Свищовски ресторантьори излязоха на протест, готвят блокади

Ресторантьори от Свищов се включиха в протестите от днес.

Над 1000 души – служители и собственици на заведения, излязоха на протест във Велико Търново заради новите противоепидемични мерки, обявени от здравното министерство. Сборният пункт бе на паметник „Майка България“, където се събраха представители и на други сфери, засегнати от ограниченията. Освен от Велико Търново, имаше хора също от Горна Оряховица, Свищов, Велики Преслав и др. Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов заяви, че туристическият бранш има готовност да блокира цялата държава.
„Всички браншови организации ще бойкотираме тази заповед и няма да я спазим. Нито ще спазим работното време до 22,00 ч., нито затварянето на нощните клубове. В сряда получихме писмо от здравния министър д-р Стойчо Кацаров, на което 40 организации отговорихме кои биха били най-щадящите мерки за бизнеса. Нищо от това не беше взето предвид. Много ясно беше изразено нашето желание да не затваряме, тъй като има налични ваксини и не сме в ситуацията от преди една година. Очевидно здравната система е в същото положение, но ние отказваме да носим здравна отговорност. Искаме тази здравна отговорност да бъде споделена“, заяви Алибегов. Той подчерта, че заведенията не са и не са били разпространители на Covid-19, но за пореден път се изважда хотелиерският и ресторантьорският бранш, които да поемат цялата отговорност. Алибегов допълни, че на среща с държавния главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев са дали своето предложение държавата, като най-голям работодател, да даде пример на обществото и да ваксинира своите служители, както и да изготви информационни брошури за ползите от ваксините.
„Нищо от това не се случи, държавната администрация не е ваксинирана, по-лошо – много лекари не са ваксинирани. И сега се получава така, че ще идват неваксинирани служители в нашите обекти, за да проверяват дали ние и нашите клиенти сме ваксинирани. Няма да допуснем това. От понеделник блокираме цялата страна“, категоричен е Алибегов.
„Тези мерки са абсолютно неадекватни. Ние като браншови организации – БХРА, БАЗ и др., сме обединени в едно цяло. Създали сме наш кризисен щаб, който комуникира с Министерство на здравеопазването и всички ангажирани институции. Нашата цел е една – да обясним на тези хора, че когато се въвеждат някакви мерки и рестрикции, трябва да седнат заедно с браншовите организации, за да се обсъдят какви да са тези мерки. Досега такава среща не е имало“, заяви Димитър Манолов, собственик на верига заведения във В. Търново.
Недоволните носеха плакати с надписи „Станахме изкупителна жерта на кризата“, „Ваксината е личен избор, а не условие за работа“, „Не на вечерния час“, „Имаме право на труд“ и др.
„Смятам, че имаме равни права с всички останали и това, което искаме е да работим. С какво сме по-различни от останалите? Аз плащам 450 лв. квартира, отделно ток и вода. Като спрем да работим кой ще ми дава пари? Миналата година взех едва 100 лв. от борсата за периода, в който бяхме затворени. Още не мога да платя натрупаните задължения“, сподели Валентина, която работи в заведение за хранене в старата столица.
От центъра на града протестиращите се отправиха към кръговото кръстовище пред „Billa“, където блокираха за кратко движението. Оттам шествието се върне по бул. „Никола Габровски“ и приключи пред сградата на Общината.

Източник: Янтра Днес

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Университетът в Кеймбридж награди шест свищовски деца за отлично издържани изпити Университетът в Кеймбридж награди шест свищовски деца за отлично издържани изпити В Свищов отбелязаха Световния ден на туризма с обиколка на най-известните забележителности в града В Свищов отбелязаха Световния ден на туризма с обиколка на най-известните забележителности в града В свищовски квартал започна строителството на супер модерна зона за спорт и отдих В свищовски квартал започна строителството на супер модерна зона за спорт и отдих В Свищов млад мотопедист е потрошен след удар с автомобил на кръстовище в града В Свищов млад мотопедист е потрошен след удар с автомобил на кръстовище в града Свищовлии отпразнуваха празника на града си с поредица от културни събития Свищовлии отпразнуваха празника на града си с поредица от културни събития Сребро и бронз донесоха в Свищов джудистите ни от турнир в Румъния и Пловдив Сребро и бронз донесоха в Свищов джудистите ни от турнир в Румъния и Пловдив За 15 хил. лв. започнаха нови разкопки в Свищов, ще развиваме туризъм в района За 15 хил. лв. започнаха нови разкопки в Свищов, ще развиваме туризъм в района Румен Радев: Време е Борисов да се кандидатира за президент Румен Радев: Време е Борисов да се кандидатира за президент В Свищов арестуваха нашмъркан с два вида наркотици да върти волана из града, иззет е и 1 грам материал В Свищов арестуваха нашмъркан с два вида наркотици да върти волана из града, иззет е и 1 грам матери... Арестуваха шофьор опитал да избяга от свищовските полицаи Арестуваха шофьор опитал да избяга от свищовските полицаи Свищовски джудисти завоюваха три медала от международно състезание Свищовски джудисти завоюваха три медала от международно състезание Ученици от Катранов сами събраха 420 лв. и ги дариха на свищовски деца с увреждания Ученици от Катранов сами събраха 420 лв. и ги дариха на свищовски деца с увреждания
Виж всички новини
водещи новини
Златната Ивет Горанова VIP гост в Свищов, учредиха и специална стипендия Златната Ивет Горанова VIP гост в Свищов, учредиха и специална стипендия Свищовлия на косъм от смъртта, светкавично спасен в нашата болница Свищовлия на косъм от смъртта, светкавично спасен в нашата болница В Свищовско откраднаха покрив, полицаите светкавично издирили липсващите плоскости В Свищовско откраднаха покрив, полицаите светкавично издирили липсващите плоскости Студентка от Свищов спечели първия златен медал за България от Олимпиадата в Токио Студентка от Свищов спечели първия златен медал за България от Олимпиадата в Токио Свищов може да стане хит за СПА туризъм в региона още догодина Свищов може да стане хит за СПА туризъм в региона още догодина Трима ранени при катастрофа на пътя Свищов - Ореш Трима ранени при катастрофа на пътя Свищов - Ореш Четирима са пострадали при катастрофа на път от Свищов за Търново Четирима са пострадали при катастрофа на път от Свищов за Търново В Свищов започва раздаването на хранителни продукти от БЧК на най-нуждаещите се лица В Свищов започва раздаването на хранителни продукти от БЧК на най-нуждаещите се лица Младеж с увреждане в Свищов получи стипендия от американско семейство Младеж с увреждане в Свищов получи стипендия от американско семейство В Свищов влак блъсна камион на прелез - Снимки В Свищов влак блъсна камион на прелез - Снимки Красимир Дачев: Очаква ни зимата на Жан Виденов, предприятията ще спрат, токът ще бъде 500лв. Красимир Дачев: Очаква ни зимата на Жан Виденов, предприятията ще спрат, токът ще бъде 500лв. В Свищовско арестуваха мъж потрошил с чук кола и трактор на свой съселянин В Свищовско арестуваха мъж потрошил с чук кола и трактор на свой съселянин
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!