Свищовлийка създаде българска група за фолклорни танци в испанския курорт Марбея

 СЕВИ НИЗАМОВА ОТ СВИЩОВ Е ИНИЦИАТОР НА СЪЗДАДЕНАТА ПРЕДИ 3 ГОДИНИ ФОЛКЛОРНА ФОРМАЦИЯ „БЪЛГАРКА“ В МАРБЕЯ, ИСПАНИЯ. Нашенката успяла да привлече около 30 българки, които живеят в морския курортен град. Жените се събират два пъти седмично да тропат народни танци и отбелязват всеки роден празник заедно. В момента те са в трескава подготовка на честването на 1 и 3 март – изработват мартеници, български знаменца и сувенири. 42-годишната свищовлийка сподели, че е единствената представителка на Великотърновска област в Марбея, но по нейни думи сънародниците ни там значително се увеличават.

Севи разказа, че вече 11 години живее в Испания. Тръгнала натам, защото у нас нямала добре платена работа. В началото било много трудно, но с времето свикнала и останала много доволна от заплащането, отношението и живота в слънчевата страна. Върнала в Свищов се временно, а през това време родила второто си дете. Казва, че едва издържала синът й да навърши 6 месеца, когато отново стегнала куфарите за чужбина. Така преди 6 години тя се върнала пак в Марбея, а с нея и съпругът и двете им деца. Днес наследниците им са пораснали – единият е на 20, a другият на 8 години.

„Преди 4 години се роди идеята за обособяване на асоциация на българите в Марбея. Инициатор бе Анита Христова, която поде това уж на шега. ОСНОВНА КАУЗА НА ТАЗИ ОБЩНОСТ БЕ СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ. Искахме да има школо, в което децата да учат роден език и да поддържа връзката им с България жива“, обясни Севи. В крайна сметка сънародниците ни успели да реализират тази мисия и училището заработило. То приема всяка събота български деца, които учат роден език, българска литература, история, география. Малкият син на 42-годишната жена е едно от децата, които посещават училището и благодарение на него момчето вече рецитира стихове на Вазов и Ботев.

„След като успяхме да отворим школо, на мен ми хрумна да направим и група за танци. Защото нацията ни е оцеляла благодарение на фолклора си. За щастие, идеята се прие особено добре и във формацията се записаха дори мъже“, разказа Севи. Заедно със съмишленичките си наели зала, където да танцуват дамите, а хореограф станала Румяна Цунчева от Благоевград.

ВСИЧКИ ЖЕНИ В ГРУПАТА ТАНЦУВАТ ОБЛЕЧЕНИ В НАРОДНИ НОСИИ, А ОСНОВНО ТРОПАТ СЕВЕРНЯШКИ ХОРА, тъй като повечето български семейства в Марбея са от Плевен, Габрово, Русе. През последните години започнали да прииждат и наши сънародници от южната част на страната.

Заради впечатляващата хореография и артистизъм формацията е била поканена на празник в Мароко. „Беше страхотно изживяване, тъй като там изповядват друга религия и културата им е коренно различна. Бяхме оценени високо и останахме щастливи, че сме представили България“, сподели свищовлийката.

Всеки април българската общност в Марбея организира фестивала „Европеалия“. На него талантливи хора от всички държави от континента демонстрират характерни за нацията си танци и песни. „Тогава идват и други български групи от Испания. Събираме се стотици души и става колоритен интернационален празник“, допълни Севи, която се надява, че един ден социално-икономическото състояние на България ще се подобри. По нейни думи родината ужасно много липсва на семейството й и носталгията е неотменен негов спътник всеки ден. „Още на летището като кацне самолетът и усетя българска земя, ми става топло на сърцето. Мечтая да се върна да живея в Свищов, но това може да се случи, когато има добре платена работа и животът у нас стане спокоен. Но в момента не виждам изгледи това да се случи“, казва жената.

Източник: borbabg

Рейтинг: 0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион При престрелка в свищовско село застреляха в корема домашна овца При престрелка в свищовско село застреляха в корема домашна овца Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Свищовските полицаи отказаха подкуп на пътя от 830 лв., нарушителят е привлечен като обвиняем Свищовските полицаи отказаха подкуп на пътя от 830 лв., нарушителят е привлечен като обвиняем Заловиха врачанин разчленил и взел парите на свищовски уличен кафе автомат Заловиха врачанин разчленил и взел парите на свищовски уличен кафе автомат Стотици свищовлии се събраха да танцуват заедно в центъра на града Стотици свищовлии се събраха да танцуват заедно в центъра на града В Свищов ударно набират войници за армията В Свищов ударно набират войници за армията При обиск на жилище в Свищов заловиха 0,5 грама марихуана При обиск на жилище в Свищов заловиха 0,5 грама марихуана Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на града Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на гр...
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!