Разпадна се фасадата на Свищовската академия, сградата се руши

Вече трета година една от основните сгради на Стопанската академия в Свищов пропада. Преди дни огромни парчета бетон се отчупиха от фасадата. Висшето учебно заведение няма достатъчно средства за укрепителни дейности и ремонт и търси финансиране.

Сградата на Стопанската академия е строена преди повече от 40 години. Оттогава не е и ремонтирана. Основите ѝ са изградени върху подвижни льосови почви, което води до раздвижване на земните пластове и напукване на фасадата.

"Наскоро от фугата се отцепиха големи парчета бетон и паднаха, но за щастие няма пострадали, защото се случи през тъмната част на деня. Ние сме оградили и сме поставили табелка, с която предупреждаваме минаващите да се пазят", обясни помощник-ректорът Венцислав Танев.

Вече е извършена техническо-конструктивна перспектива, а от Минно-геоложкия институт се очаква експертен доклад след сондажи за състоянието на почвата и основите.

"Този проблем се задълбочава и ще възникнат още по-сериозни проблеми относно това разцепване на двата корпуса. И това може да доведе до непредсказуеми последствия", уточни Венцислав Танев.

С експертния доклад и цялата информация за опасната сграда от ВУЗ-а ще поискат финансиране от Министерството на образованието и науката. Никой не може да изчисли към момента колко точно ще струват укрепването и ремонтът.

"Ние ще искаме да бъде направена количествено-стойностна сметка и всички тези документи ще бъдат входирани в МОН, те имат финалната дума. През последните години цените на строителните материали в държавата нарастват значително. Аз не съм специалист, но цената на желязото през последната една година е 100% повишена. Цената на труда също", заяви финансовият директор на Стопанската академия доц. Марин Маринов.

Академичният компютърен център, аудитории и много кабинети от опасната сграда вече близо година са запечатани. От Стопанската академия се тревожат, че с отлагането на укрепителните дейности разходите в бъдеще ще се увеличат.

Източник и кадър: България Он Еър

Рейтинг: 3.0
Последни новини
Свищовлии от по-тревистите квартали внимавайте, има бум на хапещи кърлежи в страната Свищовлии от по-тревистите квартали внимавайте, има бум на хапещи кърлежи в страната Потенциално опасен астероид отново приближава Свищов, днес прелита покрай Земята Потенциално опасен астероид отново приближава Свищов, днес прелита покрай Земята Свищовски плаж стана арена на водни и въздушни атракции, стотици се събраха и дружно го почистиха Свищовски плаж стана арена на водни и въздушни атракции, стотици се събраха и дружно го почистиха В Свищовско по тъмно спипаха пиян на кирка с 2,64 промила водач на МПС В Свищовско по тъмно спипаха пиян на кирка с 2,64 промила водач на МПС С над 2 милиона лв. в Свищов превръщат в С над 2 милиона лв. в Свищов превръщат в "позлатен" Божи храм една полуразрушена църква - паметник н... В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В свищовско училище с народни хора и песни изпратиха 46 пълни отличници В свищовско училище с народни хора и песни изпратиха 46 пълни отличници Свищовско училище прави първата открита класна стая, следи и за качеството на въздуха Свищовско училище прави първата открита класна стая, следи и за качеството на въздуха Ученици и учители от Свищов жънат успехи на Националните олимпиади Ученици и учители от Свищов жънат успехи на Националните олимпиади В Деня на Дунав, летящи свищовлии ще наблюдават от високо града и реката В Деня на Дунав, летящи свищовлии ще наблюдават от високо града и реката В Свищовско са подложени на безводие, има реална опасност от бедствено положение В Свищовско са подложени на безводие, има реална опасност от бедствено положение Млада свищовлийка e гордост за училището и града си, получи максимален брой точки на НВО по математика Млада свищовлийка e гордост за училището и града си, получи максимален брой точки на НВО по математи...
Виж всички новини
водещи новини
Домът за стари хора в Свищов отбеляза с пъстър празник 112 години от създаването си Домът за стари хора в Свищов отбеляза с пъстър празник 112 години от създаването си Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Свищовските полицаи извадиха камерата, 58 състезатели изгоряха само за един ден Свищовските полицаи извадиха камерата, 58 състезатели изгоряха само за един ден Свищовлии направиха фурор с уменията си на Националната олимпиада по история и цивилизации Свищовлии направиха фурор с уменията си на Националната олимпиада по история и цивилизации В Свищов ударно набират войници за армията В Свищов ударно набират войници за армията Студентка от Свищов спечели сребро от европейското по карате Студентка от Свищов спечели сребро от европейското по карате Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на града Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на гр... В Свищов тържествено бе отбелязан Денят на храбростта и празника на Българската армия В Свищов тържествено бе отбелязан Денят на храбростта и празника на Българската армия Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Свищов става столица на хорото, над 400 танцьори се надиграват на крепостта „Калето Свищов става столица на хорото, над 400 танцьори се надиграват на крепостта „Калето"
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!