Свищовлийка създаде българска група за фолклорни танци в испанския курорт Марбея

 СЕВИ НИЗАМОВА ОТ СВИЩОВ Е ИНИЦИАТОР НА СЪЗДАДЕНАТА ПРЕДИ 3 ГОДИНИ ФОЛКЛОРНА ФОРМАЦИЯ „БЪЛГАРКА“ В МАРБЕЯ, ИСПАНИЯ. Нашенката успяла да привлече около 30 българки, които живеят в морския курортен град. Жените се събират два пъти седмично да тропат народни танци и отбелязват всеки роден празник заедно. В момента те са в трескава подготовка на честването на 1 и 3 март – изработват мартеници, български знаменца и сувенири. 42-годишната свищовлийка сподели, че е единствената представителка на Великотърновска област в Марбея, но по нейни думи сънародниците ни там значително се увеличават.

Севи разказа, че вече 11 години живее в Испания. Тръгнала натам, защото у нас нямала добре платена работа. В началото било много трудно, но с времето свикнала и останала много доволна от заплащането, отношението и живота в слънчевата страна. Върнала в Свищов се временно, а през това време родила второто си дете. Казва, че едва издържала синът й да навърши 6 месеца, когато отново стегнала куфарите за чужбина. Така преди 6 години тя се върнала пак в Марбея, а с нея и съпругът и двете им деца. Днес наследниците им са пораснали – единият е на 20, a другият на 8 години.

„Преди 4 години се роди идеята за обособяване на асоциация на българите в Марбея. Инициатор бе Анита Христова, която поде това уж на шега. ОСНОВНА КАУЗА НА ТАЗИ ОБЩНОСТ БЕ СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ. Искахме да има школо, в което децата да учат роден език и да поддържа връзката им с България жива“, обясни Севи. В крайна сметка сънародниците ни успели да реализират тази мисия и училището заработило. То приема всяка събота български деца, които учат роден език, българска литература, история, география. Малкият син на 42-годишната жена е едно от децата, които посещават училището и благодарение на него момчето вече рецитира стихове на Вазов и Ботев.

„След като успяхме да отворим школо, на мен ми хрумна да направим и група за танци. Защото нацията ни е оцеляла благодарение на фолклора си. За щастие, идеята се прие особено добре и във формацията се записаха дори мъже“, разказа Севи. Заедно със съмишленичките си наели зала, където да танцуват дамите, а хореограф станала Румяна Цунчева от Благоевград.

ВСИЧКИ ЖЕНИ В ГРУПАТА ТАНЦУВАТ ОБЛЕЧЕНИ В НАРОДНИ НОСИИ, А ОСНОВНО ТРОПАТ СЕВЕРНЯШКИ ХОРА, тъй като повечето български семейства в Марбея са от Плевен, Габрово, Русе. През последните години започнали да прииждат и наши сънародници от южната част на страната.

Заради впечатляващата хореография и артистизъм формацията е била поканена на празник в Мароко. „Беше страхотно изживяване, тъй като там изповядват друга религия и културата им е коренно различна. Бяхме оценени високо и останахме щастливи, че сме представили България“, сподели свищовлийката.

Всеки април българската общност в Марбея организира фестивала „Европеалия“. На него талантливи хора от всички държави от континента демонстрират характерни за нацията си танци и песни. „Тогава идват и други български групи от Испания. Събираме се стотици души и става колоритен интернационален празник“, допълни Севи, която се надява, че един ден социално-икономическото състояние на България ще се подобри. По нейни думи родината ужасно много липсва на семейството й и носталгията е неотменен негов спътник всеки ден. „Още на летището като кацне самолетът и усетя българска земя, ми става топло на сърцето. Мечтая да се върна да живея в Свищов, но това може да се случи, когато има добре платена работа и животът у нас стане спокоен. Но в момента не виждам изгледи това да се случи“, казва жената.

Източник: borbabg

Рейтинг: 0
Последни новини
водещи новини
Шоков скок на цените на тока в Свищов и страната Шоков скок на цените на тока в Свищов и страната Сериозно поскъпване на храните се очаква в Свищов и страната Сериозно поскъпване на храните се очаква в Свищов и страната В Свищов разкриха престъпление при операция на жандармерия, полиция и прокуратура В Свищов разкриха престъпление при операция на жандармерия, полиция и прокуратура За близо 200 хиляди лева в Свищов обновяват сградата на ДГ „Слънчо“ За близо 200 хиляди лева в Свищов обновяват сградата на ДГ „Слънчо“ С церемония „първа копка“ за 1.7 млн. лева в Свищов стартира реконструкция на водопроводната мрежа С церемония „първа копка“ за 1.7 млн. лева в Свищов стартира реконструкция на водопроводната мрежа Влакът от Свищов за Троян блъсна и уби жена Влакът от Свищов за Троян блъсна и уби жена Наградиха с медали доброволци и медици от Свищовската болница Наградиха с медали доброволци и медици от Свищовската болница Край Свищов ще работят български и полски археолози Край Свищов ще работят български и полски археолози В Свищов арестуваха хулиган налетял на бой и оказал съпротива при задържането В Свищов арестуваха хулиган налетял на бой и оказал съпротива при задържането Тържествено връчиха званията Тържествено връчиха званията "Достоен за Свищов", "Деятел на културата“ и "Учител на годината“ В Свищов заловиха шофьор седнал зад волана с цели 3,33 промила алкохол В Свищов заловиха шофьор седнал зад волана с цели 3,33 промила алкохол
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!