Индустриална зона за 7 млн. лв. на площ 320 дка правят от бивши казарми в Свищов

 В ИНДУСТРИАЛНА ЗОНА ЗА 7 МЛН. ЛВ. ОБЩИНА СВИЩОВ ЩЕ ПРЕВЪРНЕ ТЕРЕНА НА БИВШИТЕ СИ КАЗАРМИ. Това е най-мащабната инициатива на местната власт за развитието на града през 2020 година и за целта ще се търси съдействие от държавата. Кметът Генчо Генчев увери, че вече има интерес към бъдещата промишлена инфраструктура, която може да стане факт дори до края на годината. Планира се и изграждането на алтернативна транспортна връзка, която да извежда трафика към пътя Русе – В. Търново.

Реализирането на промишлена зона става възможно благодарение на това, че Министерството на отбраната предостави собствеността на военния имот на Общината. Мястото тънеше в разруха в продължение на две десетилетия, макар разположението му да е изключително благоприятно и стратегическо. Участъкът се шири на площ от 320 дка и има пряк излаз на Дунав. По този начин инвеститорите, които ще вложат парите си там, ще могат да се възползват и от ресурсите на реката.

„По обособяване на терена работи голям екип от специалисти в областта на развитието на индустриални зони. Заложихме задачата на опитни хора. В края на 2019 година бяха извършени хидрогеоложките доклади за участъка, за да се установи каква е почвата, свлачищните процеси и т.н. В момента предстои процедурата по възлагане на подробния устройствен план, за да имаме яснота как точно ще изглежда и какво ще бъде ситуирано в него“, информира градоначалникът.

Той уточни, че Общината възнамерява да си партнира с държавата, която да придобие 50 процента от дяловете на акционерното дружество. Обоснова това с факта, че централната власт разполага с всички необходими инструменти и способи за по-бързото сформиране на индустриалната зона и привличането на инвеститори.

„Вече има запитвания за терена, като любопитното е, че интерес към мястото проявяват представители на местния бизнес, възнамеряващи да разширяват производството си. Това е амбициозно от тяхна страна, приветстваме го. Няма да ги оставим встрани, за нас са важни всички предприемачи”, подчерта кметът.

Двете свищовски предприятия, които имат апетит към промишлената зона, са фирмата за мебели „Фаво“ и „Томика метал“, която се занимава с металообработване и производство на цистерни за хранително-вкусовата промишленост.

Чуждестранните инвеститори, заинтригувани от бъдещата индустриална зона, са в областта на мебелопроизводството, земеделието и селското стопанството. Засега местната администрация кореспондира с тях под формата на предоставяне на справки за терена.

ГЕНЧЕВ СЪОБЩИ, ЧЕ СЕ ПОДГОТВЯ И ИЗГРАЖДАНЕТО НА АЛТЕРНАТИВНА ИНФРАСТРУКТУРНА ВРЪЗКА, с която да се извежда трафикът на тежкотоварни превозни средства от промишления терен към пътя Русе – В. Търново. По думите му транспортното съоръжение е важен момент за Свищов, позволяващ реализирането на по-добра свързаност между регионите.

Градоначалникът заяви още, че Общината води дело с бившия строително-монтажен комбинат за незаконно отнет терен с плод 130 дка.

borbabg.com

Рейтинг: 0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
В Свищов ударно набират войници за армията В Свищов ударно набират войници за армията Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на града Хиляди свищовлии се събраха да изпратят своите 207 абитуриенти на бляскава церемония в центъра на гр... Свищовските полицаи отказаха подкуп на пътя от 830 лв., нарушителят е привлечен като обвиняем Свищовските полицаи отказаха подкуп на пътя от 830 лв., нарушителят е привлечен като обвиняем В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за превишена скорост Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за п... В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Преподавател от Свищов стана Преподавател от Свищов стана "Учител на годината" на България
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!