Индустриална зона за 7 млн. лв. на площ 320 дка правят от бивши казарми в Свищов

 В ИНДУСТРИАЛНА ЗОНА ЗА 7 МЛН. ЛВ. ОБЩИНА СВИЩОВ ЩЕ ПРЕВЪРНЕ ТЕРЕНА НА БИВШИТЕ СИ КАЗАРМИ. Това е най-мащабната инициатива на местната власт за развитието на града през 2020 година и за целта ще се търси съдействие от държавата. Кметът Генчо Генчев увери, че вече има интерес към бъдещата промишлена инфраструктура, която може да стане факт дори до края на годината. Планира се и изграждането на алтернативна транспортна връзка, която да извежда трафика към пътя Русе – В. Търново.

Реализирането на промишлена зона става възможно благодарение на това, че Министерството на отбраната предостави собствеността на военния имот на Общината. Мястото тънеше в разруха в продължение на две десетилетия, макар разположението му да е изключително благоприятно и стратегическо. Участъкът се шири на площ от 320 дка и има пряк излаз на Дунав. По този начин инвеститорите, които ще вложат парите си там, ще могат да се възползват и от ресурсите на реката.

„По обособяване на терена работи голям екип от специалисти в областта на развитието на индустриални зони. Заложихме задачата на опитни хора. В края на 2019 година бяха извършени хидрогеоложките доклади за участъка, за да се установи каква е почвата, свлачищните процеси и т.н. В момента предстои процедурата по възлагане на подробния устройствен план, за да имаме яснота как точно ще изглежда и какво ще бъде ситуирано в него“, информира градоначалникът.

Той уточни, че Общината възнамерява да си партнира с държавата, която да придобие 50 процента от дяловете на акционерното дружество. Обоснова това с факта, че централната власт разполага с всички необходими инструменти и способи за по-бързото сформиране на индустриалната зона и привличането на инвеститори.

„Вече има запитвания за терена, като любопитното е, че интерес към мястото проявяват представители на местния бизнес, възнамеряващи да разширяват производството си. Това е амбициозно от тяхна страна, приветстваме го. Няма да ги оставим встрани, за нас са важни всички предприемачи”, подчерта кметът.

Двете свищовски предприятия, които имат апетит към промишлената зона, са фирмата за мебели „Фаво“ и „Томика метал“, която се занимава с металообработване и производство на цистерни за хранително-вкусовата промишленост.

Чуждестранните инвеститори, заинтригувани от бъдещата индустриална зона, са в областта на мебелопроизводството, земеделието и селското стопанството. Засега местната администрация кореспондира с тях под формата на предоставяне на справки за терена.

ГЕНЧЕВ СЪОБЩИ, ЧЕ СЕ ПОДГОТВЯ И ИЗГРАЖДАНЕТО НА АЛТЕРНАТИВНА ИНФРАСТРУКТУРНА ВРЪЗКА, с която да се извежда трафикът на тежкотоварни превозни средства от промишления терен към пътя Русе – В. Търново. По думите му транспортното съоръжение е важен момент за Свищов, позволяващ реализирането на по-добра свързаност между регионите.

Градоначалникът заяви още, че Общината води дело с бившия строително-монтажен комбинат за незаконно отнет терен с плод 130 дка.

borbabg.com

Рейтинг: 0
Последни новини
Университетът в Кеймбридж награди шест свищовски деца за отлично издържани изпити Университетът в Кеймбридж награди шест свищовски деца за отлично издържани изпити В Свищов отбелязаха Световния ден на туризма с обиколка на най-известните забележителности в града В Свищов отбелязаха Световния ден на туризма с обиколка на най-известните забележителности в града В свищовски квартал започна строителството на супер модерна зона за спорт и отдих В свищовски квартал започна строителството на супер модерна зона за спорт и отдих В Свищов млад мотопедист е потрошен след удар с автомобил на кръстовище в града В Свищов млад мотопедист е потрошен след удар с автомобил на кръстовище в града Свищовлии отпразнуваха празника на града си с поредица от културни събития Свищовлии отпразнуваха празника на града си с поредица от културни събития Сребро и бронз донесоха в Свищов джудистите ни от турнир в Румъния и Пловдив Сребро и бронз донесоха в Свищов джудистите ни от турнир в Румъния и Пловдив За 15 хил. лв. започнаха нови разкопки в Свищов, ще развиваме туризъм в района За 15 хил. лв. започнаха нови разкопки в Свищов, ще развиваме туризъм в района Румен Радев: Време е Борисов да се кандидатира за президент Румен Радев: Време е Борисов да се кандидатира за президент В Свищов арестуваха нашмъркан с два вида наркотици да върти волана из града, иззет е и 1 грам материал В Свищов арестуваха нашмъркан с два вида наркотици да върти волана из града, иззет е и 1 грам матери... Арестуваха шофьор опитал да избяга от свищовските полицаи Арестуваха шофьор опитал да избяга от свищовските полицаи Свищовски джудисти завоюваха три медала от международно състезание Свищовски джудисти завоюваха три медала от международно състезание Ученици от Катранов сами събраха 420 лв. и ги дариха на свищовски деца с увреждания Ученици от Катранов сами събраха 420 лв. и ги дариха на свищовски деца с увреждания
Виж всички новини
водещи новини
Младеж с увреждане в Свищов получи стипендия от американско семейство Младеж с увреждане в Свищов получи стипендия от американско семейство В Свищов започва раздаването на хранителни продукти от БЧК на най-нуждаещите се лица В Свищов започва раздаването на хранителни продукти от БЧК на най-нуждаещите се лица Четирима са пострадали при катастрофа на път от Свищов за Търново Четирима са пострадали при катастрофа на път от Свищов за Търново Свищов може да стане хит за СПА туризъм в региона още догодина Свищов може да стане хит за СПА туризъм в региона още догодина В Свищовско арестуваха мъж потрошил с чук кола и трактор на свой съселянин В Свищовско арестуваха мъж потрошил с чук кола и трактор на свой съселянин Красимир Дачев: Очаква ни зимата на Жан Виденов, предприятията ще спрат, токът ще бъде 500лв. Красимир Дачев: Очаква ни зимата на Жан Виденов, предприятията ще спрат, токът ще бъде 500лв. Студентка от Свищов спечели първия златен медал за България от Олимпиадата в Токио Студентка от Свищов спечели първия златен медал за България от Олимпиадата в Токио Свищовлия на косъм от смъртта, светкавично спасен в нашата болница Свищовлия на косъм от смъртта, светкавично спасен в нашата болница В Свищовско откраднаха покрив, полицаите светкавично издирили липсващите плоскости В Свищовско откраднаха покрив, полицаите светкавично издирили липсващите плоскости Трима ранени при катастрофа на пътя Свищов - Ореш Трима ранени при катастрофа на пътя Свищов - Ореш В Свищов влак блъсна камион на прелез - Снимки В Свищов влак блъсна камион на прелез - Снимки Златната Ивет Горанова VIP гост в Свищов, учредиха и специална стипендия Златната Ивет Горанова VIP гост в Свищов, учредиха и специална стипендия
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!