван Станчов Отиде си почетният гражданин на Свищов и бивш външен министър Иван Станчов След трусът тази нощ, второ земетресение в Южна България и през деня След трусът тази нощ, второ земетресение в Южна България и през деня В Свищов правят Коледен базар с ръчно изработени стоки и благотворителна кауза В Свищов правят Коледен базар с ръчно изработени стоки и благотворителна кауза Южна България се разлюля, зачестяват трусовете в региона Южна България се разлюля, зачестяват трусовете в региона Гонка! Свищовските полицаи бясно преследват и залавят Ауди-беглец, има арестуван Гонка! Свищовските полицаи бясно преследват и залавят Ауди-беглец, има арестуван
Виж всички новини
водещи новини
Свищов очаква своята най-добра Коледна история Свищов очаква своята най-добра Коледна история ОФИЦИАЛНО: Свищовлии с антитела ще получават зелени сертификати ОФИЦИАЛНО: Свищовлии с антитела ще получават зелени сертификати Ученици от Свищов засадиха 1000 дръвчета, правейки града ни по-красив и по-чист Ученици от Свищов засадиха 1000 дръвчета, правейки града ни по-красив и по-чист 88 год. свищовлийка  засажда борчета пред блока, иска да и е хубаво в обновения и квартал 88 год. свищовлийка засажда борчета пред блока, иска да и е хубаво в обновения и квартал Разбиха свищовски канал за продажба на фалшиви парфюми Разбиха свищовски канал за продажба на фалшиви парфюми След залез свищовските полицаи спипаха хулиган с БМВ на амфети да обикаля из града След залез свищовските полицаи спипаха хулиган с БМВ на амфети да обикаля из града Има болен от туберкулоза и в Свищов, рязко увеличение на случаите в региона Има болен от туберкулоза и в Свищов, рязко увеличение на случаите в региона ТРАГЕДИЯ: В Свищовско бебе почина, задушено между родителите си ТРАГЕДИЯ: В Свищовско бебе почина, задушено между родителите си За 1.4 мил. лв. в Свищов като нови грейнаха кв. За 1.4 мил. лв. в Свищов като нови грейнаха кв. "Симеон Ванков" и ул. "Патриарх Евтимий" Свищовските полицаи заловиха младеж под карантина да си обикаля с Опела из село Свищовските полицаи заловиха младеж под карантина да си обикаля с Опела из село Дядо Коледа идва в Свищов с подаръци за децата, които са му пуснали писмо в къщичката на центъра Дядо Коледа идва в Свищов с подаръци за децата, които са му пуснали писмо в къщичката на центъра Съдят петима от Община Свищов, ощетили местната хазна с близо 40 хил. лева Съдят петима от Община Свищов, ощетили местната хазна с близо 40 хил. лева
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!