Разпадна се фасадата на Свищовската академия, сградата се руши

Вече трета година една от основните сгради на Стопанската академия в Свищов пропада. Преди дни огромни парчета бетон се отчупиха от фасадата. Висшето учебно заведение няма достатъчно средства за укрепителни дейности и ремонт и търси финансиране.

Сградата на Стопанската академия е строена преди повече от 40 години. Оттогава не е и ремонтирана. Основите ѝ са изградени върху подвижни льосови почви, което води до раздвижване на земните пластове и напукване на фасадата.

"Наскоро от фугата се отцепиха големи парчета бетон и паднаха, но за щастие няма пострадали, защото се случи през тъмната част на деня. Ние сме оградили и сме поставили табелка, с която предупреждаваме минаващите да се пазят", обясни помощник-ректорът Венцислав Танев.

Вече е извършена техническо-конструктивна перспектива, а от Минно-геоложкия институт се очаква експертен доклад след сондажи за състоянието на почвата и основите.

"Този проблем се задълбочава и ще възникнат още по-сериозни проблеми относно това разцепване на двата корпуса. И това може да доведе до непредсказуеми последствия", уточни Венцислав Танев.

С експертния доклад и цялата информация за опасната сграда от ВУЗ-а ще поискат финансиране от Министерството на образованието и науката. Никой не може да изчисли към момента колко точно ще струват укрепването и ремонтът.

"Ние ще искаме да бъде направена количествено-стойностна сметка и всички тези документи ще бъдат входирани в МОН, те имат финалната дума. През последните години цените на строителните материали в държавата нарастват значително. Аз не съм специалист, но цената на желязото през последната една година е 100% повишена. Цената на труда също", заяви финансовият директор на Стопанската академия доц. Марин Маринов.

Академичният компютърен център, аудитории и много кабинети от опасната сграда вече близо година са запечатани. От Стопанската академия се тревожат, че с отлагането на укрепителните дейности разходите в бъдеще ще се увеличат.

Източник и кадър: България Он Еър

Рейтинг: 3.0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
Заловиха врачанин разчленил и взел парите на свищовски уличен кафе автомат Заловиха врачанин разчленил и взел парите на свищовски уличен кафе автомат Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов Преподавател от Свищов стана Преподавател от Свищов стана "Учител на годината" на България Свищовските полицаи арестуваха водач с БМВ и му свалиха номерата Свищовските полицаи арестуваха водач с БМВ и му свалиха номерата Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство При престрелка в свищовско село застреляха в корема домашна овца При престрелка в свищовско село застреляха в корема домашна овца
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!