Споразумение за сътрудничество сключиха Стопанската академия и Търговската гимназия в Свищов

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” и Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев” в Свищов сключиха споразумение за сътрудничество. Подписи под документа положиха ректорът на Академията проф. д-р Марияна Божинова и директорът на Търговската гимназия Румяна Иванова. Водени от желанието за съвместна подкрепа в процеса на сътрудничество между средното и висшето образование, двете страни се споразумяха да извършват съвместна учебна дейност по учебни предмети за придобиване на професионална подготовка в средната степен на образование при спазване изискванията на Закона за висшето образование и Закона за предучилищното и училищното образование. С подписване на споразумението, ПДТГ ще се превърне в асоциирано училище със специален статут, според измененията в Закона за висшето образование от м. февруари 2020 г. (чл. 21, ал.1, т.16).

Проф. Марияна Божинова и Румяна Иванова подчертаха, че Стопанската академия и Търговската гимназия са две емблематични за Свищов училища – иновативни, но в същото време и с вековни традиции –  Висшето училище отбеляза (на 01.09.2020 г.) 108 години от завещанието на своя дарител Димитър Ценов, а Търговската гимназия е създадена преди 135 години. Двете училища имат дългогодишно сътрудничество, но за първи път се подписва такъв стратегически договор, който ще продължи и ще надгради осъществяваното до момента партньорство.

Според клаузите в подписаното споразумение, двете страни ще сформират работна група, която ще изготвя ежегодно списък на учебните предмети за придобиване на професионална подготовка на учениците по професия „Организатор интернет приложения”, „Системен програмист”, „Организатор туристическа и агентска дейност”, „Икономическа информатика” и др. Ще бъдат разработвани и актуализирани учебни програми, за всеки предмет, по който ще се извършва съвместна учебна дейност, ще се създават съвместни учебни материали и помагала. Двете училища ще реализират проекти, насочени към повишаване на практическата насоченост на обучението, формиране на професионални компетентности и успешна реализация на учениците и студентите. Сред големите предимства за учениците, изучавали учебни предмети от съвместната дейност е че, когато бъдат приети за студенти в Свищовската академия ще им бъдат признати определени кредити и така ще могат да съкратят периода на своето обучение за висше образование.

В срещата по подписване на споразумението, от страна на домакините участваха още проф. д-р Любчо Варамезов – зам.-ректор „Учебна дейност” и доц. д-р Румен Ерусалимов – зам.-ректор „Студентска политика, институционални комуникации и продължаващо обучение”. Директорът на Търговската гимназия гостува в Академията заедно със своя зам.-директор Юлия Величкова и с екип от трима преподаватели, които ще са пряко ангажирани със съвместните дейности. В срещата участва и адвокат Калин Костов – преподавател в Свищовската академия, част от екипа на министъра на образованието и участник в разработването на текстовете на Закона за висшето образование. Той поздрави двете училища за подписаното споразумение и поясни, че това е модел, по който Министерството на образованието има желание да възстанови статута на т.нар. „елитни училища” в България.

Рейтинг: 0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
В Свищов ударно набират войници за армията В Свищов ударно набират войници за армията Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Заловиха врачанин разчленил и взел парите на свищовски уличен кафе автомат Заловиха врачанин разчленил и взел парите на свищовски уличен кафе автомат Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Уникалната дъга от снощи стана хит сред свищовлии Уникалната дъга от снощи стана хит сред свищовлии Свищовските полицаи арестуваха водач с БМВ и му свалиха номерата Свищовските полицаи арестуваха водач с БМВ и му свалиха номерата Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!