Индустриална зона за 7 млн. лв. на площ 320 дка правят от бивши казарми в Свищов

 В ИНДУСТРИАЛНА ЗОНА ЗА 7 МЛН. ЛВ. ОБЩИНА СВИЩОВ ЩЕ ПРЕВЪРНЕ ТЕРЕНА НА БИВШИТЕ СИ КАЗАРМИ. Това е най-мащабната инициатива на местната власт за развитието на града през 2020 година и за целта ще се търси съдействие от държавата. Кметът Генчо Генчев увери, че вече има интерес към бъдещата промишлена инфраструктура, която може да стане факт дори до края на годината. Планира се и изграждането на алтернативна транспортна връзка, която да извежда трафика към пътя Русе – В. Търново.

Реализирането на промишлена зона става възможно благодарение на това, че Министерството на отбраната предостави собствеността на военния имот на Общината. Мястото тънеше в разруха в продължение на две десетилетия, макар разположението му да е изключително благоприятно и стратегическо. Участъкът се шири на площ от 320 дка и има пряк излаз на Дунав. По този начин инвеститорите, които ще вложат парите си там, ще могат да се възползват и от ресурсите на реката.

„По обособяване на терена работи голям екип от специалисти в областта на развитието на индустриални зони. Заложихме задачата на опитни хора. В края на 2019 година бяха извършени хидрогеоложките доклади за участъка, за да се установи каква е почвата, свлачищните процеси и т.н. В момента предстои процедурата по възлагане на подробния устройствен план, за да имаме яснота как точно ще изглежда и какво ще бъде ситуирано в него“, информира градоначалникът.

Той уточни, че Общината възнамерява да си партнира с държавата, която да придобие 50 процента от дяловете на акционерното дружество. Обоснова това с факта, че централната власт разполага с всички необходими инструменти и способи за по-бързото сформиране на индустриалната зона и привличането на инвеститори.

„Вече има запитвания за терена, като любопитното е, че интерес към мястото проявяват представители на местния бизнес, възнамеряващи да разширяват производството си. Това е амбициозно от тяхна страна, приветстваме го. Няма да ги оставим встрани, за нас са важни всички предприемачи”, подчерта кметът.

Двете свищовски предприятия, които имат апетит към промишлената зона, са фирмата за мебели „Фаво“ и „Томика метал“, която се занимава с металообработване и производство на цистерни за хранително-вкусовата промишленост.

Чуждестранните инвеститори, заинтригувани от бъдещата индустриална зона, са в областта на мебелопроизводството, земеделието и селското стопанството. Засега местната администрация кореспондира с тях под формата на предоставяне на справки за терена.

ГЕНЧЕВ СЪОБЩИ, ЧЕ СЕ ПОДГОТВЯ И ИЗГРАЖДАНЕТО НА АЛТЕРНАТИВНА ИНФРАСТРУКТУРНА ВРЪЗКА, с която да се извежда трафикът на тежкотоварни превозни средства от промишления терен към пътя Русе – В. Търново. По думите му транспортното съоръжение е важен момент за Свищов, позволяващ реализирането на по-добра свързаност между регионите.

Градоначалникът заяви още, че Общината води дело с бившия строително-монтажен комбинат за незаконно отнет терен с плод 130 дка.

borbabg.com

Рейтинг: 0
Последни новини
Свищовската болница може да започне да връща пациенти и дори да затвори, поради липса на средства Свищовската болница може да започне да връща пациенти и дори да затвори, поради липса на средства В Свищов все повече ученици минават online, нови две училища и градина са засегнати В Свищов все повече ученици минават online, нови две училища и градина са засегнати Община Свищов е отличена в конкурс за добри практики за 2021 година в категория „Социална отговорност“ Община Свищов е отличена в конкурс за добри практики за 2021 година в категория „Социална отговорнос... Хиляди желаещи ще се конкурират за прием в Свищовската академия Хиляди желаещи ще се конкурират за прием в Свищовската академия Свищовските полицаи иззеха свивка с 1 грам метамфетамин Свищовските полицаи иззеха свивка с 1 грам метамфетамин Свищовските митничари спипаха 270 000 къса цигари при проверка на пътя Свищовските митничари спипаха 270 000 къса цигари при проверка на пътя Почти три пъти е скочила сметката за ток на Свищовската болница, предлагат вдигане на цените на клиничните пътеки Почти три пъти е скочила сметката за ток на Свищовската болница, предлагат вдигане на цените на клин... Магнитна буря удря Свищов Магнитна буря удря Свищов Свищов е на ръба да премине 1000 болни на 100хил. жители, най-сериозната ситуация в областта Свищов е на ръба да премине 1000 болни на 100хил. жители, най-сериозната ситуация в областта Свищовските полицаи спипаха жена да държи 3 грама канабис Свищовските полицаи спипаха жена да държи 3 грама канабис В Свищов спират приема в болницата, локдаун засега няма да има В Свищов спират приема в болницата, локдаун засега няма да има Здравните власти с предписание в Свищовско да се осигури качествена питейна вода Здравните власти с предписание в Свищовско да се осигури качествена питейна вода
Виж всички новини
водещи новини
В Свищов полицай е нападнат и ранен от местен мъж, има арестуван В Свищов полицай е нападнат и ранен от местен мъж, има арестуван Свищовска поетеса спечели престижна награда от национален литературен конкурс Свищовска поетеса спечели престижна награда от национален литературен конкурс Свищов грейна и се превърна в Коледния хит на цяла България Свищов грейна и се превърна в Коледния хит на цяла България С 40 хил. лв. в Свищов направиха скейт парк за младите хора С 40 хил. лв. в Свищов направиха скейт парк за младите хора За 50 хил. лв. правят проект за реставриране на свищовския православен храм „Св. Св. Кирил и Методий“ За 50 хил. лв. правят проект за реставриране на свищовския православен храм „Св. Св. Кирил и Методий... Пиян свищовлия с Мерцедес се заби в стълб, бягайки от полицейска проверка Пиян свищовлия с Мерцедес се заби в стълб, бягайки от полицейска проверка В Свищовско село жена е била държана в плен, местен мъж е арестуван В Свищовско село жена е била държана в плен, местен мъж е арестуван Коледен базар в свищовско училище събра близо 2800лв. за лечението на Габриел Коледен базар в свищовско училище събра близо 2800лв. за лечението на Габриел За 1.2 млн.лв. в Свищов превърнаха изоставена сграда в 27 модерни жилища за нуждаещи се За 1.2 млн.лв. в Свищов превърнаха изоставена сграда в 27 модерни жилища за нуждаещи се Заловиха свищовлия да кара с два различни номера, задния бил от друга кола Заловиха свищовлия да кара с два различни номера, задния бил от друга кола Свищовски ученици събраха над 1800лв. в помощ на Фуркан Свищовски ученици събраха над 1800лв. в помощ на Фуркан В Свищов арестуваха мъж с брадва заплашвал младо момиче В Свищов арестуваха мъж с брадва заплашвал младо момиче
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!