Свищовлийка създаде българска група за фолклорни танци в испанския курорт Марбея

 СЕВИ НИЗАМОВА ОТ СВИЩОВ Е ИНИЦИАТОР НА СЪЗДАДЕНАТА ПРЕДИ 3 ГОДИНИ ФОЛКЛОРНА ФОРМАЦИЯ „БЪЛГАРКА“ В МАРБЕЯ, ИСПАНИЯ. Нашенката успяла да привлече около 30 българки, които живеят в морския курортен град. Жените се събират два пъти седмично да тропат народни танци и отбелязват всеки роден празник заедно. В момента те са в трескава подготовка на честването на 1 и 3 март – изработват мартеници, български знаменца и сувенири. 42-годишната свищовлийка сподели, че е единствената представителка на Великотърновска област в Марбея, но по нейни думи сънародниците ни там значително се увеличават.

Севи разказа, че вече 11 години живее в Испания. Тръгнала натам, защото у нас нямала добре платена работа. В началото било много трудно, но с времето свикнала и останала много доволна от заплащането, отношението и живота в слънчевата страна. Върнала в Свищов се временно, а през това време родила второто си дете. Казва, че едва издържала синът й да навърши 6 месеца, когато отново стегнала куфарите за чужбина. Така преди 6 години тя се върнала пак в Марбея, а с нея и съпругът и двете им деца. Днес наследниците им са пораснали – единият е на 20, a другият на 8 години.

„Преди 4 години се роди идеята за обособяване на асоциация на българите в Марбея. Инициатор бе Анита Христова, която поде това уж на шега. ОСНОВНА КАУЗА НА ТАЗИ ОБЩНОСТ БЕ СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ. Искахме да има школо, в което децата да учат роден език и да поддържа връзката им с България жива“, обясни Севи. В крайна сметка сънародниците ни успели да реализират тази мисия и училището заработило. То приема всяка събота български деца, които учат роден език, българска литература, история, география. Малкият син на 42-годишната жена е едно от децата, които посещават училището и благодарение на него момчето вече рецитира стихове на Вазов и Ботев.

„След като успяхме да отворим школо, на мен ми хрумна да направим и група за танци. Защото нацията ни е оцеляла благодарение на фолклора си. За щастие, идеята се прие особено добре и във формацията се записаха дори мъже“, разказа Севи. Заедно със съмишленичките си наели зала, където да танцуват дамите, а хореограф станала Румяна Цунчева от Благоевград.

ВСИЧКИ ЖЕНИ В ГРУПАТА ТАНЦУВАТ ОБЛЕЧЕНИ В НАРОДНИ НОСИИ, А ОСНОВНО ТРОПАТ СЕВЕРНЯШКИ ХОРА, тъй като повечето български семейства в Марбея са от Плевен, Габрово, Русе. През последните години започнали да прииждат и наши сънародници от южната част на страната.

Заради впечатляващата хореография и артистизъм формацията е била поканена на празник в Мароко. „Беше страхотно изживяване, тъй като там изповядват друга религия и културата им е коренно различна. Бяхме оценени високо и останахме щастливи, че сме представили България“, сподели свищовлийката.

Всеки април българската общност в Марбея организира фестивала „Европеалия“. На него талантливи хора от всички държави от континента демонстрират характерни за нацията си танци и песни. „Тогава идват и други български групи от Испания. Събираме се стотици души и става колоритен интернационален празник“, допълни Севи, която се надява, че един ден социално-икономическото състояние на България ще се подобри. По нейни думи родината ужасно много липсва на семейството й и носталгията е неотменен негов спътник всеки ден. „Още на летището като кацне самолетът и усетя българска земя, ми става топло на сърцето. Мечтая да се върна да живея в Свищов, но това може да се случи, когато има добре платена работа и животът у нас стане спокоен. Но в момента не виждам изгледи това да се случи“, казва жената.

Източник: borbabg

Рейтинг: 0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
При обиск на жилище в Свищов заловиха 0,5 грама марихуана При обиск на жилище в Свищов заловиха 0,5 грама марихуана Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов Свищовските полицаи арестуваха водач с БМВ и му свалиха номерата Свищовските полицаи арестуваха водач с БМВ и му свалиха номерата В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи В Свищов ударно набират войници за армията В Свищов ударно набират войници за армията Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за превишена скорост Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за п... Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!