С български и руски знамена и венци в Свищов отбелязаха 145 години от освобождението на града

В навечерието на 27 юни поредица от събития отбелязаха 145-годишнината от освобождението на град Свищов.

В неделния ден, от 10.30 часа, празничното честване започна в църквата „Свето Троица“ с молебен за здравето на военнослужещите и благополучието на България. След това, от 11.00 часа, на Братската могила в местността Паметниците се състоя общоградско поклонение, с военен ритуал по полагане на венци и цветя, в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и за освобождението на Свищов.

Събитието започна с песните „Тих бял Дунав“ и „Из кръв и дим“, в изпълнение на Първи български хор „Янко Мустаков“, с диригент Елизебет Людмилова, след което Грациела-Софи Маринова, ученичка от СУ „Димитър Благоев“ рецитира възторжено стихотворението „Ти, Родино“.

Панихида в памет на загиналите за свободата на отечеството български, руски, украински, белоруски, румънски и финландски воини отслужи отец Михаил, а със съдействието на Военно формирование 28880 – гр. Белене и Духовия оркестър към 55-ти инженерен полк се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя на Братската могила.

Кметът на Свищов д-р Генчо Генчев произнесе тържествено слово, в което каза: „Тук, в местността Паметниците лежат костите на нашите освободители. Техните имена остават завинаги в историята на България, а успешният десант на главните руски сили е пример за героизъм и себеотрицание в световната история. Това място, където беше извършено историческото преминаване на река Дунав е свещено за признателния български народ, който помни и тачи с онази обич и преклонение, каквито може да роди само българската душа…. Тук признателните поколения идваме, за да изразим своята почит и уважение към загиналите герои, защото нашата памет е отплата за тяхната смърт. Поклон пред подвига и саможертвата на загиналите за освобождението на Свищов и за независимостта, и свободата на България!“.

Специални гости на събитието бяха Виктор Токтаев – Аташе на Руската федерация в гр. Русе и заместник-ректорът на СА „Д. А. Ценов“ доц. д-р Искра Пентелеева, а поздравителни адреси бяха получени от Президента на Република България ген. Румен Радев, посланикът на Руската Федерация в България Елеонора Митрофанова, вр.и.д. Генерален консул на Русия в гр. Русе Любов Агеева, Силвия Георгиева – изпълнителен директор на НСОРБ, кметове на общини и кметства, председатели на Общински съвети, неправителствени организации и приятели на Свищов.

След приключване на официалната церемония, цветя бяха положени също на паметника на генерал Драгомиров и паметната плоча пред паметника, издигнат по повод 100-години от Освобождението.

На празничния 27 юни в Свищов предстои концерт на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“, гр. Плевен, който ще се състои от 20.00 часа на централния площад „Алеко“ в града.

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав При престрелка в свищовско село застреляха в корема домашна овца При престрелка в свищовско село застреляха в корема домашна овца Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. Свищовските полицаи отказаха подкуп на пътя от 830 лв., нарушителят е привлечен като обвиняем Свищовските полицаи отказаха подкуп на пътя от 830 лв., нарушителят е привлечен като обвиняем Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов Свищовските полицаи арестуваха водач с БМВ и му свалиха номерата Свищовските полицаи арестуваха водач с БМВ и му свалиха номерата Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на града Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на гр... Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!