Лебеди, край Паметниците в Свищов - ето експертното мнение

 Немите лебеди (Cygnus olor) са един от четирите вида лебеди (поен, тундров и черен), които се срещат в България. Срещат се в разнообразни влажни зони – езера, блата, язовири, рибарници, стари корита на реки и др. Към средата на месец май гнездящите двойки у нас вече имат малки.

снимка: Зорница Петкова

Да се наблюдават неми лебеди в местността „Паметниците“ край град Свищов не е нещо необичайно. Още повече, че през тази година нивото на Дунав е доста ниско и голяма част от влажните зони по реката, където гнездят немите лебеди, са сухи – Защитена местност „Калимок-Бръшлен“, Гарванско блато, Пожеревско блато и др. Заради ниското ниво, по река Дунав са се образували множество от т.нар. пясъчни коси, които концентрират голям брой видове птици. Почти навсякъде, където има пясъчни коси, сме установявали големи струпвания на птици, най-вече от корморани, чайки, чапли, патици, пеликани, дъждосвирци, така също и лебеди. Река Дунав е едно от важните места, където се срещат неми лебеди целогодишно, както през размножителния сезон, така и по време на миграции и зимуване. През последната седмица, освен в местността „Паметниците“, ги наблюдавахме и на пясъчната коса срещу Пристанище – Свищов, до град Белене, на носа на остров Вардим, до устието на река Янтра, както и около остров Батин. Получихме сигнали, че и на много други места по Дунав, хората са ги наблюдавали – край с. Гомотарци, около гр. Козлодуй, край с. Мартен, както и в Силистренско. Така че не е нещо необичайно. Най-често немите лебеди могат да бъдат наблюдавани в река Дунав по време на пролетната и есенната миграция, както и през зимата. По време на традиционните Среднозимни преброявания на водолюбивите птици, които се провеждат всяка година в средата на месец януари, почти винаги сме ги наблюдавали в района на местността „Паметниците“ и „Чомурлука“. Иначе блатата на остров Персин (Белене) са едно от най-важните места в страната, където немите лебеди гнездят. През отделни години лебедите успешно се размножават и в рибарници Хаджидимитрово. През последните няколко години видът започна да гнезди и в микроязовир до село Павел, както и в старо корито на река Янтра до село Ценово.

Немият лебед е защитен вид. Включен е в Червената книга на България в категория „Уязвим“. Оценката на гнездовата му популация в страната е 80 – 150 двойки.   

 Статия - Свилен Чешмеджиев - Българско дружество за защита на птиците

Рейтинг: 0
Последни новини
Кметът Генчев: С рекордните 33 милиона лв. Община Свищов ще реализира мащабни проекти през тази година Кметът Генчев: С рекордните 33 милиона лв. Община Свищов ще реализира мащабни проекти през тази годи... Премиерът Борисов: Средната учителска заплата ще достигне 2500 лева, образованието остава приоритет Премиерът Борисов: Средната учителска заплата ще достигне 2500 лева, образованието остава приоритет Видеоклипове от Свищов прославиха града ни в цяла България Видеоклипове от Свищов прославиха града ни в цяла България С индианско кану от Свищов до остров Вардим, приключение по река Дунав Видео С индианско кану от Свищов до остров Вардим, приключение по река Дунав Правителството дава по близо 5 000 лв. на музикантите заради пандемията Правителството дава по близо 5 000 лв. на музикантите заради пандемията Нови 3 случая на COVID в Катранов при първокласник и още двама учители Нови 3 случая на COVID в Катранов при първокласник и още двама учители Вилияна от Свищов е номинирана от фондацията на Димитър Бербатов за Клуба на успелите деца на България Вилияна от Свищов е номинирана от фондацията на Димитър Бербатов за Клуба на успелите деца на Българ... Затягат COVID мерките  в Свищов, от утре се затварят зали и се спират мероприятия Затягат COVID мерките в Свищов, от утре се затварят зали и се спират мероприятия Всеки свищовлия вече може да си запази час за ваксинация срещу COVID-19 Всеки свищовлия вече може да си запази час за ваксинация срещу COVID-19 Цесекари от Свищов с дарение от над 7000лв. за болницата Цесекари от Свищов с дарение от над 7000лв. за болницата От днес спират осветлението на пътя водещ към ж.к. „Симеон Ванков“ От днес спират осветлението на пътя водещ към ж.к. „Симеон Ванков“ Днес в Свищов почетоха паметта на загиналите при земетресението от 1977 година Днес в Свищов почетоха паметта на загиналите при земетресението от 1977 година
Виж всички новини
Инициативи водещи новини
Газта идва в Свищов до октомври, днес стартира изграждането на последните 42 км от газопровода Газта идва в Свищов до октомври, днес стартира изграждането на последните 42 км от газопровода В Свищов правят модерен и с удобства В Свищов правят модерен и с удобства "Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслуж... За 250 хил. лв. осем свищовски села грейват с ново модерно осветление За 250 хил. лв. осем свищовски села грейват с ново модерно осветление Свищовските митничари спипаха близо половин тон контрабанден тютюн в нелегален цех Свищовските митничари спипаха близо половин тон контрабанден тютюн в нелегален цех Правителството отпусна 1.6 милиона лв. на Свищов  за ремонт на спортна зала Правителството отпусна 1.6 милиона лв. на Свищов за ремонт на спортна зала "Септември" Кметът на Свищов д-р Генчо Генчев на среща при премиера Бойко Борисов Кметът на Свищов д-р Генчо Генчев на среща при премиера Бойко Борисов Домашен производител на ракийка изгоря след обява в интернет, свищовските митничари му конфискуваха 143 литра Домашен производител на ракийка изгоря след обява в интернет, свищовските митничари му конфискуваха ... Нанесоха телесна повреда на полицай от Свищов с метална кофа, има арестуван Нанесоха телесна повреда на полицай от Свищов с метална кофа, има арестуван В свищовско село разбиха тухлена стена и обраха склад за растителни препарати В свищовско село разбиха тухлена стена и обраха склад за растителни препарати Днес Свищов се сдоби с четири еко контейнера за дрехи и обувки Днес Свищов се сдоби с четири еко контейнера за дрехи и обувки
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!