Лебеди, край Паметниците в Свищов - ето експертното мнение

 Немите лебеди (Cygnus olor) са един от четирите вида лебеди (поен, тундров и черен), които се срещат в България. Срещат се в разнообразни влажни зони – езера, блата, язовири, рибарници, стари корита на реки и др. Към средата на месец май гнездящите двойки у нас вече имат малки.

снимка: Зорница Петкова

Да се наблюдават неми лебеди в местността „Паметниците“ край град Свищов не е нещо необичайно. Още повече, че през тази година нивото на Дунав е доста ниско и голяма част от влажните зони по реката, където гнездят немите лебеди, са сухи – Защитена местност „Калимок-Бръшлен“, Гарванско блато, Пожеревско блато и др. Заради ниското ниво, по река Дунав са се образували множество от т.нар. пясъчни коси, които концентрират голям брой видове птици. Почти навсякъде, където има пясъчни коси, сме установявали големи струпвания на птици, най-вече от корморани, чайки, чапли, патици, пеликани, дъждосвирци, така също и лебеди. Река Дунав е едно от важните места, където се срещат неми лебеди целогодишно, както през размножителния сезон, така и по време на миграции и зимуване. През последната седмица, освен в местността „Паметниците“, ги наблюдавахме и на пясъчната коса срещу Пристанище – Свищов, до град Белене, на носа на остров Вардим, до устието на река Янтра, както и около остров Батин. Получихме сигнали, че и на много други места по Дунав, хората са ги наблюдавали – край с. Гомотарци, около гр. Козлодуй, край с. Мартен, както и в Силистренско. Така че не е нещо необичайно. Най-често немите лебеди могат да бъдат наблюдавани в река Дунав по време на пролетната и есенната миграция, както и през зимата. По време на традиционните Среднозимни преброявания на водолюбивите птици, които се провеждат всяка година в средата на месец януари, почти винаги сме ги наблюдавали в района на местността „Паметниците“ и „Чомурлука“. Иначе блатата на остров Персин (Белене) са едно от най-важните места в страната, където немите лебеди гнездят. През отделни години лебедите успешно се размножават и в рибарници Хаджидимитрово. През последните няколко години видът започна да гнезди и в микроязовир до село Павел, както и в старо корито на река Янтра до село Ценово.

Немият лебед е защитен вид. Включен е в Червената книга на България в категория „Уязвим“. Оценката на гнездовата му популация в страната е 80 – 150 двойки.   

 Статия - Свилен Чешмеджиев - Българско дружество за защита на птиците

Рейтинг: 0
Последни новини
Опашки за шарани се извиха днес в Свищов, утре празнуваме Никулден Опашки за шарани се извиха днес в Свищов, утре празнуваме Никулден Подкрепете Свищов в гласуване за 100-те национални туристически обекта Подкрепете Свищов в гласуване за 100-те национални туристически обекта Премиерът Борисов: Подготвихме се бързо, ваксиниране само пожелание и безплатно Премиерът Борисов: Подготвихме се бързо, ваксиниране само пожелание и безплатно ОФИЦИАЛНО: Как да предпазим семейството си след заразяване с COVID-19 Видео ОФИЦИАЛНО: Как да предпазим семейството си след заразяване с COVID-19 Свищовската гора да стане защитена зона, това предлагат екоинспектори Свищовската гора да стане защитена зона, това предлагат екоинспектори Сестра Македонска пребори коварния COVID, тя e пожелала отново да се върне в болницата Сестра Македонска пребори коварния COVID, тя e пожелала отново да се върне в болницата ОФИЦИАЛНО: Определиха 5 фази за доброволно и безплатно ваксиниране на населението срещу COVID-19 ОФИЦИАЛНО: Определиха 5 фази за доброволно и безплатно ваксиниране на населението срещу COVID-19 От днес в Свищов може да се види творчеството на един от най-забележителните художници в България От днес в Свищов може да се види творчеството на един от най-забележителните художници в България Кметът на Свищов отново влиза като доброволец в болницата Видео Кметът на Свищов отново влиза като доброволец в болницата Красавица от Свищов стана доброволец, едновременно помага на пациенти в две болници Красавица от Свищов стана доброволец, едновременно помага на пациенти в две болници Прокуратурата ще проверява 9 медицински сестри от Свищов, едновременно излезли в отпуск Прокуратурата ще проверява 9 медицински сестри от Свищов, едновременно излезли в отпуск Кметът Генчев: Лъжа е, че болницата в Свищов не приема пациенти Кметът Генчев: Лъжа е, че болницата в Свищов не приема пациенти
Виж всички новини
Инициативи Водещи новини
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!