Свищовлия е авторът на българския химн „Мила родино“

Цветан Радославов Хаджи-Денков е български психолог и автор на съвременния химн на България. 

Той е роден в град Свищов, на 19 април 1863 год., в семейството на Пауника Христаки Павлович и Георги Хаджиденков. След ранната смърт на родителите на майка му, тя е осиновена от видния свищовски търговец и френски поданик Цвятко Радославов и жена му Кириякица Икономова, затова първородния внук е кръстен на дядо си Цветан. През 1871 г. осемгодишния Цветан е отведен от дядо си Цвятко в Русе, където чрез френското консулство той го осиновява и прави свой законен наследник и приемник.

Още в юношеската си възраст той развива и утвърждава влечението си към научните знания, изкуството и музиката. Завършва университета в гр.Прага през 1888 г. със специалност история и славистика. Същевременно с това посещава курсове по математика, литература, философия. В свободното си време се занимава с изкуство, музика, посещава театрални представления, концерти и изложби.

Познаването на славянските езици, гръцки, латински, повечето западноевропейски езици, древни езици, позволява на Цветан Радославов да навлезе по-дълбоко в българската и старата история на света. Средата в която израства, обкръжението му и примера, който има за подражание, определят бъдещия му морален облик и разностранни интереси. Дядо му Христаки Павлович полага началото на славянобългарското обучение на свищовската младеж. Другият му дядо, Цвятко, е близък приятел и съратник на Георги С.Раковски и един от основателите на читалището в града. Двамата му вуйчовци, Димитър и Николай Павлович-братя на майка му-са не по малко известни радетели за пробуждане на националното съзнание у българите.

След като завършва университета в Лайпциг се завръща в България и работи като учител, философ, музикант, театрал, обществен деятел. Удивява всички със своите обширни познания в областта на ред хуманитарни науки, особено в областта на историята, филологията и психологията. Проявява жив интерес към археологията, етнографията и нумизматиката.

В музея се пази нумизматичната му сбирка от антични и средновековни монети, подарената от него колекция с повече от 100 геми и камеи, която е втората по големина след тази в археологическия музей в София.

Кореспонденцията му, която се съхранява в музея, хвърля светлина върху близките му отношения със семейството, роднини и приятели и говорят за това, колко обичан е бил той.

А запазените повече от 100 фотографии ни дават почти пълна представа за неговия и на семейството му живот.

Известна информация за учителствуването му и връзката му с учениците дават съхранените учителски тефтерчета, поканите от неговите ученици, поздравителните телеграми, които му изпращат. Тези материали позволяват да усетим по пълно атмосферата учител-ученик.

От спомените на Васил Пиндев, ученик на Цветан Радославов разбираме:

„..Към края на свършване на гимназията (средно гимназиално образование) ний вече бяхме възмажали и от другите учители разбрахме, че Цветан Радсолавов имал 4-5 доктората, така че с тази си култура той се издигна много пред нас и ний с голямо уважение и внимание го слушахме през време на предаване на уроците в часовете му.

Когато разбрахме, че Цветан Радославов има докторат и по музика и че е превел от италиански операта “Аида” на Верди – аз бях като ученик старши на духовата музика – често свирехме маршове в училищния двор и марширувахме. Той излизаше в двора с загърнато пардесю и вечно с цигарлък с цигара, пушейки, се вслушваше в нашата музика. Но както казвам по-горе неговата култура и образование застави всички да сме внимателни в обноските си и прочие към него, защото и той беше такъв към нас.

Към края на гимназиалния курс запитахме един учител защо г-н Радославов с тази си култура не отива в университета, а той ни отговори, че скромността на Радославов отива до “престъпност.” С голяма почит и уважение нашия випуск се раздели с г-н Радославов...”

Обезсмъртил е името си с пленителната, станала по-късно химн на България, песен “Мила Родино”. Тогава никой не се сеща да попита кой е автора на тази високопатриотична песен. Дори сестрите му не знаят, че песента е сътворена от техния „батьо”, а те с удоволствие я пеят на семейните сбирки. Самият Радославов казва : „Аз съм създал тази „Горда стара планина”, като съм мислил неведнъж. Неведнъж съм се възхищавал от прелестите на България. И най после можах да напиша текст, да изразя чувствата си към хубостите на своята родина и да намеря съответната нотировка. Защото винаги изпитвах неизразим възторг, когато погледът ми обладаваше дивния простор на родината.”

След завръщането с през 1928 г. в Свищов, най-любимото му място става музеят на Алеко, където ходи всеки ден и помага в пряката музейна работа на уредниците. Притежавания богат архивен фонд е едно предизвикателство към тези, които искат да навлязат по дълбоко в неговото дело, за да бъде представен и възприет от следващите поколения по-пълно и цялостно, по-живо./ Исторически Музей Свищов

Снимка: ДА „Архиви“

Рейтинг: 5.0
Последни новини
В Свищов пускат зелен коридор за ваксинация с Pfizer В Свищов пускат зелен коридор за ваксинация с Pfizer В Свищов заболелите от COVID са под 90 души, над четири пъти са намалели случаите за по-малко от месец В Свищов заболелите от COVID са под 90 души, над четири пъти са намалели случаите за по-малко от мес... В Свищов се организира общоградско поклонение пред паметта на Алеко Константинов В Свищов се организира общоградско поклонение пред паметта на Алеко Константинов Свищов се преклони пред паметта на загиналите български воини Свищов се преклони пред паметта на загиналите български воини Свищовлии днес се събират да честват 6 май - Деня на храбростта и празника на Българската армия Свищовлии днес се събират да честват 6 май - Деня на храбростта и празника на Българската армия В Свищов започва третиране със самолет за комари, кърлежи и бълхи В Свищов започва третиране със самолет за комари, кърлежи и бълхи В село Ореш отбелязаха 370г. от написването на първата българска печатна книга В село Ореш отбелязаха 370г. от написването на първата българска печатна книга БСП получи и върна мандата за съставяне на кабинет, отиваме на нови избори през юли БСП получи и върна мандата за съставяне на кабинет, отиваме на нови избори през юли Обраха общинска сграда в Свищов, липсват пари от касата Обраха общинска сграда в Свищов, липсват пари от касата Великденски концерт зарадва свищовлии, Първи български хор „Янко Мустаков“ поздрави  жителите и гостите на града Великденски концерт зарадва свищовлии, Първи български хор „Янко Мустаков“ поздрави жителите и гост... ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВЕЛИКДЕН Е! ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВЕЛИКДЕН Е! В Свищов идва благодатният огън, на Възкресение в полунощ всеки мирянин ще може да си вземе от него В Свищов идва благодатният огън, на Възкресение в полунощ всеки мирянин ще може да си вземе от него
Виж всички новини
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!