Индустриална зона за 7 млн. лв. на площ 320 дка правят от бивши казарми в Свищов

 В ИНДУСТРИАЛНА ЗОНА ЗА 7 МЛН. ЛВ. ОБЩИНА СВИЩОВ ЩЕ ПРЕВЪРНЕ ТЕРЕНА НА БИВШИТЕ СИ КАЗАРМИ. Това е най-мащабната инициатива на местната власт за развитието на града през 2020 година и за целта ще се търси съдействие от държавата. Кметът Генчо Генчев увери, че вече има интерес към бъдещата промишлена инфраструктура, която може да стане факт дори до края на годината. Планира се и изграждането на алтернативна транспортна връзка, която да извежда трафика към пътя Русе – В. Търново.

Реализирането на промишлена зона става възможно благодарение на това, че Министерството на отбраната предостави собствеността на военния имот на Общината. Мястото тънеше в разруха в продължение на две десетилетия, макар разположението му да е изключително благоприятно и стратегическо. Участъкът се шири на площ от 320 дка и има пряк излаз на Дунав. По този начин инвеститорите, които ще вложат парите си там, ще могат да се възползват и от ресурсите на реката.

„По обособяване на терена работи голям екип от специалисти в областта на развитието на индустриални зони. Заложихме задачата на опитни хора. В края на 2019 година бяха извършени хидрогеоложките доклади за участъка, за да се установи каква е почвата, свлачищните процеси и т.н. В момента предстои процедурата по възлагане на подробния устройствен план, за да имаме яснота как точно ще изглежда и какво ще бъде ситуирано в него“, информира градоначалникът.

Той уточни, че Общината възнамерява да си партнира с държавата, която да придобие 50 процента от дяловете на акционерното дружество. Обоснова това с факта, че централната власт разполага с всички необходими инструменти и способи за по-бързото сформиране на индустриалната зона и привличането на инвеститори.

„Вече има запитвания за терена, като любопитното е, че интерес към мястото проявяват представители на местния бизнес, възнамеряващи да разширяват производството си. Това е амбициозно от тяхна страна, приветстваме го. Няма да ги оставим встрани, за нас са важни всички предприемачи”, подчерта кметът.

Двете свищовски предприятия, които имат апетит към промишлената зона, са фирмата за мебели „Фаво“ и „Томика метал“, която се занимава с металообработване и производство на цистерни за хранително-вкусовата промишленост.

Чуждестранните инвеститори, заинтригувани от бъдещата индустриална зона, са в областта на мебелопроизводството, земеделието и селското стопанството. Засега местната администрация кореспондира с тях под формата на предоставяне на справки за терена.

ГЕНЧЕВ СЪОБЩИ, ЧЕ СЕ ПОДГОТВЯ И ИЗГРАЖДАНЕТО НА АЛТЕРНАТИВНА ИНФРАСТРУКТУРНА ВРЪЗКА, с която да се извежда трафикът на тежкотоварни превозни средства от промишления терен към пътя Русе – В. Търново. По думите му транспортното съоръжение е важен момент за Свищов, позволяващ реализирането на по-добра свързаност между регионите.

Градоначалникът заяви още, че Общината води дело с бившия строително-монтажен комбинат за незаконно отнет терен с плод 130 дка.

borbabg.com

Рейтинг: 0
Последни новини
Опашки за шарани се извиха днес в Свищов, утре празнуваме Никулден Опашки за шарани се извиха днес в Свищов, утре празнуваме Никулден Подкрепете Свищов в гласуване за 100-те национални туристически обекта Подкрепете Свищов в гласуване за 100-те национални туристически обекта Премиерът Борисов: Подготвихме се бързо, ваксиниране само пожелание и безплатно Премиерът Борисов: Подготвихме се бързо, ваксиниране само пожелание и безплатно ОФИЦИАЛНО: Как да предпазим семейството си след заразяване с COVID-19 Видео ОФИЦИАЛНО: Как да предпазим семейството си след заразяване с COVID-19 Свищовската гора да стане защитена зона, това предлагат екоинспектори Свищовската гора да стане защитена зона, това предлагат екоинспектори Сестра Македонска пребори коварния COVID, тя e пожелала отново да се върне в болницата Сестра Македонска пребори коварния COVID, тя e пожелала отново да се върне в болницата ОФИЦИАЛНО: Определиха 5 фази за доброволно и безплатно ваксиниране на населението срещу COVID-19 ОФИЦИАЛНО: Определиха 5 фази за доброволно и безплатно ваксиниране на населението срещу COVID-19 От днес в Свищов може да се види творчеството на един от най-забележителните художници в България От днес в Свищов може да се види творчеството на един от най-забележителните художници в България Кметът на Свищов отново влиза като доброволец в болницата Видео Кметът на Свищов отново влиза като доброволец в болницата Красавица от Свищов стана доброволец, едновременно помага на пациенти в две болници Красавица от Свищов стана доброволец, едновременно помага на пациенти в две болници Прокуратурата ще проверява 9 медицински сестри от Свищов, едновременно излезли в отпуск Прокуратурата ще проверява 9 медицински сестри от Свищов, едновременно излезли в отпуск Кметът Генчев: Лъжа е, че болницата в Свищов не приема пациенти Кметът Генчев: Лъжа е, че болницата в Свищов не приема пациенти
Виж всички новини
Инициативи Водещи новини
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!