Свищовските ароматни пъпеши са хит по пазарите в областта

По пазарите в областта има изобилие от свищовски ароматни пъпеши, други идват и от Шабла. Най-хубавите са за 2 лв. на килограм, докато м.г. точно по това време бяха по 2.50. Обратното е при дините – сергиите са пълни с продукция от Любимец на цена 1.20 лв., а в средата на миналия юли те бяха само по 60-70 стотинки килото. Огромни са, но това все още не означава, че са непременно сладки. С много поливане те стават воднисти, но не и със сладък вкус. Дини обаче ще има още дълго, чак до октомври.

Българската продукция е основната в тези летни месеци на великотърновския пазар. Щандовете му в момента са пълни със стока, а цените в повечето случаи не надвишават миналогодишните, пише “Янтра ДНЕС”. По това време на годината е напълно разбираемо търговците да предлагат стока собствено производство.

Прасковите стават хит на пазара, докато кайсиите вече свършват. “Идва сезонът на прасковите, другото масово предлагано сега са дини и пъпеши”, споделя един от най-дългогодишните продавачи на кооперативния пазар. Сливенските праскови могат да се намерят на цена от 1.50 до 3 лв. в зависимост от сорта и размерите, но най-масовата цена е 2.50 за килограм. Няма разлика в цената от миналата година, възможно е тя да падне в следващия месец, но съвсем малко, казват търговците. И признават, че хората засега ги купуват за ядене, а още не са почнали масово да взимат за компоти, но вече е време и няма причина да изчакват.

Все още могат да се намерят кайсии, но на малко места. Вчера само един щанд предлагаше силистренска компотна кайсия по 2.80-3 лв. Сезонът сега е на дините и пъпешите, потвърждава и друга търговка.

От плодовете все още има череши. За разлика от м.г., когато заради дъждовете те не бяха много сладки, сега бяха в изобилие и все още с добро качество. Когато валят дъждове, всяко растение връща захарите да се изхранва към корените и има движение, а плодът остава без много въглехидрати. И за разлика от гроздето, което след няколко дни слънце връща захарите обратно към плода, то при черешите няма как. За първи път от доста време се очертава череши да има чак до началото на август. Цената им в момента твърдо стои 3.50 лв. за килограм. Вишни по традиция се появяват съвсем рядко,и то в малки количества, великотърновци ги купуват предимно за да правят сладко.
От зеленчуците доматите и краставиците си остават на първо място сред предпочитанията на българина. В летните горещини салатата е със задължително присъствие сред менюто му вечер, а тепърва идва и времето за тяхното консервиране. Пазарът и в момента изобилства от домати, като разнообразието на цените е голямо, пък и зависи от това дали са турски, или български, както и от сорта им. Покачване в цената обаче определено има. Домашните домати от Поликраище за по 2-2.50 лв., а изкушения като “розов гигант” и “селски розов домат” масово вървят по 3.50 лв. За клиентите, които държат на най-доброто и с доказан произход, има домашно производство от Балван за по 5 лв., атрактивно предлагани по 4.99. Преди две години и най-качествените рядко минаваха 4 лв., отбелязват постоянни клиенти на пазара. Най-лошото качество пада и до левче, но тепърва ще има и още по-голямо предлагане.
Краставиците “Гергана” от Караисен са от лев до 2.50, колкото са корнишоните, които вече се купуват за консервиране. Задължително местно производство са картофи, бамя, лук, за разлика от патладжана, като засега шареният е вносен, а черният е български и се търгува по около 3 лв. за килограм. Леко поскъпване има и при тиквичките, чиято цена вече е около левче.
Царевицата също е хит на кооперативния пазар, като бройката е от 60 стотинки до лев. “Царевица ще има още дълго – тази, която е по-късно сята. Тя е сезонна, ще има чак до септември. По-скъпа е сладката царевица, която върви по 1.30”, пояснява един от продавачите.
Сезонът на пипера тепърва ще идва, що се отнася до купуването му в големи количества. Зелени пиперки отдавна има, те са български и се продават срещу 2.50 лв. Червените обаче са внос и са по 3.50 за килограм. “Още им е много рано, все още са вносни, много рядко български. Август и септември му е сезонът, когато хората вече ще купуват масово за приготвяне”, споделят търговците.
Малини и къпини също има навсякъде по сергиите на пазара. Цената им стигна 10 лв. за килограм и най-често се предлагат по половинка за 5 лв., но могат да се намерят и по-евтини. За толкова може да се намери и касис (цариградско грозде).
Гъбите допълват многообразието от стока, има както традиционната сушена манатарка, така и пачи крак, много подходящи за супа от няколко вида гъби.
Летните горещини повече спират великотърновци да ходят по пазара, отколкото спряганата поредна вълна на коронавируса, тъй като поне засега мерки няма, както и ограничения по придвижването из пазара.
Като цяло, предлагането е голямо, и то на българска продукция, цените не са много вдигнати, а и както казват търговците, за всяка стока си има купувач.

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
Свищовските полицаи отказаха подкуп на пътя от 830 лв., нарушителят е привлечен като обвиняем Свищовските полицаи отказаха подкуп на пътя от 830 лв., нарушителят е привлечен като обвиняем В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за превишена скорост Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за п... Преподавател от Свищов стана Преподавател от Свищов стана "Учител на годината" на България В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Уникалната дъга от снощи стана хит сред свищовлии Уникалната дъга от снощи стана хит сред свищовлии В Свищов ударно набират войници за армията В Свищов ударно набират войници за армията Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!