Споразумение за сътрудничество сключиха Стопанската академия и Търговската гимназия в Свищов

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” и Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев” в Свищов сключиха споразумение за сътрудничество. Подписи под документа положиха ректорът на Академията проф. д-р Марияна Божинова и директорът на Търговската гимназия Румяна Иванова. Водени от желанието за съвместна подкрепа в процеса на сътрудничество между средното и висшето образование, двете страни се споразумяха да извършват съвместна учебна дейност по учебни предмети за придобиване на професионална подготовка в средната степен на образование при спазване изискванията на Закона за висшето образование и Закона за предучилищното и училищното образование. С подписване на споразумението, ПДТГ ще се превърне в асоциирано училище със специален статут, според измененията в Закона за висшето образование от м. февруари 2020 г. (чл. 21, ал.1, т.16).

Проф. Марияна Божинова и Румяна Иванова подчертаха, че Стопанската академия и Търговската гимназия са две емблематични за Свищов училища – иновативни, но в същото време и с вековни традиции –  Висшето училище отбеляза (на 01.09.2020 г.) 108 години от завещанието на своя дарител Димитър Ценов, а Търговската гимназия е създадена преди 135 години. Двете училища имат дългогодишно сътрудничество, но за първи път се подписва такъв стратегически договор, който ще продължи и ще надгради осъществяваното до момента партньорство.

Според клаузите в подписаното споразумение, двете страни ще сформират работна група, която ще изготвя ежегодно списък на учебните предмети за придобиване на професионална подготовка на учениците по професия „Организатор интернет приложения”, „Системен програмист”, „Организатор туристическа и агентска дейност”, „Икономическа информатика” и др. Ще бъдат разработвани и актуализирани учебни програми, за всеки предмет, по който ще се извършва съвместна учебна дейност, ще се създават съвместни учебни материали и помагала. Двете училища ще реализират проекти, насочени към повишаване на практическата насоченост на обучението, формиране на професионални компетентности и успешна реализация на учениците и студентите. Сред големите предимства за учениците, изучавали учебни предмети от съвместната дейност е че, когато бъдат приети за студенти в Свищовската академия ще им бъдат признати определени кредити и така ще могат да съкратят периода на своето обучение за висше образование.

В срещата по подписване на споразумението, от страна на домакините участваха още проф. д-р Любчо Варамезов – зам.-ректор „Учебна дейност” и доц. д-р Румен Ерусалимов – зам.-ректор „Студентска политика, институционални комуникации и продължаващо обучение”. Директорът на Търговската гимназия гостува в Академията заедно със своя зам.-директор Юлия Величкова и с екип от трима преподаватели, които ще са пряко ангажирани със съвместните дейности. В срещата участва и адвокат Калин Костов – преподавател в Свищовската академия, част от екипа на министъра на образованието и участник в разработването на текстовете на Закона за висшето образование. Той поздрави двете училища за подписаното споразумение и поясни, че това е модел, по който Министерството на образованието има желание да възстанови статута на т.нар. „елитни училища” в България.

Рейтинг: 0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи арестуваха водач с БМВ и му свалиха номерата Свищовските полицаи арестуваха водач с БМВ и му свалиха номерата В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи При престрелка в свищовско село застреляха в корема домашна овца При престрелка в свищовско село застреляха в корема домашна овца В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за превишена скорост Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за п... Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. Свищовските полицаи отказаха подкуп на пътя от 830 лв., нарушителят е привлечен като обвиняем Свищовските полицаи отказаха подкуп на пътя от 830 лв., нарушителят е привлечен като обвиняем
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!