Лебеди, край Паметниците в Свищов - ето експертното мнение

 Немите лебеди (Cygnus olor) са един от четирите вида лебеди (поен, тундров и черен), които се срещат в България. Срещат се в разнообразни влажни зони – езера, блата, язовири, рибарници, стари корита на реки и др. Към средата на месец май гнездящите двойки у нас вече имат малки.

снимка: Зорница Петкова

Да се наблюдават неми лебеди в местността „Паметниците“ край град Свищов не е нещо необичайно. Още повече, че през тази година нивото на Дунав е доста ниско и голяма част от влажните зони по реката, където гнездят немите лебеди, са сухи – Защитена местност „Калимок-Бръшлен“, Гарванско блато, Пожеревско блато и др. Заради ниското ниво, по река Дунав са се образували множество от т.нар. пясъчни коси, които концентрират голям брой видове птици. Почти навсякъде, където има пясъчни коси, сме установявали големи струпвания на птици, най-вече от корморани, чайки, чапли, патици, пеликани, дъждосвирци, така също и лебеди. Река Дунав е едно от важните места, където се срещат неми лебеди целогодишно, както през размножителния сезон, така и по време на миграции и зимуване. През последната седмица, освен в местността „Паметниците“, ги наблюдавахме и на пясъчната коса срещу Пристанище – Свищов, до град Белене, на носа на остров Вардим, до устието на река Янтра, както и около остров Батин. Получихме сигнали, че и на много други места по Дунав, хората са ги наблюдавали – край с. Гомотарци, около гр. Козлодуй, край с. Мартен, както и в Силистренско. Така че не е нещо необичайно. Най-често немите лебеди могат да бъдат наблюдавани в река Дунав по време на пролетната и есенната миграция, както и през зимата. По време на традиционните Среднозимни преброявания на водолюбивите птици, които се провеждат всяка година в средата на месец януари, почти винаги сме ги наблюдавали в района на местността „Паметниците“ и „Чомурлука“. Иначе блатата на остров Персин (Белене) са едно от най-важните места в страната, където немите лебеди гнездят. През отделни години лебедите успешно се размножават и в рибарници Хаджидимитрово. През последните няколко години видът започна да гнезди и в микроязовир до село Павел, както и в старо корито на река Янтра до село Ценово.

Немият лебед е защитен вид. Включен е в Червената книга на България в категория „Уязвим“. Оценката на гнездовата му популация в страната е 80 – 150 двойки.   

 Статия - Свилен Чешмеджиев - Българско дружество за защита на птиците

Рейтинг: 0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град Свищов Инфо спаси стотици коли от погром, лед като орехи наби крайдунавския град Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце В Свищов ударно набират войници за армията В Свищов ударно набират войници за армията Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов Преподавател от Свищов стана Преподавател от Свищов стана "Учител на годината" на България Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за превишена скорост Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за п... Свищовските полицаи арестуваха водач с БМВ и му свалиха номерата Свищовските полицаи арестуваха водач с БМВ и му свалиха номерата Свищовските полицаи отказаха подкуп на пътя от 830 лв., нарушителят е привлечен като обвиняем Свищовските полицаи отказаха подкуп на пътя от 830 лв., нарушителят е привлечен като обвиняем В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!