Свищов се обединява с 10 държави, включваме се в Пробега на мира и гордо поемаме пламтящия факел

Посланията на Пробега на мира свързват 10 държави по поречието на река Дунав, а от 2 до 11 юли маршрутът ще премине през повече от 35 населени места в България. За мисията на пламтящия факел в Деня на река Дунав разказва в "Нашият ден" Виолета Ангелова от "Пийс рън" България, съобщи БНР.

Пробегът на мира е международна щафета, символизираща всеобщия стремеж на човечеството към по-мирен свят. Основан е през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой в дух на любов, хармония и единство. Този дух, с който е пропит Пробегът, докосва сърцата на всички участници в него. Шри Чинмой е спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световна дружба и единство. Вярва, че спортът е мощно средство за изграждане на по-хармоничен и единен свят. 

6 юли – Плевен – Никопол – Белене – Ореш – Свищов
7 юли –  Свищов – Левски – Летница – Крушунските водопади – Павликени – Велико Търново

В момента Пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира. Хора от хиляди населени места по маршрута на щафетата – деца и възрастни, обикновени граждани и световни лидери – се присъединяват към участниците в Пробега, изминавайки с факела няколко крачки или няколко километра. Всеки влага своите мечти и надежди в една обща вълна на приятелство и добронамереност.

Чрез прякото участие на хората и информацията в медиите Пробегът на мира докосва живота на милиони. Всеки има възможност да подържи Факела. Не се събират средства, не се пропагандират политически каузи. Това е всъщност покана към всеки от нас да направи стъпка към един по-добър свят.

На 27 май 2022 година отборът на Пробега на мира поема по поречието на реката, която свързва 10 държави – Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова, Украйна и се влива в Черно море. Част от маршрута на Пробега на мира ще премине през България в периода 2-11 юли и ще посети следните населени места:

2 юли – Неготин (Сърбия) – Брегово – Видин
3 юли – Видин – Дунавци – Белоградчик
4 юли – Белоградчик – Дреновец – Лом – Ковачица – Козлодуй
5 юли – Козлодуй – Мизия – Оряхово (Бяла Слатина) – Кнежа – Долни Дъбник – Долна Митрополия – Плевен
6 юли – Плевен – Никопол – Белене – Ореш – Свищов
7 юли –  Свищов – Левски – Летница – Крушунските водопади – Павликени – Велико Търново
8 юли Велико Търново – Лясковец – Горна Оряховица – Полски Тръмбеш – Бяла – Русе
9 юли – Русе – Тутракан – Зафирово – ез. Сребърна – Айдемир – Силистра
10 юли – почивен
11 юли – Силистра –- Калипетрово – Кълъраш (Румъния) 

По план Отборът ще пробяга 804 км за период от 10 дни. През годините Факелът на мира преминава през много градове, където с участието на местните власти, неправителствени организации и граждани се организира тържествено посрещане на Факела на мира и отбора от бегачи.

Чест и радост е за отбора, ако населените места успеят да се включат в програмата по посрещане на Пробега на мира. През всички години от 1987-а досега посрещанията са били различни, но истински сърдечни. 

Снимки: "Пийс рън" България

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град Уникалната дъга от снощи стана хит сред свищовлии Уникалната дъга от снощи стана хит сред свищовлии Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов ударно набират войници за армията В Свищов ударно набират войници за армията В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Стотици свищовлии се събраха да танцуват заедно в центъра на града Стотици свищовлии се събраха да танцуват заедно в центъра на града
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!