Споразумение за сътрудничество сключиха Стопанската академия и Търговската гимназия в Свищов

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” и Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев” в Свищов сключиха споразумение за сътрудничество. Подписи под документа положиха ректорът на Академията проф. д-р Марияна Божинова и директорът на Търговската гимназия Румяна Иванова. Водени от желанието за съвместна подкрепа в процеса на сътрудничество между средното и висшето образование, двете страни се споразумяха да извършват съвместна учебна дейност по учебни предмети за придобиване на професионална подготовка в средната степен на образование при спазване изискванията на Закона за висшето образование и Закона за предучилищното и училищното образование. С подписване на споразумението, ПДТГ ще се превърне в асоциирано училище със специален статут, според измененията в Закона за висшето образование от м. февруари 2020 г. (чл. 21, ал.1, т.16).

Проф. Марияна Божинова и Румяна Иванова подчертаха, че Стопанската академия и Търговската гимназия са две емблематични за Свищов училища – иновативни, но в същото време и с вековни традиции –  Висшето училище отбеляза (на 01.09.2020 г.) 108 години от завещанието на своя дарител Димитър Ценов, а Търговската гимназия е създадена преди 135 години. Двете училища имат дългогодишно сътрудничество, но за първи път се подписва такъв стратегически договор, който ще продължи и ще надгради осъществяваното до момента партньорство.

Според клаузите в подписаното споразумение, двете страни ще сформират работна група, която ще изготвя ежегодно списък на учебните предмети за придобиване на професионална подготовка на учениците по професия „Организатор интернет приложения”, „Системен програмист”, „Организатор туристическа и агентска дейност”, „Икономическа информатика” и др. Ще бъдат разработвани и актуализирани учебни програми, за всеки предмет, по който ще се извършва съвместна учебна дейност, ще се създават съвместни учебни материали и помагала. Двете училища ще реализират проекти, насочени към повишаване на практическата насоченост на обучението, формиране на професионални компетентности и успешна реализация на учениците и студентите. Сред големите предимства за учениците, изучавали учебни предмети от съвместната дейност е че, когато бъдат приети за студенти в Свищовската академия ще им бъдат признати определени кредити и така ще могат да съкратят периода на своето обучение за висше образование.

В срещата по подписване на споразумението, от страна на домакините участваха още проф. д-р Любчо Варамезов – зам.-ректор „Учебна дейност” и доц. д-р Румен Ерусалимов – зам.-ректор „Студентска политика, институционални комуникации и продължаващо обучение”. Директорът на Търговската гимназия гостува в Академията заедно със своя зам.-директор Юлия Величкова и с екип от трима преподаватели, които ще са пряко ангажирани със съвместните дейности. В срещата участва и адвокат Калин Костов – преподавател в Свищовската академия, част от екипа на министъра на образованието и участник в разработването на текстовете на Закона за висшето образование. Той поздрави двете училища за подписаното споразумение и поясни, че това е модел, по който Министерството на образованието има желание да възстанови статута на т.нар. „елитни училища” в България.

Рейтинг: 0
Последни новини
Свищовлии от по-тревистите квартали внимавайте, има бум на хапещи кърлежи в страната Свищовлии от по-тревистите квартали внимавайте, има бум на хапещи кърлежи в страната Потенциално опасен астероид отново приближава Свищов, днес прелита покрай Земята Потенциално опасен астероид отново приближава Свищов, днес прелита покрай Земята Свищовски плаж стана арена на водни и въздушни атракции, стотици се събраха и дружно го почистиха Свищовски плаж стана арена на водни и въздушни атракции, стотици се събраха и дружно го почистиха В Свищовско по тъмно спипаха пиян на кирка с 2,64 промила водач на МПС В Свищовско по тъмно спипаха пиян на кирка с 2,64 промила водач на МПС С над 2 милиона лв. в Свищов превръщат в С над 2 милиона лв. в Свищов превръщат в "позлатен" Божи храм една полуразрушена църква - паметник н... В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В свищовско училище с народни хора и песни изпратиха 46 пълни отличници В свищовско училище с народни хора и песни изпратиха 46 пълни отличници Свищовско училище прави първата открита класна стая, следи и за качеството на въздуха Свищовско училище прави първата открита класна стая, следи и за качеството на въздуха Ученици и учители от Свищов жънат успехи на Националните олимпиади Ученици и учители от Свищов жънат успехи на Националните олимпиади В Деня на Дунав, летящи свищовлии ще наблюдават от високо града и реката В Деня на Дунав, летящи свищовлии ще наблюдават от високо града и реката В Свищовско са подложени на безводие, има реална опасност от бедствено положение В Свищовско са подложени на безводие, има реална опасност от бедствено положение Млада свищовлийка e гордост за училището и града си, получи максимален брой точки на НВО по математика Млада свищовлийка e гордост за училището и града си, получи максимален брой точки на НВО по математи...
Виж всички новини
водещи новини
Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град В Свищов ударно набират войници за армията В Свищов ударно набират войници за армията Студентка от Свищов спечели сребро от европейското по карате Студентка от Свищов спечели сребро от европейското по карате Свищовлии направиха фурор с уменията си на Националната олимпиада по история и цивилизации Свищовлии направиха фурор с уменията си на Националната олимпиада по история и цивилизации Свищов става столица на хорото, над 400 танцьори се надиграват на крепостта „Калето Свищов става столица на хорото, над 400 танцьори се надиграват на крепостта „Калето" В Свищов откриха нитрати в питейната вода, случаите на чревни инфекции нямат връзка с качеството и В Свищов откриха нитрати в питейната вода, случаите на чревни инфекции нямат връзка с качеството и В Свищов и София отбелязаха 125 години от гибелта на Алеко Константинов В Свищов и София отбелязаха 125 години от гибелта на Алеко Константинов Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце В Свищов тържествено бе отбелязан Денят на храбростта и празника на Българската армия В Свищов тържествено бе отбелязан Денят на храбростта и празника на Българската армия Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!