Край Свищов се намира единствената на Балканите ферма за скариди

Първата на Балкасния полуостров ферма за отглежданне на скариди се намира край Свищов. Обектът е изграден по проект, финансиран по ОП „Програма за морско дело и рибарство” на обща стойност 1 416 123 лв. От тях размерът на безвъзмездно отпуснати средства е 708 061 лв, европейското финансиране е  531 046 лв., а националното 177 015 лв. 

Идеята за сложното съоръжение и цялостната разработка се родила по време на разговор между двама приятели, които обсъждали… какво е най-подходящото мезе за бира. Става дума за съучениците Георги Наумов и Лефтер Лефтеров, собственик на свинекомплекса „Биляна” ООД в свищовското село Българско Сливово.

Фермата за скариди е есинствената в региона и няма друга такава в радиус от 2 000 км. Технологията на производство е взамствена от различни източници – основно се ползва опита на Нидерландия и САЩ. 

Компанията ще произвежда около 22 тона скариди годишно, което е малко, за да задоволи търсенео на пазара. По данни за 2016-2017 година потреблението в страната е приблизително 150 тона, което показва, че търсенето е достатъчно голямо.

Оттам реализират продукцията си основно на нашия пазар, но от скоро изнасят и за Румъния, където потреблението е поне 4 пъти по-голямо от това в България.

Фермата е разположена върху два декара площ с монолитна конструкция. Тя е топлоизолирана, за да се поддържа постоянна висока температура от 27 градуса през цялата година, необходима за отглеждане на скариди. Производството представлява затворена рециркулационна система с басейни за излюпване на лаври, за подрастване и нахрая угояване.

Целият процес от излюпването до достигането на търговския размер на скаридите продължава от 90 до 120 дни. Фермата разполага и с помещение за преработка и хладилна камера./ Източник: Банкеръ

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищовлия е предложен за награждаване с орден „Стара планина“ за принос към икономиката Свищовлия е предложен за награждаване с орден „Стара планина“ за принос към икономиката Свищов с рекорд по събрани глоби от екоинспектори в цялата област Свищов с рекорд по събрани глоби от екоинспектори в цялата област Хиляди студенти от Свищов днес празнуват 8-ми декември Хиляди студенти от Свищов днес празнуват 8-ми декември Свищовската академия отбеляза студентския празник онлайн, златната Ивет Горанова и други изявени студенти бяха наградени Свищовската академия отбеляза студентския празник онлайн, златната Ивет Горанова и други изявени сту... Свищовлии се надяват времето да не се влоши, без вода утре остава голяма част от града Свищовлии се надяват времето да не се влоши, без вода утре остава голяма част от града Откриват Коледна изложба-базар на свищовски художници Откриват Коледна изложба-базар на свищовски художници Оправиха водопроводa на Свищов, имало е 40 см дупка на тръбата Оправиха водопроводa на Свищов, имало е 40 см дупка на тръбата В Свищов започна аварийно изкърпване на пътища В Свищов започна аварийно изкърпване на пътища В Свищов днес спират водата  на няколко улици за целия ден В Свищов днес спират водата на няколко улици за целия ден Свищовските полицаи заловиха жена-беглец от карантина и „Смарт“ от Морава без номера Свищовските полицаи заловиха жена-беглец от карантина и „Смарт“ от Морава без номера Никулден е, сядаме на трапезата с шаран и вино по Свищовски - празнична рецепта Никулден е, сядаме на трапезата с шаран и вино по Свищовски - празнична рецепта Съдят детска учителка хваната с 35 дози кокаин, свищовлия е обвинен за държане на над  20кг. марихуана Съдят детска учителка хваната с 35 дози кокаин, свищовлия е обвинен за държане на над 20кг. марихуа...
Виж всички новини
водещи новини
ТРАГЕДИЯ: В Свищовско бебе почина, задушено между родителите си ТРАГЕДИЯ: В Свищовско бебе почина, задушено между родителите си 88 год. свищовлийка  засажда борчета пред блока, иска да и е хубаво в обновения и квартал 88 год. свищовлийка засажда борчета пред блока, иска да и е хубаво в обновения и квартал Разбиха свищовски канал за продажба на фалшиви парфюми Разбиха свищовски канал за продажба на фалшиви парфюми Съдят петима от Община Свищов, ощетили местната хазна с близо 40 хил. лева Съдят петима от Община Свищов, ощетили местната хазна с близо 40 хил. лева Свищовлии се впускат в надпревара за най-атрактивна Коледна украса на дома Свищовлии се впускат в надпревара за най-атрактивна Коледна украса на дома ОФИЦИАЛНО: Свищовлии с антитела ще получават зелени сертификати ОФИЦИАЛНО: Свищовлии с антитела ще получават зелени сертификати За 1.4 мил. лв. в Свищов като нови грейнаха кв. За 1.4 мил. лв. в Свищов като нови грейнаха кв. "Симеон Ванков" и ул. "Патриарх Евтимий" Ученици от Свищов засадиха 1000 дръвчета, правейки града ни по-красив и по-чист Ученици от Свищов засадиха 1000 дръвчета, правейки града ни по-красив и по-чист Дядо Коледа идва в Свищов с подаръци за децата, които са му пуснали писмо в къщичката на центъра Дядо Коледа идва в Свищов с подаръци за децата, които са му пуснали писмо в къщичката на центъра Има болен от туберкулоза и в Свищов, рязко увеличение на случаите в региона Има болен от туберкулоза и в Свищов, рязко увеличение на случаите в региона Свищов очаква своята най-добра Коледна история Свищов очаква своята най-добра Коледна история Свищовските полицаи заловиха младеж под карантина да си обикаля с Опела из село Свищовските полицаи заловиха младеж под карантина да си обикаля с Опела из село
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!